Εμμονή των βόρειων ανέμων στα ανατολικά και της θερμικής αστάθειας στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και τη Μακεδονία


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα τη διατήρηση του Β-ΒΑ ρεύματος με βασική ένταση στο Αιγαίο τα 5 με 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων το απόγευμα στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά. Τόσο από πλευράς έκτασης όσο και από πλευράς έντασης σημαντικότερα θα είναι τα φαινόμενα στη Μακεδονία και την Ήπειρο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Δ. Ελλάδα. Με τον ίδιο καιρό θα περάσει και η Πέμπτη, η τελευταία ημέρα του Μαΐου. Τέλος, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου φαίνεται ότι η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά κυρίως της Β-ΒΔ Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ως 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Τετάρτη, 30 Μαΐου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 30-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 30 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 32 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι κυρίως το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 30 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Πιθανοί όμβροι στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 και πιθανώς στο κεντρικό Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 29 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Να το επαναλάβω ξανά....ουδεμία σταγόνα και σήμερα στην Κρήτη......Προσέξτε την λίγο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μπορούσαμε να σας στείλουμε λίγη βροχή από τα Γιάννενα που μας έχει σαπίσει κάθε μέρα

      Διαγραφή
    2. Χρήστος Σιμούλης29 Μαΐου 2018 στις 9:45 μ.μ.

      Εμείς την προσέχουμε, αλλά και τι να κάνουμε παραπάνω από όσα κάνουμε ο καθένας ευαισθητοποιημένος από εμάς, που βάζει το λιθαράκι του καθημερινά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όταν οι κυβερνήσεις των χωρών δεν υπογράφουν τις σχετικές συμφωνίες συνηγορώντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη για να αποκαλυφθούν διά της τήξεως των πάγων και νέα ορυκτά προς κατασπατάληση, όταν ανακυκλώνεται μόνο το 5% των απορριμάτων, όταν εμείς το ΥΠΕΚΑ το μετατρέπουμε σε ΥΠΕ, τι να περιμένει κανείς στο μέλλον;

      Διαγραφή
    3. Εν Κονίτση ευρισκόμενος, συνυπογράφω τη δήλωση του Λευτέρη!

      Διαγραφή
    4. Συμπληρωματικά: (α) Οι ακριβείς "ανοιξιάτικες" προγνώσεις θα είναι ζητούμενο και τις επόμενες δεκαετίες και (β) Χρήστο, πέρα από τα λιθαράκια, χρειάζονται και κοτρώνες εναντίον ορισμένων κεφαλιών.

      Διαγραφή
  2. Στη Σαλαμίνα φωτογράφισα τον πιο θαρραλέο θαλασσοκόρακα, αφού ατάραχος με άφησε να τον πλησιάσω σε απόσταση ενός μέτρου συνεχίζοντας να ατενίζει από τον βράχο του το απέραντο γαλάζιο. Ήταν σε μία παραλία πριν τις Κολώνες - Πατητήρι ή, Φάρος νομίζω λέγεται και έχει κι ένα λιμανάκι στην απέναντι πλευρά από τα βράχια που βγήκε να ξαποστάσει και να στεγνώσει τα φτερά του ο θαλασσοκόρακας. Φωτογράφισα και γλάρους στα Περιστέρια, καθώς πετούσαν πάνω από τα νησάκια και με έκραζαν για να μην ανέβω απρόσκλητος στο σπίτι τους. Παλιότερα με είχαν κουτσουλήσει κιόλας, γιατί πρέπει να είχαν νεοσσούς.

    Τώρα ήταν πιο χαλαροί, αλλά και πάλι τους άφησα στην ησυχία τους και αφοσιώθηκα στις υποβρύχιες λήψεις, με τη μερίδα του λέοντος να είναι από τις Κολώνες (μελανούρια, σάλπες, γόνος ακόμα και μπαρμπουνιού, κέφαλοι, καλόγριες, μουρμούρα, κακαρέλοι). Στο Σατερλί φωτογράφισα και τη μοναδική ποσειδωνία που έχω δει στη Σαλαμίνα (παλιότερα υπήρχε και μία στο Αιάντειο, αλλά την έχω χάσει), ενώ κοπάδι αθερίνα κολυμπούσε από πάνω της. Στο Πέρανι το κοπάδι ήταν από καλόγριες, ενώ σαργοί και κακαρέλοι ανέβαιναν στα μεσόνερα κυνηγώντας τη μικροπανίδα. Δεν είδα ούτε ένα χταπόδι - και μόνο ένας βασιλικός κάβουρας εμφανίστηκε στις Κολώνες - ενώ παλιότερα στο πήγαινε - έλα στα νησάκια στα Περιστέρια έβλεπες 4-5. Και είχε πολλά και σε Κολώνες και Πέρανι. Δεν είναι και η εποχή τους, βέβαια, αφού τώρα αναπτύσσονται, όπως και τα περισσότερα θαλάσσια είδη. Για αυτό απαγορεύεται και το ψάρεμα τον Μάιο, αλλά δυστυχώς αρκετοί παραβαίνουν αυτόν τον κανονισμό, μην αφήνοντας ούτε ένα μήνα τα πλάσματα της θάλασσας να κολυμπούν ελεύθερα στον πανέμορφο βυθό.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχω αρχισει λιγο να ανησυχω με την κατασταση στην κρητη.Εκτος του οτι ο φετινος χειμωνας θερμοκρασιακα ηταν γελοιος με μονιμες ανοιξιατικες θερμοκρασιες, οι βροχες ηταν ανυπαρκτες.Τελευταια φορα εβρεξε τελη Φεβρουαριου ενω τον μαιο ευτυχως ειχαμε δυο μερες με ισχυρη βροχη και ετσι μαζευτηκαν ικανοποιητικα χιλιοστα.Ειλικρινα ομως δεν θυμαμαι καμια αλλη τοσο ξηρη χρονια ουτε καν το πολυ ξηρο και θερμο Α εξαμηνο του 2016.Περυσι καλομαθαμε με τις βροχες και τα χιονια ενω φετος οι μαδαρες και τα λευκα ορη τελη φεβρουαριου ειχαν απειροελαχιστο χιονι στις κορυφες τους κατι που δεν εχω ξαναδει σε ολα τα χρονια που ζω.Τουλαχιστον οι θερμοκρασιες παραμενουν ηπιες,αλλα χρειαζομαστε βροχη την οποια δεν θα την παρουμε πριν μπει για τα καλα ο Οκτωβριος.Καλησπερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστος Σιμούλης30 Μαΐου 2018 στις 2:29 μ.μ.

      Το έχω ξαναγράψει. Ποιος μας εξασφαλίζει ότι ο Οκτώβριος θα φέρει τις πολυπόθητες βροχές; Με την κλιματική αλλαγή η ατμόσφαιρα δεν έχει "μπέσα". Μπορεί να συνεχιστεί η ανομβρία και κατά το νέο υδρολογικό έτος. Κανείς δεν ξέρει.

      Διαγραφή