Ποιες καταιγίδες θεωρούνται ισχυρές;

Κατακόρυφη τομή ισχυρής καταιγίδας στην οποία φαίνονται τα καθοδικά και τα ανοδικά ρεύματα. Αριστερά της σχεδιάστηκε η μεταβολή του ανέμου καθ’ ύψος.

Στη Μετεωρολογία, με τον όρο καταιγίδα εννοούμε μία ή περισσότερες ηλεκτρικές εκκενώσεις που εκδηλώνονται με φωτεινή λάμψη, την αστραπή, και με οξύ ή υπόκωφο ήχο, τη βροντή. Με πολύ απλά λόγια ο ορισμός λέει ότι καταιγίδα είναι το αστραπόβροντο. 


Βλέποντας όμως τα πράγματα γενικότερα, θα λέγαμε ότι η καταιγίδα είναι μια μικρής διάρκειας τοπική θύελλα που παράγεται πάντα από ένα συγκεκριμένο σύννεφο (cumulonimbus) και συνοδεύεται πάντα από αστραπές και βροντές. Οι έντονες ριπές ανέμου, η δυνατή βροχή και το χαλάζι είναι φαινόμενα που συχνά συνοδεύουν μια καταιγίδα.

Από φυσικής πλευράς η καταιγίδα είναι αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής αστάθειας και ουσιαστικά πρόκειται για μια ανατροπή των στρωμάτων του ατμοσφαιρικού αέρα προκειμένου να επιτευχθεί μια πιο σταθερή διαστρωμάτωση της πυκνότητάς του.

Μια καταιγίδα θεωρείται ισχυρή όχι από το μεγάλο αριθμό των ηλεκτρικών εκκενώσεων ή την ένταση των βροντών, αλλά από την ένταση των συνοδευτικών της καταιγίδας φαινομένων.

Με βάση τα διεθνώς ισχύοντα, μια καταιγίδα χαρακτηρίζεται ισχυρή αν παράγει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω φαινόμενα:
α) Χαλαζοκόκκους διαμέτρου τουλάχιστον 2 εκατοστών.
β) Ριπές ανέμου ίσες ή μεγαλύτερες των 90 χιλιομέτρων την ώρα.
γ) Σίφωνες.
δ) Ισχυρή βροχόπτωση ικανή να προκαλέσει αιφνίδια πλημμύρα.

Η πρόγνωση των παραπάνω κριτηρίων με τη χρονική και τη χωρική ακρίβεια που θα βοηθούσαν πραγματικά τους αποδέκτες των προγνώσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα απασχολεί για πολλά ακόμα χρόνια τη μετεωρολογία!    

9 σχόλια:

  1. Να στε καλά κ ζιακοπουλε! Καλό βράδυ από Μυτιλήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν μη τι άλλο, ευχαριστούμε Δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστουμε δασκαλε για το αρθρο Δυσκολη μερα η σημερινη.με πολυ ζεστη απνοια και υγρασια Ισχυρη βροχοπτωση με αστραποβροντα.και χαλαζι πριν λιγο στην πολη των Γρεβενων , με πληροφορησε.η κορη μου.που μενει εκει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τα ξημερώματα έδειξε ότι είχε αλλαγή του καιρού Και μετά το μεσημέρι ένα σύστημα που κινήθηκε από Παρνασσό και Ελικώνα επηρέασε όλο τον ορεινό όγκο του και έφθασε στην περιοχή μου Όπως επίσης τον Κορινθιακό και όλη την γραμμή Θεσπιές,Λευκτρα,Καπαρελι, Πλαταιές Ερυθρές,αφήνοντας πολύ καλά ποσοστά υετου,από 15-35 χιλιοστά.
    Τέσσερα διαδοχικά κύματα σαρωσαν όλες τις περιοχές δυτικά κεντρικά και νότια της Βοιωτίας.
    Η θερμοκρασία έπεσε από τους 39 βαθμούς στους 18 και τα αστραποβροντα έφτιαξαν ένα όμορφο σκηνικό.
    Για άλλη μια φορά στον κάμπο ίσα που κατάφερε να καταβρεξει το έδαφος.
    Ευχαριστούμε τον δάσκαλο για το όμορφο άρθρο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλ οι άνεμοι επιφάνειας μπροστά από την καταιγίδα είναι αντίθετοι ως προς την φορά της κατεγιδας;;Στην φώτο το σύννεφο κινητε από αριστερά προς τα δεξιά.σωστα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμείς εδώ στην Άνδρο μελτεμακι..δροσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άλλοτε χαλούν τα βροχόμετρα και δείχνουν αλά Μύκονο κι άλλοτε αλά Άλφα Κτήμα Αμυνταίου, δηλαδή 0 mm.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δασκαλε το ιδιο προβλημα υπαρχει και με την προγνωση των σεισμων.Ο Τ. Αρνιακος το εγραψε "επιχειρησιακη μετεωρολογια =Ζιακοπουλος Δ."!Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εντονη βροχη και αστραποβροντα τωρα στο Ριον Δεν ειναι βροχη ασταθειας αλλα μετωπικη βροχη που μπηκε οχι απο τα ορεινα του νομου αλλα απο την περιοχη του Αρσξου και του πατραικου Φιλε μου Χριστοδουλε σημερα εδω στο στενο εχουμε επιτελουςτην τιμητικη μας ωραια κσταιγιδα και πολυ δροσια σπανια για ιουλιο μηνα Ευχομαι να μην πΑθεται εσεις οι αγροτες καμια ζημια!!!ΣΗΜΕΡΑ ΧΙΟΝΙΣΕ ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 30 CM ΧΙΟΝΙ Αυτο δεν ειναι
    Παραδοξο γιατι η βορεια νορβηγια εχει μεσηθερμοκρασια ιουλιου 12 περιπου βαθμους οσο εμεις τον Μαρτιο μηνα Καλο βραδυ σε ολους και κυριως χαιρετω τον φιλο Χριστοδουλο και τον Πατριωτη μου Φωτη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή