Μπορεί να μη χιονίζει στα πεδινά, αλλά μια χαρά είναι οι βροχές και τα χιόνια στα ορεινά!

Βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική κινείται ΒΑ και εξασθενεί. Ένα νέο χαμηλό που δημιουργείται στην Αλγερία αναμένεται να κινηθεί Α-ΒΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Α. Αιγαίο και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Την Παρασκευή (23/2) τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΝΑ 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Το Σάββατο (24/2) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη δυτική, την κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Κυριακή (25/2) στις περισσότερες περιοχές της χώρας η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση, αλλά τη Δευτέρα (26/2) αναμένεται νέος κύκλος βροχών και χιονοπτώσεων στα ορεινά και ημιορεινά (Β. Ελλάδα).

Υ.Γ. Όσο για τον Μάρτη, μη βιάζεστε! Δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα μπει σαν λιοντάρι ή σαν αρνί. Προς το παρόν το παίζει …κατσίκι!


Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22-2-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές νωρίς το πρωί. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κυρίως στην Α. Θεσσαλία . Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΑ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά. Άνεμοι στα βόρεια Α-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ και στα νότια Ν με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 12 βαθμούς.

31 σχόλια:

  1. Τέτοια λέτε (βασικά, δεν αποκλείετε τίποτα για την ερχόμενη εβδομάδα, αν σας κατάλαβα καλά) και θα κλείσουνε σπίτια στο τέλος. Ο Λαμέρας θα παίξει Καλλιθέα, πατρικό στα Εξάρχεια και πιθανώς και κανά χωράφι από τον τόπο καταγωγής του στο διάστημα 1-5 Μαρτίου. Και σιγοντάρουν και άλλοι από πίσω. Μεταξύ μας, πόσο θα ήθελα να κερδίσουν... Αλλά έχω χάσει την πίστη μου σε αυτό το χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστός ο δάσκαλος,έχουν υπάρξει κ πολύ χειρότερα!
    Βαγγέλη πολύ καλός!Εγώ να δείς που το'χω να "ξενιτευτώ"(σιγοντάροντας κ εγώ μετά τον Γιώργο)για να το ευχαριστηθώ το Μάρτιο αρκεί να μας κάτσει το μπαμπέσικο επιτέλους.
    Υ.Γ. Έχω χάσει μεταξύ μας κ εγώ την ελπίδα για κάτι άκρως δυνατό το φετινό χειμώνα αλλά ο Μάρτης είναι ένα άλλο κεφάλαιο στην υπόθεση,κεφάλαιο που μπορεί να ζήσεις ότι δεν έζησες ως τώρα αλλά μπορεί κ να σ'αποτελειώσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιας και μπήκαμε στη Σαρακοστή και πάμε για Πάσχα, θα τα πω με ...ευαγγελικό τρόπο:

    Φεβρουάριος: - Τετέλεσται!

    Προβλέψεις για χιονιάδες το Μάρτιο: - Απελθέτω απ΄εμού το ποτήριον τούτο!

    Πιθανή φουλ Άνοιξη από μέσα Μαρτίου: - Θεέ μου, ίνα τι με εγκατέλειπες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, και ο τζίφος και το ευρωπαϊκό δίνουν κάτι 20άρια στα 850hPa στις +220h να έρχονται από Αφρική και να μας κλείνουν το μάτι. Και δυστυχώς η εμπειρία λέει ότι παίρνουν πίσω μόνο την κατάψυξη και όχι την θέρμανση! Και διαβάζω μετά και αυτά τα... ευαγγελικά που γράφεις και με πιάνει κάτι τις! Αλλά ακόμα το παλεύω μέσα μου :-)

      Χρήστος Κομπορόζος

      Διαγραφή
    2. Συγνώμη Γιώργο για τη διόρθωση. Η τελευταία φράση του Χριστού ήταν: Ιλί ιλί λαμά Σαβαχθανί.
      Τέλος πάντων. Φαίνεται ότι η κεντρική Ευρώπη και η Ιβιρική Χερσόνησος θα μπουν στην κατάψυξη. Εμείς δυστυχώς, καλό είναι να προϋπαντήσουμε την Άνοιξη. Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Αποστόλη, όπερ μεθερμηνευόμενον εστί....

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα κ.Δημήτρη,συνεχίζουμε να έχουμε αξιόλογα νερά στους Αγίους Θεοδώρους όπως και σε Περαχώρα-Λουτράκι.Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι!Τάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σήμερα βίωσα τι σημαίνει "τοπικές βροχές", αφού νωρίς το απόγευμα έβρεξε από Βάρη μέχρι Λαγονήσι, αλλά είχε ήλιο με λίγα σύννεφα από Σαρωνίδα μέχρι Θυμάρι. Και στο Θυμάρι έκανε τις πρώτες εργασίες - προετοιμασίες το παιδί που έχει τη μικρή καντίνα στην παραλία και μου είπε ότι μπορεί να ανοίξει το Πάσχα, αν έχει καλό καιρό. Καλή δουλειά έκανε κι ένας κύριος που απελευθέρωσε ένα κουτάβι, το οποίο είχε πιαστεί σε καγκελόπορτα. Είναι το ίδιο που πρόσφατα κυκλοφορούσε με ένα τενεκεδάκι σφηνωμένο στο κεφάλι του, ενώ παλιότερα το είχαμε βγάλει μαζί με ένα αδερφάκι του, σκάβοντας για να μεγαλώσουμε μία τρύπα 1μ. βάθους, όπου είχαν πέσει. Τουλάχιστον τρίτωσε...

    Η περιπέτειά του θυμίζει την ιστορία που περιγράφει το Skynews για μία φώκια που είχε σφηνώσει το κεφάλι της σε έναν δίσκο φρίσμπι και επέστρεψε στην άγρια ζωή μετά από 5 μήνες σε ένα κέντρο αποκατάστασης. Την ονόμασαν, μάλιστα, Φρίσμπι, ενώ κατάφεραν να την πιάσουν μόνο όταν ήταν πια πολύ άρρωστη, πεινασμένη και δεν μπορούσε να ακολουθήσει το υπόλοιπο κοπάδι, καθώς όσο μεγάλωνε η πλαστική θηλιά της την έσφιγγε και πιο πολύ. Εμποδίζοντάς την να φάει και να πιει. Τελικά ανάρρωσε από τη μολυσμένη πληγή της με τη χορήγηση αντιβιοτικών, παυσίπονων και στεροειδών.

    Το προσωπικό του κέντρου αποκατάστασης είπε ότι είναι αγωνίστρια και τώρα θα την απελευθερώσει στην παραλία που τη βρήκε, στο Norfolk. Η περιπέτειά της δείχνει και το πρόβλημα που δημιουργούν τα πλαστικά απορρίμματα στη θαλάσσια ζωή του Ηνωμένου Βασιλείου. Από το κέντρο αποκατάστασης βρήκαν άλλη μία φώκια που είχε πιαστεί σε δίχτυα, ενώ πέντε ακόμα περιπλανώνται με αντικείμενα στα κεφάλια τους, αλλά ακόμα δεν μπορούν να τις πιάσουν. Και όσο οι άνθρωποι πετούν σκουπίδια στους ωκεανούς, το αποτέλεσμα θα είναι η καταστροφή των πλασμάτων της θάλασσας.
    https://news.sky.com/story/seal-who-had-frisbee-stuck-around-her-neck-to-return-to-the-wild-11259956
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σε όλους! Ο δάσκαλος θέλει πάντα να μας έχει σε αγωνία! Άντε να δούμε τι έχει η μετεοσυνέχεια... Γιώργος Τρίπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σε όλους,σημερα εμφανίστηκαν μαζί με το ψιλόβροχο κ τα πρώτα χελιδόνια στο νησί,καθε χρόνο τέλη φλεβαρη πίστα, στο ραντεβού τους.αντωνης,μυτιληνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλά μέχρι τώρα τα νερά του Φλεβαρη στην Ανατολική Πελοπονησο.Τα έχει ανάγκη ο τόπος.Μακριά από ψύχος γιατί θα κάνει μεγάλη ζημιά στις καλλιέργειες.Καλό βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όλη η εμπειρία και η σοφία περικλείεται στον τίτλο της σημερινής πρόγνωσης του Δάσκαλου και φυσικά στα Υ.Γ. του κατά καιρούς, στο κάτω μέρος των προγνώσεων (κάθε φορά τα διαβάζω και εκεί γεμίζω γνώση). Δεν υπάρχει καλύτερη εικόνα από το να βλέπεις π.χ. τον Ερύμανθο να κρατάει χιόνι μέχρι αρχές Ιουλίου στις βαθιές απόσκιες χαράδρες του...ξέρεις τότε, οτι οι βρύσες εκεί γύρω στα Καλαβρυτοχώρια θα τρέχουν μπόλικο κρύο νερό και η φύση θα είναι καταπράσινη. Αυτό συμβαίνει τον φετινό Χειμώνα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αρκετές βροχές στα πεδινά-ημιορεινά και εδώ στο βορεινό ορεινό τείχος του Μοριά, Ερύμανθος - Παναχαϊκό - Χελμός - Ζήρια, που "βάζουν χιόνι" όπως πρέπει να γίνεται! Όλα τα υπόλοιπα (χιόνια μέχρι τη θάλασσσα κτλ), απλά είναι καλοδεχούμενες εξαιρέσεις που πάντα θα μας συγκινούν όταν έρχονται, αλλά κι αν δεν έρθουν...δεν πειράζει.
    Βασίλης Κ. Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά όσα γράφεις, αλλά ως ένα βαθμό. Εδώ στην Αθήνα ο κόσμος (και δεν αναφέρομαι σε χιονόφιλους) μιλάει για παρατεταμένο φθινόπωρο και απουσία χειμώνα. Νομίζω πως κάτι ανάλογο θα πει και ο Σαλονικιός και ο Λαρισαίος και ο Τριπολιτσιώτης κι ο Γιαννιώτης. Και φυσικά και ο Φλωρινιώτης (όχι ο ...τραγουδιστής). Δε μιλάμε για χιόνι ντε και καλά ως το κύμα. Η ημιορεινή και η πεδινή ηπειρωτική χώρα δεν κατάλαβαν χειμώνα φέτος. Τις μονοψήφιες μέγιστες τις κυνηγάμε με το ντουφέκι. Οι αφρικανικές σκονοεπιδρομές ήταν περισσότερες από τις ψυχρές εισβολές. Χιόνισε, όπου χιόνισε, ελέω Αφρικής και ΝΔ ρεύματος! Συμπεριφορά "χειμώνα" όχι βέβαια πρωτοφανής, αλλά παντελώς άσχετη με τα συνήθως συμβαίνοντα. Εκτός κι αν η προϊούσα κλιματική αλλαγή έχει ήδη μεταβάλει και τα κριτήριά μας για έναν φυσιολογικό χειμώνα. Οι βροχές, εκεί συμφωνούμε, είναι πολύτιμες. Αν έλειπαν κι αυτές, φέτος θα μιλούσαμε για χειμώνα-εφιάλτη, όχι από τα παλιά αλλά από το ...μέλλον.

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Όντως μέγα πρόβλημα οι θερμοκρασίες (έλλειψη σιβηρικού;). Τουλάχιστον αν οι μέγιστες δεν ξεπερνούσαν τους 11-12 θα είχε μια κάπως χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, οι θερμοκρασίες έφτασαν μέχρι και 16 και 17 βαθμούς, τι να λέμε τώρα...

      Διαγραφή
  10. Πολύ ουσιώδες το σχόλιο του G. Lameras στις 9:30 μ.μ. ,που μιλάει και για τις θερμοκρασίες. Έχετε υπ' όψιν, ότι χωρίς ικανή ποσότητα( πάνω από 700 ώρες) χαμηλών μονοψήφιων θερμοκρασιών, δεν καρπίζουν αρκετά τα δέντρα, λόγω μη διαφοροποίησης των οφθαλμών τους από βλαστοφόρους σε καρποφόρους.
    Τώρα βέβαια που πέρασε(;) ο καιρός με ήπιες θερμοκρασίες, η φύση στα πεδινά άρχισε να μπαίνει σε ανοιξιάτικο φάσμα, και μια παγωνιά θα ήταν καταστροφή για πολλά δέντρα που έχουν ήδη "ξυπνήσει"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι δεν έχεις ούτε εσυ άδικο, γράφω για αυτά που βλέπω στον τόπο μου και προσωπικά είμαι ευχαριστημένος, σκέφτομαι βέβαια και τους ανατολικούς ή τους νησιώτες του νότου που κυνηγάνε όχι το χιόνι με το τουφέκι, αλλά τις βροχές. Δεν γίνεται δυστυχώς κάθε χρονιά να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι από δύση και ανατολή και από βορρά προς νότο...έτσι είναι η φύση και ο καιρός, αλλά μην βιαζόμαστε, έχουμε ακόμα μπροστά χειμώνα. Θυμάμαι π.χ. άλλες χρονιές η Κρήτη να χώνεται στο χιόνι στο άσχετο, με χαμηλό από νότο και να βγάζει τα "σπασμένα" της χρονιάς στις καθυστερήσεις. Να βλέπεις τα Λευκά Όρη από το sat24 και να είναι ένα τεράστιο άσπρο σεντόνι!

    Αυτή είναι η μαγεία εξάλλου, αν τα είχαμε όλα δεδομένα απ΄την αρχή, δε θα ασχολούμασταν, ούτε θα προσμέναμε σε οθόνες, παράθυρα και ταράτσες να έρθει το μέτωπο! Καλύτερα στην Αθήνα λοιπόν, κατα τη γνώμη μου, να μιλάμε φέτος για παρατεταμένο Φθινόπωρο...παρά να μιλούσαμε για τις ξηρασίες της δεκαετίας 1980-90 που οι ταμιευτήρες του νερού στέγνωναν...
    Η φύση φέτος "αποφάσισε" να μην κατεβάσει τον φίλο μας απο τη Σιβηρία αρκετά νότια, όχι ακόμα τουλάχιστον. Οκ όμως! Πέρυσι πάλι, εδώ στην Πάτρα χιόνισε μετά από 30 χρόνια (το έστρωσε κανονικά)...κάτι που περίμενα από παιδάκι και το έζησα ως πατέρας! Δε μπορώ λοιπόν να έχω παράπονο.

    Εξάλλου, μάλλον βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο ως πλανήτης...ψάχνεται η γη, προσπαθεί να ισορροπήσει και να αντιμετωπίσει τη βιαιότητα των αλλαγών στην ατμόσφαιρα που προκαλεί ο άνθρωπος, μαζί και με άλλους παράγοντες.

    Προτιμώ λοιπόν τα παρατεταμένα Φθινόπωρα από ξερόκρυα ή άνυδρες καταστάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιώργη χαίρε, ο Μάρτης τι δείχνει στατιστικά ,πώς θα κυμανθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η βροχή επεφτε αποψε σιγανά στα λιθόστρωτα σοκάκια της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου. Ο κόσμος ελάχιστος. Σε κάποια δρομάκια είμαι ο μόνος που περπατάει. Απέραντη ησυχία κ γαλήνη. Το μόνο που νοιώθω είναι οι σταγόνες της βροχής και η μυρωδιά του υγρού θαλασσινού νοτιά που περνά μέσα από τα παλια σπίτια, σα να προσπαθούν να μου πουν τις ιστορίες των ανθρώπων που εζησαν εφτά και οχτώ αιώνες πριν ανάμεσα στους τοίχους τους. Νοιώθω σιγά σιγά να περνάω σε μια άλλη διάσταση. Ίσως μόνο τα βροχερα χειμωνιάτικα βραδια μπορείς να νοιώσεις αυτές τις δονήσεις και αυτούς τους κραδασμούς. Θαρρείς και η βροχή καθαρίζει τη σκόνη όλων των αιώνων αυτής της μοναδικης πόλης κ μπορείς πια να διακρίνεις τις μορφές της. Γυρίζω σπίτι μου γαλήνιος, έχοντας νοιώσει αυτή τη μέθεξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μέσα στο παιχνίδι του καιρού και της φύσης είναι δυστυχώς και οι "αναποδιές" του...σωστό το σχόλιο για τα δέντρα που είναι έτοιμα να "φουντώσουν" και ένα απότομο, όψιμο κρύο να καταστρέψει σοδειές.
    Όμως, ποιός μπορεί να σταματήσει κάτι τέτοιο, ποιός μπορεί να ορίσει και να καθορίσει το τι θα κάνει ο καιρός; Πάντα συνέβαιναν αυτά και πάντα θα συμβαίνουν, υπήρχαν οι καλές χρονιές και οι κακές, ειδικά για τις σοδειές των ανθρώπων, θυμάμαι αρκετά παραδείγματα στα μέρη μου.
    Ο μηχανισμός όμως π.χ. ενός φυσικού δάσους δεν καταστρέφεται έτσι απλά, ξέρει να προσαρμόζεται σε όλα τα τερτίπια του καιρού και να επιβιώνει, αντέχει σε κρύα και σε καύσωνες...στις πυρκαγιές που του βάζουμε εμείς δεν αντέχει...

    Αναρωτιέμαι πολλές φορές, αν αναζητούμε εμείς οι άνθρωποι κάθε φορά τον "τέλειο" καιρό...μα υπάρχει τέλειος καιρός και ποιος είναι αυτός και για ποιον; Για άλλους είναι μόνο ήλιος και χαρά, για άλλους οι βροχές και τα χιόνια, άλλος θέλει χιόνια μόνο τους 3 μήνες του χειμώνα, άλλος θέλει τα πρωτοβρόχια να ξεκινούν από τέλη Αυγούστου και να πιάνει δροσούλα γιατί βαρέθηκε τη ζέστη...άλλος θέλει να γίνονται όλα όπως του τα δίδαξαν στην Γεωγραφία στο δημοτικό...κτλ κτλ
    Ο καιρός δε θα "δαμαστεί" ποτέ από κανέναν, ειδικά σε μια ιδιόμορφη μορφολογικά και καιρικά χώρα όπως η Ελλάδα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε και να εξελίξουμε ίσως, είναι να αυξήσουμε λίγο τα ποσοστά πρόβλεψής του, μέχρι εκεί.
    Ας καλοδεχόμαστε λοιπόν έστω και το νεράκι που μας δίνει, όπως μας το δίνει, γιατί ναι, ίσως το σχόλιο περί προϊούσας κλιματικής αλλαγής, που έχει μεταβάλει τα κριτήριά μας για ένα φυσιολογικό Χειμώνα, να έχει βάση. Και όσο κλισέ κι αν ακούγεται, ο πόλεμος του νερού μπορεί να μην είναι πολύ μακριά μας.

    Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πάντως και "όμορφο μπέρδεμα" απόψεων! Θα ακούγαμε με πολύ ενδιαφέρον και τη γνώμη του Δάσκαλου.

    Βασίλης Κ. από Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με όλο τον σεβασμό, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρξει λειψυδρία για να γίνει πόλεμος. Ούτε το πετρέλαιο, ούτε η γεωστρατηγική θέση κάποιων χωρών είναι οι πραγματικές αιτίες. Οι πόλεμοι γίνονται επειδή είναι μπίζνα. Για μία ελίτ που κερδίζει τρισεκατομμύρια από τις πωλήσεις όπλων (και την ανοικοδόμηση - "ανάπτυξη" των ισοπεδωμένων πόλεων μετά). Για τον ίδιο περίπου λόγο και ο Τραμπ πρότεινε στους μαθητές του σχολείου των ΗΠΑ, όπου έγινε πρόσφατα το μακελειό με τους 17 νεκρούς, να δοθούν όπλα στους καθηγητές. Έτσι ώστε να αποτρέπονται και καλά οι επιθέσεις σε σχολεία. "Ο Τραμπ πρότεινε περισσότερα όπλα για την αντιμετώπιση των όπλων" έγραψε πολύ εύστοχα το Skynews. H αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ, όπως και ο εκάστοτε Αμερικάνος πρόεδρος δεν μπορεί να πάει κόντρα στο λόμπι των όπλων, που κερδίζει τρισεκατομμύρια από τις πωλήσεις τους, γιατί είναι μαριονέτα.

      Το ότι είναι μπίζνα ο πόλεμος φαίνεται από την κλιμάκωση στη Συρία με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες μέσα σε μία εβδομάδα, κι ενώ υποτίθεται θα γίνονταν ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι ελίτ θέλουν, όμως, να συνεχίζονται οι πόλεμοι για να μην χάσουν αυτό το σίγουρο κέρδος. Κάτι που αποδείχτηκε κυρίως στην περίπτωση της Υεμένης, που όπως μεταδίδει το Reuters 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας.

      Το αεροπλάνο έριξε (στο ψαχνό) σε δύο αυτοκίνητα και ένα φορτηγό, προκαλώντας 15 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας συχνά πλήττει πολίτες στην προσπάθειά του να χτυπήσει τους αντάρτες Houthis, οι οποίοι με τη στήριξη του Ιράν ανέτρεψαν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης το 2015. Και τότε μπήκε η Σαουδική Αραβία εναντίον τους στον πόλεμο, ουσιαστικά αναζωπυρώνοντάς τον, με συνέπεια να έχουν χάσει τη ζωή τους 10 χιλιάδες άνθρωποι στην Υεμένη, να έχουν εκτοπιστεί 2 εκ. και η χώρα να βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.
      https://www.reuters.com/article/us-yemen-security/at-least-15-dead-in-air-strike-in-northern-yemen-residents-idUSKCN1G52CR?il=0
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  15. Ωραία σχόλια! Παρά την ...αχιονία, υπάρχει έμπνευση. Θα ξεχωρίσω, χωρίς να θέλω να αδικήσω τους άλλους φίλους, τον καιρικό λυρισμό του Θάνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Γιώργο. Σήμερα πάντως δεν έχουμε σιγανοψιχαλισματα στη Ρόδο αλλά μουσωνα😊. 30 χιλιοστά από το πρωί στην πόλη

      Διαγραφή
    2. Πολλοί Νοτιοανατολικοί γκρινιάζετε, γκρινιάζετε, αλλά τελικά τα παίρνετε τα χιλιοστά σας, ενώ εμείς στην Κεντρική Μακεδονία, τίποτα.

      Διαγραφή
    3. Δεν έχω παράπονο φέτος έχουμε προς το παρόν καλά νερά. Περάσαμε όμως 2 άσχημα χρόνια το 2016 κ 2017 με λίγες βροχές. Και επιπλέον Χρήστο μου εμείς οι νοτιανατολικοι από Μάιο έως αρχές Οκτωβρίου ουσιαστικά δεν έχουμε καθολου βροχές. Με αλλά λόγια αν δεν βρέξει τωρα "την κατσαμε τη βαρκα" Η Κεντρική Μακεδονία όμως κ γενικά η βόρεια Ελλάδα βλέπει βροχές κ το καλοκαίρι, οπότε έχει πολλές πιθανότητες να ρεφαρει υετικα

      Διαγραφή
    4. Θάνο, καλημέρα. Το σύνολο των χιλιοστών της Κ. Μακεδονίας καθ' έτος είναι πενιχρό και το 60% αυτών είναι από καταιγίδες, το νερό των οποίων ως γνωστόν λόγω της ραγδαιότητας απορρέει στη θάλλασσα χωρίς να εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα και τις πηγές.

      Διαγραφή
  16. Πολύ φοβάμαι ότι τελικά ως γατάκι θα μπει... Ακονίζει -και καλά- νύχια, αλλά πάει και κρύβεται με το πρώτο ξούτ. Θα το ισοπεδώσει ο οδοστρωτήρας ήλιος και η αμείλικτη Άνοιξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γνώσεις, καιρικές προσδοκίες και απογοητεύσεις, γεωπολιτικές αναλύσεις και λυρικά χρονογραφήματα ατάκτως ερριμμένα, αλλά πολύ όμορφα.
    Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και όλα Δάσκαλε ξεκίνησαν ουσιαστικά από τον τίτλο της πρόγνωσής σου: "Μπορεί να μη χιονίζει στα πεδινά, αλλά μια χαρά είναι οι βροχές και τα χιόνια στα ορεινά".
    Πόσο υιοθετώ αυτήν την λιτή αλλά συνάμα μεστή "Ζιακοπουλική" θεώρηση περί καιρού που τα κλείνει όλα μέσα της, όσες σελίδες και να γράψω προσπαθώντας να επιχειρηματολογήσω και να συμμαζέψω τις σκέψεις μου...
    Η λυψειδρία στην χώρα μας είναι ορατός και πιθανός κίνδυνος κατά τη γνώμη μου, ειδικά στα νότια, τώρα το πώς θα αντιμετωπιστεί από εμάς και τους διάφορους "πολέμαρχους αετονύχηδες" γύρω γύρω...ας κάνουμε το σταυρό μας που λένε.
    Ναι, ο φίλος από τη Ρόδο μας μετέφερε σε παλιά, βρεγμένα πλακόστρωτα ατμοσφαιρικά μονοπάτια με ιστορία!
    Ο ήλιος σήμερα στην Πάτρα παίζει με τα σύννεφα ύστερα από τις χτεσινοβραδινές μπορίτσες. Περιμένουμε το επόμενο χαμηλό από την γείτονα που δε θα αργήσει.

    Καλή συνέχεια σε όλους!
    Βασίλης Κ. από Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή