Η εξέλιξη του καιρού το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη

Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), ο αντικυκλώνας (υψηλές πιέσεις), που θα εγκατασταθεί στα ΒΔ Βαλκάνια θα συνδυαστεί με το θερμικό χαμηλό της Κύπρου, με αποτέλεσμα στη χώρα μας να επικρατήσουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Αναφορικά με τις λοιπές βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και στις ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Την Παρασκευή (3/9), οι πιθανότητες βροχής στις περιοχές που προαναφέρθηκαν παρουσιάζονται μειωμένες. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια διαμερίσματα της χώρας θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. 

Το Σάββατο (4/9), μόνο αργά το βράδυ είναι πιθανό να βρέξει στη ΒΔ Ελλάδα. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν σε όλα τα πελάγη και η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Την Κυριακή (5/9), αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι άνεμοι μόνο στο Καρπάθιο θα φθάσουν τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. 

Η νέα εβδομάδα θα είναι εβδομάδα του μελτεμιού, το οποίο φαίνεται ότι θα έχει και μεγάλη ένταση και διάρκεια. Κατά τα άλλα, από την Τρίτη οι βροχές θα περιοριστούν στις ανατολικές και νότες περιοχές και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Καλό μήνα, φίλοι μου

43 σχόλια:

  1. Επιτέλους ανάσες, κ οι βροχουλες καλοδεχούμενες!! Ευχαριστούμε κύριε Ζιακοπουλε, καλό μήνα σε εσάς κ σε όλους τούς φίλους!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καραβατακης Αντώνιος1 Σεπτεμβρίου 2021 στις 2:12 μ.μ.

    Καλό μήνα Δάσκαλε,να στε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα εύχομαι σε όλους
    Καλο φθινόπωρο
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα σε όλους.Αρχή Ινδίκτου.Νέο εκκλησιαστικό έτος.Όλο και κάτι γίνεται,όλο και κάτι φαίνεται (καιρικά).Για να δούμε......------------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό Μηνα όλους τους φίλους με υγεία.Τρυγιτης ο μήνας όπως λέει και ο δάσκαλος και εγώ ετοιμάζομαι να τρυγισω το αμπέλι.Τωρα στα του καιρού κάτι φενεται να περιμένουμε κυρίως Κυριακή Δευτέρα . Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα σε όλους και καλό καιρό να έχουμε.

    Οι βοριάδες που αναμένονται θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα, κάτι που είναι σημαντικό, καθώς σύμφωνα με αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύει το Reuters η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μειώσει κατά 9 χρόνια το προσδόκιμο ζωής για το 40% των Ινδών. Πάνω από 480 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Νέο Δελχί, εκτίθενται καθημερνά σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία έχει εξαπλωθεί και γεωγραφικά τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα η ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί σημαντικά και στη δυτική πολιτεία της Marahasthra, αλλά και στην κεντρική πολιτεία Madhya Pradesh.

    Εξαιτίας όλων αυτών, η Ινδία έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα NCAP για να μειώσει τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 1,7 χρόνια και κατά 3,1 έτη στο Νέο Δελχί. Το πρόγραμμα έχει στόχο να μειώσει κατά 20% με 30% τις βιομηχανικές εκπομπές ρύπων και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων στις 102 πιο επιβαρυμένες πόλεις μέχρι το 2024. Το Νέο Δελχί αναδείχτηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο, αλλά πέρσι το καλοκαίρι τα 20 εκ. κατοίκων του ανέπνευσαν σχετικά καθαρό αέρα, χάρη στα lockdown.

    Ωστόσο, ο τοξικός αέρας επανήλθε τον χειμώνα, καθώς επιβαρύνθηκε και από τις καύσεις που γίνονταν σε αγροκτήματα στην Punjab και τη Haryana. Το γειτονικό Μπαγκλαντές μπορεί με τη σειρά του να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής κατά 5,4 χρόνια, αν βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στα επίπεδα που συνιστά ο ΠΟΥ.
    https://www.reuters.com/world/india/pollution-likely-cut-9-years-life-expectancy-40-indians-2021-09-01/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό μήνα σε όλους! Πώς να μην είναι καλός αφού ξεκινά με βροχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύχομαι να έχουμε ένα κανονικό φθινόπωρο, με τις βροχούλες του, που τόσο ανάγκη έχουνε τα μέρη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ Χρήστο σχετικά με το όνομα του χωριού Βούτυρο.Άλλωστε έχεις πει ότι έχεις υπηρετήσει σαυτά τα μέρη.Στη δημώδη γλώσσα,η χρήση της γενικής στα τοπωνύμια και μάλιστα παρεφθαρμένης,είναι συνήθης. Π.χ. η Απείρανθος (προελληνικό),της Απειράνθου. Πού πας? στ Απεράθου.Πάντως το χωριό είναι πανέμορφο και με πρωτη ευκαιρία θα το επισκεφθώ.Φεύγοντας δεν θα παραλείψω να πάρω μαζί μου......βούτυρο!.Να είσαι καλά.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, κ. καθηγητά, υπηρέτησα στη Φουρνά (η) - ως το 1940 Φουρνάς (ο) - άλλο μπέρδεμα κι αυτό - και σπούδασα στο Καρπενήσι, συνολικά έζησα 10 χρόνια στην εκπληκτική Ευρυτανία. Υπηρέτησα στο δασαρχείο προτύπου Δασοπονίας Φουρνά, αρσενικό επειδή ιδρύθηκε πριν το 1940.

      Διαγραφή
  10. Γλυκό καλοκαιράκι του έτους 2021 σε αποχαιρετούμε με μεγάλη χαρά. Στον αγύριστο να πας μαζί με τους καύσωνες,τις πυρκαγιές,τις καταστροφές και όλα τα δεινά που έφερες.Καλο μήνα με υγεία να έχουμε όλοι και ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.Η ελπίδα μας κρατάει στη ζωή αυτή.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλό μήνα σε όλους.Καλο φθινόπωρο.
    Μακάρι να έρθουν οι καλές βροχές, όπως λέει και ο κύριος ΙωάννηςΤ.
    Εκείνο το μελτέμι δε χρειάζεται όμως τέτοια εποχή.Θα δούμε τη συνέχεια.
    Καλό βράδυ σε όλους.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους, καλό μήνα κ καλό φθινόπωρο να έχουμε.
    Καλοκαίρι με ατελείωτες ζέστες κ ατελείωτες λιακάδες τέλος!
    Όπως είχα υποσχεθεί εδώ κ πολύ πολύ καιρό(το θυμάται ο φίλος Πέτρος) πίστευα ότι το φετινό φθινόπωρο θα έρθει στην ώρα τού κ έτσι πάει να συμβεί.
    Από τις 27 τού μήνα επίσης επέμεινα για οργανωμένο χαμηλό μέσα στο πρώτο 10ημερο τού Σεπτεμβρίου.
    Τελικά όχι ένα,αλλά δύο όπως όλα δείχνουν, θα είναι τα βαρομετρικά πού θα επηρεάσουν τη χώρα μας με το πρώτο στις 5-6 τού μηνός(Κυριακή Δευτέρα)κ το δεύτερο στις 10-11.
    Επίσης από βδομάδα ή θερμοκρασία θα υποχωρήσει περαιτέρω σημαντικά σε όλη τη χώρα κ κυρίως στα ανατολικά όπου λόγω των ισχυρών ΒΑ ανέμων για κάποιες ημέρες η ψύχρα θα είναι πολύ έντονη για την εποχή.
    Όσον αφορά στην κατανομή τού αξιολογοτέρου υετού,αυτός φαίνεται να δείχνει προτίμηση κ πάλι στα πιό δυτικά κεντρικά κ βόρεια.
    Φαινόμενα πιθανόν να έχουμε κ στην υπόλοιπη ανατολική χώρα αλλά αυτά θα είναι πιό εξασθενημένα με τα μέχρι τώρα στοιχεία.
    Τέλος βάση διατάξεων,συνεχίζει η προ ημερών τάση για πιό καλοκαιρινές κ πάλι συνθήκες(όχι όμως κάτι ακραίο)κυρίως για τα ανατολικά(επικράτηση δυτικού ρεύματος)προς τα μέσα τού μήνα κ μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Φώτη βεβαίως και το θυμάμαι και όλα δείχνουν ότι,αρχικά τουλάχιστον ,βαίνομεν προς πλήρη επιβεβαίωση.------------Π.Α.

      Υ,γ.Πάντα έλεγα ότι η μελέτη ποτέ δεν πάει χαμένη . "Εάν ης φιλομαθής,έσει και πολυμαθής".

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.
      Έτσι όπως τα λέτε είναι.
      Η πολλή μελέτη σε κάνει πιό σίγουρο κ δυνατό,αρκεί να μην προτρέχεις κ να μην βιάζεσαι.
      Τα ποσοστά αποτυχίας πάντα υπάρχουν αλλά χρόνο με το χρόνο γίνεσαι κ πιό καλός.
      Ακόμη βέβαια θέλουμε αρκετή δουλειά για να φτάσουμε το επίπεδο τού δασκάλου μάς ή κ άλλων μεγάλων προγνωστών-μετεωρολόγων,αλλά ως ερασιτέχνης κ με μεράκι στο χόμπι πού έχω,όποτε βρίσκω κ τον ελάχιστο χρόνο πού μπορώ θα μελετώ.
      Θέλουμε δουλειά ακόμα...

      Διαγραφή
  13. Υ.Γ. Για να μην παρεξηγηθώ όταν λέω για τα ανατολικά ότι δεν διαφαίνεται κάτι αξιόλογο το επόμενο διάστημα εννοώ για κάτι γενικευμένο.
    Περιοχές τώρα όπως η Εύβοια οι Σποράδες κ η ανατολική Μαγνησία γνωρίζουμε ότι με ενισχυμένο ΒΑ ρεύμα μπορεί να βρέξει για πλάκα, οπότε υπάρχουν κ εξαιρέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σημερα ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΙΚΗΣ ΕΓΙΝΕ ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!Δακρυζουν οι καμποι τα ψηλα βουνα οι θαλασσες και οι ψυχες των Ελληνων Δεν ηταν μονο τιτανιος μουσικος αλλα και τεραστιος ανθρωπος ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ!!!ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΙΤΑΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Συγνωμη εαν δεν αναφερομε σημερα στα καιρικα αλλα να σημερα εκλαψα για αυτο που συνεβη ΔΕΝ αναφερομε ουτε κοματικα ουτε πολιτικα αλλα ανθρωπινα για αυτον τον υπεροχο ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟ!!!! ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. «Σε αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα»! Αυτό που ειπώθηκε από τον Άγγελο Σικελιανό στην κηδεία του Κωστή Παλαμά ισχύει και στην περίπτωση του Μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη που τα τραγούδια του θα μείνουν στην αιωνιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συγκίνηση για τη μετάσταση του Μεγάλου Μίκη της Ελλάδας.Έχω την αίσθηση ότι αυτός ο άνθρωπος ξέφευγε από τις κλασικές διαστάσεις της Ευκλείδειας γεωμετρίας.Ανήκει στη νεότερη γεωμετρία των πολλών διαστάσεων.......--------------Π.Α.

    Υ.γ.Τα φέρετρα,δυστυχώς,είναι τρισδιάστατα!-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πέρασε στην αιωνιότητα ο Μίκης, όπως και τα τραγούδια του που έκαναν τόσες γενιές Ελλήνων να ονειρευτούν. Αλλά και τόσες γενιές καλλιτεχνών να εμπνευστούν. Ακόμα και οι Μπιτλς την εποχή που μεσουρανούσαν στη διεθνή μουσική σκηνή, διασκεύασαν το υπέροχο, μελωδία Μίκη Θεοδωράκη και στίχοι Νίκου Γκάτσου, "Αν θυμηθείς το όνειρο μου"...
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ένας μεγάλος κ αληθινός άνθρωπος με Α κεφαλαίο έφυγε σήμερα.
    Εμάς μεγάλος κ αληθινός αγωνιστής μας αποχαιρέτησε.
    Σίγουρα η ανθρωπότητα μένει σημαντικά φτωχότερη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλο μηνα σε ολους, και με λιγη τυχη μηπως(?) και βγαλουμε μερικους μηνες κοντα στα "φυσιολογικα" επιπεδα καιρικων

    συνθηκων και οχι της υπερθερμανσης του πλανητη και των συνθηκων των τελευταιων ετων που συνεχομενα ζουμε... λεμε

    τωρα... ευχαριστουμε για την διδασκαλια στις αναρτησεις, και για την ενημερωση για τον καιρο κ.Ζιακοπουλε...

    υγ: Αθάνατος Μίκη
    https://www.youtube.com/watch?v=MZopMehL0Bo
    Στίχοι: Μίκης Θεοδωράκης

    The Sailor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η απώλεια και του Μίκη, πιέζει αφόρητα πια για πολιτισμική κι όχι μόνο, επανάσταση και ανάταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα.
    Γνωρίζει κάποιος, εάν στους πόλους κατά τους μήνες που δεν ανατέλλει ο ήλιος σε αυτά τα πλάτη, έχει παρουσία το φεγγάρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε φιλε ανωνυμε βεβαιως εχει παρουσια το φεγγαρι γιατι αυτο ειναι δορυφορος της γης και ασχετος της κλισης του αξονα περιστροφης ειναι παντα ορατο

      Διαγραφή
  22. Ευχαριστώ για την απάντηση σχετικά με τη σελήνη και τους πόλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλήμερα σε όλους κ καλή Κυριακή.
    Κατώτερη των λεγόμενων από τα κανάλια κ τα σάιτ καιρού η αλλαγή τού καιρού τελικά σήμερα κ αύριο.
    Λίγα πράγματα σε Ηπειρο κ βόρειο ιόνιο κυρίως μέσα στην ημέρα,βροχές φθινοπωρινού τύπου χωρίς ηλεκτρικά στα υπόλοιπα δυτικά κ κεντρικά ηπειρωτικά,έντονες βροχές η καταιγίδες στα νοτιότερα τού Ιονίου κ την νοτιοδυτική Πελοπόννησο κ τέλος αρκετό έως πολύ νερό φθινοπωρινού τύπου σε δυτική κ κεντρική Μακεδονία κ κυρίως Πέλλα Πιερία Ημαθία.
    Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά ανατολικά ελάχιστα έως καθόλου φαινόμενα, ενώ από τη Δευτέρα έως κ την Πέμπτη λόγω ενισχυμένου βορείου ρεύματος θα έχουμε ορογραφικού τύπου κυρίως φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές κ κυρίως στην βόρεια ΒΔυτική Κρήτη.
    Από το επόμενο ΣΚ όλα συνεχίζουν κ δείχνουν καλό καιρό με βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας ενώ το μάτι παραμένει έντονα στα μέσα τού μήνα με την πιθανή κύκλογέννεση στην κεντρική Ευρώπη,την κατάρρευση τού αντικυκλώνα στα Βαλκάνια κ την εγκαθίδρυση υψηλών πιέσεων επιτέλους στη ΒΔυτική Ευρώπη με ζωνική κυκλοφορία με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή μας.
    Θα το παρακολουθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φώτη... Κανένα χαμηλό δεν ήρθε ποτέ. Μιλάμε για φιάσκο μεγατόνων. Με ήλιο ξημερωσαμε εδώ. Το πρώτο χαμηλό που περιμέναμε εξαφανίστηκε, το δεύτερο που περιμέναμε στις 10-11 του μήνα και που προέβλεψες και εσύ σε προηγούμενη ανάρτηση..εξαφανιζολ και αυτο και αντ αυτου πάμε για θερμή εισβολή το επόμενο ΣΚ. Το φθινόπωρο τελικά δεν αποφάσισε να μας επισκευθει πάρα τις προβλέψεις που μας έδιναν τα μοντέλα!

      Διαγραφή
    2. Έτσι είναι Γιάννη τα ΒΔυτικα εκτός φαινομένων τελικά.
      Όχι ό,τι κ η υπόλοιπη χώρα θα έβλεπε κάτι τρελό.
      Παρόλα αυτά η αστάθεια στα ηπειρωτικά αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη.
      Για τη θερμή εισβολή το επόμενο ΣΚ κ μετά που το έχω αναφέρει ουκ ολίγες φορές μην το βλέπεις κ τόσο άσχημο.
      Πιθανόν να είναι ο προπομπός για νοτιάδες κ χαμηλό στη συνέχεια,γιατί με τούς βοριάδες σωθήκαμε....

      Διαγραφή
  24. Αυξημένη υγρασία,ζέστη και δυσφορία από τις αυτές της εβδομάδας στην περιοχή μου,αλλά ευτυχώς πρωινά και βράδια είχε αρκετή δροσιά έως ψύχρα
    Χαμηλότερη θερμοκρασία την Πέμπτη με ενισχυμένο βοριά,ανέβηκε 2,3 βαθμούς την Παρασκευή,αλλά και τα 2 βράδυα ειχε έντονη ψύχρα όπως και τα πρωινά επίσης.
    Εχθές αρκετή συννεφιά που πυκνωσε λίγο πριν νυχτώσει και μάλιστα για περίπου 20 λεπτά ψιχαλισε χωρίς κάτι άλλο ιδιαίτερο.
    Πυκνή συννεφιά απο το πρωί σήμερα που όσο περνά η ώρα κινείται ανατολικά.
    Ότι ακριβώς έδειξε το φεγγάρι στο προηγούμενο γύρισμα του αυτό ακριβώς βγήκε στην πορεία για να δούμε τι θα δείξει το επόμενο γύρισμα μεθαύριο.
    Υ.Γ:Ο 3ος αετός που χάθηκε μέσα σε ούτε ένα μήνα πέφτοντας και αυτός πάνω σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ δείχνει πόσο πολύ έχει επηρεάσει όλα τα πλάσματα της φύσης η χωρίς κανένα έλεγχο αλόγιστη τοποθέτηση των ανεμογεννητριών σε όλη την περιοχή και δη στον Ελικώνα όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πουλιών και ζώων.
    Τα κοπάδια από αγριογούρουνο σαρώνουν την περιοχή μου και το ίδιο συμβαίνει και με αγέλες από λύκους που επίσης κατακλύζουν την περιοχή.
    Όσο για τις αλεπούδες, αυτές σε λίγο θα τις ταΐζουμε μέσα στις αυλές των σπιτιών αφού πλέον έχουν γίνει περισσότερες από τις γάτες μας.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εγώ, ούτως ή άλλως,κρατούσα μικρό καλάθι,καθ έξιν και καθ υπόδειξιν.Αυτή η "βοούσα σιωπή" σαυτό το μπλογκ δεν μου άφηνε και πολλά περθώρια..........!.Καλημέρα σε όλους.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Οπου λαλουν πόλλοι κοκοροι αργεί να έρθει η κακοκαιρία.παιδια Ούτε χαρτες ποια Ούτε site..το βλέμμα στον ουρανό καθώς την φύση για όποιον γνωρίζει.μας εφαγε η τεχνολογια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και παλι φιασκο.Εδω στο Βολο μια μικρη μπορα και τιποτα παραπανω,Ηλιος με τα ολα του☹️🤔

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλησπέρα σε όλες και όλους,
    Δάσκαλε «καταραμένη φάρα» οι μετεωρολόγοι είστε… στο Facebook κοροϊδεύουν αρκετούς σήμερα επί δικαίων και αδίκων που λένε. Καλή η ενημέρωση όντως αλλά η υπερπληροφόρηση βλάπτει. Η σύγχυση στον κόσμο (κι η μετέπειτα «οργή», κοροϊδία ) είναι μεγάλη. Άλλος προγνώστησ μιλούσε για φθινόπωρο με μέγιστη 23-24 στη Θεσσαλονίκη , γενικευμένη δηλαδή κακοκαιρία και βροχές (πχ ΕΡΤ3) έμπαινες στο ένα site (πχ meteo) και έδινε ήλιο για Κασσάνδρα χωρίς σύννεφα (!) και χωρίς πιθανότητα βροχής ακόμη και στην πρωινή ανανέωση (!) που έγινε στις 10 το πρωί. Και αφού στις 10:30 έβρεξε καλά για ένα μισάωρο με μια ώρα εδώ στην Κασσάνδρα ξανά μπαίνω στο μέτεο και είχε διορθωθεί: έδινε για τις 12 βροχή. Τα φαινόμενα όντως είναι τοπικά και νομίζω ότι οι περισσότεροι επίσημοι και ανεπίσημοι προγνώστες το έχουν επισημάνει, τώρα τι έβλεπε ο ένας κι έλεγε για φθινοπωρινό σκηνικό με πολλή συννεφιά και μέγιστες στη Μακεδονία ως 23 (ουδεμία σχέση σε πολλές περιοχές ήλιος βγήκε και οι μέγιστες έφτασαν τους 27-29 βαθμους)κι άλλος δεν έβλεπε ούτε σύννεφα δεν ξέρω.
    Για Ιόνιο και δυτική Ελλάδα ας μιλήσουν άλλοι φίλοι.
    Εγώ ως απλός παρατηρητής και όχι γνώστης βιώνω πχ στη Χαλκιδική άστατο/ευμετάβλητο σχετικά καιρό, καλοκαιρινού τύπου τοπικές βροχές και θερμοκρασία κανονική δηλαδή όταν βγαίνει ήλιος καίει, όταν κλείνει ο καιρός με σύννεφα έχει δροσιά.
    Καλοκαιρινού τύπου τις ονόμασα διότι και κατά τη διάρκεια του ιουλιου και Αυγούστου υπάρχουν λίγες, ελάχιστες ημέρες που κάνει τέτοιο καιρό , άστατο. Συγνώμη αν κούρασα, αφορμή για το σχόλιο ελαφρό είναι τα πολλά αρνητικά σχόλια που είδα στην ανάρτηση ενός προγνωστη/μετεωρολόγου στο Facebook.
    ΥΓ: μέτρον άριστον…
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Παιδιά δεν ξέρω τι λέτε εσείς για αποτυχία των προγνώσεων καθώς για μένα όλα πήγαν σχεδόν όπως τα περιμέναμε χθες το βράδυ.
    Εδώ στην Αιτωλοακαρνία κ στην περιοχή μου συγκεκριμένα εδώ κ μιάμιση ώρα βγάζει συνεχή καταιγίδα αστάθειας με θερμοκρασία 20,5β αυτή την ώρα.
    Όλα τέλεια!
    Στα ΝΔυτικα ο καιρός κ εκεί φόρτωσε ενώ δυτική κ κεντρική Μακεδονία ρίχνει αρκετό νερό.
    Στην υπόλοιπη χώρα κ κυρίως στα ΒΔυτικα, νομίζω έτσι κ αλλιώς δεν αναμέναμε κάτι αξιόλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. 20,7mm τελικά κατέγραψε ο σταθμός μού στα βόρεια της πόλης τού Αγρινίου από την 3ωρη σχεδόν έντονη βροχόπτωση κατά διαστήματα κ με κάμποσα ηλεκτρικά.
    Μάλιστα στα ενδότερα τού νομού έμαθα ότι τα φαινόμενα ήταν αρκετά έως πολύ έντονα μαζί με σφοδρούς ανέμους.
    Γεμίζει λοιπόν σιγά σιγά από νωρίς φέτος το σακούλι τού υετού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τρομακτικό το βραδινό τρέξιμο του GFS για την Εύβοια ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Γειά σου Φώτη με την ευλογημένη Αιτωλία σου.Το ξαναείπαμε,σαυτόν τον κόσμο τα λεφτά πάνε στα λεφτά και ο υετός στον υετό.Εμείς όχι βροχή,ούτε μυρωδιά δεν πήραμε.Ελάβομεν στην κυριολεξία τον υετοπούλον!.Νάμαστε καλά. Πάμε γι άλλα.Το παιχνίδι μόλις άρχισε.-------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα πολύ καλό φίλε Πέτρο αυτό με το σύνθετο υετός+.
      Στα ανατολικά ψίχουλα μεν,αλλά η εμφάνιση αποκομμένης ψυχρής λίμνης από τετάρτη κ μετά πάνω από τα νότια Βαλκάνια κ την χώρα μας ίσως δώσει κάποιες εκπλήξεις.
      Με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα φαινόμενα δείχνουν τοπικά κυρίως στα ανατολικά την Πέμπτη κ την Παρασκευή.
      Όμως λίγο η εξασθένηση των ισχυρών βοριάδων από την Πέμπτη κ μετά, λίγο η θέρμανση τού εδάφους κ πάλι πάνω από τα δυτικά κ κεντρικά ηπειρωτικά,πολύ πιθανόν να δούμε το μεσημέρι-απόγευμα αυτού τού διημέρου αρκετές μπόρες κ καταιγίδες(τοπικές κ πάλι) σε πολλά τμήματα ανατολικά κ όχι μόνο.
      Θα το δούμε κ αύριο κ μεθαύριο αυτό το σενάριο της υποτροπής καθώς τέτοια εποχή το έργο τού προγνώστη πιστέψτε με είναι πάρα πολύ δύσκολο κ εμπεριέχει μεγάλα ποσοστά λάθους.

      Διαγραφή
  33. Φίλε Φώτη από λάθη και αβεβαιότητες γνωρίζω,και μπορώ να διακρίνω τον σοβαρό και εγκρατή από τον προπετή και ...τσαρλατάνο.Ασχέτως της δικής μας ανομβρίας προς το παρόν,αναμένω με πολύ ενδιαφέρον τη συνέχεια....------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή