Στο χειμώνα που φεύγει

Γιάννενα, 25-1-2006. Φωτ. Χαράλαμπος Καρανδεινός

Σε τέτοιο θρόνο δεν κάθισες και χιόνια στα πεδινά δεν έφερες. Τους χιονόφιλους τους πίκρανες και από τα δένδρα μας στέρησες ύπνο. Όμως, έκανες καλό στην τσέπη μας.  

Έφερες αρκετά χιόνια στα βουνά και κυρίως στη μεγάλη μας οροσειρά, ώστε το καλοκαίρι να έχουμε νερό να πίνουμε και να ποτίζουμε τα φυτά και τα δένδρα μας.

Με τις βροχές έκανες διακρίσεις. Αλλού λίγες, αλλού πολλές και αλλού πάρα πολλές. Τις τελευταίες δεν τις θέλαμε γιατί χάλασαν οι δρόμοι  μας και πλημμύρισαν τα χωράφια μας.

Τώρα που φεύγεις θέλουμε να σου πούμε ένα μικρό ευχαριστώ, γιατί ήσουν καλύτερος από ορισμένους άλλους χειμώνες. Ωστόσο, εμείς οι καιρόφιλοι θα σε ξεχάσουμε γρήγορα, γιατί ήσουν άχρωμος, άοσμος και άγευστος…

38 σχόλια:

  1. Στους επικήδειους λόγους είθισται να ωραιοποιούνται τα πεπραγμένα του θανόντος. Εκεί μπορώ να αποδώσω το μικρό ευχαριστώ. Εγώ απλώς εύχομαι ο επόμενος χειμώνας να μην ακολουθήσει τα χνάρια του απελθόντος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλειος!
    Στέλιος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα σωστός και δίκαιος ο κ. Ζιακόπουλος μας διδάσκει εκτός από τον καιρό και ότι η υποκειμενικότητα δεν πρέπει να επηρεάζει την κρίση μας.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Αμερικανοί είχαν προβλέψει μήνες πριν ότι ο Χειμώνας στην περιοχή μας θα είναι ήπιος.
    Άντε και του χρόνου με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ζεστό και ανομβρο έλεγαν και η περισσότερα ελλαδα πνιγηκε στα νερά...ελεγαν Επίσης ότι τα βουνά μας με το ζόρι θα έβλεπαν χιόνι πράγμα που ευτυχώς δεν ίσχυσε...

      Διαγραφή
  5. Ήταν ένας ήπιος Χειμώνας με πολλά νερά πράγματι.Όμως άσχημα λόγια γι'αυτό τον Χειμώνα δεν μπορώ να πω. Δεν θα είμαι 100% υποκειμενικός για να κρίνω το Χειμώνα επειδή δεν χιονισε στην αυλή μου στα 100μ. (αν και πασπάλισε λίγο δυο φορές).Προσωπικά πιστεύω ότι οι μόνοι που δικαιούνται να έχουν παράπονο είναι οι Δύτ.και Κ. Μακεδόνες πού εκτός από ήπιο δεν τους εύνοισε νομίζω υετικα.Δεν ξέρω αν και σ'αυτό φταίει ο Χειμώνας η κάτι πιο γενικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΩΡΑΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΑΣΚΑΛΕ ΑΛΛΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΑΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΥΕΤΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ.ΘΑ ΔΙΨΑΣΟΥΜΕ....ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο φίλε μου. Ο άτιμος ούτε για μια-δυο τσικουδιές δεν σταμάτησε!
      Αστειεύομαι. Η αλήθεια είναι ότι με αυτήν την κυκλοφορία η Κρήτη είναι καταδικασμένη. Όμως, ρόδα είναι και γυρίζει και αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές. Ας ελπίσουμε ότι η ρόδα δεν έχει αρχίσει να χάνει στροφές ελέω κλιματικής αλλαγής!
      Χαιρετισμούς σε όλους τους Κρητικούς φίλους

      Διαγραφή
  7. Ένα παρατεταμένο φθινόπωρο ζήσαμε, με μια γεύση χειμώνα για ...λίγους και εκλεκτούς. Τα νερά τα δίνει και η άνοιξη και το φθινόπωρο, δεν είναι αυτό το κυρίως ζητούμενο σε έναν σωστό χειμώνα. Τέλος πάντων, υπήρξαν (και θα υπάρξουν) και χειρότερα. Ίσως του χρόνου να είναι η χρονιά της Ανατολής. Όπως το 2017. Να ελπίσουμε σε ένα ήπιο καλοκαίρι, "αντίβαρο" στον βουτυρομπεμπέ χειμώνα που ζήσαμε. Αν και αυτού του είδους οι καιρικοί "σημψηφισμοί" δεν είναι στην πράξη καθόλου αυταπόδεικτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μήνας που μόλις φεύγει άφησε στα Γιάννενα 280 χιλιοστά νερού απο τα οποία ελάχιστα ηταν σε χιόνι( Δευτέρα ξημερώματα) ηταν πολυ άδικος απεναντι μας γιατί όπως πολυ σωστα λες Γιώργο νερα εχουμε και την άνοιξη- φθινόπωρο συγκεκριμένα στα Γιάννενα και το καλοκαίρι.Το χειμώνα θέλουμε χιόνι σε κάποια αναλογία φυσικά

      Διαγραφή
    2. (Απάντηση σε προηγούμενο σχόλιο του Γιώργου Λαμέρα): Δίκιο έχεις ότι δεν είναι μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα που κάνει πολλή ζέστη το καλοκαίρι. Το διαπίστωσα πέρσι στο Θυμάρι, που επειδή δεν έχει πολλά κτίσματα και καθόλου πολυκατοικίες ο ήλιος το "έκαιγε" αλύπητα. Πάντως, την έβγαλα χωρίς air condition τόσο στο Φάληρο, όσο και στο Θυμάρι που απλά έχουμε δύο ανεμιστήρες. Στο Φάληρο ούτε ανεμιστήρας υπάρχει.

      Αν κλείνεις τα παντζούρια (με ανοιχτά τζάμια) των δωματίων, την ώρα που βλέπει ο ήλιος το καθένα, εξασφαλίζεις μια σχετική δροσιά. Ανυπόφορες είναι οι νύχτες με υψηλή σχετική υγρασία. Κατά τα άλλα παλεύεται το καυτό, ελληνικό καλοκαίρι. Ναι, και χωρίς air condition. Όλα είναι θέμα συνήθειας και μέσα στο μυαλό μας. Αλλά ακόμα είμαστε μακριά από το ατέλειωτο ελληνικό καλοκαίρι. Καλό μήνα.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Να προσθέσω επίσης Γιώργο, με αφορμή το σχόλιό σου ότι τον χειμώνα βάζεις πολλά ρούχα και αντέχεις το κρύο, ενώ το καλοκαίρι και με τα εσώρουχα λιώνεις από την πολλή ζέστη, ότι όλα είναι σχετικά. Για παράδειγμα, τον χειμώνα ένας άστεγος, όσα ρούχα κι αν βάλει - και φοράνε πάρα πολλά - δεν θα αντέξει αν επικρατήσουν πολικές συνθήκες. Κάτι που φαίνεται από τα πολλά θύματα που προκάλεσε το δριμύ ψύχος της Ευρώπης. Από την άλλη, το πραγματικό πρόβλημα στο ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι τόσο οι καύσωνες, που είναι μετρημένοι, όσο οι πυρκαγιές.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη, νομίζω ότι το παράδειγμα που αναφέρεις περί αστέγων θεωρώ ότι είναι άστοχο. Δεν θα μπω στο κοινωνική διάσταση του θέματος, απλώς αναφέρεις ένα ακραίο παράδειγμα για να ισχυροποιήσεις τη θέση σου. Είναι τόσο ακραίο, όσο το να αφήσεις κάποιους ανθρώπους να ψήνονται στην πλατεία Ομονοίας για 1 εβδομάδα σε συνθήκες καύσωνα. Προφανώς, δεν θα αντέξουν ούτε αυτοί, όπως δεν άντεξαν και οι άστεγοι σε συνθήκες πολικού ψύχους στην Ευρώπη.

      Διαγραφή
    5. Ο φτωχός αγαπάει τη ζέστη, μισεί το κρύο. Να τα βάλουμε με τη φτώχεια, με την αδικία, με την ανισότητα, ναι, να τα βάλουμε! Το κρύο και ο χειμώνας δε φταίνε σε τίποτα.

      Διαγραφή
    6. Το να αφήσεις κάποιους στην Ομόνοια κατακαλόκαιρο είναι ένα θεωρητικό σενάριο, το οποίο δεν θα συμβεί στην πράξη. Γιατί όσο καυτός κι αν είναι ο ήλιος, μία σκιά θα τη βρεις. Από το κρύο ο άστεγος δεν μπορεί να προφυλαχθεί αν δεν βρει κατάλυμα σε εσωτερικό και θερμαινόμενο χώρο. Εννοείται ότι δεν έχω καμία πρόθεση να ψέξω τον χειμώνα για ένα κοινωνικό θέμα, όπως σωστά λέτε και όπως είναι αυτό της φτώχεις, για το οποίο έχουν ευθύνη οι άνθρωποι. Απλά ήθελα, άστοχα έστω, να δείξω ότι τα χοντρά ρούχα δεν σε σώζουν πάντα από το κρύο. Και στη χειμερινή κολύμβηση, όσα και να φορέσεις, αν δεν κάνεις και καυτό ντους μετά δεν ζεσταίνεσαι πραγματικά.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  8. Εδώ κολλάει το: περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις! Την καλησπέρα μου από τα ηλιόλουστα και κρύα Γιάννινα τα οποία τελικά δεν την είδαν την άσπρη μέρα!
    Σέργιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ σοφά κ σωστά όλα αυτά που είπε ο δάσκαλος!
    Δύο επισημάνσεις μόνο ως απάντηση των υπολοίπων φίλων.
    1ον σε καμία περίπτωση ο φετινός χειμώνας δεν ήταν αδιάφορος γιατί μπορεί να είχαμε μόλις 2 ψυχρές εισβολές κ σχεδόν καθόλου χιόνια στα πεδινά αλλά θα έλεγα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πολλές περιοχές με αλεπάλληλα χαμηλά ακόμη κ "βόμβες" με ισχυρούς ανέμους που σάρωσαν αρκετές περιοχές της χώρας κ χάρισαν στα ορεινά της Πίνδου μεγάλες χιονοστρώσεις κ πολύ καλύτερες απο πέρυσι(υετικά πάντως υπήρξαν διακρίσεις καθώς Κρήτη,κεντρική κ ανατολική Μακεδονία πήραν μικρό μερίδιο στην υετική πίτα)
    2ον Ήταν ένας μέτριος χειμώνας γενικά αλλά μη λέμε μεγάλα λόγια κ τον καταδικάζουμε ώς άχρηστο γιατί υπάρχουν κ οι χειμώνες που οι αντικυλώνες κ οι ξηρασίες έδιναν κ έπαιρναν.
    Και εγώ παρ'όλο που μ'αρέσουν πολύ οι καταιγίδες θα ήθελα όλος ο χειμώνας να ήταν όπως πέρυσι με Αριάδνες Θησέες κ παρατεταμένα κρύα αλλά δυστηχώς για μία χώρα σαν κ εμάς να έχουμε κάθε χρόνο τέτοια κυκλοφορία είναι δύσκολο.
    Ένα λοιπόν μικρό μόνο ευχαριστώ στο φετινό χειμώνα κ που ξέρετε ο επόμενος μπορεί να φέρει εις πέρας όλες τις προσδοκίες των χιονόφιλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αρκετα καλα μιλησες Φωτη και εχω να προσθεσω και εγω με την σειρα μου οτι παροτι ειχαμε εναν μετριο χειμωνα,ειναι ανεπιτρεπτο να τον δαιμονοποιουμε και να τον βγαζουμε εντελως 'χαλια'.διοτι μπορει να μην χιονισε σε αρκετες πεδινες-παραθαλασσιες περιοχες και στις αυλές αρκετων αλλα ομως αρκετα νερα εχουν πεσει και αυτο μετραει.
      χαρακτηριζεται ως παραλογο αν απο τον καθε χειμωνα που περναει απο την χωρα μας να τον λογαριαζουμε και να τον κρινουμε αποκλειστα "κατα ποσο χιονι επεσε στην βεραντα μου"
      με αυτην την λογικη ο χειμωνας 2015-16 ηταν ανωτερος εδω καρδιτσα απο τον φετινο επειδη χιονισε 2 φορες(με την μια να το στρωνει 20 ποντους)
      παροτι στο υπολοιπο του αλωνιζαν σχεδον καθε μεσημερι τα 15αρια και οι λιακαδουρες!
      αλλο ενα παραδειγμα ειναι ο χειμωνας 2012-13 που μπορει να μην επεσε ουτε μια νιφαδα τσακιστη στην καρδιτσα αλλα ειχαμε σαπισει στα νερα που και οι βροχες εδω που τα λεμε κομματι του χειμωνα ειναι.
      δηλαδη θα χαρακτηριστει ο χειμωνας για την καρδιτσα 12-13 μαπα ενω ο χειμωνας 15-16 καλυτερος μονο και μονο απο το 20ποντο;
      αν δηλαδη φετος εκανε μια ψυχρη εισβολη με χιονια μεχρι τον πειραια χωρις ωστοσο να αλλαξει το οτιδηποτε αλλο θα καταδικαζονταν αραγε ο φετινος χειμωνας οπως καταδικαζεται η μηπως οχι;
      η απο την αλλη ο χειμ. 2006-7 με την ανομβρια ηταν ανωτερος που αυτο το λεω επειδη ακουω αρκετους να λενε οτι φετος εχουμε τον χειροτερο χειμωνα(παρεπιπτοντωςφετος εχει κανει περισσοτερα απο εκεινον του 06-07) που εχουμε ποτε!(λες και δεν περασαν χειροτεροι χειμωνες απο την ελλαδα)
      απο οσα διαβαζω τοσα χρονια συμπερασματικα εχω να πω οτι το θεμα καθε χρονο δεν ειναι να κανει χειμωνα αλλα χιονια εξω στην πορτα μας διοτι και να κανει χειμωνα αμα δεν πεσουν νιφαδες στις σκεπες θα εχουμε χειροτερα "νευρα"του χρονου.
      επιπροσθετως δεν ζουμε στην σιβηρια να εχουμε χιονια καθε τρεις και λιγο αλλα παραλληλα ουτε φθινοπωρο (οπως συχνα-πυκνα ακουω) χαρακτηριζεται το γεγονος απο την στιγμη που επικρατουν συννεφιες,βροχες,παγωνιες κτλ καθως το φθινοπωρο δεν διαθετει και πολυ απο αυτα.
      στην τελικη μπορει να ειχαμε εναν χειμωνα μετριο αλλα σιγουρα θα μπορουσε να ηταν στυλ 2006-7 η 2015-16.μην λεμε λοιπον οτι μας βολευει και μας συμφερει καθως εχουν δει τα ματια μας χειροτερα πραγματα!

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  10. Σήμερα τελευταία μέρα του χειμώνα, τα βουνά γραμμένη οξιά,βελουχι, Βαρδούσια και οιτη είχαν το περισσότερο χιόνι. Καθώς κλάδευα στα αμπέλια έβλεπα το νέφος από χιόνι που σήκωνε στο βελουχι ο ισχυρός δυτικός, που βέβαια κατέβαινε στη δυτική φθιωτιδα παγωμένος. Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μεστος και ουσιωδες ο λογος σας κυριε ζιακοπουλε. Τα ειπατε ολα μεσα σε λιγες γραμμες. Ειστε μια μεγαλη μορφη της μετεωρολογιας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ποια μεγάλη μορφή γράφεις, φίλε μου. Εδώ ένα χιόνι στην Κόνιτσα δεν μπορούμε να προβλέψουμε!

      Διαγραφή
    2. Να το προβλέψουμε, να μην το προβλέψουμε, δε μου λέει τίποτα. Να το προκαλέσουμε, μπορούμε;

      Διαγραφή
    3. οπως και να εχει ειναι ενας απο τους πιο αξιολογους μετεορολογους!
      δεν μπορει να το αμφισβητησει κανεις!

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  12. Εγω θα ελεγα να μην βιαστουμε να αποχαιρετησουμε τον χειμωνα,αν δεν κανω λαθος εχουμε ακομη τρεις εβδομαδες !!!
    Σταματης Γιαλοψος
    Δυτικη Θεσσαλονικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ κι εγώ. Άλλωστε εμείς οι Θεσσαλονικείς έχουμε και τον Απρίλιο!
      Άρχισα πάλι, Θεέ μου...

      Διαγραφή
    2. Μην απελπίζεσαι, Χρήστο μου. Υπάρχει και ο Μάιος. Στις περιπτώσεις που αυτόν το μήνα έρχεται κάποια έντονη διαταραχή και φέρνει βροχές και ψύχρα, τι λέμε; Βρε παιδί μου, χειμώνιασε! Όμως, φίλοι μου, ο μεγάλος ενεργειακός τροχός άρχισε ήδη να γυρίζει αλλιώς. Στη μακρινή Ινδία ξεκίνησαν τα 30άρια της θερμοκρασίας και σε πολύ λίγο θα αρχίσουν τα δικά μας 20άρια. Αν με αυτές τις συνθήκες φθάσουμε στα μέσα του μήνα, ότι χειμωνιάτικο έλθει μετά δεν θα είναι για καλό. Το καλό για τους μήνες της άνοιξης είναι: Μάρτης με δύο νερά, Απρίλης με ένα νερό, Μάης άβρεχος και θερμοκρασίες κοντά στις μέσες τιμές. Άνθρωποι, ζώα και φυτά με αυτές τις κλιματικές συνθήκες έχουμε οργανώσει τη ζωή μας. Κατανοώ πλήρως τις αδυναμίες των χιονόφιλων, αλλά προέχει η αρμονία του καιρού με τις εποχές.

      Διαγραφή
  13. Κ ζιακοπουλε,δεν είστε μόνο μετεωρολόγος,συγγραφεας κ ποιητής θα έλεγα,φετος μυτιληνη ειχαμε πάρα πολλά νερά,πολλες πηγές που είχανε στερέψει,φετος ξαναζωντανεψαν,να είστε πάντα καλά,κ να μας δίνετε χρώματα και,συναισθήματα στις προγνώσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για ακόμη μια φορά ο κ.Ζιακοπολος με λίγα μόνο λόγια ήταν απλά απολαυστικός.Σας ευχαριστούμε πολύ και να είστε πάντα καλά,να χαίρεστε την οικογένεια σας.Πολύ ωραία βέβαια και τα σχόλια όλων των φίλων του μπλογκ.Σίγουρα λίγο πολύ ο χειμώνας που φεύγει αφηνει στον καθενα μας ανάμεικτα συναισθήματα.Αλλιώς θα τον θέλαμε όλοι αλλά...!Στο μικρό καφενείο που μας άφησε ο πατέρας μου και με τα αδέλφια το δουλέψαμε για πολλά χρόνια είχαμε την τύχη να "σπουδασουμε"κοντά σε απίστευτους τύπους.Ένας παππούς κοντά στα 80 μια μέρα μου ειπε:αν κερασεις ένα κρασί θα σου πω μια ιστορία.Μόλις του έβαλα το κατρουτσο ξεκίνησε:Ήταν ένα ζευγάρι που ζούσε σε ένα χωριό.Μια ημέρα που ο αντρας ήτανε στο δάσος για ξύλα,κάθισε να ξεκουραστεί για λιγο και οπως ειχε το ταγαρι διπλα του, κοιτάει και βλέπει ένα εκεί κοντά ένα κρανίο ανθρώπου.Το πήρε στα χερια του και βλέπει στην πίσω μεριά γραμμένη την φράση:ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΌΤΕΡΑ.Του έκανε εντύπωση και το πήρε μαζί του.Όταν πήγε σπίτι για να μην τον δει η γυναίκα του το έβαλε κάτω κάτω στο "γιουκο"(ντανα από ρουχα,αν κάποιος πιο νέος δεν γνωρίζει τι ειναι).Σαν ήρθε το καλοκαίρι και βγάζοντας η γυναίκα τα ρούχα για πλύσιμο κάποια στιγμή βρήκε το κρανίο.Όταν γύρισε το βράδυ ο αντρας της θυμωμένη του είπε τι το ήθελε ΠΟΥ το μάζεψε και εκείνος την ρώτησε που το έχει.Το έριξα στην φωτιά,αποκρίθηκε εκείνη.Τότε του ήρθε στο μυαλό η φραση που ήταν γραμμένη.Από τα χειρότερα λοιπόν,πάντα υπάρχουν και ΤΑ ΜΗ ΧΕΙΡΌΤΕΡΑ.Ας είμαστε λοιπόν ευχαριστημένοι με ότι αυτός ο χειμώνας μας εδωσε γιατί έχουμε ζήσει και χειρότερους.Και που ξέρεις καμία φορά τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.Και όπως λέει και ο Χρήστος υπάρχει και ο Απρίλης και γιατί όχι ο Μάης Η Ο Ιούνιος(φτου φτου μακριά και αλλαργα τώρα που φουσκώνουν όλα τα φυτά).Ζητάω ΣΥΓΝΩΜΗ που μακρυγορησα.ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και λίγο πριν φύγει ημερολογιακά ο Χειμώνας,θα του πω ένα ευχαριστώ για την ωραία αυτή χειμωνιάτικη βραδιά,με τη καθαρή αυτή κρυστάλλινη ατμοσφαιρα που μας χάρισε σήμερα ο υπέροχος Μαΐστρος,άλλο ένα χαραχτηριστηκο αυτού του Χειμώνα,η καθαρή ατμοσφαιρα σε ότι καιρό κι αν έκανε.Μόνο ο Δημήτρης ρ. το λάβε υπόψην στα σημερινά σχόλια,πολύ σωστά αυτά πού είπε ο Φώτης και ο Γιώργος Λαμέρας ισχύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απολαυστικός ο κος Ζιακόπουλοσ κ πραγματικά προσυπογράφω στα όσα είπε με τόσο όμορφο κ λυρικό τρόπο. Νοιώθω όμως την ανάγκη να πούμε ένα έστω μικρό ευχαριστώ σε αυτό το χειμώνα γιατί που ξέρετε μπορεί το χρόνου να μας κάτσει κανένας χειμώνας τύπου 2006-2007 με παρατεταμενους αντικυκλωνες κ να αναπολούμε λέγοντας "τί ωραίος που ήταν ο περσινός Φλεβάρης με τις συνεχείς παρελάσεις χαμηλών"! Εδώ στη Ρόδο, στο ανατολικομεσημβρινο δωμάτιο της Ελλάδος (έτσι συνήθως αποκαλώ τα Δωδεκάνησα ☺), έβρεξε 15 από τις 28 μέρες του Φλεβάρη ενώ κ ο Γενάρης πήγε αρκετά καλά υετικα, όχι όμως κ ο Δεκέμβρης, ενώ δεν έλειψαν κ οι θύελλες κ οι ανταρες. Βέβαια, εάν είχα δει τον Ατταβυρο και τον Προφήτη Ηλία λευκό έστω κ για μια μέρα, θα ήταν ακόμα καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ακριβως οπως τα ειπες θανο!
      μην μας κατσει του χρονου χειμωνας του στυλ 06-07 και τραβαμε τα μαλλια μας!
      γιαυτο δεν χρειαζεται να αχαριστευουμε!

      καρδιτσα

      Διαγραφή
  17. Καλό μήνα σε όλους,κ να μην ξεχνάμε το πιο βασικό από όλα,υγεια για όλους μας,καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. http://tvxs.gr/news/klimatiki-allagi/arktiki-rip

    Εχουμε μπει στο δρομο χωρις επιστροφη?

    Με εκτιμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κύριε Ζιακόπουλε καλό μήνα. Μιας και μπήκαμε στο Μάρτη, μου ήρθε στη μνήμη ο Μάρτης του 1987, τον οποίο δεν τον έζησα ως μετεωρολόγος, αλλά ως μαθητής του 56ου Γυμνασίου Αθηνών. Θυμάμαι ότι το πρώτο 20ήμερο του μήνα αρκετές φορές είχαν διακοπεί τα μαθήματα και φεύγαμε από το σχολείο γεμάτοι χαρά για παιχνίδι. Αν με ρωτήσει λοιπόν κάποιος τι σχετικό με τον καιρό θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια θα απαντούσα χωρίς επιφύλαξη ότι θυμάμαι εκείνο το Μάρτη. Να είστε καλά.
    Χρήστος Λώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γετά σου, Χρήστο! Πέρυσι, στις 4 και 5 Μαρτίου 2017, είχα ανεβάσει σε δύο συνέχειες ένα άρθρο με τίλο "Ο φοβερός Μάρτης του 1987". Ο συγκεκριμένος Μάρτης μάς έχει στοιχειώσει όλους, αλλά οι πιθανότητες να τον ξαναζήσουμε είναι σχεδόν ίδιες με τις πιθανότητες να κερδίσουμε το λαχείο! Χαιρετισμούς στν Άρη και τα άλλα παιδιά στο Πανεπιστήμιο.

      Διαγραφή
    2. Ευχαρίστως! Τα συγκεκριμένα άρθρα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Τα διάβασα όταν αναρτήθηκαν.

      Διαγραφή