Η εξέλιξη του καιρού ως το Πάσχα

Η λίμνη Βεγορίτιδα, Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Βαρομετρικό χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει βροχές κυρίως στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Κατά τα άλλα, το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες και οι άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ (Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας. 


Το Σάββατο, βροχές πιθανώς κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, την ηπειρωτική Ελλάδα και το Β. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΑ έως ΒΑ με ένταση 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Ν. Ιόνιο, το Δ. Κρητικό και τη Θάλασσα Κυθήρων 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια διαμερίσματα της χώρας. 

Την Κυριακή, οι βροχές θα περιοριστούν στα ανατολικά και σταδιακά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Τη Μ. Δευτέρα, προβλέπεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι βόρειοι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

Τη Μ. Τρίτη, προβλέπονται αραιές νεφώσεις και άνεμοι εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. 

Τις υπόλοιπες ημέρας της Μ. Εβδομάδας και το Πάσχα, δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές ούτε ισχυροί άνεμοι στη χώρα και το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ιδιαίτερα στη Ν. Ελλάδα.   

  

15 σχόλια:

  1. .....και κάπου εδώ η παράσταση ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2020-2021 έλαβε τέλος ! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση και ανάταση, σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επιτέλους το πρώτο "αγγιγμα" της άνοιξης και για εμάς στα βόρεια ελπίζοντας τουλάχιστον στα πεδινά οι ελάχιστες να είναι γύρω στους 8 με 10 βαθμούς...μυστικό όταν και στα ορεινά η ελάχιστη σκαρφαλώσει πάνω από τους 12 βαθμούς ξεκινάει η σεζόν των άγριων μανιταριών και των αγριοφράουλων..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ξέρω το βάθος και τη δυναμική του συστήματος.Κατά τα άλλα και από την περιοχή μας(Κορινθία) φαίνεται να διέρχεται και οι ανεμοι(ΝΑ-ΒΑ)είναι...ad hoc!.Λές να βάλουμε και εμείς ένα κανονικό γκόλ?.Έστω και στις καθυστερήσεις!!.---------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τούς 25β άγγιξε σε κάποιες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδος σήμερα η θερμοκρασία.
    Στα κεντροβορειοδυτικά κ βόρεια μαζί με τη συννεφιά δεν κατάφερε να ξεπεράσει τούς 19 με 20β ακόμη κ στα πεδινά ενώ το πρωί το κρύο για άλλη μία φορά ήταν αισθητό.
    Τα τζάκια ακόμη καλά κρατούν έως κ την περιοχή μού αλλά είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά αλλάζουν απότομα αρχής γενομένης της Μ. Εβδομάδας όπως ξανά είχαμε πει.
    Έργο Θεού κ ανέλπιστη η κακοκαιρία που έρχεται από αύριο κ από τα ΒΔυτικά καθώς δείχνει να επηρεάζεται σταδιακά όλη η ηπειρωτική χώρα απ'άκρη σ'άκρη αλλού λιγότερο κ αλλού περισσότερο αλλά όλοι εκτιμώ ότι θα πάρουν συνολικά πάνω από 9 με 10mm βροχής.
    Μάλιστα σε κάποιες βόρειες κεντρικές κ ΒΔυτικες ημιορεινές περιοχές θα ξεπεράσουμε σίγουρα τα 40 με 50mm σύνολο.
    Ελπίζω λοιπόν όσο το δυνατότερο περισσότερο νερό σε περιοχές που της έχουν άμεσα ανάγκη γιατί από από εκεί κ μετά πολλές απ'αυτές θα κάνουν πολύ καιρό να ξανά δουν αξιόλογες γενικευμένες βροχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ζέστη και σήμερα Παρασκευή 23/4 και είχαμε και την πρώτη θέαση θαλάσσιας χελώνας για το 2021. Απρίλη είχα δει και πέρσι την πρώτη καρέτα, από τις πολλές που εμφανίστηκαν στο Θυμάρι το 2020 και συγκεκριμένα μέχρι τον Νοέμβρη. Πρώτη φορά είδα, όμως, μία σχετικά μικρή θαλάσσια χελώνα, καθώς το μέγεθος της ήταν το 1/4 από τις ενήλικες που βλέπαμε όλοι στην παραλία, ειδικά πέρσι το καλοκαίρι. Ελπίζω η χελωνίτσα να μην πιάστηκε σε κάτι δίχτυα που είχαν ρίξει καμιά 200αριά μέτρα από την ακτή, αν και όταν έφυγε, τα επιθεώρησα και ήταν άδεια.

    Αν δεν τους συμβεί κάποιο ατύχημα, οι θαλάσσιες χελώνες μπορεί να ζήσουν και 60-65 χρόνια. Αρκετά για θαλάσσιο είδος, αλλά λίγα σε σχέση με τις ξαδέρφες τους της στεριάς, που είναι αιωνόβιες. Υπάρχουν και οι νεροχελώνες (του γλυκού νερού), που είναι σαρκοφάγες και ο πιο τρομακτικός πραγματικά εκπρόσωπος του είδους είναι η μεγαλούτσικη χελώνα - αλιγάτορας.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λασποβροχές τοπικές κ ασθενείς πέφτουν συνεχώς σήμερα στα ΔΒΔυτικα βόρεια όπως κ στην Αιτωλοακαρνία.
    0,4 έως 0,8mm μέχρι στιγμής στην περιοχή μου,πιό πολύ είναι για να κάνουν επιφάνειες κ αμάξια χάλια, όμως από το βράδυ κ από δω ξεκινάνε τα καλά.
    Πολύ καλά φαινόμενα συνεχίζουν κ δείχνουν τα στοιχεία εκτός της βόρειας χώρας κ για τα υπόλοιπα ηπειρωτικά ευτυχώς!
    Θερμοκρασιακά πάντως σήμερα ήταν λίγο παράξενο αυτό που συνέβη καθώς η Θεσσαλονίκη με βροχή δεν ξεπέρασε τούς 14β μέγιστη, τα Γιάννενα μόλις 13β με βροχή επίσης, τα υπόλοιπα πεδινά της δυτικής χώρας 19 με 20β, την ίδια στιγμή που περιοχές ανατολικές όπως η Θήβα κ η κωπαΐδα ξεπερνούσαν άνετα τούς 27β!
    Η συγκεκριμένη θερμοκρασία για σήμερα ακόμη κ εκεί φάνταζε απαγορευτική,κ όμως...
    Καταλαβαίνουμε λοιπόν όταν θα έρθουν αληθινές θερμές εισβολές το επόμενο διάστημα τι έχουμε να πάθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θερμοκρασίες 1ου δεκαήμερου του φετινού Γενάρη αυτές τις ημέρες στη συμπρωτεύουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ίδιο τόνισα κ εγώ παραπάνω με στοιχεία Χρήστο, έτσι είναι.
      Πολύ βαρύς καιρός.
      Μάρτη κ Απρίλη δεν μπορώ να πω ότι είχαμε παράπονο.

      Διαγραφή
    2. απλά δεν είχε πολλά νερά ακόμα και σε περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από τα παρατεταμένα κρύα.

      Διαγραφή
    3. Άστα να πάνε Φώτη,15 στρέμματα αμπέλι έχασα από τον πάγο.Παράπονο δεν έχω...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  8. Μέχρι τώρα το σύνηθες μοτίβο στις μεσοπρόθεσμες τοπικές προβλέψεις των μοντέλων ήταν,όσο πλησιάζαμε στην καταληκτική ημέρα,η απομείωση ή και η ολική εξαφάνιση του προβλεφθέντος υετού.Για την αυριανή κακοκαιρία είχαμε ανατροπή.Για το Δυτικό άκρο της Κορινθίας(Δερβένι) η πρόβλεψη κυμαινόταν μεταξύ ~8-12 mm.Απόψε το βράδυ,παραμονή, τα mm έγιναν 32!!,πράγμα το οποίο είχα υποπτευθεί και είχα πει στούς φίλους μου.Απομένει τώρα η επαλήθευση "επί του πεδίου", προς γενική ανακούφιση.Εύχομαι αύριο να γελάσει κάθε.....διψασμένος!-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να πιει νερό κάθε....διψασμένος.Οφείλεται να δωθεί ιδαίτερη έμφαση σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής και όχι μόνο χώρας καθώς σε διάφορες σελίδες γίνονται προγνώσεις για ισχυρά φαινόμενα.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Πέτρο όντως το κύριο ραν των ensemble τού Ευρωπαίου έχει ανεβάσει τον υετό σε Κορινθία πάνω από 30mm(το ίδιο κ περισσότερο κ στην ΑΒΑ στερεά),όμως το μέσο τρέξιμο βρίσκετε περίπου στα 15 με 18mm.
      Το τοπικό ΑΒΑ ρεύμα που θα επικρατεί στην περιοχή θα μπορεί να ενισχύει τα φαινόμενα καθώς πρόκειται για ένα επιφανειακό χαμηλό μεν, δομημένο καλά δε.
      Εγώ νομίζω ότι κάπου στη μέση θα κάτσει η μπίλια καθώς τα 30 πλας χιλιοστά μού φαίνονται αρκετά αισιόδοξα.
      Τέτοια εποχή βέβαια παίζουν ρόλο κ οι τοπικότητες.
      Όπως κ να έχει πάντως ακόμη κ 20mm να πέσουν ποτιστικά αύριο όλη μέρα σε αυτές τις περιοχές είναι χρυσός για τη δύσκολη συνέχεια που θα έρθει από βδομάδα.
      Καλές βροχές λοιπόν σας εύχομαι.

      Διαγραφή
  9. Από το πρωί εχθές φαινόταν ότι θα έχουμε ζέστη και αυτό επιβεβαιώθηκε στην συνέχεια αφού οι αγροτικές μου ασχολίες έγιναν με κοντομάνικο και ο ιδρώτας κυλούσε ποτάμι αφού η υγρασία ήταν σε υψηλά επίπεδα και με την θερμοκρασία να φτάνει τους 23 βαθμούς στο χωριό μου.
    Απο το απόγευμα και μέχρι αργά το βράδυ που βρισκόμουν στην Λιβαδειά ακόμη και το πουκάμισο φαινόταν "βαρυ" και μάλιστα δίπλα στο ποτάμι της Κρύας.
    Έχει δίκιο ο Φώτης,ήταν μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα για εμάς τα ανατολικά και νότια.
    Ευτυχώς βρέχει εδώ και 2 ώρες ποτιστικά και μέχρι τώρα ο σταθμός μου γράφει 4 χιλιοστά,ελπίζω ότι θα συνεχίσει έτσι όλη μέρα για να ανακουφιστεί η γη αφού ο δυνατός αέρας εδώ και πολλές ημέρες έχει στεγνώσει τα πάντα ακόμη και στα υψώματα.
    Φίλε Δημήτρη ρ,ο πάγος μου ξέρανε τα 25 από τα 40 στρέμματα αμπέλια που καλλιεργω,ενώ έχει γίνει μεγάλη ζημιά και στους ελαιώνες,η έκταση της ζημιάς θα φανεί με τις επερχόμενες ζέστες.
    Όλα κυλούν "τελεια" και τα "καλύτερα" είναι μπροστά μας...
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τελικά στη Θεσσαλονίκη η παροιμία επαληθεύτηκε αντίστροφα φέτος: Ο Απρίλης έβαλε δυο νερά κι ο Μάρτης άλλο ένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή