Επαρκώς «προπονημένη» η Δ-ΒΔ Ελλάδα για την αντιμετώπιση των μέτριας έντασης κακοκαιριών που έρχονται από τα Δ-ΝΔ.

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τη Δ. Ελλάδα και τη Β-ΒΑ χώρα, συμπεριλαμβανομένου του ΒΑ Αιγαίου. Επισημαίνεται ότι στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά Ελλάδα τα προαναφερθέντα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Κατά τα άλλα, θα επικρατήσουν Ν-ΝΔ άνεμοι, οι οποίοι πρόσκαιρα στο ΒΑ θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της. 


Την Τετάρτη (28/9), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες ασθενούς έως μέτριας εντάσεως αναμένονται στη Δ. Ελλάδα, το Α-ΒΑ Αιγαίο και ίσως πρόσκαιρα στη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 5 και κατά τόπους στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Την Πέμπτη (29/9), θα επικρατήσουν περίπου οι ίδιες καιρικές συνθήκες.  

45 σχόλια:

  1. Να ευχηθώ καλό φθινόπωρο και καλό χειμώνα σε όλους και όλες με υγεία και δύναμη πάνω από όλα και κατα το δυνατόν όσο πιο ήπιος γίνεται ο χειμώνας χωρίς παγωνίες κρύα και χιόνια διότι τα πράγματα με την ενεργειακή κρίση δεν τα βλέπω καθόλου καλά.Προβλέπω να παγώνουμε κυριολεκτικά φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Γιαμπανάκηδες» εναντίον χιονόφιλων!
      Με τις ίδιες ελπίδες Πούτιν και χιονόφιλοι!
      Ο καιρός, όμως, δεν κατέχει από ακρίβεια, ανέχεια και εκβιασμούς!

      Διαγραφή
  2. Και για ευθυμήσουμε λίγο, μην ξεχάσετε από τον άλλο μήνα τις χιονοαλυσίδες στα πορτ- παγκάζ σας. Παραμονεύει το 80 αρι πρόστιμο.. Γιατί ως γνωστόν η Ελλάδα είναι χιονομάνα ( ειδικότερα η Αθήνα) και η Αττική Οδός δύσκολος δρόμος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή αν χιονίσει όπως και πέρυσι με τις υποχρεωτικές αλυσίδες από φέτος δεν δικαιολογείται να παραμείνουμε ασφαλείς

      Διαγραφή
  3. Δάσκαλε δε μπορεί να γίνει μοιρασιά μισές μισές ημέρες του χειμώνα ώστε να είναι ευχαριστημένοι και οι γιαμπανακηδες και οι χιονοφιλοι; Αν και φέτος όλοι παρακαλούν για μαλακό χειμώνα λόγω ενεργειακού κόστους. Αλλά όπως είπες δάσκαλε είναι ότι πει ο καιρός. Δε θα μας ρωτήσει κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα από τη βροχερή Στοκχόλμη με τη θερμοκρασία σε καλά επίπεδα 13-14c μέγιστη .Μάκης Στοκχόλμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάθε πράγμα στον καιρό του είναι η δική μου άποψη. Χιόνι και βροχή το χειμώνα και λίγες αλκυονίδες για ξεκούραση, μπάνια το καλοκαίρι και γιατί όχι και το φθινόπωρο που ανεξαρτήτως καιρού η θάλασσα είναι ζεστή αλλά πάνω από όλα το φθινόπωρο είναι βροχές αλλά και κάποιες από τις ομορφότερες ημέρες του έτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαν έτοιμοι από καιρό εμείς εδώ στην Κέρκυρα περιμένουμε το «ρεμπόμπο» όπως λέμε εμείς την κακοκαιρία με αστραπές και βροντές! Συνηθισμένα τα βουνά απ’ τα χιόνια! Εγκαινιάζουμε φέτος την πρώτη οργανωμένη φθινοπωρινή κακοκαιρία! Ήδη από το απόγευμα έχουμε λάβει ενημέρωση από το 112 (παρεπιπτόντως ο ήχος του σε παραπέμπει κυριολεκτικά σε επικείμενο βομβαρδισμό)! Μακάρι να μην έχουμε ζημιές ή τίποτε άλλο και να περιοριστούμε μόνο στη βροχή! Καλό φθινόπωρο σε όλους! Αχιλλέας από Κέρκυρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Bogdan" ,λέει, ονομάζεται η κακοκαιρία που θα επηρεάσει αύριο μικρό τμήμα της χώρας.Θα πρότεινα στα καθ ημάς να αποδοθεί,εξελληνιζόμενη, ως "Μπογδάνος".Κατά τα άλλα, για την περιοχή μου,και σε ό,τι με αφορά, υπολογίζω σε ένα ακόμα απολαυστικό μπάνιο.=========Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα δυτικά πρωτοβρόχια έφτασαν.
    Λίγο προσοχή εφιστώ αύριο σε περιοχές όπως το κέντρο βόρειο Ιόνιο(ίσως κ η Ζάκυνθος προς το απόγευμα) ολόκληρη η Ηπειρος κ κυρίως τα δυτικά και νότια διαμερίσματα αυτής, όπως κ στην Αιτωλοακαρνία και πέριξ Πατραϊκού κόλπου,όπου και τα τελευταία στοιχεία θέλουν αρκετά χιλιοστά βροχής μαζεμένα πού πιθανόν να συνδυαστούν και με ισχυρούς ανέμους και πολλά ηλεκτρικά κυρίως αυτό στα παράκτια.
    Πολύ νερό θα πέσει το επόμενο τριήμερο και στην ορεινή δυτική Πίνδο.
    Εκτιμώ κατά μέσο όρο για αυτά τα τμήματα σύνολο υετού από 50 έως 100 τόνους νερό ανά στρέμμα.
    Κάποιες συγκλίσεις ανέμων ΝΔ με ΝΑ παρατηρώ βγαίνουν αρχικά στην Ηπειρο και το βόρειο Ιόνιο και μετά το μεσημέρι σε Αιτωλοακαρνία και δυτικό Πατραϊκό οπότε πιστεύω θα δούμε καλά πράγματα.
    Θα βρέξει βέβαια είτε περισσότερο είτε λιγότερο από την Μεσσηνία μέχρι και τη Θράκη σε σχήμα Γ(από δυτική και βόρεια Θεσσαλία και δυτικότερα) , ενώ τα υπόλοιπα ανατολικά και νότια δε δείχνουν να παίρνουν ιδιαίτερα χαμπάρι.
    Πάντως θα συμφωνήσω με το δάσκαλο ότι αυτές οι κακοκαιρίες είναι συνηθισμένές για τα δυτικά τέτοια εποχή και δεν αποτελεί κάτι ακραίο.
    Καλές απολαύσεις καιρικών φαινομένων να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά μού φαίνονται τα χιλιοστά βροχής που γράφεις, Φώτη. Εγώ λέω τα μισά και σε λίγες περιοχές.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε δεν αναφέρθηκα γιά όλη τη δυτική Ελλάδα στα γραφόμενά μού κ μάλλον δεν ειπώθηκαν κατανοητά.
      Τα 50 με 100mm σύνολο αφορούν ορεινά ημιορεινά της δυτικής Στερεάς και της Ηπείρου, όπως κ τα βόρεια τμήματα τού Ιονίου.
      Πουθενά αλλού.
      Και έβαλα μέσα και την Τετάρτη και την Πέμπτη!
      Δε νομίζω ότι είναι κάτι δύσκολο γιά αυτές τις περιοχές και επιμένω ότι θα πέσουν.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα καλό φθινόπωρο να έχουμε και πλούσιο σε φαινόμενα! Χρήστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βλέπω πάντως πολύ μεγάλα ύψη βροχής και στη δυτική Πελοπόννησο, ενώ το νότιο Ιόνιο είχε κ πολλά ηλεκτρικά. Επίσης μαθαινω ότι ψιχαλίζει κ σε περιοχές της Αττικής. Εκπληξουλες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τίποτε ιδιαίτερα έντονο ή ασυνήθιστο, προς το παρόν στη ΒΔ Ελλάδα και πραγματικά είναι να απορεί κανείς με τα μηνύματα της Πολιτικής Προστασίς. Ειλικρινά, ειδικά σε αυτή την ήπια κακοκαιρία, όσοι ασχολούνται με τα βασικά μπορούσαν να δουν ότι δε δικαιολογούνται τέτοια μηνήματα, επιτρέψτε μου την κφραση, τρομοκρατίας. Αντίθετα, στη ΝΔ Πελοπόννησο έδιναν τα λιγότερα και βλέπω πριν λίγο συμπλεγμα καταιγίδων κινήθηκε προς εκεί και τα Φιλιατρά δέχτηκαν σχεδόν 70mm βροχής! Πέραν κάθε πρόβλεψης! Αλλά τα μηνύματα απ το 112 σε Κέρκυρα κ Ήπειρο κ δ. Στερεά και το κλείσιμο σχολείων της Κέρκυρας για ήπιας μορφής πρωτοβρόχια, νομίζω πάει πολύ.
    Παύλος, Άρτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Παύλε, πολύ καλά τα λες ,αλλά......εκ των υστέρων.Προηγείται η μετεωρολογία,και δη η επιχειρησιακή,και έπεται η πολιτική προστασία.Κατά τα άλλα έδώ στη Δ.Κορινθία μια σύντομη περατζάδα έκανε ο "μπογδάνος" και αφησε ένα ελαφρό ψιχάλισμα χωρίς να εμποδίσει τα συνεχιζόμενα μπάνια μας.======Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Παύλε, για τα χιλιοστά της βροχής και την ακρίβεια του χρόνου και του τόπου που αυτά θα πέσουν υπήρξε και θα υπάρχει για πολλά ακόμα χρόνια το προγνωστικό έλλειμμα των μοντέλων της αριθμητικής πρόγνωσης του καιρού. Για τα άλλα που θίγεις στο σχόλιό σου και σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο, τρεις παρατηρήσεις:
      α) Με τον τίτλο της χθεσινής ανάρτησής μου στο μπλογκ και την αμφισβήτηση των χιλιοστών που έδινε ο Φώτης στη γενικότητά τους, εξέφρασα, εμμέσως πλην σαφώς, την άποψη ότι η κακοκαιρία θα ήταν μέτριας έντασης. Απροκάλυπτη δημόσια αμφισβήτηση των έκτακτων δελτίων της ΕΜΥ πριν την έλευση ή το πέρας μιας κακοκαιρίας δεν πρέπει να γίνεται από κανέναν μετεωρολόγο. Εννοείται ότι και η εκ των υστέρων κακόβουλη κριτική είναι απαράδεκτη.
      β) Για την αύξηση της συχνότητας έκδοσης έκτακτων δελτίων από την ΕΜΥ υπάρχουν δύο απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη, η έκδοση περισσότερων έκτακτων δελτίων δεν βλάπτει, γιατί είναι καλύτερα ο πολίτης να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο. Η δεύτερη άποψη θέλει η έκδοση των έκτακτων δελτίων να γίνεται με φειδώ, γιατί πέραν όλων των άλλων λόγων (οικονομία, ταλαιπωρία πολιτών κ.λπ.) διασφαλίζεται η αξιοπιστία του φορέα που εκδίδει τα δελτία. Προσωπικά, είμαι οπαδός της δεύτερης άποψης από τότε που ήμουν στην ΕΜΥ και αυτό το έχω πληρώσει με χιλιάδες ώρες αγωνίας, άγχους και ξενυχτιού.
      γ) Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που είναι αρμόδια για τη λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών, είναι υποχρεωμένη (δεσμευμένη) να λαμβάνει τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα μέτρα με βάση το βαθμό επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων και των λοιπών πληροφοριών που περιλαμβάνονται στα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ.

      Διαγραφή
  12. Ανέλπιστη κακοκαιρία δύο ωρών είχαμε το μεσημέρι στην Καλαμάτα...40mm βροχή με αέρα χωρίς όμως χαλάζι ή κεραυνούς. Καλά είναι για ξεκίνημα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. από την στιγμή που κανείς δεν το επιχειρεί παρόλο που ο οικοδεσπότης εδωσε το ερέθισμα θα το επιχειρήσω εγώ
    Στην Ευρώπη εκτιμουν οτι εαν ο χειμώνας κυλίσει σαν την τελευταία 5ετία τοτε επαρκεί μονο το 15 τοις εκατό των αποθεμάτων σε φυσικό αέριο.Ας τους πεί ομως κάποιος οτι τα πέντε χρόνια ειναι ενα κλάσμα στο μεγεθος του καιρού,ίσα ισα είναι το χρονικό διάστημε που μια εμμονή ανατρέπεται .
    Οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις των διάφορων κέντρων ζωγράφισαν πάλι Ευρωπη Αμερική στις διάφορες αποχρώσεις του κοκκινου -ροζ με κάποιες μπλε πινελιές.Σε όλες τι αναλύσεις ομως κυρίαρχη μεταβλητή είναι ο Ειρηνικός(la nina,el nino κλπ),σε αυτην την προσεγγιση αποφεύγουν να υποτυπώσουν η να δημοσιεύσουν χαρτες με την κυκλοφορια(χαμηλα,εμποδισμούς κλπ) πράγμα που με εκνευρίζει καθως το κοκκινο η μπλε ειναι αποτέλεσμα μια κυκλοφορίας.
    Η εκτίμιση μου είναι οτι οσο ο βόρειος Αντλαντικός κοιμάται (ο υπνος εχει ξεκινήσει απο πέρσι) η Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια δεν γλιτώνουν το ψύχος η δυτική θα τα πάει μια χαρά,ας σημειωθεί οτι φέτος δεν θα βλέπουμε ωκεάνιες ψυχρές μάζες...αλλά περισσότερο ηπειρωτικές.
    Αν ομως ο Βόρειος αντλαντικός ξυπνησει πράγμα που θα το ξέρουμε μεσα Νοεμβρίου τοτε ο Πουτιν και ολοι οι χιονόφιλοι θα κλαίμε μαζί."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μέχρι στιγμής όλες τις προγνώσεις τις σβήνει η νδυτικη Πελοπόννησος.
    Γράψαμε για βροχές αλλά 70mm πάει πολύ!
    Πολύ νερό και σε Ηλεία(30 πλας χιλιοστά) αλλά ακόμη και σε Λακωνία.
    Τα δυτικά ΒΔυτικα έχουν δρόμο ακόμη για το ταμείο αλλά ήδη βλέπω σε πολλούς σταθμούς της Ηπειρου(παράκτιας αλλά και ορεινής ημιορεινής κοντά στα 40 με 50mm και εκτιμώ ότι ακόμη έχει να δώσει εκεί)
    Αύριο βλέπουμε το ταμείο.
    Παρόλα αυτά γιά αυτές τις περιοχές τίποτα ακραίο η να χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνήθως όταν έχουμε τέτοια εποχή σταθερό δυτικό ρεύμα (επιφάνεια και καθ' ύψος) που διασχίζει μεγάλο τμήμα της Μεσογείου μεταφέροντας υψηλά ποσά υγρασίας, μπορεί να δώσει μεγάλα ύψη βροχής στη Μεσσηνία όταν η ατμόσφαιρα είναι ασταθής, συν το γεγονός ότι τα Κυπαρισσιακά Όρη βοηθούν μηχανικά στην ανύψωση της υγρής αέριας μάζας να φτάσει στο ύψος που αρχίζει το cape (στρώμα lfc) συμβάλλοντας στη διαδικασία δημιουργίας καταιγιδοφόρων νεφών. Κάτι ανάλογο με σήμερα είχε γίνει και πέρυσι 2 Νοεμβρίου, όπου το Καρυοβούνι Δυτικής Μάνης είχε βάλει 85,4 mm με ένα σταθερό συνεχές δυτικό ρεύμα.

      Αντώνης

      Διαγραφή
    2. Την περιοχής σού σίγουρα την ξέρεις καλύτερα.
      Έχεις δίκιο στο σταθερά δυτικό ρεύμα πού υπήρχε στην ατμόσφαιρα όπως και στα τεράστια ποσά cape πού υπήρχαν χθες στην Πελοπόννησο.
      Μη ξεχνάμε ότι αυτή την εποχή με το θερμό Ιόνιο, όπως είχε γράψει και ο δάσκαλος μία σπίθα αρκεί!
      Η τοπικότητα όμως πάντα θα υπάρχει...

      Διαγραφή
    3. Εννοείται ότι θα υπάρχει τοπικότητα και δεν μπορεί κανένας να προβλέψει με ακρίβεια αυτή την περίοδο σε τέτοια συστήματα, πού θα ανάψει η σπίθα!

      Αντώνης

      Διαγραφή
  15. Τελικά αποδείχτηκε κατώτερη του αναμενομενου η κακοκαιρία για τη βδυτικη Ελλάδα. Έχουν δίκιο κάποιοι φίλοι παραπάνω αλλά και ο κυριος Ζιακοπουλος. Το να ρίξει 40χιλιοστα στην Παργα και 30 στην Παραμυθια δεν είναι δα και κάτι τραγικό ώστε να βγαίνουν έκτακτα και να στέλνει μυνηματα η Πολιτική προστασία. Ήταν βροχές με χαμηλούς δείκτες ασταθειας, χαμηλό cape, χωρίς ηλεκτρικά και μεγάλες ραγδαιοτητες. Η ατμοσφαιρα ηταν σχετικά ευσταθης. Ο Ευρωπαίος ως συνήθως υπερεκτιμα τον υετο και σε αυτόν στηρίζεται και η ΕΜΥ... Εξου και το ακυρο για μένα έκτακτο. Αντίθετα μεγάλη έκπληξη αποδείχτηκε η νοτιοδυτική Ελλάδα, που μας πέρασε σε χιλιοστά υετού, όπως πχ ο Πύργος. Εκεί μάλιστα είχαν μεγαλύτερους δείκτες ασταθειας από την Ήπειρο με πολλά ηλεκτρικά και μεγάλες ραγδαιοτητες. Ο καιρός πάντα μιλάει τελευταίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα στην παρέα!
    Μιας και υπηρετώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Πολιτική Προστασία, θα είμαι ρεαλιστής όπως προσπαθώ να είμαι πάντα. Πιστεύω πως το ευρωπαικό μοντέλο "κρέμασε" την ΕΜΥ και αυτή με τη σειρά της την Πολ. Προστασία. Υπηρξε υπερεκτίμηση της κακοκαιρίας που οδήγησε σε αποφάσεις υπερβολικές, οπως το κλεισιμο των σχολειων στη Κερκυρα. Θεωρώ τραβηγμένη την ενεργοποίηση του 112, επιφύλαξη την οποία εξέφρασα και χτες. Απο την αλλη ήταν και λάθος από τη στιγμή που έγινε η ενεργοποίηση, ο αποκλεισμός της Ζακύνθου η οποία το πρωί δέχτηκε τα περισσότερα χιλιοστα, όχι κάτι όμως το ακραίο. Μια μικρή απόκλιση στα δεδομένα, μια αλλαγή στη θέση του χαμηλού, μπορεί να αλλάξει και το αποτέλεσμα. Δε το συζητάμε πως σε περιπτώσεις που τα προγνωστικά μοντέλα συμφωνούν σε κάτι έντονο, θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα και να εκδίδονται προειδοποιήσεις. Όχι όμως σε κλασικές φθινοπωρινές καταστάσεις να σπέρνουμε τον πανικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Πέφτουν της βροχής οι στάλες"... Και όπως λέει και το τραγούδι, που έχουν ερμηνεύσει ουκ ολίγες μεγάλες φωνές, έπεφταν σήμερα στην Αθήνα οι ψιχάλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ασχετο αλλά εκτός απ το διαγώνισμα καιρό εχετε να βάλετε quiz

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα
    Εξαιρετικά καλοκαιρινή ημέρα για την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη όπου ο ήλιος μπορεί να παίζει συνέχεια κρυφτό με σύννεφα αλλά φυσάει ζεστός αέρας και η θερμοκρασία έφτασε 28 βαθμούς. Το πρωί μάλιστα η ελάχιστη ήταν 20 βαθμοί. Μόνο κάτι ψιχάλες έπεσαν χθες. Όχι ότι η πόλη ήταν στον πυρήνα των φαινομένων αλλά σύμφωνα με τα γενικόλογα και ασαφή τακτικά δελτία της ΕΜΥ και στη Μακεδονία έδιναν βροχές και στη Θεσσαλονίκη. Τα έχω ξαναπεί για τα δελτία της ΕΜΥ. Κι ο δάσκαλος τα έγραψε εξαιρετικά για τα έκτακτα δελτία. Ασφαλώς και η σωστή τακτική είναι η 2 από τη στιγμή που επιστημονικά δεν προβλέπεται με ακρίβεια το ύψος και ο τοπος του υετού με σχετική ακρίβεια.
    Καλά για τα μηνύματα 112 έχει καταντήσει γελοία η κατάσταση. Στέλνεται μήνυμα ενα 24ωρο πριν χωρίς λόγο, πανικοβάλλει κατοίκους και τουρίστες και τελικά πλήττει την αξιοπιστία του κρατικού μηχανισμού συνολικά
    Μήνυμα έκτακτης ανάγκης έχει νόημα να σταλεί αφού ξεκινήσει μια κακοκαιρία στοχευμένα και όχι στη μισή Ελλάδα. Καλό το προλαμβάνειν αλλά φτάσαμε στο άλλο άκρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δείτε στο meteo.gr τη ραγδαιότητα στο κέντρο της Καλαμάτας το μεσημέρι: 960 mm/h!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στα 29,2 χιλιοστά σταμάτησε στα Γιάννενα η βροχή.Επεσε σε δυο φάσεις
    η πρώτη τα ξημερώματα και η δεύτερη αργα το μεσημέρι καλη αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο.Οπως είπε ο δάσκαλος είμαστε καλά προπονημενοι για τόσα χιλιοστά βροχής. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λοιπόν,πέραν των κουίζ και το διαγωνισμό χιλιοστών(στοίχημα τού χαβαλέ με όλο το θάρρος δάσκαλε θα αναφερθώ και σε αυτό) ας μιλήσουμε λίγο αντικειμενικά γιατί με αυτά πού διαβάζω από φίλους νομίζω ότι χάνουμε την ουσία.
    Καταρχήν βρισκόμαστε στο Σεπτέμβριο και τις αρχές φθινοπώρου όπου ο καιρός μας έχει διδάξει όλα αυτά τα χρόνια,αναλυτικές εκτιμήσεις υετού ανά περιοχή είναι πολύ δύσκολο να πετύχουν.
    Χαρακτηριστικό πρώτο παράδειγμα η περιοχή της ΝΔυτικης Πελοποννήσου όπου περιμέναμε φαινόμενα(το είχα γράψει και για τη Μεσσηνία) αλλά σε καμία περίπτωση τα 30mm πού έπεσαν σε περιοχές της Ηλείας, τα 40 στην Καλαμάτα και τα 70 με 110!! πού έπεσαν σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας σήμερα.
    Δεύτερο παράδειγμα η περιοχή της Αχαΐας και τού Πατραϊκού κόλπου όπου ΟΛΟΙ οι προγνώστες επαγγελματίες και μη,περίμεναν αξιόλογα φαινόμενα κατά τη σημερινή ημέρα ενώ δεν έπεσε σχεδόν τίποτα!
    Επίσης στο θέμα της συσσώρευσης βροχής στις υπόλοιπες ΒΔυτικες περιοχές και το βόρειο Ιόνιο κοιτώντας μέχρι ώρας τούς σταθμούς βλέπω πολλά 30ρια 40αρια 60αρια ακόμη και κάνα δύο 70αρια χιλιοστά.
    Είναι σίγουρο ότι αυτές οι περιοχές όπως και στη ΒΔυτική Στερεά(Αμφιλοχία Μενίδι Αιτωλοακαρνίας ήδη έχουμε φτάσει τα 25mm)με τον καιρό ΔΝΔυτικού ρεύματος μέχρι την Πέμπτη το ύψος βροχής θα έχει κυμανθεί στα μεγέθη πού τόνισα.
    Δεν είναι κάτι τρελό η ιδιαίτερο αυτά τα ύψη βροχής(50 με 100mm σύνολο σε ένα τριήμερο) γιά αυτές τις περιοχές και τόνισα εξαρχής ότι συμφωνώ με το δάσκαλο ότι είναι αρκούντως διαχειρίσιμη η όλη κατάσταση.
    Προσωπικά γιά κάποιες μόνο περιοχές "έσπασα τα μούτρα μού" καθώς έβγαλα(όπως κάνω πάντα σε επικείμενες αλλαγές τού καιρού εδώ αλλά και στην ομάδα μού στο Facebook) αναλυτικά περιοχές χιλιοστών τέτοια εποχή.
    Η χρόνια ενασχόλησή μού όμως με τον καιρό, όλα τα προγνωστικά μοντέλα και τα πολλαπλά δείγματα αυτών, μαζί με την "πόρωση-χόμπι" και την καθημερινή μελέτη(όποτε βρίσκω χρόνο από μία έως τρεις ώρες τη μέρα) με κάνουν να θέλω να μοιραστώ με τον κόσμο το κάτι παραπάνω στην αναλυτική πρόγνωση περιοχών.
    Αυτοκριτική κάνω και θα κάνω πάντα ανεξαρτήτως αν πολλοί την αποφεύγουν.
    Αυτό πού έμαθα και σήμερα είναι ότι αυτή την εποχή μόνο το nowcast μπορεί να δώσει ακριβή πρόγνωση καθώς τα μοντέλα ακόμη και λίγες ώρες πριν δεν μπορούσαν να δουν τη διάσπαση τού χαμηλού σε δύο κομμάτια, με το δεύτερο να φεύγει αρκετά νότια και να ενισχύεται.
    Όσο γιά την πολιτική προστασία και το μήνυμα πού ήρθε στα κινητά μας χθες, εννοείτε ότι δεν χρειάζονταν αλλά σε αυτό δεν φταίει μόνο η μία πλευρά καθώς υπάρχει συνεργασία με την ΕΜΥ και άλλους φορείς.
    Στην τελική λοιπόν(θα γίνω λίγο καυστικός αλλά τα πράγματα έτσι είναι), όσοι κατηγορούν γιατί δεν έριξε 80mm και έριξε 40 ή γιατί έριξε 70 ενώ περίμενα 15mm,καλό θα είναι εάν θέλουν και μπορούν να βγαίνουν επίσημα να κάνουν ακριβής εκτιμήση υετού ή να αναλάβουν αυτοί να ενημερώνουν τον κόσμο από θέση μεγάλης ευθύνης.
    Μετά Χριστόν προφήτες όλοι γίνονται!
    Καλό ξημέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα σε όλους τους φίλους Έχω μεγάλη ανησυχία για την περιοχή του Πύργου όπου σε λίγες ώρες έχουν πέσει πάνω από 410 mm βροχής Ο Θεός να βάλει το χέρι του μην έχουμε θύματα Έβρεξε και στο ΡΙΟΝ τα ξημερώματα με καταιγίδα ισχυρη52mm μετά από πολύ καιρό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στον Πύργο ο σταθμός λειτουργεί σωστά η γράφει ότι θέλει? Αυτά τα νούμερα είναι τεράστια για Ελληνική περιοχή Ευγενέστεδάσκαλε εσείς τι λέτε??? Αυτές οι τιμές προξενούν φόβο για να είναι αληθινες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κατά την ταπεινή μου γνώμη καλώς η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο και καλώς ή Πολιτική Προστασία ενημέρωσε τους πολίτες. Η ραγδαιότητα στην Καλαμάτα ήταν τέτοια που 15 λεπτά επιπλέον θα ήταν καταστροφικά! Το ότι η πρόγνωση δεν προέβλεψε σωστά τις περιοχές είναι γεγονός αλλά οι λόγοι για το σφάλμα αναλύονται παραπάνω από τον Φώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο σταθμός τού Πύργου από χθες έχει ζημιά.
    Όσο γιά αυτά πού έλεγα χθες ο καιρός σήμερα ήρθε να με επιβεβαιώσει!
    Ρίο Αχαΐας σήμερα τα ξημερώματα 52mm ενώ ανάλογα χιλιοστά έπεσαν και στις γύρω περιοχές.
    Προέβλεψε κάποιος κάτι??
    Άρα λοιπόν ας είμαστε πιό επιεικείς και ας αφήσουμε τον καιρό αυτή την εποχή να κάνει αυτό πού ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Εδώ και μια ώρα φοβερό νερό ακριβώς πάνω από την περιοχή τού Αγρινίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιά άλλη μία φορά εκτός λειτουργίας ο σταθμός τού Αγρινίου.
      Έχουμε τούς πολλούς σταθμούς στην περιοχή φαίνεται γι αυτό....

      Διαγραφή
  28. Τις αποτυχίες τις δικές σου
    αν χρειαστεί να τις μετρήσω
    από τα δέκα δάχτυλα μου
    μόνο τα πέντε θα κρατήσω.
    Μα οι δικές μου αποτυχίες
    του κόσμου όλα τα δάχτυλα.
    keep forecasting, Φώτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάχα χάχα καλό δάσκαλε.
      Για να πω την αλήθεια και οι δύο μας μέσα πέσαμε καθώς άλλες περιοχές πήραν λιγότερα χιλιοστά στη ΒΔυτική Ελλάδα και άλλες πολλά.
      Παράδειγμα η Κέρκυρα όπου σήμερα ρίχνει "καρέκλες" όπως είδα με την τρέχουσα να ξεπερνά τα 60 με 80mm ήδη!
      Στα της ΝΔυτικής χώρας αφήστε τα, δεν πήγε τίποτα καλά.
      Όπως και να έχει εξήγησα ακριβώς τι συμβαίνει αυτή την εποχή και νομίζω ότι συμφωνείτε και εσείς.
      Να είστε πάντα καλά να μας χαρίζετε όλες αυτές τις αστείρευτες γνώσεις πού κατέχετε.
      Ευχαριστώ γιά το "μπούστ" της ψυχολογίας!

      Διαγραφή
    2. Πάρε Φώτη και την ενθάρρυνση από τον Chief!!!!!

      Διαγραφή
  29. Πολύ νερό στο μεταξύ είδα ότι έπεσε κ στη Λέσβο το πρωί (οι φίλοι από το νησί μπορούν να μας πουν πιο συγκεκριμένα), κάτι που δεν αναμενόταν. Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι δυνατές βροχές στην Κέρκυρα έπεσαν σήμερα κ όχι χθες, όπως αναμενόταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Πολύ νερό σήμερα το μεσημέρι στην Κέρκυρα που δημιούργησε πρόσκαιρα προβλήματα. Χθες, παρά την ενεργοποίηση του 112 και το κλείσιμο των σχολείων, η μέρα κύλησε με σχετικά ήπιο καιρό και μια βροχή το μεσημέρι για μισή ώρα περίπου. Πολλοί λοιδορήσανε την ΕΜΥ και την πολιτική προστασία εδώ στο νησί για τα χθεσινά. Όμως εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι σαφώς προτιμότερο να είμαστε επιφυλακή και να μη γίνει κάτι αξιόλογο από το να γίνουν καταστροφές, να κινδυνεύσουν ζωές και να μην έχουμε ενημερωθεί. Καλό απόγευμα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ολοι εδώ γνωρίζουμε ότι τα καιρικά συστήματα διέπονται από τη θεωρία του χάους.Ως εκ τούτου ο καιρός δεν πρόκειται ποτέ να κατακτηθεί απολύτως.Αλλά από την άλλη,όπως και παλαιότερα έχει πει και ο δάσκαλος,σαυτό έγκειται και η γοητεία της ενασχόλησης μαζί του.Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και το προσωπικό στοιχείο του μετεωρολόγου-προγνώστη.Μελέτη,άγχος και ξενύχτια σου λέει ο δάσκαλος.Αλλά και συ Φώτη,πέραν από τη συνεχή μελέτη,απ ό,τι διαπιστώνω από τη χρονοσήμανση αρκετών αναρτήσεών σου,και με τα ξενύχτια καλά τα πας.Και κάτι άλλο.Δεν διστάζετε να "εκτεθείτε",με πρώτο και καλύτερο το δάσκαλο.Με μέτρο και σεμνότητα. Τούτων ούτως εχόντων,εγώ σας παρακολουθώ αδιαλείπτως με ενδιαφέρον .Κατά τα άλλα εμείς εδώ βροχές ακούμε και βροχές δεν βλέπουμε .Κάποιοι,λίγοι,συνεχίζουμε τα μπάνια μας,απολαμβάνοντας τη θάλασσα ,αλλά και τη θέα της απέναντι ακτογραμμής και των ύπερθεν αυτής ορεινών όγκων ,από το τρίκορφο Ναυπάκτου μέχρι,σχεδόν,τα Γεράνεια.========Π.Α.

    Υ.γ. Χαιρετίζω τον αξιόλογο .....θηρευτή ραγδαιοτήτων ,αγαπητό Χρήστο Σιμούλη.Χρήστο στο δίκτυο σταθμών του Ε.Α.Α. πρόσεχε που και που τα.......ποτιστήρια (΄συ είπας) !.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, κ. καθηγητά. Μάλλον με επιβεβαιώνει ο Νώντας ο Καμαρινός.
      Όσο για το ποτιστήρι, με εκπλήσσεις που το θυμάσαι. Βέβαια με τόσο απότομο νερό που έριξε στην Καλαμάτα, ο ποτιστής θα προτιμούσε να ρίξει το ποτιστήρι πάνω του, παρά να κάθεται να ποτίζει το βροχόμετρο εν μέσω υπερκαταιγίδας.

      Διαγραφή