Εκτιμήσεις για την εξέλιξη του καιρού ως τα μέσα του Σεπτέμβρη

Η εισβολή ψυχρών αερίων πολικής προελεύσεως στη βόρεια και οσονούπω στην κεντρική Ευρώπη αποτελεί την ανεπίσημη πρώτη του φετινού φθινοπώρου στην ήπειρό μας. Πέρα από αυτό, οι μεταφερόμενες ψυχρές αέριες μάζες θα παραμείνουν στην περιοχή επί πολλές ημέρες λόγω της κυκλοφορίας εμποδισμού τύπου «ωμέγα» που θα επικρατήσει στον ΒΑ Ατλαντικό- Ευρώπη. Με την προαναφερθείσα εξέλιξη, πέρα από τις χαμηλές θερμοκρασίες, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ικανές να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό ισχύει περισσότερο για τις χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης, τη Β-ΒΑ Ιταλία και τα Β-ΒΔ Βαλκάνια, όπου θα λιμνάζουν θερμές και υγρές αέριες μάζες.


Η χώρα μας, ευρισκόμενη νοτιοανατολικά του κεντροευρωπαϊκού στροβίλου, δεν θα επηρεαστεί σημαντικά από αυτόν. Εξαίρεση ίσως αποτελέσουν η Δ-ΒΔ Ελλάδα και περιοχές της βόρειας χώρας, οι οποίες θα επηρεάζονται από τις περιφερειακές διαταραχές του στροβίλου. Οι πιθανότητες οι ψυχρές αέριες μάζες της κεντρικής Ευρώπης να κινηθούν πιο Ν-ΝΑ είναι περιορισμένες.

Για την προοπτική φθινοπωρινού καιρού στη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου στη χώρα μας, ας κρατήσουμε μικρό «καλάθι». Παρακμασμένες αυγουστιάτικες ημέρες μάς περιμένουν με σχετική ζέστη, περισσότερη υγρασία και ακριβοθώρητες βροχές ιδιαίτερα στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Πάντως, στη Β-ΒΔ Ελλάδα τα πράγματα θα είναι καλύτερα και ως προς τις θερμοκρασίες και ως προς τις βροχές. 

22 σχόλια:

  1. Ο Δάσκαλος μίλησε και δεν έχω να προσθέσω κάτι,τα ίδια περίμενα και εγώ πάνω κάτω δεν μου προκαλεί έκπληξη συνεχίσει της ανοβρια στις περισσότερες περιοχές τις χώρας αρκεί να μην μας βγει ξυνή το δεύτερο 15μερο του Σεπτεμβρίου Χρήστος από Όθρυ από το πρώτο σχετικά δροσερό βράδυ,από αύριο και πάλι την ανιούσα ο υδράργυρος όπως λέει και ο δάσκαλος παρακμασμενες Αυγουστιατικες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο ο Αύγουστος τελειώνει σε μια εβδομάδα , αυγουστιάτικες είναι λοιπόν οι μέρες που απομένουν. Το πρώτο 15ημερο του Σεπτέμβρη θα είναι οι παρηκμασμένες αυγουστιάτικες. Έτσι κι αλλιώς η μέρα έχει μειωθεί αρκετά οπότε παρά τη ζέστη τις νύχτες δροσίζει . Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού

      Διαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση δάσκαλε!
    Νομίζω ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι η καιρική κανονικότητα του Σεπτεμβρίου για την ελλάδα. Θα ήταν έκπληξη να έχουμε φθινοπωρινό καιρό στο πρώτο 15ημερο μάλιστα.
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάσκαλε ευχαριστούμε για την αναλυτική κ μεσοπρόθεσμη εκτίμηση.
    Πάνω κάτω όπως τα περίμενα κ εγώ.
    Νομίζω ότι ότι δε πρέπει να βιαζόμαστε,καθώς όπως ξανά είπαμε η ζέστη θα συνεχιστεί κατά περιόδους κυρίως στα ανατολικά κ νότια ενώ οι οποίες δροσιές κ μπόρες στη ΔΒΔυτικη χώρα στο πρώτο μισό τού Σεπτεμβρίου είναι σύνηθες φαινόμενο σταδιακής μετάβασης σε πιό φθινοπωρινή χροιά.
    Νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή για μία χώρα όπως η Ελλάδα θεωρείτε άκρως φυσιολογική.
    Στο δεύτερο μισό τού μήνα θα δούμε τι καλό κ αν θα συμβεί.
    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν εμείς οι πιό δυτικοί να πάρουμε καμία ανάσα που τόσο ταλαιπωρηθήκαμε φέτος από την παρατεταμένη ζέστη.
    Υ. Γ. Ο Χριστόδουλος σε προχθεσινό τού σχόλιο για την δική τού εκτίμηση το επόμενο διάστημα θεωρώ ότι έπεσε διάνα σε ότι έλεγε κ ταυτίζεται πλήρως με τα λεγόμενα τού δασκάλου.
    Εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με τον Κωνσταντίνο.Καλοκαιρι έχουμε ακόμα στο 20ήμερο του Σεπτέμβρη .Μετά δεν μπορεί,τα πράγματα θα αλλάξουν.Υποχρεούνται!!.Κατά τα άλλα κοινωνία και περιβάλλον πάνε "ασορτί".Αμφότερα σε παρακμή.Οι φύλακες ας γρηγορούν.Οι καιροί ου μενετοί.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θαυμάζω τις καταιγίδες στην δορυφορική που εκδηλώνονται στην Ισπανία-- βορειοδυτική Αφρική-- νότια Γαλλία-- Ιταλία. Αυτά τα μέρη εκεί όταν έχουν εκτεταμένα βαρομετρικά χαμηλά η στάσιμο στροβιλιζόμενο σύστημα, δίνουν ρέστα. Άντε και στα δικά μας μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδας να κάτσει για μέρες αλλά χωρίς καταστροφές. Δάσκαλε ελπίζουμε! Καληνύχτα και καλό ξημέρωμα σε όλους και στον κύριο ζιακόπουλο. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καραβατακης Αντώνιος25 Αυγούστου 2021 στις 12:46 π.μ.

    Καλησπέρα Δάσκαλε, εύχομαι ο Οκτώβρης να είναι πράγματι φθινοπωρινός,με τις πολυπόθητες βροχές που χρειαζόμαστε.Δυστυχως τα τελευταία χρόνια ο Σεπτέμβρης, είναι άκρως καλοκαιρινός τουλάχιστον σε μας στο βόρειο Ανατολικό Αιγαίο. Με απουσία βροχών κ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνεχίζουμε να έχουμε δροσερές ημέρες και αρκετά ψυχρές νύχτες με αποκορύφωμα την χθεσινή όπου στην όμορφη πλατεία του χωριού μου δεν κάθεσαι δεν καθόσουν χωρίς ζακέτα η μπουφανακι.
    Ο δυνατός ΒΒΔ άνεμος καλά κρατεί μέρα και νύχτα.
    Βέβαια από αύριο που θα υποχωρήσει σίγουρα θα κάνη ζέστη,την περίμενα άλλωστε,όμως όπως έχω γράψει πάλι,δεν την φοβάμαι αφού τα βράδια είναι αρκετά δροσερά τουλάχιστον στην περιοχή μου.
    Η ανομβρία όμως έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της και αυτό φαίνεται καθημερινά σε φυτά και δέντρα ακόμη όμως και σε ολα τα πλάσματα της φύσης που απεγνωσμένα ψάχνουν για νερό.
    Οι όποιες ελπίδες όμως πάνε για το επόμενο γύρισμα του φεγγαριού καθώς το τωρινό ήταν εντελώς άδειο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και ειδικά τα ανατολικά και νότια.
    Το...βαθύ μέλλον όμως κάθε άλλο παρά μαύρο διαφαίνεται,οπότε λίγη υπομονή χρειάζεται,εξάλλου έχουμε περάσει και χειρότερες καταστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε γενικές γραμμές καιρική κανονικότητα μου θυμίζει αυτό που περιγράφει ο κος Ζιακόπουλος για το πρώτο 15ημερο του Σεπτέμβρη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ουσιαστικά από το Μάρτιο και μετά έχει βρέξει ελάχιστα. Και εδώ στη Ρόδο που ζω οι αγρότες χτυπούν ήδη το "καμπανάκι" για το πρόβλημα της ανομβρίας και μάλιστα κάποιοι είναι σε απόγνωση. Εδώ μάλιστα έχουμε και ένα παράπλευρο πρόβλημα: τα ελάφια! Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, όμως λόγω της ανομβρίας δεν βρίσκουν επαρκή τροφή, με αποτέλεσμα να κάνουν "καταδρομικές εφόδους" σε καλλιέργειες. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην παραγωγή μελιού. Οι μέλισσες δεν μπορούν να τραφούν σωστά λόγω της ξηρασίας, με αποτέλεσμα η παραγωγή μελιού να έχει μειωθεί φέτος με αντίστοιχη φυσικά αύξηση στην τιμή του (ειδικά σε αυτό από πεύκο). Παράλληλα και η πρόσφατη πυρκαγιά κατέστρεψε αρκετά μελίσσια.
    Η συνέχεια δε με κάνει και πολύ να αισιοδοξώ. Όλη αυτή η ανομβρία, έχω την αίσθηση ότι θα "σκάσει" κάπως εκκωφαντικά. Πολύ φοβάμαι ότι τις καλοκαιρινές μέρες του Σεπτεμβρίου (τουλάχιστον επικουρούν στην διατήρηση του τουριστικού ρεύματος), θα διαδεχθούν μέρες με βροχές/καταιγίδες με μεγάλη ραγαδιότητα από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές σε πολλές περιοχές. Μακάρι να διαψευστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σεπτέμβρης , ο πιο γλυκός μήνας ίσως.Ευχαριστες θερμοκρασίες,συνήθως καλός καιρός μέχρι τις 20 περίπου. Κι έτσι θα πάμε και φέτος... Εμπιστεύομαι τον δάσκαλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι παππούδες στο χωριό λένε ότι πολύ παλιά, τα λεγόμενα πρωτοβρόχια, ξεκινούσαν αυτήν την περίοδο. Τέλη Αυγούστου! Το αναφέρω ως μια ακόμη αλλαγή στον καιρό.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν όλα πάνε καλά κ βάση προγνώσεων, κάτι ανάλογο θα συμβεί αύριο. Κάποιες βροχές κ μπόρες φαίνονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Τώρα δεν ξέρω αν μπορούμε να τις πούμε πρωτοβρόχια, ίσως όχι ακόμη, αλλά δε νομίζω να έκανε ποτέ δυνατές γενικευμένες κακοκαιρίες-πρωτοβρόχια από τέλη Αυγούστου. Εύχομαι η τάση που φαίνεται στα σημερινά τρεξίματα των μοντέλων να παγιωθεί και από αρχές Σεπτέμβρη να υποχωρήσει η θερμοκρασια σε όλη τη χώρα και να έρθουν οι πολυπόθητες βροχές να ποτιστέι σταδιακά όλη η χώρα.
      Καλό απόγευμα από την αρκετά ζεστή και για μήνες άνομβρη Άρτα. Ελπίζουμε στις αυριανές μπόρες...
      Παύλος

      Διαγραφή
    2. Αποστολή δε θα έλεγα ότι θα για το συγκεκριμένο πού αναφέρεις υπάρχει κάτι δεδομένο.
      Είναι αναλόγως τις χρονιές.
      Και ας μη ξεχνάμε ότι στα ΔΒΔυτικα(ως είθισται εκεί ξεκινά πρώτα το φθινόπωρο) κυρίως τα πρωτοβρόχια έστω κ όχι γενικευμένα έρχονται σιγά σιγά από αύριο.
      Υπομονή νωρίς είναι ακόμα.

      Διαγραφή
  11. Καλά τα λενε Απόστολε.Οι βροχές αυτές,25 ΑΥΓ.-15(το πολύ) Σεπτ.,είναι ευεργετικές για την ελαιοκαλλιέργεια .Νομίζω τις συνήθιζε η περίοδος αυτή ,χωρίς να χάνει τα όψιμα καλοκαιρινά της χαρακτηριστικά.Η ελιά ΄"βάζει λάδι" κυρίως τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το GFS αλλά υπόσχεται στα τελευταία τρεξίματα αλλά πάντα ο δάσκαλος έχει δίκιο. Είναι σαν το ποδόσφαιρο, το οποίο παίζεται από δύο ομάδες και πάντα κερδίζουν οι Γερμανοί. Εγώ ήθελα απλά να αναφέρω ότι στη πατρίδα μου την Καλαμάτα τις τελευταίες μέρες απολαμβάνουμε μέρες από τα όμορφα παλιά καλοκαίρια...ισχυρός μπάτης όλη την ημέρα, έως 30 βαθμούς η μέγιστη, με δροσερά και υγρά βράδια. Όμως για να μην ξεχνάμε τη νέα πραγματικότητα, η μέση μέγιστη του Αυγούστου μέχρι σήμερα είναι 35 βαθμοί...μόνο τρεις βαθμούς πάνω από την μέση μέγιστη! Για πρωτοβρόχια δεν έχουμε αυταπάτες, καθώς το φυσιολογικό είναι να έρθουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Θα κλείσουμε λοιπόν 6 μήνες ανομβρίας φέτος. Η νέα κανονικότητα είναι μάλλον παρούσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το θέμα είναι αν θα τελειώσει το παρατεταμένο καλοκαιρινό σερί με κακοκαιρία του τύπου ιανού όπως έγινε πέρισι στις 17-18 σεπτεμβρίου.Μια υπόθεση είναι και αυτή που θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα σας.
    Αγαπητέ Πέτρο στο σχόλιο σου παραπάνω, απαντώ με παροιμία: Χάνουμε τα μάτια και συ κοιτάς τα φρύδια.Εδω οι ελιές έχουν χρώμα ωχρό, έτοιμες που ρίχνουν τα φύλλα από την ανομβρία.Για ποιο λάδι μιλάς.Και η επόμενη χρονιά χαμένη είναι, γιατί δεν υπάρχει καρποφόρο βλαστάρι.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Δημητρη προφανώς και δεν αναφερόμουν στο σήμερα.Αναφερόμουν στο παρελθόν,με αφορμή την ανάρτηση του φίλου Απόστολου. Άλλωστε ως προς τις περιγραφές και τις εκτιμήσεις σου για την τωρινή κατάσταση έχω γράψει ότι δεν υπερβάλλεις σε τίποτα.Να είσαι καλά.-------------Π.Α.

      Διαγραφή
  15. Update.
    Η τραφ που επηρεάζει την νότια Ιταλία τις τελευταίες ώρες,όλα δείχνουν πως τελικά θα κινηθεί νοτιότερα τού αναμενόμενου μέσα στην αυριανή ημέρα.
    Έτσι λοιπόν λόγω αυτής της εξέλιξης σε συνδυασμό με το ΔΝΔυτικο ρεύμα στο Ιόνιο, τη ζέστη θάλασσα κ τα τεράστια ποσά cape στην ατμόσφαιρα, από αύριο το μεσημέρι κ μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι περάσματα από ισχυρές μπόρες η ακόμη κ πολυκυτταρικές καταιγίδες θα πρέπει να έχουμε στα βορειότερα Επτάνησα την Ηπειρο κ τη δυτική Στερεά(πιθανόν από αύριο τη νύχτα κ μετά κ στη ΒΔυτική Πελοπόννησο).
    Θέλει λίγο προσοχή κυρίως για τα βόρεια Επτάνησα κ τα παράκτια της Ηπείρου κ της δυτικής στερεάς όπου όλοι ξέρουμε ότι βρίσκονται εκατοντάδες λουόμενοι καθημερινά.
    Επίσης τα στοιχεία κ σήμερα επιμένουν για οργανωμένο χαμηλό από τα δυτικά μέσα στο 1ο 10ημερο τού Σεπτεμβρίου.
    Άντε καλή μας αρχή λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Cape έχουν τερματίσει για την περιοχή του Ιονίου και είναι όντως ιδιαίτερα υψηλές οι τιμές και σε συνδυασμό που αναφέρεις πολύ σωστά η καιρική κατάσταση χρίζει προσοχής. Για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πιστεύω θα μας έρθει κάτι καλό. Την καλημέρα μου Φώτη και σε όλους τους φίλους. Καλημέρα στον δάσκαλο μας. Φραγκίσκος από παλαιό Φάληρο.

      Διαγραφή
    2. Από το στόμα σου....! Να πάει και να μην ξανάρθει τέτοιο καλοκαίρι. Δεν περίμενα να ζω σε συνθήκες Σουδάν όπως μου τις περιέγραφε φίλος που ζούσε εκεί τη δεκαετία του 80...

      Διαγραφή
  16. Έτσι είναι φίλε Φώτη συμφωνώ ,μένει το δεύτερο να το δούμε καλύτερα τις επόμενες ημέρες . Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή