Μια πέρδικα από το Βελούχι

Πέρδικα στο Βελούχι, Δεκ. 2017. Φωτ, Νίκος Ζαχαράκης
Σήμερα, με το πολύ χιόνι που πέφτει στην ορεινή Ευρυτανία, σκέφτηκα την πέρδικα από το Βελούχι, τη φωτογραφία της οποίας μου έστειλε πριν από κάποιες μέρες φίλος του μπλογκ από το Καρπενήσι. Το πιθανότερο είναι να έχει κουρνιάσει κάπου στα χαμηλά, περιμένοντας να περάσει ο χιονιάς. 


Πέρδικα στο Βελούχι, Δεκ. 2017. 
Φωτ, Νίκος Ζαχαράκης
Η αλήθεια είναι ότι τα μεγάλα προβλήματα με τις βροχές, τα χιόνια και το κρύο τα αντιμετωπίζουν τα μικρά της πέρδικας που γεννιούνται την άνοιξη, αλλά και το χειμώνα οι μαμάδες τους υποφέρουν από το πολύ κρύο που τις καθηλώνει. Στο μυαλό μού ήλθε μια σχετική εικόνα από τις αρχές του προηγουμένου αιώνα, όταν οι χειμώνες συχνά ήταν δριμύτατοι. Ένας τέτοιος χειμώνας ήταν ο χειμώνας του 1912-13 στην Ήπειρο, στη διάρκεια του οποίου ο ελληνικός στρατός πολιορκούσε τα Γιάννενα. Ο Συνταγματάρχης Πυροβολικού Λεωνίδας Παρασκευόπουλος σ’ ένα γράμμα προς τη γυναίκα του με ημερομηνία 11-1-1913 αναφέρει ότι οι Έλληνες στρατιώτες έπιαναν τις πέρδικες με τα χέρια.

Καλημέρα, φίλοι μου

12 σχόλια:

  1. Καταπληκτική φωτογραφία. Το ορεινό τοπίο, το χιόνι ανάμεσα στα δέντρα και η πέρδικα να αντιστέκεται θαρραλέα στον χειμώνα. Σε μία εικόνα, όλη η ομορφιά της φύσης. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τις σημερινές υποβρύχιες λήψεις σε ένα μουντό σκηνικό και στον βυθό με καλόγριες μερικές μουρμούρες, μία χειλού, έναν κακαρέλο, έναν σπάρο, κι έναν σαργό.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σας κύριε Δημήτρη με τις ωραίες σας ιστορίες.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία εικόνα με την πέρδικα στα χιόνια,όπως πολύ ωραία κ ενημερωτική επίσης η ιστορία σας.
    Καλό ΣΚ σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυριε Σπανε!Τι σχεσει υπαρχει αναμεσα στις ορεινες περδικες και στον βυθο τις θαλασσας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Σταματης Γιαλοψος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο σύγχρονος άνθρωπος εγκλωβισμένος στις (μεγαλου)πόλεις μόνο στο βουνό και τη θάλασσα μπορεί να έρθει πια σε επαφή με τη φύση. Εξερευνώντας και την ποικιλομορφία (όσο υπάρχει ακόμα) της χλωρίδας και της πανίδας τους. Επίσης, η επιφάνεια της θάλασσας είναι για τα πλάσματά της σαν ένας άλλος ουρανός.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Πολύ εύστοχη και ωραία διατυπωμένη η απάντησή σου Βαγγέλη. Πάνω που με ...φουντώνεις με τα καιρικά σου σχόλια, έρχεσαι πάντα μετά, με κάτι τέτοιες αναρτήσεις, και με φτιάχνεις! Νομίζω πως, αν μετριάσεις λίγο κάποιες ακραίες αντι-χειμερινές θέσεις σου, μπορείς να μπεις, αν συμφωνούν και οι σύντροφοι, στον "μεγάλο συνασπισμό" (αλα Γερμανία), ως οικολογική-φυσιολατρική συνιστώσα.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα σας κ. Ζιακόπουλε, δυστυχώς φαίνεται να χάνεται το ελπιδοφόρο διάστημα μεταξύ 20-22 του μήνα, που είχατε πει ότι ίσως θα βλέπαμε παπλαμούδα. Βλέποντας τα σημερινά runs των μοντέλων, τα εξαφάνισαν όλα εν μία νυκτί. Τι λέτε εσεις; Μήπως προτρέχω και είναι ακόμη νωρίς κι όλα μέσα στις κλασικές "πανινδρομήσεις" των μοντέλων ή να αρχίσουμε να το ξεχνάμε?
    Θεόδωρος, Ιωάννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπομονή μέχρι τον ...Μάρτη βλέπω εγώ δάσκαλε. Και μετά πάμε να βρούμε τον Σπανό στις παραλίες.

      Διαγραφή
  6. Καμιά έκτακτη προβλεψούλα για αύριο κ. Ζιακόπουλε δεν έχουμε; Μπας και δούμε κι εδώ πάνω Σέρρες καμιά νιφάδα; Απο 26 Ιανουρίου 2017 έχει να ρίξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οριακές καταστάσεις, φίλε μου, τόσο με το αυριανό θερμό μέτωπο όσο και με το ψυχρό μέτωπο της Τετάρτης προς την Πέμπτη.
      Την καλησπέρα μου στις Σέρρες και στο Σιδηρόκαστρο, όπου υπηρέτησα μέρος της σταρτιωτικής μου θητείας το δύσκολο καλοκαίρι του 1974!

      Διαγραφή
  7. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ.ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.Ο ΚΑΜΠΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΘΗΒΑ ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΠΛΥΜΜΙΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΗ ΒΡΟΧΗ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΛΙΜΝΗ.ΕΛΠΙΖΩ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΝΑΣ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΧΙΟΝΙ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.ΟΙ"ΜΕΤΕΟΡΟΛΟΓΟΙ"ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΜΟΥ ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή