Με Δ-ΝΔ κυκλοφορία το πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη


Βαρομετρικό χαμηλό στην Τυρρηνική Θάλασσα κινείται Α-ΒΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, οι άνεμοι θα γίνουν παντού νότιοι με ένταση 5 με 7 μποφόρ. Με τους νοτιάδες η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και η παγωνιά θα υποχωρήσει σε όλη τη χώρα. Το Σάββατο (3/3) τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στη ΒΔ Ελλάδα, την Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο στα κεντρικά και τα νότια. Την Κυριακή (4/3) ο καιρός θα είναι γενικά ήπιος με λίγες βροχές τις πρωινές ώρες στη ΒΔ Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Ν-ΝΔ Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Τέλος, το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη (5-6/3) αναμένονται παροδικές βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-3-2018

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 11 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Πιθανές καταιγίδες στα ΒΔ. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.
 
Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές κυρίως στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 11 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Kαι σήμερα στο Θυμάρι είχε σχετική καλοκαιρία και άραγε αυτή να έφταιγε που η γάτα μας πήρε τους δρόμους; Με συνέπεια να τη στριμώξουν δύο σκυλιά (όχι τα δικά μας, αλλά τα ταϊζουμε κι αυτά) στο συρματόπλεγμα ενός άδειου οικοπέδου. Τελικά έβαλε τις φωνές η μάνα μου, τα σκυλιά έκαναν πίσω και η γάτα ανέβηκε στο συρματόπλεγμα, από όπου την έπιασε ο πατέρας μου. Η καημένη τα είχε κάνει - κυριολεκτικά - πάνω της από τον φόβο της, αλλά και τα σκυλιά είχαν δύο αμυχές πάνω από το μάτι και στη μύτη αντίστοιχα, αφού η γάτα είναι τηρουμένων των αναλογιών ο καλύτερος κυνηγός στον κόσμο.

    Καλύτερος και από το χταπόδι, που φωτογράφισα σήμερα και μετά το άφησα και πάλι ελεύθερο στον βυθό. Αντί να είμαι εκεί να βοηθήσω στο επεισόδιο. Διπλωματικό επεισόδιο έγινε, εξάλλου, και με τη Ρωσία, που σύμφωνα με το Reuters απειλεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να σταματήσει τη συνεργασία της με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή πολλές αποφάσεις του είναι ενάντια στα συμφέροντά της.
    https://www.reuters.com/article/us-russia-court-echr-withdrawal/russia-may-end-cooperation-with-european-court-of-human-rights-ria-idUSKCN1GD47U?il=0

    Άλλο ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει, εξάλλου, ότι οι Ρώσοι καταγγέλλουν την ύπαρξη 20 στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Συρία, σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι. Αλλά και ότι προμηθεύουν τους Κούρδους με υπερσύγχρονα και εξελιγμένα όπλα. Ο Guardian έγραψε από την άλλη, ότι τρεις Αμερικάνοι γερουσιαστές θα ζητήσουν να σταματήσει η βοήθεια των ΗΠΑ προς τη Σαουδική Αραβία (ανεφοδιάζει τα αεροπλάνα της) στον πόλεμο της Υεμένης. Μύλος γενικά.
    https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-usa-russia/russia-says-u-s-has-set-up-about-20-military-bases-in-syria-ria-idUSKCN1GD3ZY?il=0
    https://www.theguardian.com/world/2018/feb/28/yemen-saudi-arabia-war-us-support-senator-push-to-end
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πρωινή συννεφιά δεν άφησε να κάνει ούτε σήμερα την εμφάνιση της η παγωνιά και έτσι μετά τις 11 που έβγαλε ηλιο γλυκανε αρκετά.Το λιγοστό χιόνι στην κορυφή της Διρφης δεν εμπόδισε τα δέντρα όχι μόνο να φουσκώσουν αλλά να μπουμπούκιασουν ακόμα και τα πλατάνια στο Σχηματάρι όπου δουλεύω.Το ίδιο σχεδόν σκηνικό και στο χωριό μου.Το ελάχιστο πλέον χιόνι του Ελικώνα μοιάζει αδύνατο για να σταματήσει τον ερχομό της Άνοιξης.Μόνο ο Παρνασσός στέκει εκεί αγέρωχος στα άσπρα ντυμένος και τον δυτικό άνεμο που πνέει αρκετά δυνατός προσπαθεί να μας ξεγελάσει ότι ακόμη ειναι;χειμώνας.Κατά τ'άλλα οι αμυγδαλιές μετά τα φύλλα αρχίζουν και καρπιζουν και αν όπως λέει ο Δάσκαλος το πρώτο 10ημερο έχουμε νοτιαδες δεν θα αργήσει να φάμε και τσαγαλα.Σε μέρη απάνεμο βρήκα σήμερα και τα πρώτα σπαράγγια,λίγο σκούρα από το κρύο αλλά σχεδόν 30 εκατοστά ύψος.Στην Αλιαρτο μπουμπούκιασαν ως και οι μουριες(παρότι όπως ο κάμπος της κωπαιδας αργεί να ζεστάνει ελέω Παρνασσου).Το μόνο μελανό σημείο στην απογευματινή μου βόλτα Και ενώ για ακόμη μια φορά χάζευα τα γεράκια,ήταν κάποια σημάδια που είδα κοντά στο αμπέλι μου και όταν πλησίασα είδα μέσα σε μια μεγάλη λακκούβα με νερό να έχουν "οργώσει"στην κυριολεξία με τα πόδια τους όλο το μέρος εκεί γύρω ένα κοπάδι από αγριογουρουνα(πάνω από είκοσι μου είπε ένας βοσκός ότι είδε το πρωι)και μαζί και ένα άτυχο λαγουδάκι που δεν ξέρω πως βρέθηκε κοντά τους.Το είχαν κανει"λιωμα".Για μια στιγμή σκέφτηκα να το αφήσω βορά στα γεράκια,αλλά το λυπήθηκα και έτσι το εθαψα λιγο πιο περα.Πολύ στεναχωρήθηκα,όμως στην φύση δεν παίζουν τέτοια συναισθήματα.Καλό μήνα σε όλους και καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στον χειμώνα που φεύγει .....
    Ωραίο το άρθρο σας κ.Ζιακόπουλε ,καλό μήνα κιόλας .
    Σίγουρα εδώ στην Αττική ήταν καλύτερος ο χειμώνας από αυτόν τον εφιαλτικό του 2013-2014 παρ'όλα αυτά θα έλεγα οτι ήταν ένας πολύ καλός χειμώνας για τα ορεινά ημιορεινά και κυρίως για τα βουνά-χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Μάλιστα στην Πελοπόννησο είχαμε ρεκόρ λειτουργίας ημερών στα χιονοδρομικά κέντρα. Μπορεί στα πεδινά να μην ήταν ο χειμώνας που ο καιρόφιλος θα θυμάται όπως λέει ο δάσκαλος αλλά ήταν ένας ήπιος χειμώνας που έθαψε όμως κυριολεκτικά τα ελληνικά βουνά και στο τέλος του Φλεβάρη χιόνια πέσανε και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Όσον αφορά τα νερά ήταν πολλά και αργήσανε να έρθουν φέτος το χειμώνα,θα έλεγα οτι μας θυμήθηκαν τον Γενάρη και κυρίως τον Φλεβάρη ενώ η εμμονή των νοτιάδων φέτος ήταν τρομακτική( ήταν κιόλας ψυχροί νοτιάδες καθώς αυτός ήταν και ο λόγος που ακόμα και το πιο νότιο χιονοδρομικό της χώρας έκανε ρεκόρ στις ημέρες λειτουργίας του).Πρακτικά δυο ήταν οι βαρβάτες διαταραχές της σεζόν 2017-2018 ,η πρώτη το χαμηλό εκ Σύρτης τον Δεκέμβρη και ο χιονιάς τέλος Φλεβάρη στην βόρεια Ελλάδα. Είδανε και τα Γιάννενα χιονόπτωση την ίδια μέρα με την Θεσσαλονίκη, σε μια μέρα που ο υετός και τα καθοδικά που έβγαλε το σύστημα από τις καταιγίδες ήταν τόσο ισχυρός που κατάφερε το χιόνι να κατέβει και μέσα στην πόλη πρόσκαιρα κατά τις 5 το πρωί. Ήταν ωραίο το ξενύχτι εκείνο το βράδυ για να δεις πως θα συμπεριφερθεί αυτό το χαμηλό που βγήκε στην Ιταλία από το σιβηρικό ψύχος που κατέβαινε και έπληξε όλη την Ευρώπη. Όσον αφορά τις προγνώσεις τις 2 τελευταίς μέρες του μήνα ήταν κάπως ναυάγιο για την βορειοδυτική Ελλάδα και ο δάσκαλος που ανέφερε για την Κόνιτσα ,δεν λέω είναι δύσκολο πολλές φορές να βγάλεις πρόγνωση ακόμα και για το τόπο καταγωγής σου αλλά εκεί είναι και η ομορφία του καιρού, από κάθε μεταβολή να μαθαίνεις και κάτι καινούργιο. Σαν καιρόφιλος-ερασιτέχνης μετεωρολόγος θα ακουστεί περίεργο αλλά σε τέτοιες διαραταχές δεν κοιμάσαι το βράδυ αλλά παρακολουθείς πως περνάει το σύστημα πάνω από την χώρα και πως συμπεριφέρεται ,άλλωστε εκεί είναι η ομορφιά του καιρού . Δεν εχει σημασία αν θα επηρεαστεί η Αττική , όποιο σημείο της χώρας έχει καιρικό ενδιαφέρον πρέπει να είσαι εκεί να το παρατηρήσεις ,μόνο έτσι θα μάθεις τι έστί πρόγνωση. Έτσι και αλλιώς η βοήθεια από τους επαγγελματικούς-αξιόπιστους μετεωρολογικούς σταθμούς και τις κάμερες αλλά και τις "αξιόπιστες αναφορές" είναι πολύτιμη.
    Ο χειμώνας τελείωσε πρακτικά και μαζί με αυτόν και το 1ο δεκαήμερο του Μάρτη. Από εκεί και έπειτα οτι και να κάνει καλοδεχούμενο θα είναι, υπάρχει μια πιθανότητα να βγάλει δυστηχώς για τα δέντρα και τους αγρότες κάποια ψυχρή εισβολή γιατί από οτι φαίνεται και όπως πιστεύω ο καιρός θα "ξεκουραστεί" για λίγο σε Αγγλία-βδ Ευρώπη μετά από τέτοια εμμονή με την άνοδο του Αζορικού Αντικυκλώνα . Αυτο το θερμό διάστημα το 1ο δεκαήμερο του Μάρτη είναι ύποπτο πάντως ,προφανώς όμως μπορεί να μην συμβεί και τίποτα, όλα αυτά σενάρια επι σεναρίων είναι...θα δείξει. Οτι και να γίνει καλοδεχούμενο θα είναι για εμάς τους εραστές της μετεωρολογίας.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο σχόλιο, φίλε Ι.Κ. Μιά πολύ καλή συνοπτική περιγραφή του φετινού χειμώνα. Θα την σώσω στο "αρχείο χειμώνων", που κρατάω στον υπολογιστή μου, ένα αρχείο που φέτος ήταν βέβαια ιδιαίτερα φτωχό σε καταγραφές. Για το δεύτερο μισό του Μάρτη (χοντρικά) κάτι υποψιάζομαι και εγώ, αλλά δεν τολμάω να κάνω εκτίμηση, μετά τη νίλα που έπαθα (πάθαμε) για την "επικείμενη" γενική χειμερινή αντεπίθεση από τέλη Φεβρουαρίου ως αρχές Μαρτίου, που βέβαια στην Ελλάδα δεν ήρθε ποτέ. Τουλάχιστον όχι έτσι όπως τη φανταζόμασταν και (βάσει στατιστικής) την περιμέναμε.

      Διαγραφή
    2. Σωστά σχόλια!
      Γιώργο κάτι φαίνεται μετά τις 11 Μαρτίου όντως αλλά μη λές ότι πέσαμε παταγωδώς έξω.
      Εντάξει περιμέναμε καλύτερα πράγματα για τον Μάρτιο αλλά σαν γενική κυκλοφορία για το σύνολο του χειμώνα νομίζω ότι το είχαμε καταλάβει-συζητήσει απο τις αρχές Δεκέμβρη ότι η νοτιοδυτική κυκλοφορία οι ήπιες θερμοκρασίες κ τα νερά θα ήταν αυτά που θα κυριαρχούσαν φέτος κ όντως έτσι έγινε.

      Διαγραφή
    3. Φίλε Ι.Κ. Φέτος όντως έβαλε μπόλικα χιονιά στα ορεινά.Όμως Χειμώνας για τα ορεινά δεν είναι να βάζει μόνο χιόνια αλλά και να τα παγώνει κιόλας.Και μη παίρνουμε σαν παρ. τα χιονοδρομικά άνω των 2000μ. για να πούμε ότι έκανε στα ορεινά Χειμώνα. Δηλ. αν ρωτήσεις κάποιον απ το χωριό Καλάβρυτα ή την Αραχωβα θα σου πει ότι έκανε Χειμώνα φέτος;μην τρελαθούμε.Έκτός κι αν όντως το κλίμα τους είναι ήπιο εκεί.Όπως φαίνετε όλοι συμφωνούμε ότι φέτος είχε ένα καλό ήπιο Χειμώνα αλλά ήπιο Σ'ΟΛΑ ΤΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ,πλιν άνω των 1800μ άλλά ακόμα και εκεί θα το δούμε σύντομα κυρίως στα βουνά της Πελοποννήσου μίας και αναφέρθηκες.Και να μη βάζουμε όλα τα πεδινά στο ίδιο τσουβάλη.Ακόμα και στο ήπιο υπήρχαν διαφορές μεταξύ πεδινών Ελλάδας.

      Διαγραφή
  4. παντως ωραια ειναι να βλεπεις τα δεντρα να ανθιζουν,να βγαινουν τα λουλουδια,να μυριζεις την ωραια μυρωδια τους και να βλεπεις να ομορφενεται ο χωρος.....
    ομορφη και γλυκια εποχη η ανοιξη.......
    καρδιτσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε από την Καρδίτσα, με το συμπάθιο που λένε στο χωριό μου, και τα γραφόμενά σου θα ομορφήνουν πολύ, αν προσέξεις λίγο περισσότερο την ορθογραφία.
      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
    2. Εντάξει..κύριε ζιακοπουλε θα ήθελα πολύ να σας γνωρίσω από κοντά..
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Έκανα παρατήρηση για ορθογραφία με ορθογραφικό λάθος. Αδικαιολόγητος για να μην πω απαραδεκτος! "Ομορφύνουν" είναι το σωστό. Συγγνώμη!

      Διαγραφή
    4. Το έχω πάθει και εγώ κ.Ζιακόπουλε. Είναι οι συνέπειες της ...αχιονίας. Που επηρεάζει ακόμα και όσους δεν μπορούν (λόγω θέσης, κύρους και "αναγνωρισιμότητας") να εκφραστούν ελεύθερα ως χιονόφιλοι.

      Διαγραφή
    5. Εντύπωση και σε εμενα έκανε η παρατήρηση για ορθογραφικό λάθος δεν το ειχε κανει καμια φορα μεχρι τώρα.
      Καλημέρα

      Διαγραφή
    6. Ωραία όλα αυτά που είπες για την Άνοιξη φίλε Καρδίτσα,αλλά λίγο νωρίς να τα σκεφτόμαστε.Παρόλο που τα σημάδια φαίνονται απο τώρα.Πέρα απ'αυτό καιρικά έχει κι άλλα καλά η Άνοιξη που και γι'αυτά είναι λίγο νωρίς,και σαν καιροφιλος τα επιθυμώ απ'το Πάσχα και μετά...και να μη ξεχνάμε την ημερομηνία 7-4-2003 που καλός η κακός υπάρχει και δε φταίω εγώ γι'αυτό...καλά τους Μαρτιους δε μπορώ να τους αναφέρω όλους τώρα...

      Διαγραφή