Τρίτος και τελευταίος γύρος της κακοκαιρίας

Πολύ ψυχρές αέριες μάζες σιβηρικής προελεύσεως καλύπτουν σχεδόν όλη την Ευρώπη. Εξαίρεση αποτελούν οι νοτιότερες μεσογειακές περιοχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η νότια Ελλάδα. Αναφορικά με τις κεντρικές και τις βόρειες περιοχές της χώρας μας, οι συνθήκες είναι γενικά χειμωνιάτικες, χωρίς όμως το κρύο να έχει την ένταση του κρύου που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις τελευταίες δύο ημέρες του Φλεβάρη ο καιρός στην περιοχή μας δεν θα αλλάξει σημαντικά, αλλά την Πέμπτη (1/3) οι βροχές και οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν και το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι ο παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Πάντως, ο παγετός δεν θα κρατήσει πολύ, καθώς από την Παρασκευή (2/3) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο. Κατά τα άλλα, όλη την εβδομάδα οι άνεμοι μόνο τοπικά και πρόσκαιρα θα φθάνουν τα 7 μποφόρ.

Χιονο-διευκρινίσεις
(α) Μακεδονία –Θράκη: Δυσκολεύουν τα πράγματα για χιόνια στις πεδινές - παραθαλάσσιες περιοχές διότι ο υετός θα είναι λίγος και οι θερμοκρασίες προβληματικές. Κάποιες πιθανότητες υπάρχουν για τις πρωινές - μεσημεβρινές ώρες της Τετάρτης με το πέρασμα του τελευταίου μετώπου.  

(β) Ήπειρος: Κατά διαστήματα και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης θα σημειώνονται τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου. Στις περιοχές αυτές συγκαταλέγεται η Κόνιτσα και ίσως και τα Γιάννενα.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου

Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27-2-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στις λοιπές περιοχές. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 14 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κυρίως από τις βραδινές ώρες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές κυρίως στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 14 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά-ημιορεινά χιονοπτώσεις. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 9 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. Όλες οι εποχές σε μια μέρα. Χειμώνας πολύ νωρίς το πρωί με τον νοτιά να έχει ρίξει στο έδαφος τη μεγάλη γλάστρα της πυλωτής και τα κύματα να σαρώνουν την ακτή του Π. Φαλήρου σε ένα απόκοσμο σχεδόν σκηνικό. Φθινόπωρο στη συνέχεια με τη δυνατή βροχή, καθώς πήγαινα Αθήνα για κάποιες δουλειές. Άνοιξη, όταν η βροχή πια σταμάτησε και τα σύννεφα άρχισαν να σκορπίζουν από τον δυτικό άνεμο, που διαδέχτηκε τον νοτιά. Και καλοκαίρι όταν έφτασα στο Θυμάρι λίγο μετά το μεσημέρι πια. Και δεν ήταν μόνο ο ήλιος, είχε σταματήσει και το κύμα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Και τα κοκκόρια μας (των χειμερινών κολυμβητών) γεννάνε φέτος τελικά. Aν και στον βυθό είναι πάντα καλοκαίρι.

    Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε για "πιθανούς κινδύνους για τη ζωή" εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων, όπως γράφει το Skynews. Ο λόγος είναι το δριμύ ψύχος από τη Ρωσία ή, αλλιώς "the beast from the east". Oι πολικές συνθήκες αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία και διακοπές ρεύματος, καθώς η Βρετανία θα βιώσει την πιο ψυχρή εβδομάδα Φεβρουαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια, με προειδοποιήσεις να έχουν εκδοθεί για την Αγγλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς το χιόνι θα ξεπεράσει τα 20 εκατοστά.

    Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέφτουν στους -15 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές, ακόμα και τη μέρα η αισθητή θερμοκρασία θα είναι στους -11 και η παγωνιά θα κρατήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Υπάρχει πιθανότατα για καθυστερήσεις στους δρόμους με αμάξια να ακινητοποιούνται, ακυρώσεις πτήσεων, διακοπές ρεύματος σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και προβλήματα σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, ενώ κεραυνοί θα πέφτουν στα παραθαλάσσια.

    Ο κίτρινος συναγερμός, που εκδόθηκε για την ανατολική και κεντρική Αγγλία τη Δευτέρα, θα επεκταθεί την Τρίτη στη Σκωτία, μέρη της Ουαλίας και τη νότια και βόρεια Αγγλία, ενώ την Τετάρτη θα πιάσει όλη τη χώρα με πιθανότητα κινδύνου για τη ζωή των ανθρώπων και τις περιουσίες τους. Για τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένονται 15 εκ. χιονιού για την ανατολική Αγγλία και το Λονδίνο και 20 εκ. χιονιού την Τετάρτη για τη Σκωτία και τη Βόρεια Αγγλία, ενώ ο κίτρινος συναγερμός θα κρατήσει ως την Πέμπτη για κάποιες περιοχές, με τον ψυχρό καιρό να εγκυμονεί κινδύνους για ευάλωτα και ηλικιωμένα άτομα.

    Για το παρατεταμένο κρύο ευθύνεται ένα σπάνιο φαινόμενο του Βόρειου Πόλου που λέγεται αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση. Οι θερμοκρασίες δεν θα φτάσουν, βέβαια, και στους -23, όπως στη Ρωσία από όπου προέρχονται οι ανατολικοί άνεμοι που φέρνουν το ψύχος, αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις σχεδόν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο (ειδικά στα νότια και ανατολικά).
    https://news.sky.com/story/weather-warning-heavy-snow-to-hit-most-of-uk-as-beast-from-the-east-arrives-11264912
    Υ.Γ: Όπως λέει κι ένας γιατρός που εργάζεται εκεί, "χαιρετίσματα από την - περίεργο που κατοικείται από ανθρώπους - Εσπερία.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση, που είναι ένα όχι και τόσο σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο, γραψαμε και εμείς στο μπλογκ αυτό και δώσαμε την ευκαιρία και στους φίλους να παρακολουθήσουν το φετεινο επεισόδιο με τη βοήθεια σχετικών χρονοσειρών. Πράγματι, ήταν μια ισχυρή ΑΣΘ, "ανακάτωσε" την γενική κυκλοφορία στον πλανήτη και φαίνεται πως συνέβαλε στο κύμα πολικού ψύχους που πλήττει την Ευρώπη (σχεδόν όλη, πλην Λακεδαιμονίων - και Αθηναίων, βεβαίως).

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα,να στε καλά,καλη εβδομάδα να έχετε,κ υπομονή στις επίμονες ερωτήσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα από τα Γιάννενα στην όμορφη διαδικτυακή παρέα σας με τς τόσο ωραίες (σχεδόν φιλοσοφικές κάποιες φορές ) απόψεις.Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα σε ένα μικρό ορεινό χωριό του Πωγωνίου στα σύνορα με την Αλβανία ,το Δολό .Ο Κς Ζιακόπουλος ήταν για μας μια οικεία φυσιογνωμία (μαζί με τον αξέχαστο κ.Λαζάνη )που κάθε βράδυ όλο το χωριό κρεμόταν από τα χείλη του για τον καιρό της επόμενης ημέρας.Μια τηλεόραση υπήρχε σε όλο το χωριό στο κοινοτικό καφενείο και μόνο την ΕΡΤ πιάναμε (υπήρχε και η ΥΕΝΕΔ).Θυμάμαι λοιπόν στο καφενείο του χωριού κτηνοτρόφοι(όλοι οι χωριανοί) που στέγνωναν τις κάπες δίπλα στη σόμπα και λαγοκοιμώνταν στις καρέκλες ακουμπώντας στις κλίτσες αδιαφορώντας σχεδόν για τις άλλες ειδήσεις(περίμεναν να πάει 10 η ώρα για το βραδυνό άρμεγμα )πώς πετάγονταν ακούγοντας το σήμα του καιρού.(Αν θυμάμαι καλά κύριε Ζιακόπουλε έδειχνε έναν κόκορα με ένα βέλος όταν ξεκινούσε ο καιρός ).Στο καφενείο επιβάλλονταν νεκρική σιγή και αν εμείς οι μικρότεροι τολμούσαμε να ψιθυρίσουμε τίποτε ακουγόταν οργισμένες φωνές ''ησυχία ο καιρός ΄΄. Όταν αργότερα πήραμε τηλεόραση στο σπίτι και λέγατε κύριε Ζιακόπουλε καλή νύχτα τελειώνοντας το δελτίο σας, καλή νύχτα ''κουρμπάνι''(ψυχή μου στα βλάχικα ) σας αποκρινόταν η γιαγιά μου.Χαιρετισμούς

    Λευτέρης Φωτόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με συγκινείς πολύ, φίλε μου! Δεν είναι μόνο τα χρόνια της ΕΡΤ και ο αείμνηστος Ανδρέας που έρχονται στο νού μου. Έχοντας υπηρετήσει ως έφεδρος αξιωματικός στο φιλάκιο της Κακαβιάς επί 15 μήνες, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τους κατοίκους των χωριών αυτής της περιοχής του Πωγωνίου και να γίνω φίλος με πολλούς από αυτούς. Άνθρωποι φτωχοί που πάλευαν όλη την ημέρα με τα ζώα και τα στοιχειά της φύσης μα ταυτόχρονα τόσο πλούσιοι σε συναισθήματα και τόσο βαθιά φιλοσοφημένοι στη ζωή. Θυμάμαι, μπαίναμε σε κάποιο καφενείο κατάκοποι και βρεγμένοι από τις περιπολίες και μονομιάς μας έκαναν τόπο να πλησιάσουμε την ξυλόσομπα που έκαιγε και φώναζαν σχεδόν ταυτόχρονα όλοι μαζί: "Φέρε ένα τσάι ή ένα ρακί στα παιδιά!"
      Αξέχαστα χρόνια και προπαντός αλησμόνητοι άνθρωποι, δυσεύρετοι πλέον!

      Διαγραφή
  4. Σημερινή προγνωστική εικόνα του Μάρτη, από το εποχικό CFS:

    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd3/euT2mMonInd1.gif

    Το κρύο αντιστέκεται για τα καλά στην Ευρώπη, την ώρα που η Αφρική οργανώνει τα φουσάτα της για την εαρινή γενική επίθεση. Η χώρα μας και ο γείτονας ΝΑΤΟϊκός "σύμμαχος" φαίνεται πως αποτελούν αφρικανικά προγεφυρώματα. Θα αποτολμήσει η πολική στρατιά μια τελευταία παράτολμη εισβολή προς το Νότο, η θα μας καταπιούν οσονούπω οι υποτροπικές μεραρχίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χιονισε για λιγη ωρα σαν γιαννιωτικη παπλαμουδα σε Τρικαλα, Λαρισα, Τυρναβο, εστρωσε χιονι 5-10εκ σε Ελασσονα και Καλαμπακα. Πολυ νερο στα ποταμια της Θεσσαλιας με μεγαλες πλημμυρες. Η κακοκαιρια αυτη μενει σαν ενα πολυ εντονο τελευταιο ξεσπασμα του χειμωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλη, γνωρίζεις τίποτα για το φαινόμενο Ζαγορά (και τον αντίστοιχο σταθμό)?

      Διαγραφή
  6. Νάπολι στα λευκά: https://www.tempoitalia.it/news-meteo/meteo-estremo-neve-su-napoli?n=3374 σαν να λέμε χιόνισε στον Πύργο, ένα πράγμα... Πέμπτη η Ιταλία θα δει πολύ χιόνι στα κλασικά μέρη πλέον, δηλαδή από Μπολόνια και πάνω, πράγμα καθόλου περίεργο... Εκεί που θα κλάψουν μανούλες είναι στην Αγγλία όμως... Εδώ εννοείται θα αρχίσουμε να ψάχνουμε τον επόμενο χιονιά των 400 ωρών που ήδη αχνοφαίνεται :). Μόλις τον χάσουμε, θα κοιτάμε τον επόμενο μέχρι να βγουν τα κοντομάνικα και το χωνέψουμε μια και καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά τα λες, Βαγγέλη μου. Μόνο μια μικρή διόρθωση: η Νάπολι έχει το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Θεσσαλονίκη!
    Καλημέρα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πράγματι, αλλά είναι σε πολύ κακό σημείο, προστατευμένη από τον προσήνεμο καιρό, λόγω της οροσειράς των Απέννινων όρεων . Να πω Ηγουμενίτσα τότε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι. Ν' ανέβεις ακόμα λίγο πιο πάνω, στην Αυλώνα της Αλβανίας! Συμφωνώ όμως μαζί σου στο ότι όλες οι προσήνεμες στο Δ-ΝΔ ρεύμα περιοχές με αυτά τα γεωγραφικά πλάτη βιώνουν μεγάλες αχιονίες λόγω προβληματικών θερμοκρασιών.

      Διαγραφή
    2. Στην Νάπολι είχε να χιονίσει απο το 2005 και χιόνισε τώρα με βαση αυτο ελπίζουμε και εμεις που ειμαστε προσηνεμοι στο ΝΔ ρεύμα να δούμε ενα καλο χιόνι

      Διαγραφή
  9. Νομίζω, πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε ότι χιονίζει. Να το στρώσει, να ρίξει 10 νιφάδες όπως χθες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης; τι ακριβώς. Διάβαζα στο άρθρο που έστειλα ως σύνδεσμο ότι άφθονο χιόνι μέσα στο κέντρο της πόλης που να το στρώσει ικανοποιητικά είχε να πέσει από το 1956! Γράφει επίσης, ότι έκτοτε έχουν σημειωθεί κάποιες χιονοπτώσεις με κάποιες μικρές χιονοστρώσεις στα ψηλότερα σημεία της πόλης. Γενικά, πάντως όλο το κομμάτι που βλέπει ατην Τυρρηνική θάλασσα είναι σε ό,τι αφορά τα χιόνια μεγάλη τρύπα, κάτι σαν το δικό μας Ιόνιο. Τουλάχιστον εμείς οι προσήνεμοι περνάμε τον καιρό μας στο χειμώνα προσπαθώντας να καταλάβουμε τι έφταιξε ακόμη μία φορά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή