Ο καιρός της εβδομάδας (27/6-3/7/22)

Η πανέμορφη Πύλος, του Σταύρου Παυλόπουλου

ΚΑΙΡΟΣ

Σποραδικές καταιγίδες τα απογεύματα στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις ορεινές περιοχές της (επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση).


ΑΝΕΜΟΙ

-Επικράτηση ανέμων του βόρειου τομέα με βασικές εντάσεις στα δυτικά 3 με 4 και στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ.

-Στις Α-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας κατά περιόδους και κυρίως στη διάρκεια της ημέρας η έντασή τους θα φθάνει τα 7 μποφόρ.

-Μικρή ενίσχυση των ανέμων το Σαββατοκύριακο (2-3/7).

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Μέγιστη τιμή 38 βαθμοί (Δ. Ελλάδα).

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


35 σχόλια:

  1. Καλή εβδομάδα σε όλους
    Σύντομος και περιεκτικός
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό είναι. "Λίγα λόγια και καλά". "Λάλει α δει και ό,τι δει.....". Όσο για τον καιρό,μια χαρά τον βρίσκω.Ελληνικό καλοκαιράκι......=============Π.Α.

    Υ.γ. "Ο καιρός σε απόλυτο βαθμό δεν πρόκειται να κατακτηθεί ποτέ", Δ. Ζιακόπουλος . Αχ αυτές οι αρχικές συνθήκες.........!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οταν ακουμε οτι ανεβηκε ταδε η παγκοσμια μεση θερμοκρασια κατα 1 βαθμο αυτο σημαινει σημαντικες αλλαγες στο κλιμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι δάσκαλε. Δε χρειάζονται πολλά πολλά, από εδώ και πέρα. Καλοκαιράκι έχουμε, καιρός για ξεκούραση και ανεμελιά. Έχουμε ολόκληρο χειμώνα μπροστά μας για επιστημονικές αναλύσεις. Στα δικά μας τώρα, εδώ στα Δυτικά υποφέρουμε και θα υποφερουμε τις επόμενες μέρες από τη ζέστη και τη δυσφορία λόγω άπνοιαςκαι υγρασίας. Τα ανατολικά σε καλύτερη μοίρα λόγω μελτεμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οτι ειναι το μελτεμι για το αιγαιο αλλος τοσος ειναι ο μαιστρος για το ιονιο και την δυτικη ελλαδα γενικοτερα.
      Για να δροσισει στην δυτικη ελλαδα πρεπει να ερθει ψυχρη εισβολη απο την ιταλια.

      Διαγραφή
  5. τώρα που επήλθε ηρεμία όσον αφορά το 112 και την ειδοποίηση για την καταιγίδα στην Αθήνα μερικές σκέψεις
    α)Ο χειριστής που θα ενημερώσει την πολιτική προστασία για την επικείμενη καταιγίδα εχει δυο προβλήματα ,το ποσο θα επηρεάσει αυτην η προειδοποίηση τις ανθρωπινες δραστηριόητητες αν το κανει και αν δεν το κανει μηπως αυτην η παράλειψη του στοιχίσει ζωές?Φυσικά σε όλα αυτά προστεθηκε και το πώς θα" διαβαστει" από τα ΜΜΕ που δυστηχώς ειναι μεγαλύτερο πρόβλημα απο τα άλλα δύο
    β)Το να πρωχωρήσουμε σε τέτοιες προειδοποιήσεις από το να καθόμαστε και να διαβάζουμε το δελτίο επικύνδηνων φαινομένων νομίζω ότι ειναι σαφώς μια εξέλιξη που πρέπει να την επιδοκιμάσουμε εστω και εαν αποτυγχάνει.
    Γι αυτό θα έλεγα ας είμαστε λιγότερο αυστηροί σε αυτές τις προσπάθειες....
    Να μην ξεχάσω οταν η ΕΜΥ μιλάει δεν χρειάζεται να μιλά για τον καιρό και ο ...Δήμαρχος...ας ασχοληθεί με τα δικά του μέτρα...προστασίας των πολιτών...συνηθως με τα δελτία ασχολουνται...αντι με τις δικές τους αρμοδιότητες..."θωμάς΄"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κατα την αποψη μου ορθως και στελνουν προειδοποιητικα μηνυματα στα κινητα για παν ενδεχομενο.Στην συγκεκριμενη περιπτωση ορθως εκαναν που εστειλαν το μηνυμα προειδοποιησης οχι μονο διοτι ετσι ηταν το σωστο καθηον,αλλα ενας λογος παρταπανω εχει να κανει διοτι δεν προβλεπονταν για το σαββατο καταιγιδες για την αττικη ενω αυτο το καιρικο φαινομενο προεκυψε περα καθε προβλεψης.Αρα λοιπον δεν ηξερε κανενας το πως θα εξελισσονταν καιρικα τα πραγματα.Θα μπορουσε να εριχνε πολυ απλα κατακλυσμο αντι για δυο σταγονες που τελικα επεσαν.

      Διαγραφή
    2. Χωρίς ραντάρ καιρού, δεν μπορείς να κάνεις σοβαρό nowcasting

      Διαγραφή
  6. αν και δεν τελειωσε ο ιουνιος καθως λιγες μερες απεμειναν,αξιζει να σημειωθει πως στο ν φετινο ιουνιο κατα τοπους επεσε αξιολογη ποσοτητα υετου,κυριως στην ηπειρο και την μακεδονια.Αρκετοι σταθμοι κατεγραψαν συνολικα υψη υετου πανω απο 100mm σε εναν μολις μηνα και μαλιστα σε μηνα που ανηκει στην ξηρη περιοδο του ετους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα,
      Αγαπητέ μου φίλε όχι και ξηρή περίοδος ο Ιούνιος για ´Ηπειρο και Μακεδονία. Μην παραβλέπουμε τα μετεωρολογικά στοιχεία δεκαετιών… μια ματιά να ρίξει κανείς θα δει ότι Ιούνιο (και Μάιο) έχουμε αστάθεια, μπουρίνια, καταιγίδες.
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
    2. και παλι,τα 100mm υετου σε εναν μηνα στην θεσσαλονικη δεν ειναι λιγα για μηνα ιουνιο οταν απο το μετεοθες που υπαρχουν αρχεια για τους ιουνιδες απο το 2005 μεσα σε 17 χρονια φετος ηταν η χρονια με τον περισσοτερο υετο.Στην δραμα το υψος βροχης εχει φτασει τα 203mm υετου για αυτον τον μηνα.Οποτε κατα τοπους εχει ριξει αξιολογα ποσα υετου στην ηπειρο και την μακεδονια.Δεν θυμαμαι ποτε αλλοτε στα χρονικα μετεορολογικος σταθμος να γραφει καταγραφες ισες η μεγαλυτερες των 200mm για τον ιουνιο μηνα σε αυτες τις περιοχες.Αν κανω λαθος να με διαψευσει οποιος αναγνωστης γνωριζει και θα τυχει να διαβασει αυτο το σχολιο.

      Διαγραφή
  7. Διαβάζω άρθρο για τον καιρό στην Κυριακάτικη Καθημερινή και μπερδεύτηκα.Εκεί γνωστός και δραστήριος μετεωρολόγος αναφέρει ότι αναμένεται στο μέλλον ενίσχυση αλλά και χρονική επιμήκυνση των μελτεμιών λόγω κλιματικής αλλαγής.Εγώ έχω σχηματίσει την εντύπωση για το αντίστροφο. Ότι δηλαδή λόγω εξασθενήσεως του μόνιμου Σιβηρικού Αντικυκλώνα επηρεάζονται οι Ινδικοί μουσώνες και κατ επέκταση ο μηχανισμός δημιουργίας των μελτεμιών,τα οποία θα βαίνουν μειούμενα.Τι άραγε ισχύει?=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι της άποψης ότι τις ψυχρές κλιματικές περιόδους οι Ετησίες τείνουν να είναι ισχυρότεροι, να καλύπτουν μεγαλύτερη έκταση και να πνέουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε σχέση με τους Ετησίες των θερμότερων κλιματικών περιόδων (Διονυσίου Μεταξά, The interannual variability of the Etesian frequency as a atmospheric circulation anomalies. Hellenic Meteor. Soc., 2, 30-40, 1977).
      Οσο για τον σιβηρικό αντικυκλώνα, νομίζω ότι ως χειμερινό φαινόμενο δεν έχει σχέση με την υπόθεση.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ.=======Π.Α.

      Διαγραφή
  8. Και ενώ στην Μακεδονία σήμερα επικράτησε έντονη αστάθεια κατά τόπους και στην Καστοριά είχαμε ισχυρή χαλαζόπτωση,εδώ στην παράκτια Αιτωλοακαρνία απολαμβάνουμε λιακάδα και ζέστη(33β μέγιστες στα παράκτια με αυξημένη κάπως σχετική υγρασία).
    Ότι πρέπει για βουτιές!
    Εντωμεταξύ, μετά την μεγάλη επιτυχία πού είχαμε γιά τον Ιούνιο(στα τέλη τού προηγούμενου μήνα είχα γράψει γιά έναν αρκετά ασταθή μήνα με πολλές μπόρες κυρίως στα δυτικά κεντρικά βόρεια όπως και για τη ζέστη πού θα ήταν περισσότερη στα δυτικά και λιγότερη κάπως στα ανατολικά λόγω μελτεμιού και τελικά τώρα πού τελειώνει ο μήνας ακριβώς έτσι πήγε) έχω μπει στη διαδικασία τις τελευταίες μέρες και ψάχνω ότι στοιχείο υπάρχει γιά την έκβαση τού φετινού Ιουλίου.
    Ενός Ιουλίου πού όπως φαίνεται θα τα έχει όλα μέσα τμηματικά, μαζί εννοείτε και την έντονη ζέστη.
    Χρειάζονται απλά κάποιες λεπτομέρειες ακόμη γιά να την τελειώσω και να την μοιραστώ μαζί σας.
    Καλό ξημέρωμα από την πανέμορφη και καλοκαιρινή Ναύπακτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Update.
    Και εκεί πού έλεγα λιακάδα και ζέστη ξαφνικά αυτή τη στιγμή 2 τα ξημερώματα η νύχτα έχει γίνει μέρα στη Ναύπακτο από αλλεπάλληλες ηλεκτρικές εκκενώσεις και υπόκωφες βροντές.
    Απρόσμενη εξέλιξη.
    Η δυσφορία πολύ μεγάλη.
    Ολη αυτή η καταιγίδα να τονίσω ότι βάση δορυφορικής κινήθηκε μέσα σε μία ώρα περίπου ταχύτατα από δυτική Μακεδονία σαρώνοντας όλη την Πίνδο γιά να καταλήξει αυτή τη στιγμή σε Ευρυτανία Φωκίδα ανατολική Αιτωλοακαρνία.
    Γιά να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρασε κι απ' την Καρδίτσα τις πρώτες πρωινές ώρες η ξαφνική σημερινή καταιγίδα, αφήνοντας από 3,8mm(Μουζάκι), 1-2mm(Καρδίτσα), 0,5(Σοφάδες), αλλά πολλούς καιραυνούς, βροντές και αστραπές!
      Είχα παρατηρήσει "αμόνια" το ηλιοβασίλεμα στα δυτικά, και ήμουν "υποψιασμένος",
      αλλά τόσο αργά(01:30)π.μ. δεν το περίμενα πια, και κοιμήθηκα, αλλά φυσικά πετάχτηκα έντρομος απ' τις βροντές, ενώ έγινε και πολύωρη διακοπή στο ρεύμα.
      Ευτυχώς, δεν σημειώθηκε χαλαζόπτωση...

      Διαγραφή
  10. 03:35 Κιάτο, τέτοια καταιγίδα με ηλεκτρικά και ραγδαιοτητα είχα χρονθα6να δω και να ακούσω. Το κακό είναι ότι δεν έχει και ρεύμα. Ελπίζω να μην κάνει κάπου μεγαλύτερες ζημιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ε τω μεταξύ στη Δυτική αλλά και στη βόρεια Ευρώπη, τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σπάνε το ένα μετά το άλλο. Αξίζει να πούμε εδώ ότι σε ένα τόσο βόρειο σημείο όπως η Νορβηγία, το να ανέβει η θερμοκρασία στους 30 βαθμούς, είναι κάτι πολύ ανυπόφορο γιατί η διάρκεια της ημέρας είναι τόσο μεγάλη που δεν προλαβαίνει να δροσίσει. Δρόμοι, κτίρια κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και πρωτίστως στον εκ Κορινθίας Πέτρο και τον εξ Άρτης Παύλο.
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολλές ευχές σε όλους του φίλους του μπλογκ που γιορτάζουν σήμερα και αύριο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα. Χρόνια Πολλά και καλά στους εορτάζοντες!! Δεν τον περίμενα τον Ιούνιο με τις βραδυνές ή μεταμεσονύκτιες βροχές/καταιγίδες.... Πάλι μας τίμησε κατά τις 05:00 στην Πετρούπολη, έστω για λίγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 3,20 τα ξημερώματα πηρε μια μικρή μπόρα και στο χωριό μου που αφησε 0,8 χιλιοστά,ενώ από τον κάμπο έως την Θήβα ασθενή ψιχαλα, στα ορεινά του Ελικώνα όμως άφησε 2-3 χιλιοστά.
    Επιβεβαιώνω τον Φώτη για την πόλη της Καστοριάς καθώς φίλος μου που βρίσκεται εκεί μου είπε ότι έριξε χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού.
    Χρόνια πολλά στον αγαπητό καθηγητή Πέτρο Αλιφερη, στον Παύλο από Άρτα και σε όλους-ες που γιόρταζαν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστώ πολύ δάσκαλε .Να είσαι καλά με την οικογένειά σου.Φίλε Φώτη το ίδιο και εδώ στην Κορινθία.Αρχικά ατενίζαμε την περιοχή σου καταλάμπουσα και σε λίγο ξέσπασε και εδώ.Ραγδαιότητα μεγάλη,αέρας δυνατός και,κυρίως,ηλεκτρικά άφθονα.΄Ολα εντελώς απρόσμενα.===============Π.Α.

    Υ.γ.Δάσκαλε θα έλεγα,μέρα που είναι,να μη λησμονήσουμε τις ευχές μας προς την πάλαι ποτέ διαλάμψασαν Πετρούλαν της......μετεωρολογίας!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://www.youtube.com/watch?v=N2Hppf1XDHE

      Χρόνια Πολλά και στους δυο σας λοιπόν.
      Χάρηκα κ. καθηγητά, που σας έβρεξε έστω και υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες.

      Διαγραφή
  17. Καταρχάς χρόνια πολλά,χρόνια με υγεία στον αγαπητό Πέτρο Αλιφέρη καθώς και σε όσους φίλους γιορτάζουν σήμερα!
    Σε συνέχεια του χθεσινού μού σχολίου τελικά αυτό το τεράστιο σύμπλεγμα καταιγίδας από τη δυτική Μακεδονία κατάφερε και έφτασε μέχρι Αρκαδία και Ηλεία!
    Η περιοχή της Ναυπακτίας χτυπήθηκε ιδιαίτερα από βροχή και χαλάζι ενώ όπως ενημερώθηκα χαλαζόπτωση σημειώθηκε και στο μεγαλύτερο μέρος τού Αγρινίου.
    Ερώτηση προς τον δάσκαλο :
    Πού οφείλετε αυτή η απρόβλεπτη τόσο νότια κίνηση της καταιγίδας καθώς και η διατήρηση της έντασής της καθώς κάτι τέτοιο θεωρείτε σπάνιο σε αστάθεια.
    Οι πολύ αυξημένοι δείκτες αστάθειας και δυσφορίας πάνω από την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα δε νομίζω ότι αρκούν γιά να εξηγήσουν το συγκεκριμένο φαινόμενο.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Φώτη, η καταιγίδα στις τέσσερις τη νύχτα μας ξύπνησε ακόμα και εδώ στη Καλαμάτα. Μάλιστα έφτασε όπως φάνηκε από τα στοιχεία των σταθμών, έως και την μέσα Μάνη!

      Διαγραφή
    2. Φώτη, επηρεάστηκε μέχρι και η Ν. Αργολίδα και η Ν. Λακωνία!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ τούς φίλους γιά τις πληροφορίες.
      Οπότε η καταιγίδα στην ουσία έσβησε όταν τελείωσε η ηπειρωτική χώρα!
      Περιμένω λοιπόν με ενδιαφέρον την απάντηση τού δασκάλου πάνω σε αυτό το σπάνιο σχετικά φαινόμενο.

      Διαγραφή
    4. Στην Λαμία είχαμε αρκετά ηλεκτρικά και 11μμ βροχής ενώ λίγο περισσότερο έριξε νοτιότερα στην Φθιώτιδα.Μου έκανε εντύπωση η ταχύτητα κίνησης του "συστήματος".Πάντως πριν την καταιγίδα φυσούσε αρκετά από τον Μαλιακό,μύριζε και η θαλασσίτσα,που δεν την έχω δει ακόμη...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή

  18. Πολύχρονοι και καλόχρονοι οι εορτάζοντες του διήμερου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευχαριστώ πολύ τον Δάσκαλο και όλους τους φίλους για τις ευχές τους. Αντεύχομαι υγεία κι ό,τι ο καθένας επιθυμεί! Στα καιρικά της Άρτας, ζέστη επί μονίμου βάσεως με 35 και 36 τα μεσημέρια. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια βέβαια, αλλά κάθε χρόνο όλο και πιο παρατεταμένες είναι οι έντονες ζέστες. Οι αστάθειες του Ιουνίου, που δεν ήταν λίγες στην ενδοχώρα της Ηπείρου, μας επηρέαζαν μόνο ξυστά ή καθόλου, οπότε εκτός της διαταραχής της 10ης Ιουνίου, δεν πήραμε ιδιαίτερο νερό εδώ στα πεδινά. Ας ελπίσουμε να κάνει ένα διάλειμμα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Τουλάχιστον, δεν έχουν ζεσταθεί ιδιαίτερα οι νύχτες ακόμη, καθώς οι ελάχιστες πέφτουν κάθε βράδυ στους 21 και 22, οπότε παίρνουμε λίγες ώρες δροσιάς.
    Καλή συνέχεια σε όλους!
    Παύλος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Aγαπητοί φίλοι ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας.Να είστε όλοι καλά.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή