Καιρικές ερωτοαπαντήσεις

Γκιουζέλ Τεπέ-Ανήλιο Μετσόβου,
φωτ. Άρης Μπαρτζώκας
-Γιατί τη νύχτα που έρχεται βλέπω λίγα πράγματα στην Αθήνα και αλλαχού; Είμαι υπέρ το δέοντος  φιλοευρωπαίος;

- Γιατί νωρίς το πρωί των Χριστουγέννων βλέπω αξιόλογο παγετό; Μήπως η θερμή μεταφορά στα 850 hPa, τουλάχιστον το πρώτο 24άωρο της εμφάνισής της, δεν θα είναι επαρκής να αντισταθμίσει τον αχτύπητο χειμωνιάτικο συνδυασμό ξαστεριάς και άπνοιας;

-Γιατί βλέπω «μετεωρολόγους» όλων των κατηγοριών να θεωρούν τα μοντέλα «νυστέρια» ενώ είναι «κουζινομάχαιρα»; Είναι θέμα μόνο άγνοιας;

-Γιατί βλέπω πολλούς καιρόφιλους να μετρούν το χρόνο με τις ψυχρές εισβολές και να χάνουν τις περισσότερες μέρες του χειμώνα; Πώς θα τους πείσουμε ότι χωρίς τις λιακάδες, τους νοτιάδες και τις βροχές, οι βοριάδες και τα χιόνια τους όχι μόνο θα ήταν εξαιρετικά βαρετά αλλά θα έκαναν τη ζωή μας δύσκολη; Μήπως πρέπει να τους στείλουμε τουλάχιστο για έναν ολόκληρο χειμώνα βορειότερα να το καταλάβουν; Αλλά όχι! Δεν συμφωνώ με την τελευταία λύση. Αν φύγουν, θα γίνει η δική μας η ζωή βαρετή!

Καλά Χριστούγεννα 

31 σχόλια:

  1. Ακριβώς αυτό πιστεύω κ εγώ δάσκαλε για την ""νυχτερινή αλλαγή"".
    Όσο για τα υπόλοιπα που τα περιγράψατε τόσο όμορφα....απλά πόσο δίκιο έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. K.Ζιακόπουλε ως προς τη 4η σκέψη,είναι λίγο άδικο αυτό που λέτε για τους βορειοελλαδίτες.Το τελευταίο διάστημα και εννοώ χρόνια η πλειοψηφία των ψυχρών εισβολών δε συνδυάζεται με χιόνι στα Βόρεια.Πως να μη γκρινιάξει ο Φλωρινιώτης όταν βλέπει να φεύγει ο Δεκέμβρης με 0.04 mm και τι να του πει μια ψυχρή εισβολή της πλάκας με -1 βαθμούς.Τα ίδια ισχύουν για τις περισσότερες περιοχές στα Βόρεια.Το ότι τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλία και η στερεά θάβονται στα χιόνια προφανώς δε σημαίνει κανονικότητα.Εμείς δε μετράμε το χρόνο με τις ψυχρές εισβολές αλλά προσδοκούμε να ξανάρθει μια χρονιά με το κανονικό καιρό της ΒΔ ελλάδας τις βροχές το Νοέμβρη, το χιόνι της γάτας του 'Αι Νικόλα και το χιόνι του σκύλου αργότερα και πάνω απ'όλα τα βουνά μας φορτωμένα.Δε μπορεί να έρχονται κάθε φορά οι γιορτές και τα χιονοδρομικά μας να είναι άδεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε Μακεδονιτη συμφωνω με το σχολιο σου,αλλα αυτο που ειπες για την Θεσσαλια οτι θαβεται στα χιονια δεν ισχυει,και στο λεω αυτο γιατι δεν ειμαι πητσιρικας και θυμαμαι και γω αλλες εποχες και τα χιονια που πρωτοανεφερες...μιλω κυριως για τη Δ και Β Θεσσαλια τα ιδια ττρβαμε μη νομιζεις..οσο για τη κανονικοτητα που ειπες εχεις παλι δικαιο απλως να πω οτι ο κ.Ζιακοπυλος ειχε αναφερει για την κανονικοτητα σε προηγουμενα σχολια πχ.για τα χιονια απ' τη πισω πορτα κλπ.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο να παραπονιέσαι για την έλλειψη υετού. Όμως με τους χειμωνιάτικους νοτιάδες μια χαρά χιονίζονται τα χιονοδρομικά. Το πρόβλημα είναι ότι για να έρχονται συχνότερα οι νοτιάδες πρέπει να υπάρχει διέλευση βαρομετρικών χαμηλών από τη Μεσόγειο. Δυστυχώς, η βόρεια Ελλάδα μένει στην ομβροσκιά και όταν τα χαμηλά κινούνται σε βορειότερα από τα δικά μας πλάτη και όταν η βασική κυκλοφορία στη ΝΑ Ευρώπη είναι ΒΑ.

      Διαγραφή
    3. Η φωτογραφία ειναι απο το «Γκιουζέλ Τεπέ» χιονοδρομικό Ανηλιου- Μετσόβου ;

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ Δημήτρη που μου το θύμισες. Δεν ήμουν βέβαιος αν μου την είχες στείλει εσύ ή ο Άρης. Τώρα ξεκαθάρισε η εικόνα.

      Διαγραφή
    5. Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική για τα Βόρεια.Καλά τα χιόνια στη Λαμία αλλά εδώ πάνω δε πέφτει ούτε βροχή.Ας ελπίσουμε να υπάρξει επιστροφή στη κανονικότητα.Για τους νοτιάδες συμφωνώ απόλυτα ότι ευνοούν τα βουνά μας μιας και φέρνουν και δυνατές βροχές στα πεδινά!Ωστόσο έχουμε αρχίσει να ξεχνάμε ότι στη ΒΔ Ελλάδα με τα χαμηλά της Μεσογείου κάποτε χιόνιζε μέχρι και 3 24ωρα συνεχόμενα.Αυτό έχει εξαφανιστεί και όπως λέτε από το ΒΑ ρεύμα δε παίρνουμε τίποτα μόνο το κρύο μας μένει.

      Διαγραφή
  3. Και κάνει δύσκολη και τη ζωή των χειμερινών κολυμβητών, όπως συνέβη και σήμερα, να προσθέσω κ. Ζιακόπουλε. Απόλυτα σωστή και τεκμηριωμένη (και αυτή) η τοποθέτησή σας. Απλά, συνήθως οι άνθρωποι επιθυμούν συνήθως ό,τι δεν έχουν. Γι αυτό και στην Ελλάδα ο κόσμος αγαπάει τόσο πολύ το χιόνι, ενώ στη Βόρεια Ευρώπη και Αμερική τρελαίνονται για τον "αθηναϊκό ήλιο" που είχε γράψει κάποτε και η Le Monde.
    Συμφωνώ και με πρόσφατο σχόλιό σας ότι το καλύτερο σενάριο είναι οι τακτικές εναλλαγές του καιρού. Τέλος, δεν πιστεύω ότι υπάρχει ο ιδανικός καιρός, ούτε η ιδανική εποχή. Πάντα κάτι θα κερδίσεις και κάτι θα χάσεις. Οπότε τελικά όλα εξαρτώνται από τη διάθεσή μας να χαρούμε τα θετικά του καλοκαιριού και του χειμώνα και να αντιμετωπίσουμε με χαμόγελο ακόμα και τα αρνητικά τους.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ εύστοχα σχόλια με ποιητική διάθεση!
    Εύγε
    andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Ζιακόπουλε,

    Ως προς το τελευταίο, έχετε απόλυτο δίκιο. Γεννημένος το ’73 στην Αθήνα, από παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να ψάχνει με μανία το χιόνι, να σιχαίνεται τις καλοκαιρινές λιακάδες και τις Αλκυονίδες μέρες. Μέχρι τις 6/10/1996. Εκείνη την ημέρα έφυγα για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία. Γύρισα για διακοπές στην Αθήνα μετά από 80 μέρες περίπου. Σ’ αυτό το διάστημα είδα πολλές βροχές, αρκετά χιόνια, έντονο κρύο, ομίχλες… Το κυριότερο, είδα μόνο μια μέρα με πλήρη ηλιοφάνεια. Το φως του ήλιου όμως δεν είχε καμιά σχέση με το αθηναϊκό φως. Ήταν αυτό ακριβώς που ο Jean Paul Sartre περιγράφει στην «Ναυτία» ως «φως φιλάργυρο και λογικό» (lumière avare et raisonnable…)
    Την ημέρα που γύρισα στην Αθήνα, ο καιρός ήταν ακριβώς αυτό που στις συζητήσεις των καιρόφιλων λέγεται «βαρετοκαιρία». Σχετική συννεφιά και νοτιαδάκι με δεκαπέντε βαθμούς. Ήταν μεσημέρι όταν έφτασα. Αν και ο ήλιος δεν ήταν έντονος, το φως ήταν διάχυτο και η θάλασσα του Ελληνικού τόσο όμορφη. Θυμάμαι, είχα ανατριχιάσει…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το φως το δικό μας είναι αυτό που είναι γιατί η θερμοκρασία και η υγρασία του αέρα είναι σε "θεϊκές" αναλογίες. Παραμερίζω την ατμοσφαιρική ρύπανση για να μη χαλάσω την κουβέντα μας...

      Διαγραφή
    2. ΠΟλύ γρήγορα ...αλλαξοπίστησες φίλε μου. Ούτε τρείς μήνες δεν άντεξες. Με άριστα το 10 (ο ολοκληρωτικός χιονόφιλος), σε βαθμολογώ με 2, κι αυτό λόγω προτέρου εντίμου βίου.

      Διαγραφή
  6. Καλά Χριστούγεννα εύχομαι σε όλους.. υγεία ευτυχία χρόνια πολλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επί της τελευταίας προτάσεως, κ.Ζιακόπουλε: Εγώ ανήκω στους μουτζαχεντίν του χειμώνα, στους σκληροπυρηνικούς ...σταλινικούς της Σιβηρίας. Ναί, στείλτε με στο βορρά! Μεσολαβήστε να πάρω μια ..."εκπαιδευτική άδεια" (μετ΄αποδοχών φυσικά) από την υπηρεσία μου, να ζήσω ένα χρόνο στο Ροβανιέμι, η στις Μεγάλες Λίμνες, με τα σαρωτικά lαke-effect! Είμαι σίγουρος οτι θα γυρίοω ακόμα πιο φανατικός χειμωνολάτρης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ έζησα στα νιάτα μου 10 χρόνια στην Ευρυτανία, όπου για επτά (7) χρόνια πηγαινοερχόμουν Φουρνά - Καρπενήσι, εκεί να δείτε συνθήκες. Τα είδα όλα και όχι μόνο δεν αλλαξοπίστησα, αλλά γύρισα φανατικότερος. Η πραγματική χιονολατρεία είναι σαν την ομάδα αίματος. Δεν αλλοιώνεται, ούτε αλλάζει.

      Διαγραφή
    2. Γεννηθήκαμε σε λάθος χώρα και υποφέρουμε απο έλλειψη χειμερινών συνθηκών.

      Διαγραφή
    3. Και όμως το χιόνι που βάζει σχεδόν κάθε χρόνο η ΒΔ Πίνδος είναι ασύληπτο. Υπάρχουν σημεία σε υψόμετρα 1400, 1600, 1700 (δεν το συζητάμε για 2000 και πάνω) που έχω δει όγκους χιονιού σαν παγόβουνα. Απορείς πως μπορεί και λιώνει τέτοιο πράγμα μέχρι τον Ιούλιο. Στην Πίνδο μέσα σε ένα 24ωρο καλής χιονόπτωσης με καλό Δ-ΝΔ σύστημα και με θερμοκρασία -5 (ιδανική σε Δ - ΝΔ όπου τίποτε δεν πάει χαμένο) μπορεί να βάλει και δύο μέτρα χιόνι. Πολύ δυνατές καταστάσεις και μεγάλη ραγδαιότητα χιονιού επίσης πρέπει να έχει η ανατολική Εύβοια από 500 μ. και πάνω που είναι φάτσα κάρτα στον ΒΑ και στο Αιγαίο. Αν η Δίρφυς είχε υψόμετρο 2.500 μ. θα κρατούσε χιόνι όλο το χρόνο πιστεύω. Και άλλες περιοχές, ο Όλυμπος το χειμώνα πάνω από τα 1.500 είναι απροσπέλαστος από τα χιόνια. Στη Φλώρινα μπορεί να ρίξει μισό μέτρο σε μια μέρα και να το κρατήσει δυο μήνες ατόφιο χωρίς να ξαναχιονίσει. Στο Νευροκόπι μέχρι αρχές Μαίου μπορεί να έχουν παγωνιές κλπ. κλπ. Βέβαια μην περιμένετε δυνατό χειμώνα σε μηδενικά υψόμετρα. Αυτό ποτέ δεν συνέβαινε. Ημιορεινά και ορεινά όμως είναι μια χαρά. Από την άλλη δεν είναι και ωραίο να ζεις μόνιμα σε συνθήκες χιονιού.

      Διαγραφή
  8. εγω αυτο που ξερω ειναι οτι ο εχθρος του χιονιου ειναι η νοτιας! Σαν χθες θυμαμαι το απογευμα της τριτης 10/01/17 που φυσηξε και έδιωξε το τελευταιο σοβαρο κρυο της Αθήνας και γυρίσω στην παιδικη μου ηλικια θυμαμαι πολλα κλάματα καθε φορα που φυσουσε και εδιωχνε το κρυο και το χιονι απο την ξανθη μια πολη ευαλωτη στη νοτια αλλα και απο τις λιγες που οταν φυσαει ο βοριας φοβασαι να βγεις εξω.
    καλες γιορτες σε ολους!
    Σταυρος Θαμνιδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεννημένος στην Αθήνα και ζώντας τα τελευταία χρόνια στη Ρόδο, έχω μάθει όσο μεγαλώνω να απολαμβάνω όλα τα καιρικά φαινόμενα. Μικρότερος ήμουν "κολλημενος" κυριως με το χιόνι. Τώρα πια απολαμβάνω εξίσου τις ισχυρές καταιγίδες, τις νυχτερινές βροχές, τις ομιχλες, τους δυνατούς ανέμους (ειδικά να βλέπω την ανταριασμενη θάλασσα), τους ανεμοστροβιλους. Προσυπογράφω κύριε Ζιακοπουλε την τελευταία σας φράση: Η μαγεία είναι στις συχνές αλλαγές του καιρού. Καλά Χριστούγεννα με υγεία για όλους μας...
    Υ.Γ.
    Ένα μόνο καιρικό φαινόμενο δεν κατάφερα ποτέ να συμπαθησω ποτε:τον καύσωνα
    Υ.Γ2
    Εχοντας ζήσει στη Βρετανία για ενάμισι χρόνο κ εχοντας ταξιδεψει κ σε άλλες χώρες, το ανοιξιάτικο ειδικά φως της Ελλάδος δεν το έχω νομίζω δει πουθενά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στο μεσαιωνα θα επεφτε αυτομαστιγωμα, στον 21αι. ενα αυτομπαναρισμα θα ηταν το πρεπον σε τετοιες αιρετικές απόψεις. Φυσικα και η άποψη του κου Ζιακόπουλου είναι λογική κ κάθε σόφρων άνθρωπος δε γίνεται να μη συμφωνεί. Ταυτοχρονα ομως, ουδείς από δαύτους δεν ανηκει σε οποιδήποτε καιρικό μπλογκ. Εννοειται οτι διαφωνω κάθετα με την αποψη του δάσκαλου. Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. https://youtu.be/nSnhvgsTa04?t=6

    Καλα χριστουγεννα

    Υ.Γ. Προβλεψη υετου ανω τον 5-6 ημερων δεν ειναι προβλεψη ,ειναι διαισθηση,οπως και προβλεψη θερμοκρασιας ανω τον 9-10 ημερων ονειρο απατηλο
    Αυτο μου λεει η εμπειρια πολλων ετων παρακολουθησεις τον GFS ,μονο αυτα παρακολουθω διοτι μονο αυτα καταλαβαινω,καλα να περασουμε

    Σταματης Γιαλοψος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η βροχή είναι υγεία. Επίσης η βαριά συννεφιά λόγω περίσσειας αρνητικών ιόντων στην ατμόσφαιρα προκαλεί ευεξία και δημιουργικότητα στους ανθρώπους. Καλό και το χιόνι επίσης αρκεί να ακολουθείται άμεσα από βροχερό κ ζεστό καιρό γιατί το ξεροβορι και η παγωνιά μετά το μεσημέρι στις χειμωνιάτικες λιακαδες δεν παλευεται.Για μένα αυτές είναι η απόλυτη κατάρα. Χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκεί να συνδυάζεται αυτή η συννεφιά με χαμηλή σχετική υγρασία, γιατί η υψηλή υγρασία μόνο ευεξία προσωπικά δεν μου δημιουργεί

      Διαγραφή
  13. ώστε από κει είναι η ευεξία Χρήστο, και νόμιζα ότι μου αρέσει η βροχή μόνο επειδή είμαστε 75% νερό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είχα μια μικρή ελπίδα να δω από την παραλία το βουνό του Καλάμου Αττικής άσπρο σήμερα το πρωί, αλλά δυστυχώς επαληθεύτηκε το επικρατέστερο σενάριο... Όπως και να το κάνουμε το χιόνι τα Χριστούγεννα είναι ένα απο τα ζητούμενα τα οποία μπορούν να κάνουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα πιο όμορφη, ειδικά στις περιοχές που δεν το έχουν χορτάσει... Χρόνια πολλά με υγεία και καλές προγώσεις!
    Χ.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο, η αλήθεια είναι ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο, στο οποίο πίστευα εγώ, έχασε από το αμερικάνικο που έδινε και επαληθεύτηκε περισσοτερο υετό σε αρκετές περιοχές της Αττικής.
      Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά για τη γιορτή σου.

      Διαγραφή
    2. Είτε απευθύνεστε σε μένα, είτε όχι, ευχαριστώ και καλή χρονιά σ' εσάς και στην οικογένειά σας με υγεία και χαρά.

      Διαγραφή
  15. Να με συμπαθάτε που ίσως σας χαλάσω κάπως τη γιορτινή ατμόσφαιρα, όμως έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο; Όσοι τουλάχιστον το παρακολουθείτε τακτικά. Εγώ πάντως, όχι! Ανεξάρτητα από το αν επαληθευτεί η όχι, σαν εικόνα και μόνο, δεν είναι κάπως τρομακτικό;

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

    ΑπάντησηΔιαγραφή