Στα ηπειρωτικά περιορισμένη αστάθεια και στο Αιγαίο βοριαδάκι


Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων κυρίως στα ανατολικά. Τους ανέμους αυτούς, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 6 μποφόρ, ας τους έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα βρεθούν στα ανατολικά και νότια πελάγη. Από την άλλη πλευρά, προσοχή χρειάζεται και στις σποραδικές καταιγίδες που θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά (απογεύματα), την Κρήτη, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σταθερή και οι μέγιστες τιμές της θα φθάσουν στα δυτικά και τα βόρεια τους 31 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 29 βαθμούς. Στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες στο βοριά περιοχές η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς. Με περιορισμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά και αισθητή την παρουσία των βοριάδων στα ανατολικά θα περάσει κα το διήμερο Τρίτη και Τετάρτη (29-30/5).
Καλό τριήμερο, φίλοι μου

Σάββατο, 26 Μαΐου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26-5-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 30 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανοί όμβροι ή και καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 31 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Β 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 29 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στο Α. Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 27 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.
 
Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 29 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,να στε καλα,δροσια,κ πάλι δροσιά,οσο κρατησει.καλο απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενισχυμένο το βοριαδάκι σήμερα, ακριβώς όπως έγραψε ο κ. Ζιακόπουλος χθες. Παρεμπιπτόντως, δεν θα πρέπει να παρασύρει η φαινομενική δροσιά με τον βοριά, καθώς ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει ζημιά, ακόμα και με συννεφιά. Για αυτό και είναι απαραίτητο το αντηλιακό, αλλά κατά προτίμηση μετά τη βουτιά για να αποφεύγεται και η ρύπανση της θάλασσας. Αλλά και οι παρενέργειες που προκαλούν τα αντηλιακά στα ψάρια, καθώς τα κάνουν να αλλάζουν φύλο, δυσχεραίνοντας έτσι τη διαδικασία αναπαραγωγής τους.

    Για τη ρύπανση έγραψε και η Le Monde, αν και μας αδειάζει λίγο, υποστηρίζοντας ότι οι Έλληνες δεν φημίζονται για την περιβαλλοντική τους συνείδηση. Αυτά με αφορμή τα πλαστικά καλαμάκια που θα απαγορευτούν στη Σίκινο και θα αντικατασταθούν ως το τέλος του 2019 από βιοδιασπώμενα καλαμάκια με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Το μέτρο μπορεί, μάλιστα, να επεκταθεί και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ενώ στη Σίκινο των 300 μόνιμων κατοίκων θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και θα αφορά 20 επιχειρήσεις.

    Τα καλαμάκια κατατάσσονται στην 11η θέση πλαστικών απορριμμάτων, που ρυπαίνουν τις ελληνικές θάλασσες. Από τον Απρίλιο του 2018 η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσει τα πλαστικά καλαμάκια και ποτήρια μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την Κομισιόν 700 κιλά πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν καθημερινά στη θάλασσα. Οι Έλληνες αν και δεν φημίζονται για την περιβαλλοντική τους συνείδηση, υιοθέτησαν γρήγορα το μέτρο περιορισμού της χρήσης πλαστικής σακούλας. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι πλαστικές σακούλες που αγοράζει ένας καταναλωτής από 400 σε 90 ετησίως.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2018/05/24/une-petite-ile-des-cyclades-bannit-les-pailles-en-plastique_5304133_3244.html

    To πρόβλημα με τα πλαστικά απορρίμματα που πνίγουν τις θάλασσες, τις ακτογραμμές και τα ποτάμια παρουσιάζει μέσω φωτογραφιών από το National Geographic το ΒΒC. Σε δύο από αυτές εικονίζονται μία θαλάσσια χελώνα και ένα θαλασσοπούλι στην Ισπανία να έχουν παγιδευτεί σε δίχτυα και μία πλαστική σακούλα αντίστοιχα. Θα πέθαιναν αν δεν τις απελευθέρωνε ο φωτογράφος, άλλωστε, η χελώνα πρέπει να αναδύεται για να αναπνέει. Σε μία άλλη φωτό στην Οκινάβα της Ιαπωνίας, ένας κάβουρας ερημίτης έχει κάνει σπίτι του ένα καπάκι από μπουκάλι, αντί για κάποιο κέλυφος. Οι επισκέπτες της παραλίας παίρνουν δυστυχώς τα κελύφη και αφήνουν τους κάβουρες ερημίτες χωρίς σπίτι να καταφεύγουν στα καπάκια. Αλλά και ένας ιππόκαμπος που εικονίζεται σε μία άλλη φωτογραφία, έχει πιάσει με την ουρά του μία μπατονέτα για να δαμάσει τα ρεύματα.

    Ο φωτογράφος λέει ότι θα ευχόταν να μην είχε τραβήξει ποτέ αυτό το πλάνο. Το χειρότερο είναι ότι τα πλαστικά που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όπως αναφέρει το Νational Geographic, ενώ μία ακόμα εικόνα - χίλιες λέξεις είναι αυτή στην πρωτεύουσα Ντάκα του Μπαγκλαντές, όπου μία γυναίκα μαζί με τον γιο της σε ένα βουνό από σακούλες περιμένει να στεγνώσουν για να τις πουλήσει στην ανακύκλωση. Μόνο το 1/5 των πλαστικών απορριμμάτων, όμως, ανακυκλώνεται παγκοσμίως και στις ΗΠΑ μόνο το 10%. Ακόμα και τα άγρια ζώα έχουν προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα, "πλαστική" πραγματικότητα, όπως δείχνει και η φωτό με τις ύαινες να ψάχνουν για τροφή ανάμεσα σε εκατοντάδες σακούλες. Μάλιστα, έχουν μάθει ότι τις φέρνει το φορτηγό και εμφανίζονται όταν έρχεται να τις αδειάσει.
    http://www.bbc.com/news/science-environment-44215882
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή