Από τη μαγεία στη θρησκεία και από εκεί στην επιστήμη!


Ο Αναβροχιάρης. 
Φωτ. Λευτέρης Ελευθεριάδης
Το ιδιόμορφο έθιμο (δρώμενο) του Αναβροχιάρη με τις διάφορες παραλλαγές του (Περπερούνα. Πιπεριά, Πιπερούγγα, Κουσκουντάνα, Ντουντούλα, Παπαρούδα κ.λπ.) έχει ως κύριο στοιχείο τη φυτομορφική μεταμφίεση και βασίζεται στη λεγόμενη ομοιπαθητική ή μιμητική μαγεία. Ο Αναβροχιάρης, η Περπερούνα κ.λπ. συμβολίζουν τη φύση και το νερό που συνήθως ρίχνουν επάνω τους οι κάτοικοι είναι η βροχή με την οποία η φύση γίνεται πράσινη. Το νέο στοιχείο που προστέθηκε στις μεταχριστιανικές τελετές αυτού του εθίμου είναι η επίκληση στη βοήθεια κάποιου Αγίου ή του ίδιου του Θεού για την έλευση της πολυπόθητης βροχής. Οι ιερείς, που πήραν τη θέση των δημόσιων μάγων, δεν είχαν ως αποστολή τον απευθείας έλεγχο των μετεωρολογικών φαινομένων. Μεσολαβούσαν μεταξύ των πιστών και των θεών, μεταφέροντας τις ικεσίες των πρώτων προς τους δεύτερους για ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο άνθρωπος αποφάσισε να βασιστεί πλέον στις δυνάμεις του για τον έλεγχο του καιρού. Οι βροχοποιοί και γενικότερα οι τροποποιητές του καιρού προσπαθούν με διαδικασίες που βασίζονται κυρίως στη Φυσική των Νεφών να φέρουν ή να αποτρέψουν τον υετό, να καταστείλουν το χαλάζι, να διαλύσουν την ομίχλη κ.ά. ‘Όπως αναφέρω και στον τρίτο τόμο του βιβλίου ΚΑΙΡΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι η τροποποίηση του καιρού παραμένει μία ιδέα της οποίας η ώρα δεν έχει έλθει ακόμη ή ότι η υπόθεση αυτή έχει ουσιαστικά τελειώσει. Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος του καιρού, προς το παρόν, παρα­μένει όνειρο.

Καλή Παναγιά σε όλους

3 σχόλια:

  1. Καλή Παναγιά κ ζιακοπουλε! Χρόνια πολλά σε όλες κ όλους! Υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες κ καλό 15Αύγουστο σε όλους!
    Καλή συνέχεια σε όσους έχουν άδειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα καταφύγιο άγριας ζωής στην Εύβοια, οδήγησε στην κινητοποίηση 200 πυροσβεστών μόνο την Τετάρτη 14/8, αλλά και στην εκκένωση τεσσάρων χωριών, γράφει η Le Monde. Δεν υπήρξε κανένα θύμα, αλλά "ήταν μία τεράστια οικολογική καταστροφή σε ένα μοναδικό πευκοδάσος, που ήταν παρθένο μέχρι σήμερα" όπως δήλωσε και ο Κώστας Μπακογιάννης. Μάλιστα, τη στιγμή που η κατάσταση φαινόταν να έχει τεθεί υπό έλεγχο, σημειώθηκε αναζωπύρωση ανάμεσα στα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατάνα. Το πύρινο μέτωπο των 12 χιλιομέτρων έκαψε τα πάντα από τα Ψαχνά, ως τα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη, ενώ επιστρατεύτηκαν για την αντιμετώπισή του 75 πυροσβεστικά οχήματα, εννέα ελικόπτερα, επτά αεροπλάνα και αναμένονταν και άλλα δύο αεροσκάφη από την Ιταλία και δύο από την Ισπανία.

    Μετά από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός rescUE. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ευτυχής που δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε μεταφέρθηκαν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία. Για προληπτικούς λόγους τρία ασθενοφόρα είναι σταθμευμένα στην περιοχή. Η Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία έφτασε τις τελευταίες μέρες τους 40 βαθμούς, επλήγη από μία σειρά πυρκαγιών. Και υπάρχει επιφυλακή, εξαιτίας του συνδυασμού των υψηλών θερμοκρασιών, των ισχυρών ανέμων και της ξηρασίας.

    Και των εμπρηστών, να προσθέσω εγώ, που για άλλη μία φορά έδρασαν μεθοδικά και εγκληματικά. Και δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, το 80% των πυρκαγιών οφείλονται σε εμπρησμούς από πρόθεση ή, αμέλεια, σύμφωνα με έρευνες. Kάτι που σημαίνει ότι αν δεν έβαζε το χεράκι του ο άνθρωπος τέσσερις στις πέντε πυρκαγιές δεν θα εκδηλώνονταν ποτέ. Επιστήμονες έχουν πει, μάλιστα, ότι αν περάσει νόμος - που ισχύει σε άλλες χώρες - για να μην αλλάζει το καθεστώς ενός δάσους, δηλαδή, ουσιαστικά να μην μπορεί να χτίσει κανείς εκεί, τότε θα μειωθούν δραστικά οι εμπρησμοί από πρόθεση.
    https://www.lemonde.fr/international/article/2019/08/14/en-grece-l-ile-d-eubee-ravagee-par-les-flammes_5499371_3210.html

    Ο θαλασσοψιττακός

    (Πρόκειται για ασπρόμαυρο θαλασσοπούλι που ζει σε πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη και μοιάζει με παπαγάλο λόγω του μεγάλου και γαμψού πορτοκαλί ράμφους του. Λέγεται και φρατερκούλη και το επέλεξα για προσωνύμιο, αφού όλο παπαγαλίζω ξένα κείμενα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή