Γιατί τα ισχυρά μελτέμια θα συνεχιστούν και τη νέα εβδομάδα

 


Το αίτιο της πνοής των πολύ ενισχυμένων μελτεμιών του τελευταίου διημέρου στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα είναι η ισχυρή βαροβαθμίδα (οριζόντια βαθμίδα της πίεσης) μεταξύ των βόρειων συνόρων της χώρας μας και του ΝΑ Αιγαίου.


Το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στα ανώτερα στρώματα πάνω από τη χώρα που κρατά σχετικά υψηλές τις πιέσεις στα Β. Βαλκάνια (δυναμικό αίτιο) και αρκετά χαμηλές τις πιέσεις στη ΝΑ νησιωτική Ελλάδα (θερμικό αίτιο).

Η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί και τη νέα εβδομάδα, με συνέπεια στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας τα ισχυρά μελτέμια να συνεχιστούν με μικρές αυξομειώσεις στην έντασή τους. Ειδικότερα, κατά μήκος του άξονα Λήμνος - Ν. Εύβοια - Αττική - Α. Πελοπόννησος η βασική ένταση των ΒΑ ανέμων θα είναι 6 με 7 μποφόρ και κατά τόπους στη διάρκεια της ημέρας 8 μποφόρ (η εξασθένηση των ανέμων τη νύχτα θα είναι μικρή).

15 σχόλια:

  1. Καλησπέρα από την ορεινή Ευρυτανία που βρίσκομαι εδώ και λίγες μέρες.
    Μεγάλες οι εντάσεις του ΒΑνατολικού ανέμου και εδώ πάνω καθημερινά,με 7άρια και κάπου κάπου 8άρια ριπές.
    Οι θερμοκρασίες ακόμη και αργά το μεσημέρι δεν ξέφευγουν πάνω από τους 27 βαθμούς ενώ η ζακέτα με το που πέφτει ο ήλιος γίνεται απαραίτητη.
    Χαμηλή υγρασία,φοβερή διαύγεια.
    Καλό 15Αύγουστο εύχομαι σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει σωτηρία. Θα καούμε όλοι με αυτά τα μελτέμια. Προσοχή και υπομονή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φταίνε τα μελτέμια ουτε ο καιρος αγαπητέ μου, τα μελτέμια είναι επιβεβλημένα, είναι στην ώρα τους, είναι ζωή, είναι ο καιρός. Τις ευθύνες σε αυτούς τους κρατικούς φορείς που αφήνουν ανοχύρωτη τη χώρα μας, που ανά πάσα στιγμή οι όποιοι "περίεργοι" γνωστοί άγνωστοι βάζουν πυρκαγιές και καίνε τα δάση για διάφορα οφέλη, αδιαφορώντας για περιβάλλον, φύση, πράσινο και οξυγόνο! Οπως προχθές στην Κερατέα και το ανακοίνωσαν σήμερα, με τα γκαζάκια και τον φαλακρό άνδρα σε μηχανάκι. Ολοι ξέρουμε τι και πως γίνονται όλα. Και κανένας αέρας δεν μπορεί να δαιμονοποιείται!

      Νικ.Νικ.

      Διαγραφή
    2. Ο τύπος με το μηχανάκι εικάζεται ότι έβαλε μία φωτιά στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου, ξημερώματα Σαββάτου, την οποία έσβησαν πολύ γρήγορα.

      Δεν είχε καμία σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά της Παρασκευής, που ξέσπασε νότια της Κερατέας, μάλλον από καλώδιο του ΔΕΔΔΗΕ και επεκτάθηκε στα ορεινά της Π
      Φώκαιας, στο Θυμάρι, την Τριανταφυλλιά, τον Όρμο Καταφυγή, φτάνοντας ως τον Χάρακα, 15 χιλιόμετρα μακριά.

      Σίγουρα, δεν μπορούμε να δικάζουμε τον καιρό και τα μελτέμια, αλλά όποτε φυσούν οι πυρκαγιές είναι αμέτρητες. Ακόμα και τέλειο να ήταν το ελληνικό κράτος με τα μελτέμια θα έχουμε πάντα πυρκαγιές.

      Για να το θέσω και αντίστροφα. Τις μέρες που δεν φυσάει δυνατά και οι φωτιές είναι ελάχιστες και ελέγχονται άμεσα είναι καλό το κράτος και ευσυνείδητοι οι πολίτες; Καλώς η κακώς ο καιρός υπερβαίνει τη θέληση και τις δυνατότητες των ανθρώπων.

      Διαγραφή
    3. \\Για να το θέσω και αντίστροφα. Τις μέρες που δεν φυσάει δυνατά και οι φωτιές είναι ελάχιστες και ελέγχονται άμεσα είναι καλό το κράτος και ευσυνείδητοι οι πολίτες; //

      Προφανως και τα μελτεμια που ειναι και καταστροφεις καταιγιδων και βροχων(ενας απο τους λογους των σχεδον μηδενικων θερινων ασταθειων των περιοχων που πληττουν, ο αλλος οτι δεν φτανουν οι διαταραχες τοσο νότια την θερινη περιοδο), και φερνουν και ξηρανση του υποστρωματος των δασων αλλά και των ιδιων των δεντρων, ευθυνονται σε τεραστιο βαθμο για την εξαπλωση των πυρκαγιων, αλλά καθολου για την εναρξη τους.

      Με μελτεμια δεν εχει καταιγιδες, αρα δεν εχει κεραυνους αρα αν δεν υπηρχε ανθρωπος δεν θα υπηρχαν πυρκαγιες σχεδον ποτέ(οχι ποτέ βεβαια απλως αδιανοητως πιο σπανια απο τωρα) στις περιοχες επιρροης του μελτεμιου.

      Απλο ειναι δηλαδη. Ευθυνονται για την εξαπλωση, καθολου για την εναρξη. Για αυτην ευθυνεται ο ανθρωπος. Ουτε διαφωνιες, ουτε τιποτα, απλα ειναι τα πραγματα.
      Ετσι και αλλιως δεν μπορουμε να στησουμε δικαστηριο στον καιρο και να του απαγορευσουμε να φυσαει.
      Το μόνο που μπορουμε να κανουμε ειναι να παρουμε μέτρα προστασιας για τους ανθρωπους.

      Διαγραφή
    4. Κι, όμως, και η πυρκαγιά της 26ης Ιουνίου στο Θυμάρι και αυτή της 8ης Αυγούστου στην Κερατέα που έκαψε μία έκταση ίση με τη Μακρόνησο, δεν θα είχαν ξεκινήσει χωρίς το μελτέμι. Και στις δύο περιπτώσεις καλώδια ηλεκτροδότησης έσπασαν από τον δυνατό άνεμο και έτσι έγινε η έναρξη της πυρκαγιάς.

      Τα καλώδια είναι, βέβαια, ανθρώπινο δημιούργημα, οπότε πάμε στο αν έκανε η κότα το αυγό ή το αντίστροφο. Μα σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Παρασκευής πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στην Κερατέα, περιπολούσαν δύο Canadair στην ευρύτερη περιοχή, έτοιμα να επέμβουν λόγω του ακραίου κινδύνου.

      Και τη νύχτα της Παρασκευής θαρρείς και είχε έρθει στο Θυμάρι όλη η πυροσβεστική δύναμη της. Αττικής. Έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου από την εποχή που ήμουν παιδί και παλεύαμε μόνοι μας με τα λάστιχα.

      Φυσικά, μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, αλλά έχοντας βιώσει τουλάχιστον 15 πυρκαγιές στο Θυμάρι, όταν έχει αέρα και καύσιμη ύλη η φωτιά μπροστά της, δεν πιάνεται.

      Μακάρι να εκδηλωνόταν μια πυρκαγιά κάθε 30 χρόνια, γιατί τότε θα βοηθούσε στην αναγέννηση του δάσους, καίγοντας τη νεκρή ύλη (ξερά κλαδιά, + φύλλα και πεσμένους κορμούς), αλλά δυστυχώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού καλοκαιριού.

      Διαγραφή
    5. \\Κι, όμως, και η πυρκαγιά της 26ης Ιουνίου στο Θυμάρι και αυτή της 8ης Αυγούστου στην Κερατέα που έκαψε μία έκταση ίση με τη Μακρόνησο, δεν θα είχαν ξεκινήσει χωρίς το μελτέμι. Και στις δύο περιπτώσεις καλώδια ηλεκτροδότησης έσπασαν από τον δυνατό άνεμο και έτσι έγινε η έναρξη της πυρκαγιάς.//

      Μα αυτο ειπα, οτι η εναρξη προκαλειται απο ανθρωπινα κατασκευασματα ή τον ιδιο τον ανθρωπο, και οτι το μελτεμι μόνο του δεν θα αναβε καμια φωτια. Δεν ειναι αντιπαραδειγμα αυτο που εδωσες.

      Αναποσπαστο κομματι του Ελληνικου καλοκαιριου οι πυρκαγιες, οσον αφορα την τρομερη συχνοτητα τους, εχουν γινει σε νότια Ελλαδα(απο Λαμια και κατω πχ) λογω του ανθρωπου. Ηταν πολυ πιο σπανιες.

      Διαγραφή
    6. Όχι μόνο λόγω του ανθρώπου.
      Στη βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν άνθρωποι και κατασκευάσματα τους, δηλαδή; Αλλά και στη νότια Ελλάδα, οι άνθρωποι και τα κατασκευάσματα τους γιατί δεν προκαλούν πυρκαγιές όταν δεν έχει μελτέμι; Γιατί οι χάρτες επικινδυνότητας για πυρκαγιές της ΕΜΥ κοκκινίζουν μόνο όταν έχει μελτέμι και στις περιοχές που αυτό διατρέχει;

      Συνυπαιτιότητα υπάρχει. Άνθρωπος - άνεμος - καύσιμη ύλη. Και από τη δεκαετία του '80 που έχω παιδικές αναμνήσεις στο Θυμάρι, κάθε καλοκαίρι είχαμε 2-3 πυρκαγιές τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή. Η Θεσσαλονίκη γιατί δεν καίγεται σχεδόν ποτέ σε αντίθεση με την Αττική; Διότι δεν έχει μελτέμι εκεί.

      Διαγραφή
    7. \\Όχι μόνο λόγω του ανθρώπου. Στη βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν άνθρωποι και κατασκευάσματα τους, δηλαδή; //
      Αλλο λεω. Οτι η σχεδον μοναδικη αιτια που ΑΡΧΙΖΟΥΝ οι πυρκαγιες στις περιοχες που φυσαει μελτεμι σε νότια Ελλαδα, ειναι ο ανθρωπος.
      Η βορεια Ελλαδα δεν εχει καμια σχεση με αυτην την προταση. Εκτός αυτου σε βορεια Ελλαδα αρχιζουν πολλες πυρκαγιες και λογω κεραυνων. Κυριως και παλι λογω του ανθρωπου βεβαια, αλλά και οι κεραυνοι παιζουν καποιον ρόλο.

      \\Αλλά και στη νότια Ελλάδα, οι άνθρωποι και τα κατασκευάσματα τους γιατί δεν προκαλούν πυρκαγιές όταν δεν έχει μελτέμι;//
      Προκαλουν, απλως σβηνουν ταχυτατα οι εστιες και δεν γινονται θεμα. Τα εχουμε βεβαια τα στατιστικα και του αριθμου πυρκαγιων.

      \\Συνυπαιτιότητα υπάρχει. Άνθρωπος - άνεμος - καύσιμη ύλη.//
      Μα δεν διαφωνουμε σε αυτο.
      Απλως λεω οτι το μελτεμι ποτέ δεν θα αρχιζε μια πυρκαγια εαν δεν υπηρχε ο ανθρωπος και τα κατασκευασματα του.


      \\Η Θεσσαλονίκη γιατί δεν καίγεται σχεδόν ποτέ σε αντίθεση με την Αττική; Διότι δεν έχει μελτέμι εκεί.//
      Αυτος ειναι μόνο ο ενας λογος και οχι ο κυριος βασικα.
      Ο αλλος ειναι οτι εδω δεν ειναι τοσο πολυ ξηρη η περιοδος οπως στις μελτεμοπεριοχες. Εχει κλιματικα μιλωντας, σχετικα συχνες ασταθειες και βροχες. Που διατηρουν μια υγρασια στα δαση και στο υποστρωμα του. Ο μακραν κυριος λογος των ελαχιστων πυρκαγιων.
      Απο την αλλη και η απουσια πολυημερου ξηρου ανεμου, τυπου ετησίων δηλαδη, συμβαλει στο να μην εξαπλωνονται οι οποιες λιγες εστιες υπαρχουν.
      Φετος πχ, στην μακραν χειροτερη καταιγιδοσεζον της βορειας Ελλαδας, οι πυρκαγιες ηταν παρα πολλες και εδω πανω λογω ελλειψης βροχοπτωσεων. Απλως απουσια ανεμου συνηθως, δεν πηραν διαστασεις αν και υπηρξαν εξαιρεσεις.


      Διαγραφή
  3. Αν και προσωπικά βλέπω μία τάση εξασθένησης του συνδυασμού αυτού προς την Πέμπτη και για κάποιες μέρες ή έστω 24ωρο. Πιθανό εκείνες τις μέρες να πέσει το μελτέμι αξιόλογα. Πρόσκαιρα έστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουδέν καλόν αμιγές κακού ,και αντιστρόφως.
    Και ήν ,και εστί , και έσται !. ------=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τρομακτική ζέστη εδώ στην Ξάνθη. Εδώ και ημέρες έχουμε 37 με 38 βαθμούς κάθε μέρα και μόνο νωρίς το πρωί και για πολύ λίγο πέφτει η θεραπεία στους 24.Η ανομβρία συνεχίζεται και έχουν ξεραθεί τα πάντα. Καμιά σχέση με τον Αύγουστο των παλαιότερων ετών που είχε τα πάντα. Και ζέστη και καταιγιδες και μελτέμια και σχετικά ψυχρές μέρες ειδικά προς το τέλος του. Πλέον η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από Κομοτηνη τα ίδια, όχι μόνο φέτος. Λες και γίναμε κάτι σαν Αφρική, από θερμοκρασία, ανομβρία...(Δ)

      Διαγραφή
  6. Μαγική βράδια απόψε,με την Πανσέληνο στον Υδροχόο, μετά την ακόμη πιο Μαγική χθεσινή μέρα (και νύχτα μαζι) με ανοιχτή την Πύλη του Λέοντος.
    Μεγάλο το δίλημμα ανάμεσα σε Ορχομενό και Χαιρωνεια με νικητή στο τέλος την πατρίδα του Πλούταρχου όπου και μας "ταξιδεψε" ο Παντελής Θαλασσινός με τον "ντόπιο " Λέοντα να ακολουθεί κατά πόδας...
    Είναι από τις βραδιές που δεν θέλεις ποτέ να τελειώσουν...καθώς μπορείς άνετα όχι μόνο να "γειωθεις" ,αλλά και να "απογειωθείς" αγναντευοντας το άπειρο...
    Υ.Υ: Οι δροσιες καλά κρατούν στην περιοχή μου αφού ο αέρας πνέει ασταμάτητα μέρα νύχτα χαρίζοντας μας πολύτιμες ανάσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολυ σωστα, και να αναφερουμε και οτι το δυναμικο αιτιο ειναι η ανυψωση ενος γενικευμενου ριτζ σε Ευρωπη που προχωραει ανατολικα(δημιουργωντας και το πεδιο υψηλων πιεσεων και την βαροβαθμιδα), και το οποιο θα βαλει στον φουρνο(ξανα!) διαδοχικα την δυτικη Ευρωπη, την κεντρικη Ευρωπη, την ανατολικη Ευρωπη και την Σκανδιναβια, Φινλανδια και οχι μόνο(και βορειοτερα). Αρκετο το ψησιμο και φετος πανευρωπαϊκως.

    Τα δε συνεχιζομενα Μελτεμια πολυ πιθανο να οξυνουν ακομα παραπανω το θεμα πυρκαγιων αν και φυσικα ο κυριος ενοχος ειναι ο ανθρωπος και μπορει πλεον τα αρθρα του στυλ "Δεν παει αλλο, κατι πρεπει να αλλαξει στην πυροπροστασια", κλπ, κλπ, και ολα αυτα τα "πρεπει επιτελους να" ή τα ευχολογια ή οι υποσχεσεις των κυβερνουντων καθε φορά, πληθαινουν, αλλά ε στα λογια θα μεινουμε και παλι 100 %.

    Τα δαση της Ελλαδας και τα οικοσυστηματα που αυτα συντηρουν ολοενα και μικραινουν, και με τους ρυθμους που παμε το μελλον αναμενεται κακο για την νεα γενια. Η ερημοποιηση ορισμενων περιοχων δεν ειναι πλεον μακρινη ζοφερη προβλεψη αλλά προ των πυλων, εαν συνεχιστει και αυτη η κατασταση στον καιρο/κλιμα βεβαια. Διοτι ναι μεν η κλιματικη αλλαγη εδειχνε τα δοντια της ξεκαθαρα και σε Ελλαδα τις τελευταιες 10ετιες και με αυξανομενο ρυθμο, αλλά τα τελευταια 2 ετη ειναι σαν να πατηθηκε διακοπτης σε ορισμενα κλιματικα θεματα, ενα απο αυτα οι ημερες υετου αλλά και ο υετος σε πολλες περιοχες.

    Η δε Αττικη εχει υποστει σχεδον εναν βιασμο στο θεμα πυρκαγιων. Το 1992 στην γενικη, πρωτη και μοναδικη, απογραφη δασων, η Αττικη ειχε 907 χιλιαδες στρεμματα δασων(οχι δασικων εκτασεων αλλά σκετο δασων).
    Το 2000 ειχε 683 χιλιαδες στρεμματα δασων(απο δορυφορικες παρατηρησεις υψηλης ακριβειας ολα απο εδω και περα).
    Απο το 2000 ως και το 2024 καηκαν σε Αττικη 246 χιλιαδες στρεμματα δασων(αρα παμε στα 437 χιλιαδες στρεμματα δασων οτι εχει τωρα, ομως υπηρξαν και αναγεννησεις οπότε εχει παραπανω).
    Ενω απο 2021 εως και το 2024 καηκαν 128 χιλιαδες στρεμματα δασων. Τα μισα καμενα δηλαδη της 25ετιας σε Αττικη καηκαν μόνο τα τελευταια 4 καλοκαίρια!!
    Και τελη 2024 ειχε 439 χιλιαδες στρεμματα δασων.
    Το δε 2025 ως τωρα καηκαν περιπου 18000 στρεμματα(Κρυονερι-Κερατεα) δασικων εκτασεων(οχι δασων).

    Σε δε Ελλαδα:
    Απο το 2020 ως τελη 2024, σε αυτην την 5ετια καηκαν 116000 στρεμματα παρθενου δασους, 1.23 εκατομμυρια στρεμματα δασους και 4 εκατομμυρια στρεμματα δασικων εκτασεων.
    Απο το 2020 ως τελη 2024, σε αυτην την 5ετια, η αναγεννηση δασων(φυσικη ή ανθρωπινη/δενδροφυτευση) ηταν 160000 στρεμματα.
    Ενω φετος το 2025, καηκαν 202000 στρεμματα δασικων εκτασεων.

    Οι εικονες(βαση δορυφορικων εικονων απο τους Landsat της ΝΑΣΑ και αναλυσης τους απο το πανεπιστημιο του Μεριλαντ) εως και το 2024. δειχνουν με πρασινο τα δαση, με κοκκινο τα δαση που καηκαν απο το 2000 ως και το 2024(δεν εχει τα καμενα του 2025), με μπλε τα δαση που καηκαν και αναγεννηθηκαν και με ροζ τα δαση που καηκαν και αναγεννηθηκαν ή δεν αναγεννηθηκαν.

    Ελλαδα:
    https://i.ibb.co/HL25GnsC/499546065-708988702088275-5156825946323295885-n.jpg

    Αττικη:
    https://i.ibb.co/WvjPztpN/496160480-708988488754963-2950661840137015964-n4.jpg

    Ανα διαμερισματα:
    https://i.ibb.co/ZRkZ4gnC/499550638-708988642088281-1834474061362739781-n.jpg
    https://i.ibb.co/hvdWFyN/499932033-708988665421612-1511377363466000320-n.jpg
    https://i.ibb.co/rGJ91Jqb/500042888-708988625421616-5505072779051452693-n.jpg
    https://i.ibb.co/w13Yn7S/500271989-708988425421636-7651438430055184376-n.jpg
    https://i.ibb.co/BKrC5ZcT/499930535-708988538754958-5127180239591385380-n.jpg
    https://i.ibb.co/XZbZxMdX/500460183-708988465421632-2815311883289328671-n.jpg
    https://i.ibb.co/Y7j5Sb2X/499239113-708988405421638-4109367329451778275-n.jpg
    https://i.ibb.co/BRph1Qs/500533722-708988352088310-774667499198088798-n.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή