Μπορεί η αυξημένη σκόνη να περιόρισε τον υετό της περασμένης νύχτας στην Αθήνα;

Πηγή: https://atmosphere.copernicus.eu/european-air-quality-forecast-plots


Η απάντηση στο ερώτημα του τίτλου της ανάρτησης δεν είναι εύκολη. Απαιτείται ειδική έρευνα και πλήρης γνώση των πραγματικών τιμών των διαφόρων παραμέτρων που έπαιξαν ρόλο στην όλη διαδικασία. Απλοποιώντας τα πράγματα, θα έλεγα ότι η σκόνη και γενικότερα τα αερολύματα στην ατμόσφαιρα «βάζουν δύσκολα στα μοντέλα» και ότι σε επίπεδο μικροφυσικής των νεφών η αδυναμία μας να τα καταγράψουμε και να τα παρακολουθήσουμε είναι ο λόγος που δεν μας αφήνει να προσομοιώσουμε στον υπολογιστή μας τη γένεση και την εξέλιξη ενός σωρειτομελανία. Τα παραπάνω μπορούν να γίνουν πιο κατανοητά, διαβάζοντας σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο «Καιρός, ο Γιος της Γης και του Ήλιου τόμος ΙΙΙ» που κυκλοφόρησε το 2013. 

 

«Η επίδραση των αιωρούμενων σωματιδίων στο σχηματισμό των νεφών και τη δημιουργία του υετού είναι δύσκολο να προβλεφθεί εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της μη γραμμικότητας των αλληλεπιδράσεων του συνόλου των παραμέτρων που εμπλέκονται στις συγκεκριμένες διαδικασίες. Πέρα από αυτό, η συγκέντρωση και η χημική σύσταση των αιωρούμενων σωματιδίων είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες στο χώρο και το χρόνο και μάλιστα ορισμένες φορές, κάτω από συνθήκες που δεν είναι εύκολο να καθοριστούν, ίδιας φύσεως σωματίδια άλλοτε ενεργοποιούνται ως νεφικοί πυρήνες συμπύκνωσης και άλλοτε όχι. Ακόμα μεγαλύτερη πολυπλοκότητα στη διαδικασία δημιουργίας του υετού εισάγει η ικανότητα ορισμένων αιωρούμενων σωματιδίων να δρουν ως πυρήνες παγοποίησης. Επισημαίνεται ότι το είδος των νεφών που θα σχηματιστούν πάνω από μια περιοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, αλλά τα αιωρούμενα σωματίδια είναι αυτά που θα καθορίσουν τη χωροχρονική κατανομή του υετού που ενδέχεται να προκύψει από τα συγκεκριμένα νέφη.

Η ύπαρξη αυξημένου αριθμού πυρήνων συμπύκνωσης στο εσωτερικό ενός νέφους οδηγεί κατά κανόνα στη δημιουργία πολλών νεφοσταγόνων μικρής διαμέτρου. Οι νεφοσταγόνες αυτές, αν δεν εξατμιστούν, αργούν να εξελιχθούν σε σταγόνες βροχής. Ακόμα, όμως, και αν τελικά δημιουργηθεί υετός, η διάρκεια και η έντασή του δεν θα είναι σημαντικές. Τα παραπάνω πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από τους μετεωρολόγους που καλούνται να προβλέψουν τον υετό στη χώρα μας με αυξημένες συγκεντρώσεις βορειοαφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Πέρα από αυτό, οι κόκκοι της σκόνης που φθάνουν στη μέση τροπόσφαιρα απορροφούν το ηλιακό φως με αποτέλεσμα τη θέρμανση του περιβάλλοντος. Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, ο θερμότερος αέρας στα μέσα και μεγάλα ύψη της τροπόσφαιρας αναστέλλει την ανάπτυξη των καταιγιδοφόρων νεφών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξέλιξη των πραγμάτων μπορεί να είναι τελείως διαφορετική από αυτή που προαναφέρθηκε. Για παράδειγμα, όταν με τα ισχυρά ανοδικά ρεύματα ενός σωρείτη μεταφερθεί στα μέσα και ανώτερα τμήματά του τεράστιο πλήθος υδροσταγονιδίων και νεφοσταγόνων, είναι πιθανό τα μεγάλα ποσά της λανθάνουσας θερμότητας που θα απελευθερωθούν από την παγοποίηση των παραπάνω υδρομετεώρων να ενισχύσουν σημαντικά την κατακόρυφη ανάπτυξη του νέφους και ο σωρείτης να εξελιχθεί σε σωρειτομελανία, ικανό να δώσει μεγάλα ποσά βροχής». 

27 σχόλια:

  1. Εξαιρετική η ανάλυση κύριε Ζιακόπουλε.
    Παλαιότερα είχα διαβάσει ότι η σκόνη αφρικανικής προέλευσης που εμπεριέχεται εντός του μετώπου των καταιγίδων μπορεί να δράσει ανασταλτικά στις βροχοπτώσεις ή μπορεί να δώσει ακραία ηλεκτρική δραστηριότητα.
    Αυτό που αναφέρω είναι περί βαρομετρικών χαμηλών από τον κόλπο της σύρτης - Λιβύη.

    Ευχαριστούμε Δάσκαλε!
    Καλησπέρα σε όλους και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστουμε δασκαλε. Ισως και η ενταση των ανεμων καθ'υψος επαιξε εναν αρνητικο ρολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρα πολύ ωραία και απλή ανάλυση κύριε Ζιακόπουλε. Εμπειρικά πάντως πολύ σπάνια θυμάμαι λασποβροχες με μεγάλες ραγδαιοτητες. Ως επί τω πλειστω τις έχω συνδυάσει με ασθενείς μάλλον βροχές. Την καλησπέρα μου από την καταιγιδατη αυτή τη στιγμή Ρόδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χθες είχαμε 75 χιλιοστά βροχής στα Γιάννενα και σήμερα 28 χιλιοστά στο σύνολο περάσαμε τα 100 σε 48 ώρες!Επίσης είχαμε καλές χιονοπτώσεις στα ορεινά από χθες το βράδυ γιατί νωρίτερα έβρεχε και στα βουνά.Το πρόβλημα μας ειναι το χιόνι εκεί έχουμε αρκετές δυσκολίες τις οποίες πιθανώς δεν θα τις ξεπεράσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 7 mm υετου στην Ξάνθη... Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά α) στις προγνώσεις που συνέχεια πέφτουν έξω τουλάχιστον στην περιοχή μου (ψιχάλα είχαμε και πάλι και όχι υψηλά mm υετου που έδειχνε η πρόγνωση) και β) στο κλίμα που πλέον εδώ έχουμε ξεχάσει τις λέξεις κρύο, βροχή, χιόνι, κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στα καλά της ημέρας ο αξιόλογος υετός στο Ανατολικό Αιγαίο...(25-30mm)....στα ακόμη καλύτερα η τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές έπιασε ιστορικά χαμηλά δεκαετίας...το ακούσατε αυτό? Μας το είπαν στις ειδήσεις ?Οχι!....αντίθετα όταν ανέβαινε...μας το θύμιζαν κάθε μέρα και εξηγούσαν την σύνδεση της τιμής του με την τιμή όλων των αγαθών...!...To TTF GAS από 350 ευρω επεσε στα 27!...έχει πέσει τπτ στις τιμές?...τα ΜΜΕ...ησυχία...,και για να μην με μαλώσει ο κ. Ζιακόπουλος ενας από τους λόγους πτώσης της τιμής του ήταν και ο ζεστός χειμώνας της Β.Αμερικής...¨θωμάς"
    υ.γ Οι δημοκρατίες...περνάν σοβαρή κρίση σύντροφοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά πώς τη βλέπεις, ανήκεστον ή ακεστήν ; . ---=====Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας.
      1) Εγώ την βλέπω, ανεπίστρεπτον,
      2) "θωμά", τι λες για καμιά νιφάδα την ερχόμενη νύχτα στο Άνω Βόιο;
      3) Πλάκα μας κάνει το ανατολικό Αιγαίο. Τι νούμερα mm είναι αυτά;

      Διαγραφή
    3. Καταρχήν αγαπητά Π.Α. ευχαριστώ γιατί έμαθα και το ακεστήν...!!...Ανήκεστον..καθώς στον δημόσιο διάλογο δεν παράγουμε γνώση(επιχειρήματα ,θέσεις κλπ)....,αλλά..το χειρότερο είναι τι μας δίνουν σαν προβλήματα μας(και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αυτό).Τέλος πάντων τα τρεξίματα σαν να αποκτούν κάποιο ρυθμό....για υετό μιλάμε..βέβαια..και κανονικές θερμοκρασίες...όχι για τίποτα άλλο."θωμας".

      Διαγραφή
    4. Σχεδόν 90 εκατοστά storm total καταγράψαμε στην πόλη της Ρόδου από χθες αργά το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανεμόβροχο, αστραπόβροντα, και χαλάζι συνέθεσε το επίμονο καταιγιδάτο σκηνικό που τόσο μας είχε λείψει. Ακόμα περισσότερα χιλιοστά όσον αφορά το ευρύτερο ανατολικό Αιγαίο είδα ότι κατεγράφησαν στη Λέσβο (πάνω από 100 σε σταθμό κοντά σχετικά στη Μυτιλήνη)
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα σας.
      α)Κύριε Χρήστο..βρίσκω τολμηρή την πρόγνωση για χιονόπτωση σε εμάς σήμερα,πάντως έχετε δίκαιο για την αστάθεια..καθώς ανταποκριτής μου αναφέρει χιονοσύνεφα που "κρεμάν"(υετός) στον Σμόλικα..Πάντως τα τρεξίματα μας δίνουν κάτι καλό,θυμίζω και ότι ο κ Ζιακόπουλος στα μέρη μας...αποκριές ..απόλαυσε τέτοιον καιρό χιονοθύελλα με 80 εκ.
      β)Χαιρετώ την Ρόδο και τα 90 mm ,όποιος απόλαυσε τα χρώματα των Δωδεκαννήσων το χειμώνα μετά τις βροχές του "αντιμάμαλου" είναι τυχερός.(εγώ τις είχα χορτάσει)
      γ)Επιστρέφοντας στην Δημοκρατία του δυτικού κόσμου(Μ.Μ.Ε. κλπ) θυμίζω ότι πέρσι μία κότα προκειμένου να κάνει έρωτα και να γεννήσει αυγά επρεπε να είναι ζεστή και παχουλή (ζωοτροφές) με φυσικό αέριο...στα 350 euro,έτσι η εξάδα των αυγών ξεπέρασε τα 3 ευρώ,φέτος που κανει έρωτα και είναι χοντρούλα..με 25 ευρώ το φυσικό...αέριο γιατί η εξάδα δεν κάνει 0,5 ευρώ?Ο ιστορικός του μέλοντος πάλι θα ξύνει το κεφάλι του."θωμάς"

      Διαγραφή
    6. Πάντως , αγαπητέ "Θωμά " ,για τη γέννηση των ωών από τη στρουμπουλή κοτούλα ( βλ. Νίκος Γούναρης) δεν παρίσταται ανάγκη επιβάσεως του αλέκτορος ,οπότε παρέλκει ο έρως.
      Άλλο θέμα η γονιμότητα..........!. ----=======Π.Α.

      Διαγραφή
  7. Κάτι που παρέλειψα να αναφέρω σε προηγούμενο σχόλιο μου είναι ότι 22/02/2013 η Αθήνα δέχτηκε πολύωρη σφοδρή καταιγίδα με πολύ ισχυρούς κεραυνούς και ακραία ύψη υετού.
    Τότε νομίζω μας είχε έρθει από τον κόλπο της σύρτης η συγκεκριμένη ατμοσφαιρική διαταραχή και είχε και μπόλικη σκόνη από την Αφρική. Αφού την επόμενη μέρα θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ήταν όλα κίτρινα στον ουράνιο θόλο της Αττικής και το βρόχινο νερό ήταν κατά -κίτρινο.
    Τι βράδυ εκείνο προς το ξημέρωμα όταν ξαφνικά μπαρούτιασε η Αργολίδα και στην συνέχεια ο Σαρωνικός κόλπος και από εκεί που είχε ξαστεριά ξαφνικά σχηματίστηκαν τα cumulonimbus και έπεφταν βόμβες - κεραυνοί.
    Ακραία πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για σεμινάριο η ανάρτηση Δάσκαλε.
    Για όποιον θέλει να μάθει βέβαια.
    Ειναι σύνηθες όταν έχουμε μεγάλες ποσότητες σκόνης στην ατμόσφαιρα ο υετός συνήθως να ελαττώνεται σε σχέση τις προβλέψεις των μοντέλων και να υπάρχει έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα(πολλές φορές κόκκινοι κεραυνοί όπως έγινε και χτες στην Αιτωλοακαρνανία).
    Υπάρχει όμως και η δεύτερη περίπτωση της ενίσχυσης του σωρειτομελανία με αποτέλεσμα τοπικά να έχουμε ξέσπασμα καταιγίδας και χαλαζοπτώσεων.
    Κατι τέτοιο έγινε και στα βόρεια της πόλης του Αγρινίου όπου η χθεσινοβραδινή χαλαζοθύελλα και ιδιαιτέρως η σημερινή νωρίς το μεσημέρι(εδώ βοήθησε και η ηλιοφάνεια νωρίτερα) έδωσαν τεράστιας δυναμικής χαλαζόπτωση που κράτησε 15 ολόκληρα λεπτά και είχε το μέγεθος ολόκληρου καρυδιού!
    Ενα άσπρο πέπλο λες και χιόνισε κάλυψε τα πάντα ενώ δυστυχώς έχουμε και αρκετές ζημιές στον κάμπο και τις καλλιέργειες από το διπλό χτύπημα.
    Τα πράγματα δεν βαδίζουν καθόλου καλά και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι στο άμεσο μέλλον.
    Καλό ξημέρωμα από την εκ νέου βροχερή και ψυχρή αυτή τη φορά Αιτωλοακαρνανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παπασταμάτης Μαρκόπουλο13 Φεβρουαρίου 2024 στις 8:52 π.μ.

    Καλημέρα.Χθες και σήμερα ημέρες μνήμης του μεγάλου χιονιά του 2004,12-13/2.Τσικνοπέμπτη.Ελπίζουμε να ξαναζήσουμε τέτοιες ημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χιονιάς αυτός έχει εντυπωθεί στο μυαλό μας εδώ στην Αττική, πιστεύω, όχι μόνο για τη σφοδρότητα του αλλά και για τα ιδιαίτερα χαρακτηρίστηκα του που πρωτύτερα αλλά ούτε και μεταγενέστερα έχουμε δει παρά τους χιονιάδες που έχουν ακολουθήσει. Το χιόνι αυτό ήταν, αυτό που έχω ακούσει να λένε, «αλπικού τύπου». Και ίσως να μην απέχει και πολύ από την αλήθεια. Το χαρακτηριστικό νομίζω εκείνης της κακοκαιρίας ήταν οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Πόσο συχνά χιονίζει στο κέντρο της Αθήνας με -5 βαθμούς και ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες στα βόρεια προάστια εντός λεκανοπεδίου, φτάνοντας τους -9 στα Αστεροσκοπείο της Πεντέλης. Και όλα αυτά με σφοδρούς ανέμους στα 6 και αλλού και 7 μποφόρ - σκεφτείτε τα windchills. Θυμάμαι στη λάμπα της ΔΕΗ το μόνο που έβλεπες ήταν μια παρασυρόμενη σκόνη, νιφάδα δεν διέκρινες, ακόμα κι όταν ξημέρωσε στις ισχυρές ριπές του αέρα έβλεπες μια παρασυρόμενη ομίχλη, κάτι που προσωπικά δεν είχα ξαναδεί. Επίσης δε θα ξεχάσω το στρώμα παγωμένου χιονιού που είχε σχηματιστεί κάτω στην άσφαλτο με το φρέσκο χιόνι να το σκεπάζει κάνοντας πολύ επικίνδυνο το περπάτημα εν μέσω χιονοθύελλας.
      Αγάπησα τον καιρό από τους χιονιάδες της δεκαετίας του 80΄που τους έζησα σαν παιδί στα προάστια. Πιο «φυσιολογικοί» χιονιάδες τότε κατά τη γνώμη μου, δε μετρούσαμε τα εκατοστά αλλά το πως άλλαζε το τοπίο όταν το έστρωνε. Χιόνι ακόμα και χωρίς να το στρώνει βλέπαμε πιο συχνά τότε απ’ ότι τώρα. Στη συνέχεια, η καταιγίδα κέρδισε, στα σημεία, την αγάπη μου ως φαινόμενο.
      Πέρα απ' αυτά, θυμάμαι τι ακριβώς ακολούθησε στη βλάστηση πολλών περιοχών της Αθήνας μετά τη χιονοθύελλα του 2004. Δέντρα ολόκληρα ξεράθηκαν που δεν άντεχαν τέτοιες συνθήκες. Πιστεύω, όσο εντυπωσιακό κι αν είναι ένα τέτοιο φαινόμενο, δεν είναι για τα δικά μας τα κλίματα. Ταιριάζει καλά στα ορεινά ενδεχομένως και στα ημιορεινά της χώρας μας. Νοσταλγώ τα χιόνια της δεκαετίας του 80 αλλά και του ’91 και του ‘92. Είχαν μια ηρεμία! Τώρα μου φαίνονται έχουν πολύ ένταση σα να προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα άλλων χρόνων που δεν ήρθανε..
      Με κάθε σεβασμό σε όλες τις απόψεις

      Διαγραφή
    2. Τώρα καίγονται μαζικά από τους δεκαπενθήμερους καύσωνες το καλοκαίρι.

      Διαγραφή
    3. Ο χιονιάς (η χιονιά) της 14-2-2004 ήταν ο πρώτος πργματικός χιονιάς αυτής της έντασης από εκείνον του Φεβρουαρίου 1956 για τα Χανιά Κρήτης. Οι ενδιάμεσοι και ιδίως του Μαρτίου 1987, δεν χιόνισαν πραγματικά μέσα στην πόλη, όπου το ύψος της χιονόστρωσης έφθασε τα 8 εκατοστά και μάλιστα ταχύτατα.

      Διαγραφή
  10. 34,8mm τρέχουσα στην περιοχή μου κ το Παναιτωλικό ολόλευκο από τα 1400μ και πάνω.
    Κάτι έκανε η μεταβολή του καιρού που μας πέρασε.
    Τώρα πάμε πάλι για άλλες 6 μέρες βαρετοκαιρία, με υετική προοπτική καλή.
    Τα χιόνια εννοείται ότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντα ούτε καν για τα ημιορεινά.
    Τώρα θα μου πει κάποιος πως το ήξερες και το φώναζες εδώ και μέρες όταν ο τζίφος έταζε σε συνεχόμενα ραν παπάδες?
    Πολύ απλά, μετά από τόσες θερμοκρασιακές σφαλιάρες από τα μοντέλα και μετά από συχνή μελέτη των αληθινών Τ προσομοιωμένες σε κάθε κύριο ραν και ensemble που τρέχουν, έχω διαπιστώσει ότι τουλάχιστον για τον φετινό χειμώνα το ευρωπαϊκό μοντέλο έχει "ταράξει στη φάπα" τον Αμερικάνο.
    Ακριβώς το ίδιο συνέβη και τώρα στα μεσοπρόθεσμα.
    Αυτά από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά κάνουν,.
    και πολύ χαίρομαι ,που πολλοί φίλοι έχουν ως προτασσόμενο ζητούμενό τους το .....παντεσπάνι (χιόνι) ,αφού έχουν εξασφαλίσει αρκετό ψωμί (βροχή) και μάλιστα κάποιοι ολόκληρο καρβέλι.
    Αντίθετα εμείς εδώ, διανύοντες παρατεταμένη περίοδο .....λακέρδας,αναζητούμε εναγωνίως κανένα καλό υετικό ξεροκόμματο ,κι ας είναι και μπομπότα βρε αρερφέ !!. -----=====Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ολίγον θερμική αστάθεια θύμισαν σήμερα οι τοπικές βροχές στην Αττική τις μεσημεριανές ώρες.

    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Επιτέλους καλή βροχή σήμερα στην Ξάνθη μετά από καιρό με μεγάλη τοπικοτητα στο ύψος του υετου. Μέσα στην πόλη ο σταθμός λέει για 30mm στην περιοχή μου είχαμε 25mm βροχής. Έντονη χαλαζόπτωση σε μεγάλες περιοχές του νομού. Κανονική καταιγίδα λες και είχαμε καλοκαίρι με πολλές αστραπές και κεραυνούς. Δεν τον λες και σύνηθες για την περιοχή μας Φεβρουάριο μήνα τον σημερινό καιρό. Αλλά ας μην είμαστε αχάριστοι. Μακάρι να έχουμε κι άλλες τέτοιες βροχές μέχρι το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυστυχώς τρεξίματα και γενική κυκλοφορία απογοητεύουν.Κατα καιρούς δάσκαλε έχετε αναφέρει ότι είτε με τον έναν είτε με άλλο τρόπο τις ευκαιρίες μας για ψυχρές εισβολές πάντα θα τις είχαμε..φέτος πέραν της τελευταίας χιονοκακοκαιριας δεν είδαμε αυτές τις ευκαιρίες.Η τελευταία φωτογραφία σας προϊδεάζει για την συνέχεια....Γιαννης-Χαλκιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα. 4.73 ίντσες σε ένα εικοσιτετράωρο Στο νησί της Λέσβου. Το βροχομετρο του συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Στην λουτροπολη θερμής κατέγραψε 102.20 χιλιοστά βροχής. Επιτέλους ξεδιψασαμε στο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα σε όλους. Πράγματι το ζησαμε το θαύμα. 4.73 ίντσες σε ένα εικοσιτετράωρο. Τα στοιχεία είναι από λουτροπολη θερμής. Όπως τον παλιό Καλό καιρό. Δυστυχώς που καταντήσαμε. Να ψαχνουμε τον φυσιολογικό χειμώνα με ζαριες κ πιθανότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, μετά από τις Αλκυονίδες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας το πέρασμα με Νοτιά της νύχτας Κυριακής προς Δευτέρα μας έδωσε 13 χλστ υετού σπάζοντας το φράγμα των 100 χλστ συνολικού υετού για το παρόν έτος. Χθες και σήμερα Τετάρτη ελαφρύς Βαρδάρης κατά διαστήματα με παροδικές νεφώσεις και ψυχρα, χωρίς υγρασία
    . Χθες το βράδυ οι κεραυνοί στα ανατολικά μας ήταν ορατοί, στο βάθος βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ξερεις ότι φέτος δεν υπάρχει καμία σωτηρία όταν όλα τα προγνωστικά δείχνουν βροχές και μάλιστα καλές και ξυπνάς και έχει ντάλα ήλιο και 17 βαθμούς. 3 το μεσημέρι και ακόμα ήλιος!
    Γιάννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή