Στη Θεσσαλονίκη με αγάπη!

Το Παπάφειο στις 17 Δεκεμβρίου 1988.
Πηγή: HELLAS WEATHER
Στο νομό Θεσσαλονίκης σημαντικές χιονοπτώσεις παρατηρούνται με τη διέλευση θερμών μετώπων και τη σύγκλιση αερίων μαζών διαφορετικών χαρακτηριστικών. Συνθήκες σύγκλισης διαμορφώνονται, όταν με την ψυχρή εισβολή δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής χώρας βαρομετρικό χαμηλό το οποίο στη συνέχεια κινείται διαμέσου της κεντρικής Ελλάδας προς το Αιγαίο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του χαμηλού, μεγάλα ποσά υγρασίας και θερμότητας μεταφέρονται από το βόρειο Αιγαίο και το Θερμαϊκό προς την κεντρική Μακεδονία με αποτέλεσμα την πτώση μεγάλων ποσοτήτων χιονιού στην περιοχή. Η τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού που προαναφέρθηκε παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

Η φράση: «για να χιονίσει στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να επικρατούν νοτιάδες στην Αθήνα», που χρησιμοποιείται από ορισμένους ως προγνωστικός κανόνας, επαληθεύεται συχνά. Αν το ρεύμα γίνει βόρειο και στην Αθήνα, συνήθως η σύγκλιση μετατοπίζεται στη νότια Ελλάδα, και στη Θεσσαλονίκη επικρατεί ψυχρός και ξηρός καιρός. Τα ψυχρά μέτωπα που διέρχονται από τη βόρεια χώρα κινούμενα από βορρά προς νότο προκαλούν χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτές κατά κανόνα είναι πρόσκαιρες (Όλα τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από το βιβλίο Καιρός, ο Γιος της Γης και του Ήλιου, τόμος  ΙΙ, «Η πρόγνωση»).

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες*, την ώρα της χιονόπτωσης η δομή της ατμόσφαιρας πάνω από τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει ευσταθή στρωμάτωση με αυξημένη υγρασία από το έδαφος ως τη στάθμη των 600 hPa. Τα λοιπά χαρακτηριστικά είναι αυτά που αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα. 
Χαρακτηριστικά της δομής της ατμόσφαιρας
στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια των χιονοπτώσεων*

Μπαρσάκης Σ. και Μακρογιάννης Τ., 2002: Κλιματική και θερμοδυναμική ανάλυση του φαινομένου της χιονόπτωσης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Πρακτικά 6ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Μετεωρολογίας, Κλιματολογίας και Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ιωάννινα, 25-28 Σεπτεμβρίου.

22 σχόλια:

  1. Θα το ρίξει το ποθούμενο, Δάσκαλε, στη Θεσσαλονίκη; Κι επίσης, αν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση τα Γιάννενα έχουνε ελπίδες; Είτε για το ξημέρωμα της Δευτέρας, είτε στη δεύτερη φάση προς το βραδάκι της ίδιας μέρας;
    Ευχαριστώ!
    Θεόδωρος, Ιωάννινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να περιμενουμε δηλαδη χιονοπτωση στην πολη Κ.Ζιακόπουλε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να περιμένουμε χιονόπτωση στην πόλη δηλαδή Κ.Ζιακόπουλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Ες αύριον τα ακριβέστερα, φίλοι μου!

      Διαγραφή
    2. Μπράβο κ.Ζιακόπουλε για την έγκαιρη αλλά συνάμα με λογισμό και σύνεση πάντα ανακοίνωσή σας. Εμείς οι Μακεδόνες της Βέροιας, της Θεσσαλονίκης, της Εδεσσας κλπ. γνωρίζουμε εκ πείρας το πότε και πώς χιονίζει στην Κεντρική Μακεδονία. Το χιόνι για την Νύμφη του Θερμαϊκού είναι υπόθεση "λαχείο" ενώ για Πιερία, Ημαθία, Πέλλα τα πράγματα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρα. Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια χιόνι υπήρχε μέχρι και τα Μάλγαρα/διόδια λίγο έξω από την πόλη με μηδενικό υψόμετρο και βέβαια σε όλη την Κεντρική Μακεδονία πλην της Θεσσαλονικης!!!
      Αν μπορείτε και σας το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις σας αύριο Κυριακή θα περιμέναμε μια πιο στοχευμένη πρόγνωση για τις πόλεις που θα ντυθούν στα λευκά, αν αυτό βέβαια συμβεί τελικά.
      Να είστε καλά!!!

      Διαγραφή
  5. Περιμένουμε με αγωνία την αυριανή σας πρόγνωση για την Θεσσαλονίκη κύριε ζιακόπουλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όλοι οι παραμέτροι φαντάζουν ιδανικοί για χιόνια στη Σαλονίκη όχι μία αλλά γιατί όχι κ 2 μέρες.
    Αύριο θα πεί ο δάσκαλος όμως τα τελικά ευχάριστα ή όχι νέα για τους φίλους κέντρομακεδόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το δούνε το τιμημένο τα καρντάσια. Έστω και με θετικές θερμοκρασίες. Εν τω μεταξύ, δεν ξέρω αν το πρόσεξες Φώτη, ο δάσκαλος δεν αποκλείει τίποτα για το Μάρτη. Η τουλάχιστον εγώ έτσι το κατάλαβα το υπονοούμενο(;) Δεν μπορώ βέβαια να μπω στο μυαλό του, υποψιάζομαι οτι βλέπει και αυτός τη συνεχιζόμενη συσσώρευση ψύχους στα βόρεια της Ευρώπης να διατηρείται παρά τις εκροές προς κεντροδυτικά. Διαβλέπει ίσως και σχηματισμό του (εξαφανισμένου ως τώρα) Σιβηρικού και.... Δε συνεχίζω γιατί θα αρχίσω πάλι να φαντασιώνομαι απίθανα σενάρια!

      http://ziakopoulos.blogspot.gr/2018/02/blog-post_57.html#comment-form

      Διαγραφή
    2. Γιώργο σε δικαιώνει το skynews που γράφει ότι ο ψυχρός καιρός θα κρατήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου σε άρθρο του με τίτλο "The beast from the east" για την πιο κρύα εβδομάδα Φεβρουαρίου εδώ και πέντε χρόνια. Σταχυολογώ τα πιο σημαντικά, που είναι ότι οι θερμοκρασίες θα πέσουν μέχρι τους -15 C, ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων και των πτήσεων, διακοπές ρεύματος σε απομακρυσμένες κοινότητες, ενώ ο κίτρινος συναγερμός θα αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Τετάρτη.

      Αναμένονται επίσης από 10 ως 15 εκατοστά χιονιού από Δευτέρα μέχρι Τετάρτη, ενώ ακόμα και τη μέρα οι αισθητές θερμοκρασίες λόγω των παγωμένων ανέμων θα είναι -11 βαθμοί. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των ευάλωτων και ηλικιωμένων ανθρώπων και γίνονται συστάσεις στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πάντως, η θερμοκρασία δεν θα πέσει και στους -23, όπως στη Ρωσία από όπου προέρχονται οι ανατολικοί άνεμοι που θα πλήξουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία φέρνοντας και πυκνές χιονοπτώσεις σχεδόν παντού μέχρι τα τέλη της (εργάσιμης) εβδομάδας, ειδικά στις νότιες και ανατολικές περιοχές.
      https://news.sky.com/story/weather-warning-heavy-snow-to-hit-most-of-uk-as-beast-from-the-east-arrives-11264912

      Υ.Γ: Αρκετό κρύο είχε, εξάλλου, και σήμερα στο Θυμάρι, αν και ένας ψαροτουφεκάς, ένας ακόμα λουόμενος και ένας δάσκαλος με μαθητή έκαναν κανό στην αγαπημένη μου ακτή. Για το άλλο ΣΚ, ωστόσο, πολλά σάιτ προβλέπουν λιακάδες και 20άρια.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Με βάση όλα τα τρεξίματα όλων των μοντέλων εδώ και μια βδομάδα σχεδόν, όντως έρχονται 20άρια και βάλε. Η σταθερότητα των μοντέλων και η σχετική "πυκνότητα" των ensembles στα μετεωγράμματα της μέσης τροπόσφαιρας δείχνουν τη λογική πορεία του καιρού για το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Το βόρειο ψύχος παραμένει, αλλά για να κατέβει ως εμάς, πρέπει να συνδυαστούν πολλές δύσκολες προϋποθέσεις και κυρίως να ξυπνήσει ο Σιβηρικός Αντικυκλώνας που ακόμα κοιμάται παρέα με τις αρκούδες. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται για την ώρα στους χάρτες.

      Διαγραφή
    4. Γιώργο θυμάσαι που λέγαμε για τον Μάρτιο ότι σίγουρα κάτι θα κάνει αλλά φοβόμουνα ότι όσο βαδίζουμε προς την άνοιξη κ μεγαλώνει η μέρα ο υποτροπικός κερδίζει ώς είθισται σιγά σιγά βορειότερα χιλιόμετρα;
      Αυτό πάει να παγιωθεί σταδιακά μέχρι το 1ο 10ήμερο του Μάρτη.
      Όμως όπως είπες κ εσύ στα ΒΑ της ηπείρου καραδοκεί πολύ ψύχος ακόμη κ δεν ξέρεις,μπίλια είναι κ γυρίζει.
      Η Ιβηρική χερσόνησος τουλάχιστον νομίζω ότι θα λάβει τέλος για φέτος στις ψυχρές εισβολές.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα,τι μου θυμισατε,ταξιδευα από μυτιληνη προς Θεσσαλονικη,ειχαμε 8 τουλάχιστον μποφόρ τρελονοτια,μεχρι το άγιο ορος,μετα ή θάλασσα λαδι,μιλαω με την κοπελιά μου χιονίζει μου απάντησε από το πρωί στις συκιές,δυστηχως το βράδυ που έφθασα Θεσσαλονικη είχανε όλα τελειωσει,ειχε χιονίσει όμως με νοτιά,ο κ ζιακοπουλος το εξήγησε πάρα πολύ καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μακάρι θεέ μου να το στρώσει παρα πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στα λευκά θα ντυθεί σήμερα η Θεσσαλονίκη, αλλά από τα χρώματα του ΠΑΟΚ, που παίζει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Αν και πιο μικρός υποστήριζα τον Ολυμπιακό, (τώρα πια ξέφυγα από τον οπαδισμό, το τσιγάρο και άλλα κακά), προτιμώ να πάρει φέτος το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ ή, η ΑΕΚ, γιατί έχουν πολλά χρόνια να το κατακτήσουν. Παρεμπιπτόντως, μεγάλη επιτυχία ήταν και η κατάκτηση του κυπέλλου στο μπάσκετ από την ΑΕΚ, κι εκείνη τη μέρα έγραψα στο e-mail που στέλνω σε φίλους με εικόνες από τη θάλασσα ότι "το 1968 είχε έναν Αμερικάνο, το 2018 τρεις)...

    Κι αυτό διότι τη διαφορά έκαναν οι Αμερικάνοι της ΑΕΚ, που είναι πολύ πιο ποιοτικοί από αυτούς του Ολυμπιακού. Επίσης, ο ελληνικός κορμός του Ολυμπιακού είναι κατά τη γνώμη μου υπερτιμημένος. Ως επί το πλείστον αποτελείται από ρολίστες και ίσως για να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες, παίρνει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια και ρολίστες Αμερικάνους. Anyway, κλείνω αυτή την παρένθεση με την πληροφορία ότι στο Θυμάρι η μέρα ξεκίνησε με ψιλόβροχο και ψύχρα, αλλά η βόλτα με τα σκυλιά ήταν το καλύτερο ζέσταμα. Καλή Κυριακή σε όλους.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δάσκαλε περιμένουμε τις χιονο-διευκρινισεις.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παράκληση, μην αρχίζετε τα ποδοσφαιρικά καθώς και τα πάσης φύσεως τρολαρίσματα σε σχέση με τον αναμενόμενο βορειοελλαδίτικο χιονιά.
    Καλή Κυριακή σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι χιονοπτώσεις για τα πεδινά της κεντρικής Μακεδονίας ξεκίνησαν, ήδη έχουμε πυκνές χιονοπτώσεις σε πόλεις με μηδενικό υψόμετρο όπως η Αλεξάνδρεια της Ημαθίας! Μάλλον το κύμα κακοκαιρίας ήρθε νωρίτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δυτικη Θεσσαλονικη δυο βαθμους θερμοκρασια και χιονονερο,λιγο πιο πανω στα διακοσια πενηντα μετρα υψομετρο χιονοπτωση,ελπιζω να μην κολλησει εδω η κατασταση

    Σταματης Γιαλοψος

    Δυτικη Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δάσκαλε τέτοιου είδους διατάξεις τα τελευταία 20 χρόνια μειώθηκαν δραματικά ή είναι ιδέα μας τελικά;
    Στέλιος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή την αίσθηση έχω κι εγώ, Στέλιο. Αν και κινδυνεύω με λιντσάρισμα από τους Αθηναίους, τολμώ να πω ότι αυτή η κυκλοφορία είναι η πιο "υγιής" με την έννοια ότι φέρνει νερά στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Εξάλλου, τα νερά που πέφτουν στην Πίνδο και την προέκτασή της είναι αυτά που ποτίζουν τον θεσσαλικό κάμπο και υδρεύουν μέσω του Μόρνου την Αθήνα.

      Διαγραφή