![]() |
Καταιγίδα στο Μενοίκιο στις 1/8/2025, του Κωστή Θεοδοσίου. |
![]() |
Παραλία Καλαμάκι στους πρόποδες της Κλόκοβας (Αιτωλοακαρνία), του Χρήστου Λώλη. |
![]() |
Στην Ιθάκη, της Μαρίας Γκούντου. |
![]() |
Παραλία στο Τσαπί Μεσσηνίας, του Σταύρου Παυλόπουλου. |
![]() |
Καταιγίδα στο Μενοίκιο στις 1/8/2025, του Κωστή Θεοδοσίου. |
![]() |
Παραλία Καλαμάκι στους πρόποδες της Κλόκοβας (Αιτωλοακαρνία), του Χρήστου Λώλη. |
![]() |
Στην Ιθάκη, της Μαρίας Γκούντου. |
![]() |
Παραλία στο Τσαπί Μεσσηνίας, του Σταύρου Παυλόπουλου. |
Καλή Κυριακή! Η φωτογραφία δεν μπορεί να αποδώσει πλήρως την μαγεία της Φύσης! Αυτή είναι ο μεγάλος καλλιτέχνης! Κάτω Διμηνιό Κορινθίας με τα χρώματα του σούρουπου και την ένταση του μαΐστρου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες οι φωτό σας, ξεχωρίζω λίγο περισσότερο του Κωστή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες φωτογραφίες, το άσπρο και το γκρίζο των νεφών και των κυμάτων, το γαλάζιο της θάλασσας και τ' ουρανού. Λείπει μόνο το σκούρο μπλε του βυθού. Του φίλου μας του Βαγγέλη του Σπανού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι τιμωρημένος.
ΔιαγραφήΚαλημερα σε όλους.
Πολύ όμορφο το τρέχον σκηνικό στην Αυστραλία με τα χιόνια. Να αναρτήσουμε κι από 'κει καμιά φωτογραφία.
ΔιαγραφήΑπ' τις 29/7 το βράδυ ψιθυρίσαμε ότι είναι μακριά ο δεκαπενταύγουστος για εκτιμήσεις.
Αυτή τη φορά δεν θα έχει 45 και 46, αλλά το 43άρι το έχουμε στο τσεπάκι την άλλη βδομάδα.
Και από το "The Day After Tomorrow" μπορούμε να αναρτήσουμε φωτογραφίες, Χρήστο!
ΔιαγραφήΜε ιστορικά χιόνια, μάλιστα. Από τα 80'ς είχε να χιονίσει τόσο πολύ στην Αυστραλία. Είχε και πλημμύρες, όμως, με μία 20χρονη αγνοούμενη.
ΔιαγραφήΠάλι, είδες φως και μπήκες!
ΔιαγραφήΜία θερμοκρασία άνω των 45 βαθμών καταγράφηκε στους 500 περίπου σταθμούς του meteo στις πρώτες 60 μέρες του καλοκαιριού, δηλαδή, 1 / 30.000.
ΔιαγραφήΌχι ότι και τα 40αρια, αλλά και τα 38-39αρια δεν είναι εξίσου ανυπόφορα κι αυτά. Απλά έχουμε ζήσει και χειρότερα. Δεκάδες 45αρια, δηλαδή, το 2023, το 2021 και το 2017. Άλλο οι αριθμοί, όμως, άλλον άνθρωπος που δυσκολεύεται και με μια απλή ζέστη. Απλά, για το τυπικό της υπόθεσης τα παραπάνω.
\\Μία θερμοκρασία άνω των 45 βαθμών καταγράφηκε στους 500 περίπου σταθμούς του meteo στις πρώτες 60 μέρες του καλοκαιριού, δηλαδή, 1 / 30.000.
ΔιαγραφήΌχι ότι και τα 40αρια, αλλά και τα 38-39αρια δεν είναι εξίσου ανυπόφορα κι αυτά. Απλά έχουμε ζήσει και χειρότερα. Δεκάδες 45αρια, δηλαδή, το 2023, το 2021 και το 2017. Άλλο οι αριθμοί, όμως, άλλον άνθρωπος που δυσκολεύεται και με μια απλή ζέστη. Απλά, για το τυπικό της υπόθεσης τα παραπάνω.//
Μισο λεπτο. Πως απο τα 45ρια πηγες στα 40ρια? Ενδιαμεσα δεν εχει?
Ειχαμε αμετρητα 42ρια και παρα πολλα 43ρια και πολλα 44ρια επισης, στον τελευταιο καυσωνα αρκετων ημερων κιολας.
Πιο πολυ για υποβαθμιση μου εκανε αυτο.
Και ειχαμε 3 φορές που η θερμοκρασια ηταν τουλαχιστον +45 °C, οχι 1 που ειπες.
2 φορες στην Σκαλα Μεσσηνιας και 1 στην Αμφιλοχια Αιτωλοακαρνανιας.
Ειχαμε και ενα ακομα σχεδον 45ρι, ενα +44.9 °C.
Εξαλλου τα 45ρια δεν ειναι και ο,τι πιο κοινο σε Ελλαδα θερμοκρασιακα.
Ελλαδα ειχαμε πριν το 2025, θερμοκρασιες(αξιοπιστες παντα):
≥ +48 °C 1 φορά
≥ +47 °C 4 φορές**
≥ +46 °C 22 φορές
≥ +45 °C 54 φορές
Και τωρα προστεθηκαν 3 ακομα φορές στο ≥ 45 °C.
**To +47.5 °C του Ασπροπυργου Αττικης το 2007 ειναι αμφισβητουμενο αφου δεν ξερω το πόσο καλη συντηρηση ειχε, και το +47.5 °C της Νεας Φιλαδελφειας Αττικης απο 2007, ηταν απο τον αυτοματο που τσιμπαει λιγο(βεβαια το βασικο θεμα ηταν η διαφορετικη τοποθετηση του σταθμου σε σχεση με τον κλασικο που ειχε +46.2 °C).
Για συγκριση, Σικελια Ιταλιας ειχε μόνο 47 φορές(σταθμους) τον Αυγουστο του 1999 με θερμοκρασια τουλαχιστον +45 °C.
Ιταλια εχει και +48.8 °C και +48.5 °C και +48.1 °C.
Ελλαδα εχει μόνο ενα +48.0 °C.
Ισπανια εχει 2 φορές +48.0 °C, το 1994 και το 1995(επισημα και αρκετα αξιοπιστα απο κλασης Β σταθμους βεβαια, αλλά εχοντας επισημανθει ως αξιοπιστες μετρησεις τοτε, η επισημη πιο υψηλη θερμοκρασια της Ισπανιας ειναι +47.6 °C απο 2021).
Διοτι οι καυσωνες ερχονται απο τα ΝΔ, απο Αλγερια και ΒΔ Τυνησια και ωσπου να ερθουν εδω, ε αποδυναμωνονται, λιγο μεν, αλλά κανει διαφορά, και βεβαια οι ΑΝΕΜΟΙ πρεπει σε Ελλαδα να ειναι σωστοι(μη θαλασσιοι) για να πιασουμε τρομερα υψηλες θερμοκρασιες.
Πολυ θαλασσα η Ελλαδα. :) Και πρεπει να κατσει βαροβαθμιδα ωστε να υπαρξουν ηπειρωτικοι και φοεν ανεμοι.
Βαζω εδω και τις θερμοκρασιες καθως και θερμοκρασιακες αποκλισεις απο τα κλιματικα ως τωρα για το 2025 για Αθήνα, οπου και παλι το καλοκαιρι ηταν "καυτοτατο".
https://i.ibb.co/HDgtdfM7/Athens-874.png
Καλημέρα από την ευχάριστη Καλοκαιρινη Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, ηλιοφάνεια με αεράκι,χωρίς υπερβολική υγρασία, με θερμοκρασια 20-31C. Επίσης το έδαφος ακόμα βρεγμένο,από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Μακάρι οι καλοκαιρινές ημέρες να είχαν παντα περίπου αυτές τις συνθήκες , όπως θυμόμαστε από τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς ο τζίφος καθάρισε τα φαινόμενα για τέταρτη,θα ρίξει όμως αρκετά νερακια την τρίτη στα ΒΔ..Για την υπόλοιπη χώρα δεν βλέπω κάτι σημαντικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και καλό μήνα. Καλή Παναγιά σε όλους μας. Εξαιρετικές φωτογραφίες. Ξεχωρίζω την 1η και 2η, διότι την μεν 1η την έχω ζήσει στη δυτική Κορινθία σε περίοδο παραθερισμού και τη 2η μου λείπει αρκετά.... Με την ευχή να έρθουν περισσότερες βροχές σε περισσότερες περιοχές αυτή την εβδομάδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τους υπόλοιπους ο ρομαντισμός του Αυγούστου....του κυρίου Ζιακόπουλου δεν είναι σήμα συναγερμού....συνήθως αφορά την χαρά του....καθώς ανεβαίνει....στην γή του(κύριε Ζιακόπουλε.....εννοείτε ότι ο χαρακτηρισμός οι "μάτσα "- "μούτσα" δεν αφορά όσους λαχταράν να βρεθούν έστω και για λίγο στον τόπο τους..και να σταθούν ...σε αυτόν)...
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστόσω αν δείτε ρομαντική διάθεση μέσα στον χειμώνα με λουλούδια, ανθισμένα δέντρα..και ρομαντικούς ποιητές του 18ου αιώνα...τότε έρχεται θερμή εισβολή..ακόμα και ακύρωση όλου του χειμώνα.Αν δείτε..τέλος αφιέρωμα στον Β Π Π με τύπους σαν τον Στάλιν...Ρόμμελ..Γκουτέριαν κλπ.κ..ειδικά αυτο αν γίνει τον Οκτώμβριο -Νοέμβριο τότε ανεβάζουμε ταχύτητες."θωμάς"
Σταματησε σημερα στην Φινλανδια ο χορός των 30+ριων, ειχαν ως και χθες 22 συνεχομενες μερες με πανω απο +30 °C θερμοκρασιες(σπαζοντας το ρεκορ απο το 1972 που ειχε 13 συνεχομενες μερες), και παροτι ειχε ζέστη για εκει για την εποχη, στην υπολοιπη Φινοσκανδιναβια ηρεμησαν πλεον τα πραγματα σημερα, ειχαν και βροχες εκει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνω εδω στην Ελλαδα οι μερομηναδες εργαζονται πυρετωδως να παρατηρησουν τα συννεφα, για να μας πουνε σε κανα 10ημερο οτι θα θαφτουμε στο χιονι τον χειμωνα, και να το παρουν τα ΜΜΕ και να το υπερμεγεθυνουν οτι ο ταδε ερασιτεχνης μετεωρολογος προβλεπει τρομερα χιόνια το 1ο μισο του Γεναρη και πρεπει να προσεξουμε.
Διανυοντας αυτες τις δριμες μερες του Αυγουστου λοιπον οπου δεν θα επρεπε να πηγαινουμε στην θαλασσα για μπανιο, ουτε να πλενουμε ρουχα, εμεις θα προσπαθησουμε να αποφυγουμε τις κακοτυχιες και να φερουμε μια καταιγιδα εδω στα προαστια Θεσσαλονικης αυριο.
Καπως δυσκολο μαλλον, μιας και οι καταιγιδες θα περιοριστουν κατα πασα πιθανοτητα(65 % ξερω γω) δυτικοτερα της πολης της Θεσσαλονικης, σε Δυτικη Μακεδονια, Πελλα, Ημαθια, αλλά και βορεια Χαλκιδικη και εσωτερικα του νομού Θεσσαλονικης οπου κλασικα εχουν καταιγιδομελι(σημερα και χθες παλι ειχαν καταιγιδες εκει, πολυ τοπικες ομως), και ισως και δυτικα του Κιλκις και Πιερια.
Το Ευρωπαικο μοντελο, το 0z τρεξιμο σημερα, δινει καταιγιδες πολη Θεσσαλονικης και περιξ αυριο μεσημερι, αλλά κανει λαθος, δυσκολα να βγαλει μεσημερι κατι, αργα το απογευμα αν μας πλησιασει κατι απο τα δυτικα και επιβιωσει η τραφ ως εδω, αλλιως χαιρετισματα. Θα το παλεψουμε.
Τους γλενταει το τρολ της Πορτογαλίας-Βουλας για μέγιστες άνω των 37 στην Αττικη σε κάτι σταθμους της κακιάς ώρας με 17 στα 850 και κάθονται και πίνουν καφεδάκι όλοι μαζί στα μετεοκαφενεια. Θερμοκρασία ελεύθερης ατμόσφαιρας λέγεται και αλλάζει ελάχιστα (λίγα δέκατα) σε φλατ περιοχές και ορεινές κάτω των 1500 μέτρων στην γύρω περιοχη. Ουτε καν στην Πάρνηθα και τους γύρω ορεινούς όγκους που δεν ξεπερνούν τα 1500μ υψόμετρο δεν μπορεί να αλλάξει πολύ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ προσωπικά διαλέγω την 1η,3η,4η και 5η φωτογραφία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο κύριε Ζιακόπουλε συνεχιστε έτσι να ανεβάζετε όλες τις φωτογραφίες που σας στέλνουν και ομορφαίνουν την εικόνα του blog και να μην δημοσιεύετε επιλεκτικά φωτογραφίες.
Του Σπανού δεν τις βάζει, μάλλον. Δικαίωμα του είναι, βέβαια.
ΔιαγραφήΑπάντησα παραπάνω.
Διαγραφή