«Τι θαύμα τα Γιάννενα! Αξίζει κανείς να πεθάνει για να τα πάρει!»


27 Νοεμβρίου 1912 
«Προς βορράν της Γαστρίτσης (Καστρίτσας) η λίμνη –γλαυκός καθρέπτης, μέσα εις το οποίον έκυπτον αυταρέσκως πάλλευκα τα Γιάννενα- τα Γιάννενα, διά τα οποία τόσοι παλμοί εδόνουν τας καρδίας κάτω από τον αιματόχρωμον γαριβαλδινόν χιτώνα. Το νησί, σταγών οπαλίου λίθου εις τον σμάραγδον των ακινήτων νερών. Και δεξιά της λίμνης ο Τόμαρος αρχοντικός και υπερήφανος. 
Εις τον κάμπον ήστραπτον υπό τας πρώτας πλαγίας ηλιακάς ακτίνας νερά και κάπου-κάπου αιφνίδια αστραπή μέσα εις τα δένδρα εφανέρωνε την κρυπτομένην εχθρικήν δύναμιν. Ήτο το φίλημα ακτίνος ηλιακής επί ξίφους, επί κομβίου στρατιωτικού, επί τηλεβόλου. 


Μετ’ ολίγον οι ατμοί της λίμνης και της πεδιάδος επυκνώθησαν εις κυανά νεφελώματα, τα οποία, αφού επλανήθησαν επ’ ολίγον χαμηλά, διελύθησαν. Ο Μαβίλης εστέκετο σιωπηλός προ της μεγάλης εικόνος. Μέσα εις το ολύμπιον βλέμμα του εσπινθήριζαν μύριαι σκέψεις ευγενείς. Και ενωρίς εκίνησε προς κάποιο μοναστήρι, αριστερά της παρατάξεως των ερυθροχιτώνων, απ’ όπου η θέα ήτο ωραιοτέρα. Ο Κρης υπολοχαγός Γερακάρης ύψωνε το ευσταλές παράστημά του  παρά τας σκηνάς. Τα πολιά του γένεια ανεμίζοντο από την πρωινήν αύραν και γεμάτος παιδικήν αγαλλίασιν έλεγε: «Τι θαύμα τα Γιάννενα! Αξίζει κανείς να πεθάνει για να τα πάρει!» (Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Χατζόπουλου Οι Γαριβαλδινοί και η Μάχη του Δρίσκου, 1914). 

28 Νοεμβρίου 1912 
Στον Δρίσκο η μάχη μεταξύ των Τούρκων και των Γαριβαλδινών εθελοντών εμαίνετο. Λίγο πιο πίσω από την πρώτη γραμμή, στο σημείο συλλογής των τραυματιών, ξαπλωμένος στο πεζούλι της Αγίας Παρασκευής, με ανοιχτό το κόκκινο αμπέχονο και πρόχειρα σκεπασμένος με τον καταματωμένο γαλάζιο μανδύα, άφηνε την τελευταία του πνοή ο Γαριβαλδινός λοχαγός Λορέντζος Μαβίλης. Λίγο πριν φύγει για την αθανασία είχε προλάβει να πει: «Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα είχα την μεγάλη τιμή να πεθάνω για την Ελλάδα»! 
Την ημέρα εκείνη στο πεδίο της μάχης έπεσε και ο Γερακάρης, ο οποίος την προηγουμένη, αγναντεύοντας τα Γιάννενα, είχε πει στον Μαβίλη ότι αξίζει κάποιος να πεθάνει για την απελευθέρωσή τους. 

21 Φεβρουαρίου 1913 
Ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε τα Ιωάννινα μετά από μήνες αιματηρών μαχών!

26 σχόλια:

  1. Να στε καλά κ ζιακοπουλε,πως κατάντησε η χώρα μας τελικά, μετά από τόσο αίμα που χύθηκε για να είμαστε ελεύθεροι.Δεν θέλω να πω περισσότερα, μόνο για το νησί μου,ότι σε λίγα χρόνια, όπως πάμε θα έχουμε γίνει μειονότητα ,ο νοων νοειτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τεράστια η ευθύνη της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς δεν μπορεί ή, δεν θέλει να συμμορφώσει μία σειρά από κράτη μέλη της, τα οποία κλείνουν τα σύνορα και δεν δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα και μετανάστη. Παραβιάζοντας τόσο τις συμβατικές υποχρεώσεις τους προς την ΕΕ, όσο και διεθνείς συνθήκες σχετικά με το δικαίωμα στο άσυλο. Και λειτουργώντας σαν να έχουν μόνο δικαιώματα. Δυστυχώς στα δύσκολα αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση και ο καθένας είναι μόνος του.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς...δυστυχώς αποδεικνύεται εξαιρετικά λίγη η Ευρώπη και κάθε άλλα παρά "ανθρωπιστική". Βολεύει τελικά όλους η Ελλάδα (και δευτερευόντως κάποιες άλλες χώρες) να γίνουν αποθήκες ψυχών. Το κακό όμως είναι (και αναφέρομαι εδώ ιδιαίτερα σε σένα φίλε Αντώνη από Λέσβο) ότι και οι καρεκλοκένταυροι εντός Ελλάδος φαίνεται διαχρονικά να μην έχουν καμία αντίληψη της έννοιας της νησιωτικότητας και ιδιαίτερα της νησιωτικότητας σε νησιά που είναι σε γεωγραφικά ευαίσθητες περιοχές. Αλλά ας μην επεκταθούμε περισσότερο
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    3. δεν τους θέλει κανένας τους μετανάστες στην ευρώπη.τα σύνορα της εε για εκείνους(τους μετανάστες) έχουν κλείσει ακόμα και η αλβανία και η βόρεια μακεδονία που ακόμα είναι εκτός εε.η κυβερνήσεις δεν τους απελαύνουν.αντιθέτως τους παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ όλα τα απαραίτητα αγαθά από φαί μέχρι στέγη.επίσης ο κάθε λαθρομετανάστης παίρνει χωρίς λόγο επιδόματα.καταλάβατε?όλη την ασία θα την φορτωθεί η χώρα.
      ο ερντογάν εκβιάζει να τους ξεφωρτωθεί.πρέπει οπωσδήποτε να κλείσουν εδώ και τώρα τα σύνορα.ΑΜΕΣΑ.με τέτοιες μεταναστευτικές ροές θα καταντήσει όλη η χώρα ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών φτάνοντας πάνω από 2 εκατομμύρια.οι γεννήσεις τους είναι τριπλάσιες από τους έλληνες.
      ΤΟ ΣΟΥΣΟΥΡΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΟΤΑΝ ΚΟΠΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ.ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΒΑΡΟΥΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΘΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΜΗ ΕΛΕΓΞΙΜΗ.

      υγ:στον καιρό για να μην ξεχνάμε τον καιρικό χαρακτήρα του παρόντος blog
      Λοιπόν υπάρχουν ορισμένες υποψίες χωρίς να θέλω να κάνω hopecasting πως τα καιρικά θα πάρουν αλλαγή ρότας.αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθούν οι έντονες ψυχρές εισβολές τα μακροπρόθεσμα βλέπουν για ένα πιο βροχερό και χειμερινό μοτίβο τις επόμενες 30 μέρες.όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα και μόνο που που οι μαντεψιές είναι ανθρωπίνως αδύνατο,ποτέ μην λες ποτέ όπως λένε και οι αμερικάνοι.

      Διαγραφή
    4. 1ον Σταμάτησε να βλέπεις Βελόπουλο
      2ον Γίνε άνθρωπος, νοιώσε τον πόνο του άλλου και βρες μέσα σου λίγη αγάπη
      3ον Μάθε την ορθογραφία και το συντακτικό της νεοελληνικής. Οι μετανάστες μπορεί να έγραφαν καλύτερα απο εσένα
      Δημήτρης ρ,

      Διαγραφή
    5. Δημήτρη αυτά που γράφω είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα συμβούν αν οι καταστάσεις των δεδομένων συνεχιστούν έτσι κατ'αυτό τον τρόπο και θα εξηγηθώ:ας θεωρήσουμε ως δεδομένο πως τα σύνορα δεν θα ανοιχτούν και παράλληλως οι εντάσεις των ροών εξακολουθήσουν επι 10χρόνια όπως και το 2019 που σύμφωνα με επίσημες καταγραφές μπούκα ραν στην χώρα 120000 άτομα σχεδόν όσο η Λάρισα.αν το πολλαπλασιάσεις επι το 10 θα βγάλεις 1200000 άτομα.οι λαθραίοι αν δεν ανοίξουν τα σύνορα λογικό και επόμενο θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.
      Εδω προσθέτεις και τους μετανάστες που ήρθαν και πριν το 2019 ιδιαιτέρως από το 2015 και έπειτα, αναφερόμενος σε όσους έκατσαν εδώ χωρίς να φύγουν έχοντας ως προορισμό χώρες της κέντροβόρειας Ευρώπης.αν βάλουμε τους Αλβανούς και τα λοιπά Βαλκάνια σε συνδυασμό με την συχνότητα των γεννήσεων βγαίνει εύκολα το νούμερο των 2 εκατομμυρίων.τονίζω σύμφωνα πάντα με τα σημερινά δεδομένα σε βάθος δεκαετίας.
      Από κάποια έρευνα που είχα διαβάσει ανέφερε πως μόνο περίπου το 10% από όσους ήρθαν προέρχονταν από εμπόλεμες περιοχές.καταλαβαίνεις πλέον ποιοί έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα και περιποίηση.διότι καλή η συμπόνια ο ανθρωπισμος και το νοιάξιμό αλλά έως ένα σημείο.δεν έβλαψε ποτέ κανέναν να κοιτάει λίγο και τον εαυτό ύλή του.η Ελλάδα δεν είναι ντουμπάι για να ρέουν τα χρήματα από τα παντζάκια για γίνονται αλόγιστα επιδόματα δεξιά και αριστερά.
      Επίσης δεν θα ξεχάσω να αναφέρω πως το μεγαλύτερο ποσοστό της εγκληματικότητας το δημιουργούν οι αλλοδαποί.θα μου πεις φταίει και το κράτος με τους γελοίους νόμους αλλά η αλήθεια δεν πάραβλέπεται.
      Οι μετανάστες σε λίγα χρόνια θα πάρουν ελληνική ιθαγένεια θα αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με ότι αυτό συνεπάγεται.ελπίζω να καταλαβαίνεις.
      Αντιπαθώ τον βελόπουλο ένας ακόμα καραγκιόζης εκμεταλλευτής αλοιφέμπορας που πατάει πάνω σε αφελή άτομα για να κάνει πολιτική καριέρα.αυτά που λέω εγώ δεν χρειάζεται να μου τα πει κανένας,τα αντιλαμβάνομαι και μόνος μου για το που οδηγούνται τα πράγματα λόγω ανικανότητας των ηγεσιών.δεν θα το πάω στο συνομοσιολογικό κομμάτι μιας και κανένας δεν ξέρει τι κρύβεται πίσω από την κουρτίνα στο παρασκήνιο της εξωτερικής πολιτικής μεταξύ Ελλάδας εε Γερμανίας κ.α(αν όντως κάτι κρύβεται)για αυτό κανένας δεν έχει δικαίωμα όποιος δεν γνωρίζει να δηλώσει με βεβαιότητα για το τι ισχύει.πέρα από αυτά που βλέπεις εσύ ανορθογραφίες και ασυνταξίες;

      υγ:στον καιρό,πάλι καλά που έπεσαν και κάμποσα χιόνια στα βουνά έστω και στα τέλη του χειμώνα να δείξει λίγο η εντύπωση πως είμαστε στον χειμώνα έστω για τυπικώς.το γράφω διότι ειδικά τον Γενάρη στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού άξονα της Πίνδου δεν είχε κάνει σχεδόν τίποτα.είκονες πραγματικά μαίου στην εικόνα των βουνών στα χιόνια.

      Διαγραφή
  2. Ο παππούς μου γεννήθηκε σκλαβωμένος, αλλά ο πατέρας μου κι εγώ γεννηθήκαμε ελεύθεροι. Για να γίνει αυτό, κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι αυτούς είναι να μην τους ξεχάσουμε. Παράκληση, μείνετε στο θέμα.
    Όσο για τον καιρό, έχω μάθει να χαίρομαι με ότι αυτός μου δίνει. Δεν μπορώ όμως να χαρώ ούτε όταν έρχονται βροχές και χιόνια χρονιάρες μέρες που οι άνθρωποι θέλουν να βγουν από τα σπίτια τους ούτε όταν έρχονται ανοιξιάτικες κακοκαιρίες που κάνουν ζημιές στην αγροτική παραγωγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. η ανάρτηση σας στάθηκε ως αφορμή για την επέτειο απελευθέρωσης των ιωαννίνων από τους τούρκους στις 21/2/1913;

      Διαγραφή
    2. Σωστός κ. Ζιακόπουλε. Άρα συμπονάτε και τον φτωχό και μόνο χειμερινό κολυμβητή στη δαντελένια ακρογιαλιά με την παγωνιά και την πυκνή τη συννεφιά. Και με τις δυνατές ριπές του βοριά να λυγίζουν ακόμα και τα φύλλα της ποσειδωνίας στον βυθό, πέρα από τα κλαδιά των δέντρων στη στεριά. Πάντως, ακόμα και αυτή τη χειμωνιάτικη μέρα, φάνηκαν τα πρώτα σημάδια της άνοιξης και στη θάλασσα, με τον γόνο που έσκασε από το αυγό. Το ότι η χθεσινή βροχή δεν κατέβασε σχεδόν τίποτα στη δαντελένια ακρογιαλιά ήταν επίσης θετικό.

      Αν και στο ρέμα εντόπισε ένα κουφάρι ζώου - μάλλον αλεπού ήταν ή κουνάβι, μα είναι δυνατόν να έχει στο Θυμάρι κουνάβι - η τετραπέρατη Κανέλα, στη βόλτα που την είχα πάει με τη Λίζα. Και το ένα γατάκι - το Μαμούνι όχι η Ζουζού - ξετρύπωσε και μία σαύρα, η οποία ευτυχώς σώθηκε, χάρη και στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων, υπέρ του ψυχρόαιμου ερπετού.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Ωραίες ιστορικές αναδρομές που μου αρέσουν πολύ και πάντα τις διαβάζω πολλές φορές.
    Είχα την "τύχη",ο πατέρας μου να έχει πολεμήσει στο επος του '40 και να έχω ακούσει πάμπολλες ιστορίες από το στόμα του και όλες τις κακουχίες που πέρασαν τόσο στην Αλβανία,όσο και στην επιστροφή που έγινε νε τα πόδια και πάντα το βράδυ.
    Πολλές ιστορίες μας έλεγε και ο παππούς μου στα Τρίκαλα,ο οποίος είχε πολεμήσει στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο,αλλά και στην μικρασιατική καταστροφή και μάλιστα φυλακίστηκε στην Τουρκία και μπόρεσε να δραπετεύσει μετά από πολύ καιρό και να περάσει στα νησιά μας και να γλυτώσει μαζί με αρκετούς άλλους,ένας εκ τον οποίον ήταν από το χωριό μου.
    Τα έφερε έτσι η μοίρα όταν μετά από 50 σχεδόν χρόνια,ο πατέρας μου παντρεύτηκε με προξενιό στα Τρίκαλα και ο παππούς μου πλέον,κατέβηκε στο χωριό μου για τα βαφτίσια και στα τρία του εγγόνια καθώς μας βάπτισαν όλους μαζί,τον εγνωρισε ο συγχωριανός και η συγκίνηση ολων ήταν πολύ μεγάλη,αφού αγκαλιάστηκαν και έκλαιγαν για πολλή ώρα σαν μικρά παιδιά.
    Κάθε φορά που μας το έλεγε ο παππούς μου,έκλαιγε ξανά σαν παιδί.
    Έχει απόλυτο δίκιο ο δάσκαλος,αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει ποτέ να τους ξεχασουμε,γιατί χάρη σε αυτούς,απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ελευθερία μας.
    Όσο για τον καιρό,έτσι ακριβώς κάνω και εγώ,χαίρομαι με ότι αυτός μας δίνει και φυσικά δεν μπορώ να μην στεναχωριέμαι όταν γίνονται ζημιές.
    Εξάλλου για την περιοχή μου και κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις,έβρεχε ασταμάτητα όλη την νύχτα και μέχρι τις 11 περίπου το πρωί.
    Πολύ καλό νερο έπεσε από Ριτσωνα και ανατολικότερα μέχρι σχεδόν τις 15 το μεσημέρι.
    Χιόνι καλό έβαλε ο Παρνασσός,όπως επίσης η μεγαλύτερη κορυφή του Ελικώνα,καθώς επίσης πασπαλισε και η ανατολική του πλευρά(Μοτσαρα η σημαία).
    Η λίμνη που έχει σχηματιστεί στον κάμπο,ενώ είχε σχεδόν αντληθεί,ξαναγεμισε πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραία ιστορία αυτή που μας διηγήθηκες Χριστόδουλε.
      Ο παππούς μου ήταν στην Αλβανία το 40 , γύρισε και αυτός με τα πόδια πίσω στο χωριό του (Καρδίτσα ) θυμάμαι τις ιστορίες που μας έλεγε ,μάλιστα είχε φέρει πίσω μαζί του σαν λάφυρο ένα καζάνι !

      Ο.Μ.

      Διαγραφή
  4. Φίλε Χριστοδουλε ευχαριστώ πάρα πολύ,σε αυτό το τηλέφωνο θα ζητήσω ποιον Χρίστο;το δέμα είναι Πλωμάρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Αντώνη,το δέμα είναι στο Πλωμάρι,σε αυτό το τηλέφωνο θα μιλήσεις με τον Χρήστο και θα το παραλάβεις.
    Απόγευμα όμως γιατί μέχρι τις 17 δουλεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οκ,θα του τηλεφ αύριο να συνεννοηθούμε κ πάλι σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιστορικές αναδρομές που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε!Μόνο σεβασμός.
    Πολύ όμορφη κ η ιστορία του Χριστόδουλου με τον παππού του.
    Όσο για την σημερινή κατάντια της χώρας μας δε θα ήθελα να πλατιάσω σε τούτο το μπλογκ.
    Στα καιρικά θα έλεγα σύμφωνα κ με τα τελευταία στοιχεία ότι από τα ξημερώματα κ από τα βόρεια αυτή η πολύ πρόσκαιρη αλλά χειμωνιάτικη αλλαγή εξελίσσετε σε μία ωραία έκπληξη καθώς κ η κέντροδυτική Μακεδονία θα βάλει κάποια χιόνια έως πολύ χαμηλά,ολόκληρη η Στερεά κ η Πελοπόννησος θα επηρεαστεί για κάποιες ώρες αλλά κ το κέντρο νότιο Ιόνιο θα βγάλει κάποιες μπόρες που μέχρι χθες δε φαινόταν κάτι τέτοιο(Λίγο πιο δυτική πορεία του μικρό συστήματος).
    Η Εύβοια θα έχει ως σύνηθες λόγω ανέμων την τιμητική της ενώ κάποια χιόνια μικρής διάρκειας νομίζω θα τα δουν αρκετές ημιορεινές περιοχές της κεντρικής χώρας.
    Από Δευτέρα άνοιξη κ καλοκαιρία,από Τετάρτη νοτιαδες κ βροχές τύπου Π(νδ άνεμος)κ μετά ίσως για λίγο εκ νέου χειμώνας??
    Δικαιωματικά ο μήνας αυτός παίρνει την ονομασία "μεθυσμένος"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα!
    Φώτη, όταν γράφεις; "και μετά ίσως για λίγο εκ νέου χειμώνας" για πότε το προσδιορίζεις, μέσα στο τριήμερο ή μετά από αυτό;
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφέρομαι στην πιθανή μίνι ψυχρή εισβολή αμέσως μετά τους νοτιάδες στις 27 κ 28 του μήνα που θα μας έρθει από τα ΒΔ αυτή τη φορά εμπλουτισμένη λογικά κ με κάποια υγρασία από το Ιόνιο.
      Μιλάμε βέβαια για χιόνια μέχρι ημιορεινές περιοχές κ σε καμία περίπτωση για πεδινά.
      Φαίνεται δυνατό αυτό το σενάριο κ σήμερα.
      Στα μακροπρόθεσμα δεν πάω,αν κ νομίζω την έχω πει την άποψη μού για τον Μάρτη.
      Καλό ΣΚ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Θα μας έρθει απο τα ΒΔ και θα βρεθεί τρόπος να μην επηρεάσει την βορειοδυτική χώρα.Δεν γράφω άλλο...

      Διαγραφή
  9. Ρίχνοντας κλεφτές - λόγω της παγωνιάς το Σάββατο - ματιές στον βυθό, τελικά έβγαλα και σαργό. Φωτογραφία εννοώ. Κι αυτός ο ήλιος μια χαραμάδα ήθελε για να βγει. Και να πλημμυρίσει με ενέργεια και ζωντάνια την ακτή. Καθώς θα ταξίδευε πάνω από τη θάλασσα, αφήνοντας τη λάμψη του στα κρυστάλλινα νερά της. Το θαμπό του φως φαινόταν πίσω από την πυκνή συννεφιά κι έλεγες τώρα θα τη σπάσει. Όπως συνέβη και τις προηγούμενες μέρες, που περνούν, σιγά - σιγά τον χειμώνα προσπερνούν και όπου να' ναι η άνοιξη θα χαράξει. Μία χαραμάδα πριν την άνοιξη δεν είμαστε, άλλωστε, πια;
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα, με τα ψέμματα βρεθήκαμε το πρωί στα όρια της χιονόπτωσης στα ψηλά της Κηφισιάς. Από περιέργεια ανέβηκα λίγο παραπάνω για να το δω να πέφτει, και πράγματι από τα 550 μέτρα χιόνιζε καθαρά (πίστα μότο κρος στην Πεντέλη, 500 μέτρα από τη διασταύρωση από Πολιτεία προς Νέα Πεντέλη). Σήμερα, γενικά, είναι μια καθαρά τυπική χειμωνιάτικη μέρα, με βροχή ή χιονόνερο κατά περιόδους, τσουχτερό κρύο (3,5 με 5 βαθμούς εδώ στα βόρεια) αλλά και σπασίματα στον καιρό ανά διαστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H Τesla συνεχίζει το κόψιμο δέντρων στη Γερμανία, προκειμένου να κατασκευάσει το πρώτο ευρωπαϊκό της αυτοκίνητο και εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών, όπως μεταδίδει το Reuters. Περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν προσπαθήσει να σταματήσουν την εταιρία του Elon Musk και την αποψίλωση δασών που κάνει στην Gruenheide. Η αμερικάνικη εταιρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων είχε ανακοινώσει τον Nοέμβριο του 2019 ότι θα χτίσει ένα εργοστάσιο στην Gruenheide, που βρίσκεται στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου, κοντά στο Βερολίνο, δημιουργώντας πάνω από 12 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

    Αρχικά η απόφαση θεωρήθηκε ψήφος εμπιστοσύνης για τη Γερμανία και η Τesla ήθελε να αρχίσει την παραγωγή το 2021, αλλά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκμεταλλευόμενες νομικά κενά στη σχεδιαζόμενη διαδικασία, κατάφεραν να σταματήσουν το κόψιμο των δέντρων, μέχρι να ξεκαθαριστεί αν υπάρχουν σπάνια είδη που δεν πρέπει να κοπούν. Ωστόσο, τοπικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των περιβαλλοντικών οργανώσεων, με την απόφασή του, μάλιστα, να μην είναι εφέσιμη. Την απόφαση του δικαστηρίου χαιρέτισαν τόσο ο Οργανισμός Γερμανικών Βιομηχανιών, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Atlmaier.

    H τελευταία κίνηση των ακτιβιστών που αυτοαποκαλούνται "Πειρατές των Δέντρων" και έχουν για σύνθημά τους το "Ζήτω τα δέντρα, κάτω ο καπιταλισμός", ήταν να πάνε στο δάσος για να εμποδίσουν την Tesla να χτίσει το εργοστάσιό της εκεί. "Το εργοστάσιο θα φτιάχνει σπορ αυτοκίνητα, πολυτελή αυτοκίνητα που σκοτώνουν τον κόσμο" λένε οι ακτιβιστές.
    https://www.reuters.com/article/us-tesla-gigafactory-germany-cutting/tesla-resumes-tree-cutting-in-germany-to-build-gigafactory-idUSKBN20F1SK?il=0
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. O τομέας των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών κινδυνεύει να χάσει 1 τρισ. δολ. αν δεν δράσει για την κλιματική αλλαγή, αλλά και να πληγεί από την εισαγωγή φόρου στον άνθρακα, όπως μεταδίδει το Reuters. H σχετική έκθεση από τη συμβουλευτική εταιρία Oliver Wyman έρχεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση στη βιομηχανία προκειμένου να επιταχύνει τις προσπάθειες της για να μεταφέρει κεφάλαια προς μία οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από τον άνθρακα. Οι χρηματοπιστωτικές εταιρίες πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους σε "βρώμικες" βιομηχανίες, σαν αυτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

    Εν μέσω ανησυχιών για το ποσό πιθανών πιστωτικών κινδύνων που έχουν σχέση με την κλιματική στους ισολογισμούς των τραπεζών, οι βρετανικές και αγγλικές τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον και κλιματικά stress test, πέρα από τα οικονομικά. Η ανάλυση της Oliver Wyman βρήκε ότι αν ο φόρος επί του άνθρακα μπει σε ένα επίπεδο 50 δολαρίων ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα, τότε οι δύο από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες - αυτή της παραγωγής ενέργειας και εκείνη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου - θα έχουν ζημίες μεταξύ 50 και 300 δισ. δολ. Η πιθανότητα χρεοκοπίας θα διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί για τις εταιρίες που θα επηρεαστούν περισσότερο και οι ζημίες μπορεί να ανέλθουν στο 1 τρισ. δολ.

    Ο κίνδυνος για τις εταιρίες σε περίπτωση που θεσπιστεί ένας τέτοιος φόρος είναι πραγματικός και οι μισές από τις χώρες που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα το 2015, θέλουν έναν φόρο στον άνθρακα. Η Oliver Wyman ανέφερε επίσης ότι νέες εταιρίες στη βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως ασφαλιστικές και εταιρίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, προσπαθούν μέσω προγνωστικών μοντέλων να προβλέψουν τους κλιματικούς κινδύνους. Εκτιμάται επίσης ότι η αγορά έχει ακόμα 100-150 δισ. στερλίνες βιώσιμη χρηματοδότηση για τα επόμενα 5-10 χρόνια.
    https://www.reuters.com/article/us-finance-industry-climate-change/worlds-financial-firms-risk-1-trillion-in-losses-if-slow-to-act-on-climate-change-report-idUSKBN20F2FH?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ φίλε Ο.Μ,είναι τόσες πολλές οι ιστορίες που έχω ακούσει από τον πατέρα μου,αλλά και και από άλλους συγχωριανούς μου που ήταν και αυτοί στο "μετωπο"(με τον τελευταίο να πεθαίνει πριν 4 χρόνια σε βαθιά γεράματα,2 μήνες ήθελε να κλείσει αιώνα και πάντα να διηγείται στα παιδιά τις απίστευτες περιπέτειες του)καθώς και από φίλους του,που έψαξε και βρήκε μετά από χρόνια και ειδικά κάποιοι κοντοχωριανοι και 2 πολύ καλοί φίλοι ,ο ένας από Χαλκίδα και ο άλλος από Μέγαρα,Που ένιωθα πολλές φορές ότι βρισκόμουν και εγώ ανάμεσα τους.
    Η ομάδα του πατέρα μου, ήταν 24 άτομα,εκ των οποίων οι 4 τραυματίες,που μαζί με άλλους 2 που δεν άντεξαν τις κακουχίες και υπέκυψαν στο δρόμο,γύρισαν πίσω 18.
    Γεννημένος(ο πατέρας μου)το 1913 ,ήταν από τους μεγαλύτερους και όντως άνθρωπος που έδινε μεγάλη αξία στις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και ειδικά μεταξύ φίλων,κάτι το οποίο το μετέδωσε και στα παιδιά του,έψαχνε συνέχεια να βρει όλους όσους ήταν στην ομάδα του.
    Όταν "κατορθώσαμε" επιτέλους να έχουμε και εμείς στην οικογένεια το δικό μας αυτοκίνητο(αγροτικό φυσικά για να γίνονται οι δουλειές)και μια εγώ, μια ο αδερφός μου,τον πηγαίναμε να συναντήσει κάποιον από τους φίλους του,εκτός από την χαρά του που συναντούσε κάθε φιλο του για μένα και τον αδελφό μου,αυτό αποτελούσε σεμιναριο για να μην πω,μύηση σε αρχαία μυστήρια.
    Χρωστάμε πολλά σε τέτοιους ανθρώπους,γνωστούς και άγνωστους και καλό είναι όπου και να είμαστε πάντα να τους ανάβουμε ένα κεράκι στην μνήμη τους και να μαθαίνουμε στα παιδιά μας και αύριο στα εγγόνια μας, την αξία αυτών των ανθρώπων και προπαντός να τιμούν την φιλια και να έρχονται σε προσωπική επαφή και όχι απρόσωπα να μετέχουν σε συζητήσεις μέσω των οποιαδήποτε μέσων τους προσφέρεται.
    Η κοινωνική αναγνώριση και συναναστροφή, πρέπει να είναι για τον καθένα μας,ψηλά στην ατζέντα μας.
    Στο ταπεινό καφενείο του πατέρα μου,έμαθα από όλους τους ηλικιωμένους,να δίνω αξία στις επαφές μεταξύ των ανθρώπων και προπαντός σε αυτούς που με χαρά θα καθησουν δίπλα σου και θα πιουν ένα ποτηράκι μαζί σου, θα σου χαρίζουν το αληθινό πρόσωπο της φιλίας και ένα χαμόγελο τους.
    Αυτά οφείλουμε να τα περάσουμε στα παιδιά μας,εάν θέλουμε να συνεχίζουμε να υπάρχουμε.
    Τώρα για τον καιρό,τι να πω.
    Ότι ξεκίνησε από εχθές το πρωί να ρίχνει χιονόνερο και από τις 9,30-15 το μεσημέρι ασταμάτητα δυνατή βροχή ανακατεμένη με χοντρές νιφάδες χιονιού,όταν 150 μέτρα πιο πάνω, μετά την Ασκρη προς το βουνό έριχνε καθαρό χιόνι και το άσπρισε μέχρι κάτω;
    Οτι ενώ φαινόταν ότι θα έκοβε και έκανε κάτι σπασίματα ο καιρός, από τις 6 το απόγευμα ξεκίνησε πάλι στα ξαφνικά να βρέχει δυνατά και συνοδεία ισχυρών ανέμων μαζί με αστραποβροντα για 40 λεπτά και μετά έως το ξημέρωμα να βρέχει συνέχεια,ποτε σιγά και ποτε πιο δυνατά.
    Ότι ακόμη και τώρα υπάρχει πυκνή συννεφιά,δυνατός αέρας και φέρνει και ψιχάλες;
    Πάλι η περιοχή μου είχε την τιμητική της.
    Όχι όμως όλη η Βοιωτία.
    Στο δυτικό κομμάτι,δεν έβρεξε πάρα ελάχιστα και στο Ζερικι ακόμη σαν έβαλε 3-5 εκατοστά χιόνι.
    Πίσω από τον Ελικώνα προς Κορινθιακό σχεδόν τίποτα.
    Ο Παρνασσός όμως έβαλε πολύ καλό χιόνι.
    Καλημέρα και καλή Κυριακή σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σέ όλους, Ξεροβορι σήμερα στο νησί, ήλιος με δόντια, Χριστοδουλε εχθές κατέβηκα Πλωμάρι για καφέ, ανταμώσαμε με τον Χρήστο κ πήρα το δώρο σου. Είσαι μερακλής να το ξέρεις. Τσίπουρο και κρασί,μπράβο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πάνω από 600 δελφίνια έχουν ξεβραστεί νεκρά από τον Δεκέμβριο του 2019 στον Βισκαϊκό Κόλπο στη Γαλλία, όπως αναφέρει η Le Monde. To 2019 είχαν ξεβραστεί 844 μικρά κήτη από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο και συνολικά 1.233 όλο το έτος. Το 95% εξ αυτών είχαν πληγές από αλιευτικά εργαλεία, τα οποία αποδείχτηκαν μοιραία. Στην πλειοψηφία τους τα δελφίνια πιάνονται στα δίχτυα των ψαράδων και οι επιστήμονες αφού μελέτησαν τα θαλάσσια ρεύματα και χρησιμοποίησαν τα μοντέλα τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συνολικά 11.300 πρέπει να πέθαναν το 2019, τριπλάσια από το 2017.

    Τα περισσότερα δεν βρίσκονται ποτέ, απλά διότι καταλήγουν στον βυθό. Η οργάνωση "Γαλλία - Φύση και Περιβάλλον" (FNE) ζητάει για άλλη μία φορά να απαγορευτούν κάποιοι τύποι αλιείας στον Βισκαϊκό Κόλπο. Κι αν για μερικά δελφίνια που πιάνονται τυχαία στα δίχτυα δεν υπάρχουν κυρώσεις, αυτό δεν ισχύει για την αλιεία τους και η FNE μαζί με άλλες 25 ΜΚΟ θα ζητήσει από την Κομισιόν να κινήσει διαδικασία κατά της Γαλλίας, διότι σε αντίθεση με άλλες χώρες δεν προστατεύει αποτελεσματικά τις φώκαινες (το μικρότερο δελφίνι) και τα κοινά δελφίνια.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/02/22/echouage-massif-de-dauphins-sur-les-cotes-francaises_6030425_3244.html

    Δελφίνι έχω δει, αλλά από μακριά, χωρίς να καταφέρω να το φωτογραφίσω φυσικά. Πλησιάζουν τις ακτές την άνοιξη για να γεννήσουν. Ανοιξιάτικο γόνο φωτογράφισα, εξάλλου, και την Κυριακή 23/2 στον βυθό σε ένα χειμωνιάτικο, όμως, και πάλι σκηνικό. Λόγω του πολύ δυνατού βοριά που έφερνε σύννεφα ξανά και ξανά στη δαντελένια ακρογιαλιά. Κρύβοντας συνεχώς τον ήλιο, που συνεχόμενα δεν βγήκε πάνω από δέκα λεπτά. Κάπως έτσι ακόμα μία ψυχρή εισβολή κράτησε τέσσερις αντί για δύο μέρες. Ήταν η τρίτη του Φλεβάρη, όσες είχαμε και τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη. Σε έναν υποτίθεται ήπιο και σύντομο χειμώνα, που, όμως, από τις 4 Δεκέμβρη όταν ήρθε το πρώτο κρύο, κρατάει ακόμα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή Κυριακή σε όλους.
    Με αυτά που βλέπω κ σήμερα κ κόντρα στα μακροπρόθεσμα μοντέλα οι κάτοικοι της δυτικής βδυτικής χώρας αλλά κ των ανατολικών νησιωτικών περιοχών θα πρέπει από Τετάρτη κ μετά κ για ένα σχετικά μεγάλο χρονικά διαστήματα να προετοιμάζονται για καλά νερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή