Το πέρασμα της εμπροσθοφυλακής, η άφιξη της πολικής αέριας μάζας και η οπισθοφυλακή (ΒΑ ρεύμα)

Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Ν. Αδριατική κινείται Α-ΝΑ. Παράλληλα, ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία ως την κεντρική Ευρώπη κινείται νότια. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) το παραπάνω χαμηλό θα επηρεάσει με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως την ανατολική και τη νότια Ελλάδα, ενώ το ψυχρό μέτωπο θα αρχίσει να σαρώνει τη χώρα από βορρά προς νότο, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις. Την Πέμπτη (29/12) οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι τοπικές και μικρής διάρκειας, αλλά στην Α - ΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερεά (συμπεριλαμβάνεται η Αττική), την Εύβοια, την Α-ΒΑ Πελοπόννησο και την Κρήτη (ορεινά-ημιορεινά) θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και κατά τόπους θα είναι έντονες. Τα άλλα στοιχεία του εξόχως χειμωνιάτικου καιρού θα είναι οι ισχυροί βοριάδες (6 με 8 μποφόρ) και οι καταιγίδες στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές. Η κακοκαιρία στα ανατολικά και τα νότια θα συνεχιστεί και το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο (30-31/12). 

Υ.Γ. Δεν μπορώ να σας πω αν σε κάποιες περιοχές ο χιονιάς θα είναι «ιστορικός». Αξιοπρεπής πάντως θα είναι. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο νότια θα κινηθεί ο βασικός στρόβιλος για να μην χαθεί το δυναμικό αίτιο, από τις συγκλίσεις στα χαμηλά στρώματα και βέβαια από το προφίλ των θερμοκρασιών, αν και το πρώτο μισό της τροπόσφαιρας φαίνεται αρκετά ψυχρό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Έστω και λίγο λειψό, το μείον 40 στη στάθμη των 500 hPa είναι ικανό να κάνει τη διαφορά.

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 28-12-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στη Δ. Μακεδονία και τα ΒΑ. Τις πρωινές ώρες στα πεδινά βροχές ή χιονόνερο. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 7 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας και στα πεδινά παροδικές βροχές ή χιονόνερο. Άνεμοι Β-ΒΔ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 12 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Παροδικές βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά τοπικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και παροδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 10 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Πιθανότητα τοπικών χιονοπτώσεων μετά το μεσημέρι. Άνεμοι ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 6 βαθμούς.

19 σχόλια:

  1. Δάσκαλε , με το συμπάθειο κιόλας , αλλά θα επιμείνω για μια κουβέντα σου όσον αφορά την Σκύρο που ούτε Εύβοια την λες ούτε Ανατολικό Αιγαίο...Ευχαριστώ εκ των προτέρων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανήμερα της κακοκαιρίας 12-2-2004 ρωτουσε στο δελτιο ειδήσεων της ΝΕΤ η Μαρια Χούκλη τον αείμνηστο Ανδρέα Λαζανη να πει λεπτομέρειες για τον χιονιά στο κεντρο της Αθήνας.Εκεινος της ειπε:μου ζητάτε με ενα κατσαβίδι απο συνεργείο αυτοκινήτου να ξεβιδωσω τις βιδες ενός ρολογιού!Μην κουραζουμε τον δάσκαλο με τέτοιες ερωτήσεις...Απο τα αχιονα Γιάννενα Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας αφήσουμε τον καιρό να κυλήσει όπως θα κυλήσει και βλέπουμε στη πράξη το δεδομένο είναι ότι όλο το λεκανοπέδιο θα δει χιονόπτωση απλώς ο άνθρωπος λογικό είναι να μη μπορεί να πει με σαφήνεια αν θα υπάρξουν χιονοστρώσεις και στα νότια πεδινά και πραθαλάσσια των νομών Ανατολικά...Ας απολαύσουμε τις νιφάδες και τα κατά τόπους έντονα φαινόμενα γιατί δε τα βλέπουμε και κάθε χρόνο στην Αττική σε ημιορεινά και ημιπεδινά πόσο μάλλον στα πεδινά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ήταν ιστορικός με ένα -10 αντί για -8 στα 850 hPa. Αλλά, έστω και έτσι, τα πράγματα είναι οριακά και είναι σίγουρο οτι ο ...αγώνας θα είναι συναρπαστικός και θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος (που μπορεί να είναι και η Πρωτοχρονιά, μιας και τα τελευταία τρεξίματα ψαλιδίζουν κάπως την ένταση των φαινομένων αλλά φαίνεται πως δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια στην ψυχρή εισβολή). Θα είναι και μιά ευκαιρία για ένα "ζωντανό" σεμινάριο μετεωρολογίας, να δούμε δηλαδή πως θα συμπεριφερθεί ο καιρός με μιά εξαιρετικά καλή υποστήριξη στα 500 hPa από τη μιά, και μια μέτρια θερμοκρασιακή κατάσταση στα χαμηλότερα στρώματα από την άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τη Βιαννο της Κρήτης (550 μ. υψομετρο) τι βλέπετε δασκαλε; θα χιονιζει από Πέμπτη μέχρι Κυριακή-Πρωτοχρονιά πρωι; μου φαίνεται πολύ καλό για να ναι αληθινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό που λές δείχνουν τα υπάρχοντα στοιχεία, Βασίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα σας και χρονια πολλα σε ολους,στην νοτιοδυτικη Μαγνησια θα καταφερουμε να δουμε χιονι κ. Ζιακοπουλε?ημαστε οριακα ειδα σε πολλους χαρτες αλλα εσεις ξερετε καλυτερα,ευχαριστω εκ των προτερων,Γιωργος (Αλμυρος Μαγνησιας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίρνω άδεια από τον κ. καθηγητή και απαντάω: Αφού ανήκετε στην Ανατολική Θεσσαλία, γιατί να μη δείτε; Βέβαια, μην φανταστείς τρελά πράγματα.

      Διαγραφή
    2. Άξιος μαθητής, Χρήστο. Μαζί με τον Γιώργο θα σας κάνω βοηθούς μου!

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε πολύ κ. καθηγητά. Τιμή μας.

      Διαγραφή
  8. Ευχαριστώ πολύ δασκαλε! εύχομαι η πολική αέρια μάζα να καταφέρει να ικανοποιήσει τους χιονόφιλους σε όλο και περισσότερες περιοχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχει ομοιότητες ο χιονιάς αυτός με 28/1/1981 ;

    Βλέπω παρόμοια διάταξη, ίδιες μέτριες T850 και πολύ δυνατές θερμοκρασίες στα τ500.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίταξα και εγώ τους χάρτες αρχείου του wetter3.de. Οι ομοιότητες είναι αυτές που επισημαίνεις. Οι διαφορές είναι στο πάχος στρώματος που φαίνεται πως το 81 ήταν κατά τι μικρότερο και στη θέση του επιφανειακού χαμηλού, που ήταν πιο ευνοΙκή, τουλάχιστον για την Αττική. Εκείνος ο χιονιάς υπήρξε ιστορικός. Ο επερχόμενος, θα συμφωνήσω με τον Δάσκαλο, το πάει μάλλον για ...αξιοπρεπής, αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς.

      Διαγραφή
  10. Εκείνη η έρμη Τρίπολη, χιονομάνα των αλλοτινών χρόνων.... θα δει καθόλου χιόνια που πέρασα τα Χριστούγεννα και ήταν ...τα βουνά της Αρκαδίας καταπράσινα και τα χωράφια εντελώς στεγνά για την εποχή?? Είναι αξιοπερίεργο να έχει -9 και μόνο πάχνες.....ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γιαγιά μου έλεγε: Μετά την πάχνη έρχεται το χιόνι.

      Διαγραφή
    2. Κάτι θα πάρετε τις επόμενες μέρες. Καλή χρονιά και σε σένα.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους! Υπάρχουν κάποια ζητήματα που με παραξενευουν στις προγνώσεις που διαβάζω.για παράδειγμα,πως είναι δυνατόν να δίνεται από μετεωρολόγους (οχι σε αυτο το μπλογκ) εύρος μποφόρ 6 -10 στο αιγαιο (γενικά και αόριστα) λες και το 6 με το 10 είναι μία... Μικρή διαφορά; Επίσης, χιονιας την παρασκευη η την παραμονή πρωτοχρονιάς σημαίνει κ αλλά πραγματα.π.χ. θα πετάνε αεροπλάνα; Θα ταξιδεύουν πλοία; Αν εχετε εικονα κ. Ζιακοπουλε,ειλικρινά θα εκτιμούσα μία απαντηση.δυστυχώς βλέπω ότι πολλοί συνάδελφοί σας ασχολούνται μόνο με τις νιφάδες που θα πέσουν στο σύνταγμα (το λέω με δόση υπερβολής ασφαλώς) κ ξεχνούν να κάνουν πρόγνωση.ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο σας.καλή πρωτοχρονιά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλημερα απο κατερινη με ηλιο και κρυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή