Με δροσούλες και οι εκλογές!


 

27 σχόλια:

  1. Μία χαρά πάμε έχουμε δρόμο ακόμη.
    Αυτό που με εντυπωσιάζει δεν είναι άλλο από την εμμονή των καυτών αερίων μαζών πάνω από την Ιβηρική γιά μεγάλο ακόμη διάστημα.
    Από αύριο και μέχρι την Τρίτη άλλο ένα κύμα στα όρια τού καύσωνα θα τούς επηρεάσει ενώ όπως δείχνουν τα μεσοπρόθεσμα θα το πάει μακριά ακόμη.

    Τελικά ούτε σήμερα γλιτώσαμε τον υετό παρά την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας και τα αρκετά ανοίγματα μέσα στην ημέρα.
    4 με 6mm στούς σταθμούς μέχρι το πρωί και 4η συνεχόμενη μέρα τού Μαΐου που καταγράφετε υετός.
    Πάντως η αλήθεια είναι ότι από αύριο μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει σημαντική βελτίωση τού καιρού (η Κρήτη και αύριο θα λάβει βροχές έως το μεσημέρι) ενώ μέχρι και την επόμενη Πέμπτη δεν αναμένεται κάτι ιδιαίτερο πλην της κεντροβορειοδυτικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.
    Οπότε από αύριο κιόλας, καλό είναι ο αγροτικός κόσμος να μπει στη Γη γιά όσο προλάβει ανά περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απ ότι βλέπω στα τελευταία τρεξίματα ειδικά η μισή Ισπανία μπαίνει σε μία πιο δροσερή περίοδο. Η δυτική Ευρώπη απολαμβάνει βροχές και ο αντικυκλώνας δεν θα κανει τίποτα στην Αγγλία.

      Διαγραφή
    2. Από αύριο και μέχρι την Τετάρτη το εσωτερικό Πορτογαλίας και Ισπανίας θα έχει σταθερά πάνω από 30β και κυρίως στα νότια αυτής έως 35β.
      Μετά θα ξανά πέσει.
      Επίσης σε βάθος 10 ημερών ο υετός θα συνεχίσει να αγνοείτε στη Ιβηρική σε αντίθεση με εμάς όπου σταδιακά όπως έγραψα ο καιρός θα ξανά καταστεί πολύ άστατος.
      Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει σύγκριση.
      Η ΒΔυτικη Ευρώπη θα απολαμβάνει βροχές και λόγω αυτού,και εμείς μέσα στην επόμενη εβδομάδα λόγω ημιζωνικής κυκλοφορίας(ΒΔυτικής όπως θες πες το) θα έχουμε πανομοιότυπο καιρό.
      Στη ΝΔυτικη Ευρώπη η ανομβρία θα συνεχιστεί!
      Καλή Κυριακή σε όλους.

      Διαγραφή
  2. Απόψε θ' ανάψουν καλοριφέρ όσοι δεν άναψαν τις προηγούμενες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία δάσκαλε.Κατόπιν τούτου,παραφράζοντας τη γνωστή ατάκα του Βουτσά,θα μπορούσαμε να αναφωνήσουμε : "όλα καλά , όλα δροσερά" !.--=====Π.Α.

    Υ.γ. Εύχομαι στό τέλος να μην τη πληρώσουν κάποιες καλλιέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που να ήταν χειμώνας κιόλας;
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το 2021 δεν ήταν που είχαμε τον πρώτο καύσωνα μέσα του μήνα και μετά μας πήγε τρένο όλο το καλοκαίρι; Αν και πέρυσι θυμάμαι κάτι ζέστες τέλος του μήνα με 32άρια στην Αθήνα.

    Γιάννης
    ΝΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς. Και το 2021 και το 2017 ο πρώτος καύσωνες με 40άρια σημειώθηκε στα μέσα Μάη, στις 13/5/2017 συγκεκριμένα, το θυμάμαι, διότι φορούσα μία κολεγιακή με κουκούλα και πήγα να λιώσω. Σε αντίθεση με χθες, 5/5 που η κολεγιακή δεν ήταν αρκετή και ήθελες και ζακέτα. Και όπως πάει το πράγμα, μην έχουμε δροσούλες και στις δεύτερες εκλογές (αν γίνουν) κ. Ζιακόπουλε, στις 2 Ιουλίου.

      Παρεμπιπτόντως, το 2017 όλοι οι μήνες από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο είχαν τουλάχιστον μία μέρα με 40άρια, ενώ τον Οκτώβριο η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 38-39 βαθμοί. Και το 2017 και το 2021 είχαμε επίσης δύο κύματα καύσωνα ένα στα τέλη Ιουνίου και το δεύτερο Ιούλιο και Αύγουστο αντίστοιχα, με τη θερμοκρασία να αγγίζει (ξεπερνάει;) και τους 45 βαθμούς σε περιοχές της Αττικής.

      Το χειρότερο ήταν οι πυρκαγιές, βέβαια, η ζέστη παλεύεται, αλλά η κάπνα και η απαίσια μυρωδιά της καμένης γης, που μπορεί να κρατάει και για μήνες, όχι.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ για τις πυρκαγιές. Ειδικά άμα ξεκινάμε με 40άρια από τον Μάιο.

      Διαγραφή
  6. Όλη μπλέ θα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφύσικο είναι να γύρισε ο Τσάρος στη Ρωσία και η Πασιονάρια στην Ισπανία!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Εδώ δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις καιρικές διαφωνίες μας, οι πολιτικές αντιθέσεις μάς μάραναν!
      Τέλος ανάρτησης σχετικών σχολίων.

      Διαγραφή
    3. Ακριβώς όπως τα είπες Δάσκαλε. Οι Έλληνες διαφωνούμε ακόμα και για το πιο απλό πράγμα δηλαδή για όλα εν ολίγοις. Ας μείνουν οι διαφωνίες μας στα καιρικά εδώ τουλάχιστον.

      Διαγραφή
  7. 3ωρο ξέσπασμα το βράδυ της Πέμπτης αφησε πάνω από 30 χιλιοστά, ενώ η χθεσινή ημέρα ήταν άκρως φθινοπωρινή,με βροχή, αέρα και άλλα 16 χιλιοστά ,χαμηλή θερμοκρασία και φυσικά πολλά τζάκια και καλοριφέρ να δουλέψουν εκ νέου.
    Συνολο για την περιοχή μου,Απρίλιο-5 Μαΐου 150 χιλιοστά και αν δεν υπήρχαν οι ζημιές από το χαλάζι,όλα θα ήταν υπέροχα.
    Αρκετή συννεφιά και δυνατός ΒΔ άνεμος συνθέτουν το σκηνικό και σήμερα και κρατούν την θερμοκρασία χαμηλή.
    Ελπιζω να ανέβει στην συνέχεια, μήπως και μπορέσει η γη να τραβήξει το νερό από τον κάμπο που έχει γίνει ξανά λίμνη.
    Υ.Γ;Αγαπητε κ.Πετρο,ευχαριστώ για την ευχή σου να έχω καλό δρόμο αν και πιστεύω πως η χαρά είναι το ταξίδι που πραγματοποιεί ο καθένας μας, τώρα εάν μπορέσει να φθάσει στην Ιθάκη του,τότε ακόμη καλύτερα.
    Εχοντας βέβαια "συνοδοιπόρους" ΤΕΡΆΣΤΙΟΥ μεγέθους φιλοσοφους,όπως ο Ηράκλειτος, ο οποίος μπορεί να λένε ότι είναι "σκοτεινος",όμως για μένα είναι ολολαμπρος,τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να έχεις τα "ματια" σου ανοιχτά και να αποφεύγεις τα "δίχτυα " που θα συναντάς.
    Κατι παραπάνω ήξερε ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ
    https://youtu.be/voNPM8Cukz0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και μετά σου λένε ότι θα κάνει 45αρια και 50αρια...Μην πιστεύετε ότι σας λένε...Να πιστεύετε αυτά που βλέπετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Απ' όσα ακούς να μην πιστεύεις τίποτα και απ'όσα βλέπεις τα μισά ". Ταιριαστή παροιμία.---=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνήσω ότι για το σήμερα έχουμε τις αισθήσεις μας, αν και αυτές συχνά μάς απατούν. Για το αύριο, από τη μια πλευρά έχουμε τις καφετζούδες, τα μέντιουμ και τις χαρτορίχτρες και από την άλλη την επιστημονική προσέγγιση, που, παρά τις αδυναμίες της, δείχνει συχνά με ικανοποιητικό τρόπο προς τα πού πάνε τα πράγματα.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ δάσκαλε.Είδαμε και πάθαμε να λάβει ο Γαλιλαίος τη θέση που του αρμόζει,αν και κάποιοι ακόμα δυσπιστούν ως προς τη σύσταση της άσπρης γραμμής των αεριωθουμένων.
      Προφανώς αυτή η παροιμία του λαού στοχεύει΄αφενός στις αδέσποτες φήμες,στις θολές διαδόσεις,στο "ea fama vagatur",και αφετέρου στο ότι πολλάκις τα πράγματα ούτε είναι όπως φαίνονται αλλά και ούτε φαίνονται όπως είναι.----======Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Αγαπητέ Ανώνυμε, ποιά είναι η περιοχή σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. https://youtu.be/FkK_nW4Xc0Q
    Εχεις απόλυτο δίκιο δάσκαλε και εγώ αυτό ήθελα να στείλω, αλλά δεν το βρήκα το πρωί καθώς ήμουν βιαστικός να πάω στα κτήματα.
    Πανω στην βιασύνη μου ξέχασα να βάλω και το όνομα μου.
    Εννοειτε πως το ανώνυμο σχόλιο των 10.06 ήταν δικό μου.
    Ο δυνατός ΒΔ άνεμος που φυσά ασταμάτητα και ο ήλιος που κατάφερε να διαλύσει εντελώς τα σύννεφα πριν λίγο κάνουν καλή δουλειά και ίσως αύριο με αφήσει να μπω και στα αμπέλια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χθες σημειώθηκε το απόλυτο ρεκόρ ημερήσιας τιμής βροχόπτωσης όλων των εποχών για Μάϊο μήνα στην περιοχή του αεροδρομίου Χανίων (132 χιλιοστά). Σαφώς μικρότερες αλλά σημαντικές τιμές σημειώθηκαν σε μερικές ακόμη περιοχές του εσωτερικού του νησιού. Ωστόσο η περιοχή του αεροδρομίου παρουσιάζει μεγάλη τοπικότητα, αφού στην πόλη των Χανίων έπεσαν μόλις 10 χιλιοστά και στο Ηράκλειο μισό χιλιοστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Tουλάχιστον 176 είναι οι νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που κατέστρεψαν και πάρα πολλά κτίρια, όπως μεταδίδει το Reuters. Κάποιοι κάνουν, εξάλλου, λόγο για 227 θύματα, καθώς τα ποτάμια στην επαρχία του Νότιου Kivu υπερχείλισαν, πλημμυρίζοντας τουλάχιστον δύο χωριά και πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο. Σχολεία και νοσοκομεία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, με συνέπεια οι σοροί να στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη, σχηματίζοντας βουναλάκια στις άκρες των δρόμων.

    Ένας γιατρός ανέφερε ότι από τους 56 τραυματίες που έφτασαν στο νοσοκομείο του, το 80% είχε κατάγματα. Το Κονγκό συνορεύει με τη Ρουάντα, η οποία πλήρωσε επίσης βαρύ τίμημα με 130 νεκρούς από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που κατέστρεψαν και 5.000 σπίτια τις προηγούμενες μέρες.

    Ένας ενδόμυχος φόβος μου είναι ότι και η Ελλάδα μπορεί να βιώσει τέτοιες τραγωδίες τα επόμενα χρόνια. Οι μέρες με σφοδρές κακοκαιρίες έχουν αυξηθεί και στη χώρα μας και μπορεί να πέρασε στα ψιλά, αλλά τις προηγούμενες μέρες σώθηκαν από θαύμα άνθρωποι σε πλημμύρες στις Σέρρες και την Κρήτη. Άλλοι δύο άνθρωποι στην Ιταλία δεν στάθηκαν τυχεροί.
    https://www.swissinfo.ch/eng/corpses-pile-up-after-nearly-200-killed-in-congo-floods/48492892

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Oι υψηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον Καναδά, καθώς σημειώθηκαν πυρκαγιές στην Αλμπέρτα και πλημμύρες στη Βρετανική Κολομβία, διότι έλιωσαν απότομα τα χιόνια, όπως εξηγεί ο Guardian. Eιδικά στην Αλμπέρτα, 13 χιλιάδες άνθρωποι πήραν εντολές εκκένωσης, καθώς καίνε ακόμα 78 φωτιές από τις 348 που έχουν εκδηλωθεί φέτος, αποτεφρώνοντας 25 χιλιάδες εκτάρια γης (περίπου 250 χιλιάδες στρέμματα).

    Στη Βρετανική Κολομβία υπερχείλισαν ποταμοί, πλημμυρίζοντας σπίτια και προκαλώντας διακοπή της κυκλοφορίας σε αρκετούς δρόμους που έκλεισαν. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ο Καναδάς βίωνε μία κρύα άνοιξη, αλλά ξαφνικά οι θερμοκρασίες ανέβηκαν σε ορισμένες περιοχές 10-15 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για αρχές Μάη, προκαλώντας πυρκαγιές και πλημμύρες. Στη Βρετανική Κολομβία οι πλημμύρες θα γίνουν ακόμα χειρότερες με τις σφοδρές βροχοπτώσεις που αναμένονται στα νότια της καναδικής πολιτείας τις επόμενες μέρες.
    https://www.theguardian.com/world/2023/may/05/canada-wildfires-thousands-evacuate-fox-lake-fire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακομα ειναι νωρις δεν ξερουμε τι καιρο θα κανει ανημερα των εκλογων,σας προτινω κυριε Ζιακοπουλε να μην προτρεχετε γιατι αν πεσετε εξω οι κακοπροαιρετοι θα σας κατηγορησουν και θα σας απαξιωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπε ότι δεν θα έχει ζέστη στις εκλογές και όλα αυτό δείχνουν. Δεν είπε για βροχές, ανέμους, καταιγίδες, χαλαζια κλπ. Κανείς δεν θα τον κατηγορήσει και κανείς δεν θα τον απαξιώσει επειδή είπε ότι θα έχει σχετική δροσιά στις εκλογές.

      Διαγραφή
  15. Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας έγινε στο Βιετνάμ με 44,1 βαθμούς το Σάββατο 6/5, όπως αναφέρει η Le Monde. To προηγούμενο ρεκόρ για τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας ήταν 43,4 βαθμοί από τις 20 Απριλίου 2019. Το κλίμα στο Βιετνάμ ποικίλει από τα βόρεια στα νότια, αλλά αυτή είναι η πιο θερμή περίοδος για το σύνολο της χώρας. Το απόγευμα του Σαββάτου το κέντρο της πρωτεύουσας Ανόι ήταν άδειο, καθώς οι περισσότεροι έμειναν σε εσωτερικούς χώρους για να μην εκτεθούν στον καυτό ήλιο.

    Φέτος τον Απρίλιο, όλη η νοτιοανατολική Ασία βίωσε ένα κύμα ζέστης, με τις μέγιστες θερμοκρασίες στην Ταϊλάνδη και τη Βιρμανία (Μιανμάρ) να ανέρχονται στους 44,6 και τους 43,8 βαθμούς αντίστοιχα. Αλλά και δυτικότερα, στην πρωτεύουσα Ντάκα του Μπαγκλαντές καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες από τη δεκαετία του 1960, ενώ σε κάποια μέρη της Ινδίας ήταν 3-4 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2023/05/07/vietnam-une-temperature-record-de-44-1-c-enregistree-dans-le-pays_6172413_1652612.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή