Θερμοκρασία ανεβασμένη, άνεμοι πεσμένοι και αστάθεια περιορισμένη

Η χώρα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τους ασθενείς ανέμους και την ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι το απόγευμα βασικά στα βόρεια ορεινά. Το τριήμερο Τετάρτη - Παρασκευή (25-27/4), γενικά δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού στη χώρα. Μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή θα ενισχυθεί λίγο η απογευματινή αστάθεια με συνέπεια την εκδήλωση τοπικών όμβρων και μεμονωμένων καταιγίδων στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Το Σαββατοκύριακο (28-29/4), προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και πιθανώς την Κυριακή στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ έως ΝΑ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της.
Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 24 Απριλίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24-4-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή/και μεμονωμένες καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Μακεδονίας. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Δ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 29 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στο Β. Αιγαίο και την Κρήτη. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 25 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 28 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 26 βαθμούς.

14 σχόλια:

  1. Τι να πούμε πλέον; Παρατηρώ τις συνομιλίες στα προηγούμενα άρθρα και παραμένω σιωπηλός μην έχοντας κάτι να προσθέσω. Χθες το βράδυ κοιτούσα ταν μετεωρολογικό μου σταθμό και παρατηρούσα ότι οι 2 πρώτοι μήνες της Άνοιξης κλείνουν με 11+2 χιλιοστά αντίστοιχα, νούμερα αστεία κ ανησυχητικά συνάμα. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το φθινόπωρο μέχρι και τον Οκτώβριο. Έσπασε για 4 μήνες η ανομβρία με ικανοποιητικά νούμερα (κάπου 60-70 χιλιοστά/μήνα) αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι πάνω από τα 3/4 έπεσαν σε 1-2 κακοκαιρίες (16/11 ή 22/12 κλπ). Εντάξει, είναι μακράν ό,τι χειρότερο έχω ζήσει καιρικά. Έχω ζήσει εξίσου κακούς χειμώνες αλλά ακολούθησε μια δροσερή ή βροχερή άνοιξη. Ελπίζω πραγματικά σε αλλαγή μοτίβου. Όλοι λέμε μήνες τώρα, μαθηματικά δε γίνεται, θα αλλάξει το μοτίβο, πέρασε ο χειμώνας, πέρασε η άνοιξη, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει το καλοκαίρι, αν όχι θα είναι εφιαλτικά κακό, παρότι ο συνονόματος μου με μία μάλλον ρομαντική διάθεση προσπαθεί να το εξωραΐσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη, τι σταθμό έχεις; Τον έχεις ανεβάσει κάπου στο διαδίκτυο να βλέπουμε και εμείς;

      Διαγραφή
    2. Γιώργο, ετεροχρονισμένα έστω χρόνια πολλά με υγεία. Αρχικά είχα ένα Γερμανικό απλό που δε συνεόταν με Pc και έφτιαχνα excelακια. Τον είχα πάρει το 2004, την επόμενη ημέρα που πήραμε το euro. Το Μάρτιο του 2008, μετά από μοαναδικές καταγραφές, αγόρασα ένα Davis Pro. Είναι πολύ γκαντέμικος σταθμός αφού έκτοτε κλαίμε τη μοίρα μας κάθε χειμώνα. Τον είχα συνδεδεμένο με pc και σελίδα στο ιντερνετ αλλά κάηκε το Pc, πλέον τον έχω συνδεδεμένο με άλλο pc, αλλά όχι ανεβασμένο στο ιντερνετ (έχω αλλάξει και πάροχο). Θέλω χρόνο και βασικά βοηθό αφού δεν το κατέχω το συγκεκριμένο άθλημα.

      Διαγραφή
    3. Σ΄ευχαριστώ Βαγγέλη και σου εύχομαι η Κηφισιά (εκεί δε μένεις;) να ξαναγίνει ο αγαπημένος αθηναϊκός χιονότοπος, όπως τον θυμάμαι από τα εφηβικά αλλά και από τα πολύ μακρινά παιδικά μου χρόνια. Όσο για το σταθμό, νομίζω οτι υπάρχει η πλατφόρμα Wunderground (π.χ https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IKALLITH12), που είναι μια καλή και απ΄οτι ξέρω εύκολη λύση για το διαδίκτυο.

      Διαγραφή
  2. Μου κάνει εντύπωση που κανένας δε αναφέρεται στα θερμοκρασιακα ρεκόρ τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων ημερών. 28αρι σήμερα στην Έδεσσα την άλλοτε δροσερή πόλη της Μακεδονίας το οποίο όχι μόνο είναι απόκλιση πάνω από δέκα βαθμούς αλλά είναι και μια εφιαλτικη ένδειξη για το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες αν δεν αλλάξει η κυκλοφορία. Η συγκεκριμένη τιμή είναι εξαιρετικά πρωτοφανής, τα βουνά μας έχουν ήδη αδειάσει πρώτη φορά τόσο νωρίς και τα ρυακια έχουν στερεψει. Δε θέλω να σκέφτομαι τι θα ακολουθήσει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
    Σταύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά στον Γιώργο Λαμέρα, τον Γιώργο από Τρίκαλα και σε κάθε Γιώργο και Γεωργία. Με ευχές και για ένα δροσερό καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι των 28-33 βαθμών, που δεν μπορεί κάποτε θα κάτσει. Παρεμπιπτόντως, τους 28 βαθμούς άγγιξε και σήμερα η θερμοκρασία στο Θυμάρι, αλλά τουλάχιστον στον βυθό έχει παγωνιά σαν τον Γενάρη. Είδα και φωτογράφισα κι ένα φυκόψαρο, συγγενικό είδος του ιππόκαμπου, αλλά μεγαλύτερο σε μέγεθος, που από κοντά μοιάζει με κροκοδειλάκι χωρίς πόδια. Μόνο από σύμπτωση, όμως, μπορείς να το δεις, αφού δεν είναι απλά πανομοιότυπο με τα μαραμένα φύλλα της ποσειδωνίας στον πυθμένα, αλλά κινείται και σαν αυτά όταν τα παρασύρουν τα ρεύματα πέρα - δώθε.

    Και δεν θα το έβλεπα αν δεν πήγαινα και προς την άλλη πλευρά της παραλίας στο Θυμάρι, όπου μπήκε μπουλντόζα και φορτηγό για να την "πατήσουν" και να στήσουν τη μεγάλη καντίνα. Έτσι, θα λειτουργούν δύο καντίνες σε μία παραλία σε λίγο καιρό. Οφείλω να ομολογήσω, όμως, ότι μαζεύουν τα σκουπίδια και τοποθετούν πολλούς κάδους κατά μήκος της, κάτι που έχει να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση από το 2010-11, επικαλούμενη την κρίση.

    Κάπως έτσι και ο πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης και δισεκατομμυριούχος Μάικλ Μπλούμπεργκ θα δώσει 4,5 εκ. δολ., ποσό που αναλογεί στην οικονομική υποχρέωση των ΗΠΑ για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής για το 2018, όπως μεταδίδει το Reuters. Και ελπίζοντας ότι ο Τραμπ που απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, θα αλλάξει γνώμη μέχρι του χρόνου. Πάντως, ο Μπλούμπεργκ θα καλύψει τις ΗΠΑ και για τα επόμενα χρόνια, αν δεν ενταχθούν και πάλι στη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Αφού όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα Μπλούμπεργκ θα τηρήσει την υπόσχεσή του να καλύπτει τις συμβατικές υποχρεώσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για το κλίμα. Οπότε μάλλον θα πληρώνει και τα επόμενα χρόνια, διότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη ανακαλέσει μία σειρά περιβαλλοντικών κανόνων.
    https://www.reuters.com/article/us-usa-climate-bloomberg/michael-bloomberg-to-write-4-5-million-check-for-paris-climate-pact-idUSKBN1HT0QW?il=0

    Το γεγονός, βέβαια, ότι οι ΗΠΑ που έχουν ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες περίπου 620 δισ. δολ, δεν δίνουν 4,5 εκ. δολ. για το κλίμα, δείχνει που βαδίζει αυτός ο κόσμος.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ τον ...Ζαν Υβ Κουστώ του μπλογκ και πολύπλευρο σχολιαστή για τις ευχές του.

      Διαγραφή
    2. Σ'ευχαριστώ Βαγγέλη να 'σαι καλά και να συεχιζεις να κάνεις αυτό που κάνεις σε κείνη την παραλία της Αττικής που είναι αξιέπαινο και λίγοι το κάνουν το 'χω ξαναπεί.Και ότι και να συζητάμε εδώ τελικά όλοι συμφωνούμε ότι το κλίμα δε πρέπει να αλάξει προς το ακραίο ήτε σε ξηρασίες και καύσωνες ήτε σε ακραίες πλημυρες.Δυστυχώς όμως αυτό που είναι εμφανές είναι ότι χιονίζει πλέων με το ζόρι σε χαμηλά υψόμετρα απ'ότι άλλες δεκαετίες και αυτό είναι άσχημη εξέλιξη.

      Διαγραφή
  4. Χρόνια πολλά στον Γιώργο Λαμερα και σε όποιον αλλο φιλο του μπλογκ γιορτάζει.

    Υ.Γ. Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας όσον αφορά την γέννηση του γιού μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Δημήτρη για τις ευχές σου. Και εύχομαι ο νεογέννητος γιός σου να ζήσει κάποια στιγμή μια μικρή (μικρή, δε λέω μεγάλη) παγετώδη περίοδο και να απολαύσει τα χιόνια που εμείς τα βλέπουμε πια ...με το κυάλι. Φρόντισε να τον διαπαιδαγωγήσεις κατάλληλα, να γίνει κι αυτός εξ απαλών ονύχων καιρόφιλος!

      Διαγραφή
  5. Όσο οι διάφοροι "Τραμπ" θα ισχυρίζονται ότι "αφού χιονίζει και κάνει κρύο δε βλέπω καμιά κλιματική αλλαγή" δε θα δούμε ευοίωνο μέλλον. Αυτοί το μόνο που τους νοιάζει είναι να λιώσουν οι πάγοι στην αρκτική για να αρχίσουν τις γεωτρήσεις για τα πετρέλαια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλογκ,χρονια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες,το μεσημερι δεν μπορείς να σταθεις στον ήλιο,ειναι αφόρητη ή κατάσταση,εδω στο νησί έχουμε την εντύπωση ότι όλα έχουνε φύγει μηνη μπροστά,ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε τουλάχιστον μελτέμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγνώμη για το λάθος ένα μήνα μπροστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εκτός από μεγάλο φόρτο εργασίας εχθές,είχα και ένα απρόοπτο με την μητέρα μου και έτσι έστειλα βιαστικά ένα σχόλιο για τις γιορτές.Οποτε σήμερα που είναι πιο χαλαρός εύχομαι στον Γιώργο Λαμερα,στον Γιώργο από Τρίκαλα και σε όποιον άλλο Γιώργο έχουμε στο μπλογκ(Καρδιτσα-Τριπολη;)τις καλύτερες ευχές μου για την γιορτή τους και τους εύχομαι τα καλύτερα για την οικογένεια τους.Την Κυριακή προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα"κόκκινα βελη"της Βασιλικής Αυτοκρατορίας της Αγγλίας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και από σήμερα θα τα εχουμε απο πανω μας για πεντε εβδομάδες να μας μας χαριζουν όμορφες επιδείξεις και πολλες φορες συμμετέχουν και δικά μας αεροσκαφη με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο ωραίο το θέαμα.Καλημέρα σε όλους και όλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή