Το επόμενο τριήμερο

Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρωσία ως τα ΒΔ Βαλκάνια κινείται γρήγορα Α-ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και παροδικές χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Με το πέρασμά του μετώπου, οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη ΒΑ Ελλάδα. 


Την Τετάρτη (1/2), στο Β. Αιγαίο, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές βροχές και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές και κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. 

Την Πέμπτη (2/2), μόνο στα δυτικά και τα νότια είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. 

12 σχόλια:

  1. Καλησπέρα κύριε Ζιακόπουλε! Ευχαριστούμε για την πρόγνωση του καιρού! Εδώ στημ Λέσβο σήμερα θύμισε χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τραγικά τα τελευταία τρεξίματα γιά κάτι καλό στη χώρα μας.
    Γι'αυτό λέγαμε υπομονή και συγκράτηση.
    Παρόλα αυτά υπάρχει ακόμη χρόνος γιά βελτίωση στο μετέπειτα μίας και το κρύο θα παραμείνει γιά αρκετές μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα δασκαλε και σε ολους τους φιλους.
    Οι συνεχεις διαταραχες που ερχονται απο τον ατλαντικο δεν αφηνουν να στεριωσει μια αντικυκλωνικη σφηνα. Φευγουν ολες οι τραφ γρηγορα ανατολικα. Το πολικο ποταμι που θα ερχοταν το ΣΚ εγινε ρυακι...Οι εικονικοι χιονιαδες των 200 ωρων συνεχιζουν να παιζουν με τα νευρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετράμε 90 ημέρες Χειμώνα (απο 1.12.2022..ως σημείο αναφοράς),δίχως μια ημέρα-η καλυτέρα νυχτα-με αρνητική θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη
    Μάλλον δεν εχει ξαναγίνει, τουλάχιστον από οσα μπορώ να γνωρίζω.
    Η τάση ήταν ξεκάθαρη από την αρχή του Χειμώνα και το μοτίβο επαναλαμβανόμενο με εμμονές, με σταθερά υψηλές θερμοκρασίες ειδικότερα ελάχιστες και τίποτα να μην προδικάζει έναν κρυο Χειμώνα.
    Νομίζω οτι εχει καταρριφθεί κάθε προηγούμενο ρεκόρ τουλάχιστο θερμοκρασιακά.
    Παρατεταμένο όψιμο Φθινόπωρο με ηπια μετάβαση στην πρώιμη Άνοιξη.
    Μάταιο πιστεύω, να υπάρχει προσδοκία για το υπόλοιπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε κύριε Ζιακόπουλε!οι περισσότεροι κοιτάζοντας μακριά αφήσαμε το αυριανό που αυτό το τραφακι θα φέρει αλλαγή με χιόνια και εδώ στην Πελοπόννησο αξιόλογα ακόμα και σε κάποια ημιορεινά.. για τα μακρινά βήμα βήμα.. καλή συνέχεια
    Χρήστος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους/ες!

    Μην αρχίσετε τώρα να ρωτάτε τον δάσκαλο για πρόγνωση μετά το τριήμερο διότι θα εκνευριστώ χαχα. Ο καθένας ας πει όσα θέλει βεβαίως, συζητήσεις κάνουμε εδώ στον φιλόξενο ιστοχώρο του δασκάλου, αλλά δεν χρειάζεται να αρχίσουμε τα παιδιάστικα τύπου: « γιατί σταματήσατε στο τριήμερο;» Μεγάλα παιδιά είμαστε. Εν τω μεταξύ αρχισα να συνηθίζω στις μονοψήφιες θερμοκρασίες, λέτε έτσι που μπαίνει ο Φλεβάρης να φτάσω να μαρεσει; Πάντως ο λαμπεροσ ήλιος και το σταδιακό μεγάλωμα της μέρας βοηθά πολύ. Καλή μας εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και το ευρωπαϊκό και το αμερικανικό συγκλίνουν πλέον ότι μέχρι την επόμενη Δευτέρα δεν θα κάνει τόσο κρύο όσο έδειχναν πριν μέρες ούτε θα έχει ιδιαίτερο υετό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όσοι και όσες έχουν επιλέξει να ενημερώνονται από αυτό εδώ το blog σίγουρα έχουν την καιρικη τους ησυχία καθώς το έμπειρο μάτι του δασκάλου πάντα μας προϊδεάζει αρκετές μέρες πριν για την εξέλιξη του καιρού άρα δεν μου κάνει καμία απολύτως εντύπωση ότι οι πολικοι ωκεανοί έγιναν στην πορεία λίμνη κωπαιδα..χαρείτε την όποια εξέλιξη του καιρού και να είσαστε σίγουροι ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή μέσα στον μήνα εδώ θα είναι ο δάσκαλος...Καλή εβδομάδα σε όλους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κομοτηνή τώρα, μέγιστη θερμοκρασία 4,5° C, παγερή αίσθηση, ένα παροδικο ψιλόβροχο πριν λίγο, χιόνι ψηλοτερα. Μια δυο φορές μόνον, ξαναέκανε μεσημέρι τόσο κρύο, τον φετινό χειμώνα, σε αντίθεση με άλλες χρονιες. Κρύο χωρίς υετό προμηνύουν και τα μοντέλα για πολλές συνεχόμενες μερες, κατι που συνεβη αρκετές φορές στο παρελθον. Τελικά κάθε χειμωνας έχει τις ιδιαιτερότητές του. (Δ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σήμερα πάντως χιονιζε Ορεστιάδα Διδυμότειχο
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κρύο καί στην Ξάνθη χωρίς φυσικά χιόνια τα οποία έχουν περιοριστεί στα ορεινά σύνορα με Βουλγαρία. Συννεφιά σήμερα χωρίς βροχή αλλά με υγρασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κοιτάζοντας τούς χάρτες θερμοκρασιών στην μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα στα μοντέλα oukmo gem κ ecmwf όπου και μελετώ συνήθως(μαζί με το gfs τέλος) παρατηρώ ότι στον ολιγόωρο επηρεασμό της χώρας μας αύριο Τρίτη από το σχετικά ξηρό ψυχρό μέτωπο από τα βόρεια ΒΔυτικα,οι συνθήκες θα είναι ιδανικές για χιόνι σε υψόμετρα κοντά στα 500 με 600μ από την Ηπειρο και τη δυτική Μακεδονία έως την δυτική Θεσσαλία και τη Βόρεια Στερεά(δυστυχώς όμως πολύ λίγα τα φαινόμενα).
    Γύρω στα 700 με 800μ στην υπόλοιπη Στερεά(δυτικά κεντρικά κυρίως) και σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό της Πελοποννήσου, όπου εδώ τα φαινόμενα θα είναι και κάπως πιό αξιόλογα.
    Καλές χιονοπτώσεις και στη βόρεια Κρήτη πάνω από τα 900 με 1000μ.
    Τοπικές βροχές ή μπόρες και στα νησιά τού Ιονίου με χιόνια στα ορεινά κυρίως της Κεφαλλονιάς.
    Τουλάχιστον θα το προσπαθήσει αύριο να θυμίσει καθαρό χειμώνα σε κάποιες περιοχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή