Εβδομάδα δύο αξιόλογων διαταραχών, με τη δεύτερη και σημαντικότερη από αυτές να φέρνει καλά νερά και στη νότια νησιωτική Ελλάδα

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα επηρεάσει τον καιρό σχεδόν όλης της χώρας. Παράλληλα, θα επικρατήσουν νοτιάδες εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Πάντως, από το βράδυ στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και την Τετάρτη (14/2) σε όλη τη χώρα οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ και τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν. Την Πέμπτη (15/2) μια νέα ατμοσφαιρική διαταραχή θα κινηθεί από τη ΒΔ Ευρώπη προς την κεντρική Μεσόγειο και θα προκαλέσει νέα κακοκαιρία κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Πέρα από τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά), θα ενισχυθούν οι άνεμοι και θα πέσει η θερμοκρασία. Την Παρασκευή (16/2) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και θα επικρατήσουν βοριάδες ως 7 μποφόρ. Τέλος, το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς (17-18/2) ο καιρός θα είναι γενικά καλός. 

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου
    
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13-2-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (πάνω από τα 650 ή τα 700 μέτρα). Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι Ν 5 με 7 μποφόρ και από το βράδυ Δ-ΒΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 1 έως 14 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές και χιόνια (ορεινά) μετά το μεσημέρι. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανή βροχή τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Βροχές μετά το μεσημέρι. Λίγα χιόνια στον Χορτιάτη. Άνεμοι Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 12 βαθμούς.

21 σχόλια:

  1. Επιτέλους κ τα χρειαζόμαστε γενικά τόσο εδώ στη Ρόδο όσο και -ενδεχομένως ακόμα περισσότερο- σε Κρήτη κ νότιες Κυκλάδες . Οι χάρτες με τις λίγες γνώσεις που έχω δείχνουν μια πραγματικά έντονα υποσχόμενη εβδομάδα για εδώ. Με όμορφη βροχούλα ξεκίνησε πάντως η εβδομάδα εδώ στη Ρόδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nα, λοιπόν, που ο καιρός δεν φείδεται βροχών. Για τους λάτρεις του χιονιού υπομονή και μέχρι να κάτσει κάποια καλή ψυχρή εισβολή υπάρχουν και οι χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες. Με πάρα πολύ χιόνι στη Ν. Κορέα και ενδιαφέροντα αγωνίσματα, όπως τα σλάλομ στο σκι και οι παγοδρομίες. Αυτή που θα προταθεί, πάντως, για το νόμπελ ειρήνης είναι η κοινή γυναικεία ομάδα χόκεϊ της Νότιας και Βόρειας Κορέας. Μάλιστα, θα την προτείνει μία Αμερικανίδα μέλος της ΔΟΕ και τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στο χόκεϊ επί πάγου, αλλά και κάτοχος του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου. Η ίδια δήλωσε ότι "θα ήθελα πάρα πολύ αυτή η ομάδα να πάρει το νόμπελ ειρήνης γιατί είδα τη δύναμη που είχε αυτό που έκανε εδώ χθες το βράδυ".

    Η κοινή ομάδα της Κορέας στην πρώτη της εμφάνιση σε χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες έχασε από την Ελβετία (με 8-0 νομίζω), αλλά κέρδισε τον κόσμο, καθώς οι τσιρλίντερ της Βόρειας Κορέας και οι φίλαθλοι της Νότιας Κορέας επευφημούσαν μαζί τις παίκτριες. Η πρωτοβουλία για να κατέβει μία κοινή ομάδα ήταν της Νότιας Κορέας, που ψάχνει την επανασύνδεση με τη Βόρεια Κορέα. Οι δύο χώρες βρίσκονβται τεχνικά σε πόλεμο, καθώς η μεταξύ τους σύρραξη 1950-53 δεν τερματίστηκε με συνθήκη ειρήνης, αλλά με εκεχειρία.

    Παρόλα αυτά η Νότια Κορέα έχει δείξει μεγαλύτερη βούληση για μία επανασύνδεση με τη Βόρεια Κορέα, από ό,τι οι ΗΠΑ, που θέλουν η Σεούλ να πιέζει διπλωματικά και οικονομικά την Πιονγκγιάνγκ. Τον περασμένο μήνα η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να στείλει 22 αθλητές και 230 μαζορέτες στη Νότια Κορέα για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες. Να και μια φορά που ο αθλητισμός όντως ενώνει.
    https://www.reuters.com/article/us-olympics-2108-koreas-nobel-exclusive/exclusive-u-s-ioc-member-suggests-joint-korean-team-for-nobel-peace-prize-idUSKBN1FV0A8?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φώτη, τι μας θυμίζει; Τι λέγαμε χτες για το 87;

    http://modeles.meteociel.fr/modeles/gfs/runs/2018021206/gfseu-3-384.png?6

    Προσοχή! Δε λέω οτι θα συμβεί, απλά επισημαίνω την ομοιότητα. Και ο θεός (των χινόφιλων) βοηθός!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, το βλέπω από προχθές στο GFS αυτο το όμορφο τερατάκι να κατεβαινει από Ρωσία μεριά, αλλά είναι πολύ μακρυά και ούτε να το σκεφτώ δεν τολμάω. Άσε να το δούμε και ας μην το λέμε ούτε του παπά! Από την άλλη, τα ensembles έχουν πάρει την ανηφόρα. Νερά να δούμε και ό,τι άλλο θα είναι καλοδεχούμενο.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Γιώργο, το βλέπω από προχθές στο GFS αυτο το όμορφο τερατάκι να κατεβαινει από Ρωσία μεριά, αλλά είναι πολύ μακρυά και ούτε να το σκεφτώ δεν τολμάω. Άσε να το δούμε και ας μην το λέμε ούτε του παπά! Από την άλλη, τα ensembles έχουν πάρει την ανηφόρα. Νερά να δούμε και ό,τι άλλο θα είναι καλοδεχούμενο.

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    3. Γιώργο το παρακολουθώ κ εγώ απο χθές.
      Πραγματικά κ τι δε θα έδινα να συμβεί αυτό το σκηνικό όπως μας το δείχνει απο χθές το GFS.
      Όμως είμαι αναγκασμένος να το αγνοώ εντελώς μέχρι να επιβεβαιωθεί μπας κ κάτσει.....Γιατί όλο ήττες τρώμε φέτος.
      Πάντως είναι εντυπωσιακοί οι χάρτες όπως ακριβώς το 87 ένα πράγμα.

      Διαγραφή
  4. Ενδεικτικό του ψύχους που επικρατεί στη βορειοδυτική Ευρώπη και όχι μόνο, είναι αυτό που έπαθε ο ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ Adam Lallana που μπήκε αλλαγή στο 79ο λεπτό του εκτός έδρας αγώνα με την πρώην ομάδα του Σαουθάμπτον. Όπως αναφέρει το Skynews το σύντομο ζέσταμα που έκανε δεν ήταν αρκετό και μετά το τέλος του αγώνα δημοσίευσε μία φωτογραφία με τα παγωμένα πόδια του στο Instagram. Τα περισσότερα δάχτυλα των ποδιών του είχαν γίνει κίτρινα και ζητούσε συμβουλές για να τα ξεπαγώσει.

    Κάποιοι φίλαθλοι του είπαν να βάλει οδοντόπαστα, αν και ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να ρίξεις ζεστό νερό για να επαναφέρεις σιγά, σιγά την κανονική θερμοκρασία τους. Και να αποφύγεις τις χιονίστρες. Ανάλογα προβλήματα μπορεί να αντιμετώπισαν και αρκετοί φίλαθλοι, καθώς στο Σαουθάμπτον είχε 4 βαθμούς Κελσίου. Αλλά και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στη Νότια Κορέα παγώνει το μέικ απ στα πρόσωπα των δημοσιογράφων που ρωτούν τι να κάνουν. Οπότε μια χαρά δεν είμαστε στην Ελλάδα με τις λιακάδες και τους 15 βαθμούς;
    https://news.sky.com/story/liverpool-star-adam-lallanas-toes-turn-yellow-after-match-on-freezing-pitch-11247270
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αποτίμηση κακοκαιρίας 10-11/2/2018. Ενδιαφέρουσα ανάρτηση από το μπλογκ του Βασίλη Πανάκογλου:

    http://e-meteolarissa.blogspot.gr/2018/02/10-1122018_11.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+blogspot/rAbFz+(Meteolarissa+PWS)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NW Pindos
    Εφόσον πρόκειται για δύο ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ διαταραχές, λαμβανομένου υπόψη και του υετού, που θα είναι ικανοποιητικός (σαν του ΣΚ μπορεί και καλύτερος) βλέπω άλλο ένα μέτρο+ τουλάχιστον στα πολύ ορεινά μέχρι την Πέμπτη (άρα το ύψος του χιονιού πάνω από τα 1700μ. της βορειοδυτικής χώρας που θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον θα ξεπερνάει τα 2-2,5 μέτρα), ενώ στα κλασικά κατοικήσιμα ορεινά βλέπω επίσης καλή χιονόστρωση σε ύψος (60 χιλιοστά υετού σίγουρα θα βγάλει τις παραπάνω μέρες). Συμπερασματικά την ερχόμενη Πέμπτη στον κορμό της Πίνδου και στα βουνά της Ηπείρου πάνω από τα 1650-1700μ. (μεγάλη γεωγραφική έκταση) ειδικά στα ΔΒΔ το ύψος του χιονιού θα ξεπερνάει τα 2-2,5 μέτρα. Αυτό είναι καλό για τον υδροφόρο ορίζοντα αν ληφθεί υπόψη ότι στη ΔΒΔ χώρα έχουν πέσει πολλά νερά, ο καιρός είναι γενικά μαλακός και υγρός και μεγάλη ποσότητα πάει σε υπόγειες πηγές. Το λέω αυτό γιατί λένε ότι όταν έχει παρά πολλά κρύα και το χιόνι πετρώνει, δεν λοιώνει (δεν φεύγει σαν νερό στη γη δηλαδή ούτε και με βροχή) αλλά το σηκώνει την άνοιξη στον αέρα ο δυνατός νοτιάς και έτσι εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει νερό (έτσι έχω ακούσει να λένε οι παλιοί στα ορεινά).Αν τώρα έχουμε μέχρι μέσα Μαρτίου ένα - δυο ακόμη καλές κακοκαιρίες και ψυχρή εισβολή (στατιστικά το χρωστάει φέτος) τα χιονοδορμικά το Πάσχα 8 Απριλίου βλέπω να είναι σε πλήρη λειτουργία (είτε ούτως είτε άλλως θα έχει χιόνι τότε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είχε πλημμύρες, πάντως, στη Λάρισα. Και στην κεντρική Πελοπόννησο. Ανέβηκαν στα αυτοκίνητα άνθρωποι για να γλιτώσουν από χειμάρρους και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση σωστικών συνεργείων.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kι ένα κείμενο που δεν θα σας αρέσει από την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, που γράφει ότι οι φετινές χιονοπτώσεις στις Άλπεις δεν καθησυχάζουν τους επιστήμονες. Σε μεγάλο βαθμό οι πίστες ακόμα και σήμερα γεμίζουν με τεχνητό χιόνι και ως το τέλος του αιώνα το χιόνι στις Άλπεις αναμένεται να μειωθεί ως και 70%. Επίσης, σε ύψος 300 ως 800 μέτρων από τις αρχές του 1990 μόνο τρεις χρονιές υπήρχε περισσότερο χιόνι απ' ό,τι συνήθως. Και οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν οι επιπτώσεις από την αύξηση της θερμοκρασίας της γης είναι πλέον αναστρέψιμες.

    Να προσθέσω απλά ότι με το να επισημαίνει κανείς συνεχώς το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής δεν σημαίνει ότι θα λυθεί κιόλας. Χρειάζεται και δράση από όλους μαζί και τον καθένα ξεχωριστά. Όπως το να μην χρησιμοποιούμε air condition, ούτε καλοριφέρ, όποτε αυτό είναι εφικτό και είναι συχνά, αλλά και να περιορίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητό μας (όσοι έχουν). Γιατί δεν γίνεται να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
    http://www.dw.com/el/o-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B9%CF%8C%CE%BD%CE%B9/a-42543291
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με αυτά που προτείνεις Βαγγέλη. Θα έπρεπε προ πολλού να ήταν αυτονόητα, όμως οι καταναλωτικές συνήθειες της μεγάλης πλειοψηφίας δεν αλλάζουν εύκολα και η περιβαλλοντική συνειδητοποίηση του Έλληνα (και όχι μόνο) είναι δυστυχώς περιορισμένη εως ανύπαρκτη. Το πιο δύσκολο όμως είναι να αλλάξει το παγκόσμιο αναπτυξιακό μοντέλο, αυτό είναι το καίριο ζήτημα. Κατά την άποψή μου, κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό σε μια εποχή που κυριαρχεί συντριπτικά ο παγκοσμιοποιημένος νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός και που, από την άλλη μεριά, δεν υπάρχει (ακόμα) πειστική εναλλακτική κοινωνικό-πολιτική πρόταση. Οι παλιές ιδεολογίες - βιοθεωρίες δε νομίζω οτι θα μπορέσουν ποτέ να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της παγκόσμιας ανισοκατανομής του πλούτου, της καταστροφής του περιβάλλοντος και της υπερθέρμανσης.

      Διαγραφή
    2. Παιδιά, τι λέμε; Εδώ ένα σωστό μέτρο πήρε η κυβέρνηση, αυτό με τις πλαστικές σακούλες και πάω στο περίπτερο και στην ερώτηση του περιπτερά σακούλα; οι περισσότεροι λένε: τις χρεώνεις; Όχι απαντά ο περιπτεράς. Ε τότε βάλτα στη σακούλα η απάντηση. λες και άμα τις χρέωνε θα άλλαζε ο οικογενειακός προϋπολογισμός του καθενός... Ακόμα και αυτό το μέτρο λοιπόν ο κόσμος το βλέπει στην οικονομική του προέκταση και όχι στην οικολογική. Όμως, φταίει και το υπουργείο που δεν κάνει και καμιά καμπάνια να καταλάβουν κάποιοι το οικολογικό κέρδος. Μόνο στα 4 λεπτά επικεντρώνονται όλοι.

      Διαγραφή
  9. Βλέποντας προφανως οι επιστημονες οτι και σε αυτές τις δυο διαταραχες στην Ανατολική Κρήτη 8α βρεξει καπως σοβαρα, μαλλον για καποιες ώρες με το βόρειο ρεύμα του Σαββάτου (τα μετωπα οπως παντα αδιαφορα και ελλειψη καταιγιδων) ετοιμάζεται έκτακτη εγκυκλιος απο το Υπουργειο που θα μοιραστεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας στην Κρήτη στους δήμους και θα αφορά ορθολογική διαχείριση νερού μειωση αρδεύσεων σε κήπους ελαιόδεντρα. Επιτελους μεσα Φλεβάρη καταλαβαν καποιοι αυτο που ηξερε ολος ο κόσμος απο μεσα Γεναρη. Οτι το τραγικο υετικο έλλειμα της ανατολικής κρητης (50-60% μειωση σε ηρακλειο λασιθι) ειναι αδύνατο να καλυφθεί και αποφάσισαν να πάρουν μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με την θερμοκρασία στους 2 βαθμόυς στο χωριό και κοντά στο 0 στον καμπο(όπως και εχθες)και την πάχνη παρων,είναι τα μονά παρηγορα σημάδια πως ο χειμώνας δεν εχει τελειώσει.Κατά τ'αλλα αφήστε τα.Εχθές ενας φιλος μου εφερε σπαράγγια απο το Δηλεσι(παραλία στον Ευβοϊκό κόλπο κοντά στο Χαλκουτσι).Το μεσημέρι που πήγα για κλάδεμα (ευτυχώς εκεί δεν είχε σπαράγγια)έχοντας για παρέα μου το μικρό μου"θηριο"(ένα Λαμπραντορ ενός ετους)είχα μια πολύ ωραία περιπέτεια.Τον έχασα για λίγο και τον είδα να μπαινοβγαίνει στην ρεματιά πολλές φορές και όντως ανήσυχος.Όταν πλησίασα τον βρήκα να παίζει στην κυριολεξία με ένα μικρό λαγουδάκι.Μου φάνηκε παράξενο που ήταν εκεί μονο του και ψάχνοντας τα ίχνη βρήκα τα πατήματα της μαμάς του.Έτσι το έβγαλα από την ρεματιά και κοντά στα σημάδια της μητέρας του για να μπορέσει να το βρει.Παίρνοντας κοντά μου τον σκυλο μου για να πλησιάσει η λαγουδινα,εκείνος άρχισε να τρελαίνεται να να στριφογυρίζει γύρω μου.Προσπάθησα να καταλάβω το γιατί άλλα δεν μπορούσα και τότε αυτός μου δίνει μια σπρωξια και τρέχει προς το λαγουδάκι.Κοιτάζω και εγώ και βλέπω να" κατεβαινει"με ταχύτητα ένα γεράκι έτοιμο να βουτήξει το λαγουδάκι.Ευτυχώς το μικρό μου "θηριο"ήταν ήδη ασπίδα μπροστά του και έτσι το γεράκι έφυγε άπρακτη.Ξαναεβαλα το λαγουδάκι στην ρεματιά και τον σκύλο επάνω στον δρόμο φύλακα εωσότου το βρει η μητέρα του(αυτο έγινε αργά το σουρουπο).Είχαμε όμως και συνέχεια.Κατά τις 6 ξεκίνησε η εκπαίδευση.Το ζεύγος γερακιών "έβγαλαν"βόλτα τον "μικρό"τους και του μάθαιναν πως να κυνηγα.Είναι χρόνια εκεί και εχω δει πολλές φορές την ίδια σκηνή αλλά ποτέ δεν χορταίνω να το ξαναβλέπω.Σταμάτησα λοιπόν να κλαδευω και κάθησα στο αυτοκίνητο βα"χαζευω"στην κυριολεξία.Απίστευτο θέαμα!!Μόλις ο"μικρός"έκανε κάποιο λάθος το ένα από τα δυο γεράκια το "χτυπούσε"ελαφρά στην φτερούγα να αλλάξει κατεύθυνση.Έφαγα μια ωρα σχεδόν άλλα άξιζε όσο χίλιες.ΚΑΛΗΜΕΡΑ σε όλους τους φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σπάνιες στιγμές που μόνο η φύση μπορεί να χαρίσει. Κάθε εικόνα χίλιες λέξεις, πραγματικά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πραγματι φιλε Βαγγελη η φυση μας χαριζει απιστευτες στιγμες που νιωθω ευτυχης που μενω τελικα στην επαρχια και μπορω να απολαμβανω τοσο ωραια πραγματα.Τοσο στην στερια οσο και στην θαλασσα μπορεις να απολαυσεις μαγικες στιγμες.Βεβαια η μεγαλη μου ατραξιον ειναι μια συχνη επισκεπτης στο περιβολι μου, που ειναι λιγο ηλικιωμενη αλλα πολυ φιλικη με ολους.Η κυρα χελωνα που απο οτι μου εχει πει ενας φιλος πρεπει να ειναι πανω απο εκατο χρονων.Αν καποιος φιλος(ο Σιμουλης μηπως) γνωριζει πως μπορουμε να βρουμε την ακριβη ηλικια ας μου πει τον τροπο.Τωρα για τον κ.Λαμερα σιγουρα δεν γινεται δεκτη η παραιτηση και πιστευω οτι πρεπει να φανουμε λιγο επιεικης μαζι του λογω προτερου εντιμου βιου και να μην τιμωρηθει αυστηρα(αν και πιστευω οτι δεν θα αντεξει οχι τρεις μερες αλλα ουτε τρεις ωρες)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν γνωρίζω επακριβώς, Χριστόδουλε. Βέβαια το μέγεθός της και η αναπαραγωγική ικανότητά της παίζουν ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το μεγεθος της Χρηστο ειναι τοσο που ανετα ενα πιτσιρικι νηπιο-προνηπιο το παει βολτα(το εχω δοκιμασει αλλλωστε).Το κεφαλι της σαν της γατας.Τα ποδια της (πατουσα) ισα με μια παλαμη.Σ'ευχαριστω παντως.Σημερα μιας που δεν εβρεξε καθολου και κλαδευα εκανε περατζαδα ολη η λαγουδοοικογενεια μαμα-μπαμπας και τα εξι μικρα(το αρσενικο ηταν χαλαρα 4 κιλα).Πριν φυγω και ενω ειχε νυχτωσει αρκετα ενας ασβος(σε μεγεθος μικρου αγριογουρουνου)εκανε την δικη του βολτα και εφθασε μια ανασα διπλα μου(η οραση τους δεν ειναι καλη)μολις ομως με μυρισε εφυγε τροχαδην.Ισως να ειναι αυτος που μου κοβει τα σταγονιδια,ψαχνοντας για νερο τα καλοκαιρια, χαλαλι του ομως δεν πειραζει.Ομορφο ζωο και πολυ δυνατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να είναι 100 ετών, μπορεί να ζήσει και αρκετά παραπάνω, να πούμε 140! Όσο για το νερό, βάλε μπόλικο σε ένα ταψί το καλοκαίρι και θα δεις τι θα μαζεύεται εκεί. Θα σώσεις και τα λάστιχα!

      Διαγραφή
    2. Ασβό δεν έχω δει ποτέ. Ούτε ολόκληρη οικογένεια λαγών να κάνει περαντζάδα. Όσον αφορά την επαφή με τη φύση, σίγουρα είναι τυχεροί όσοι ζουν στην επαρχία.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή