Ψευτοπαλληκαριές του Μάρτη!

Η φωτογραφία είναι του Χριστόδουλου Χριστοδούλου


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται κυρίως τις πρωινές ώρες στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και στο Αιγαίο είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στην ανατολική και τη βόρεια Ελλάδα. 


Την Πέμπτη (21/3), προβλέπονται λίγες νεφώσεις οι οποίες κατά τόπους στη Θράκη και την Κρήτη θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και στη ΝΑ νησιωτική χώρα 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κατά 1 με 2 βαθμούς. 

Την Παρασκευή (22/3), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται τις απογευματινές - βραδινές ώρες στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές της. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ με βασική ένταση 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. 

Το Σάββατο (23/3), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται τις πρωινές ώρες στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή ενίσχυση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πρόσκαιρη πτώση κυρίως στα ανατολικά. 

Την Κυριακή (24/3) αναμένεται σχετική καλοκαιρία. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. 

33 σχόλια:

  1. Καλή σαρακοστή σε όλους,στα του καιρού σήμερα μας τα μούσκεψε λίγο,θα έρθουν και κάποια κρύα που θα είναι από ότι φαίνεται τα τελευταία για φέτος(που λέει ο λόγος,λες και είχε πολλά κρύα τάχα φέτος)και ύστερα τελειώνει για τα καλά το παραμύθι.Απορώ πως ορισμένοι επιμένουν με μανία οτί θα χιονίσει στα παραθαλάσσια τέλη μάρτη ενώ δεν φαίνεται τίποτα απολύτως στα μακροπρόθεσμα τρεξίματα ούτε καν έστω σαν δείγμα για να έχουν βάση αυτές οι κουβέντες.Βέβαια αλλάζουν συνεχώς οι προγνώσεις αλλά αλήθεια τώρα πόσο πιθανό είναι να γίνει αυτό,όταν πια οι θερμές αέριες μάζες πιέζουν από την αφρική και φράζουν την πορεία από οποιοδήποτε αυλώνα έρθει από τα βόρεια;
    Επίσης να αναφέρουμε οτί λόγω μεγαλης διάρκειας ημέρας οι ψυχρές αέριες μάζες εξασθενούν πιο εύκολα κατά την πορεία καθόδου τους από ότι τους χειμερινούς μήνες,ένας ακόμα λόγος που συμβάλλει στην αποτροπή χιονιάδων σε μηδενικά υψόμετρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Σαρακοστή και καλό Στάδιο σε όλους! Κύριε Ζιακόπουλε σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση! Εδώ στην Λέσβο τη νύχτα και το πρωί κρατάει ένα σχετικό κρύο πάντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ πιθανά τα 25αρια πλας τις τελευταίες ημέρες του Μάρτη και όχι τα κρύα.
    Τα στοιχεία επιμένουν σταθερά έστω και αν πήγε λίγο προς τα πίσω χρονικά....
    Όσο για τα σημερινά,σιγά τ'αβγά, Μάρτη μήνα.
    Τέτοια τοπικά κάνει και τον Μάη.
    Καλή Σαρακοστή και πάλι σε όλους.
    Οι επόμενες 46 ημέρες είναι μέρες αυτοσυγκράτησης, συλλογισμού και αυτοκριτικής για όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Μάρτης για την περιοχη εδώ τις Όθρυς πείραμε πολύ καλά νερά ,που είχαμε να δούμε από τις πλημμύρες και συνεχίζει με καλό νερό από το απόγευμα ποτιστική τύπου βροχή, βάλσαμο αυτή την εποχή για την φύση , Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δλεχθηκα 18 mm βροχής με΄σα σε μισή 'ωρα...στο Σειχ Σου καθώς ετρεχα....αμέσως μετά κρύο βοριαδάκι και ψιλόβροχο....οριακά αρνητικές οι ελάχιστες θερμοκρασίες στο Ανω Βόιο με ενα όμως ξεγυρισμένο -4 στις 08/3....καλά πάμε..."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για να μην είμαι συνεχώς γκρινιάρης, ο Μάρτης φέτος για την περιοχή μου βρέχει όπως έβρεχε παλιά, ωραία νερά αξιοποιήσιμα! Από τις 26 Φεβρουαρίου και μετά, έχει βαλθεί να σώσει τη σοδειά που έμοιαζε κατεστραμμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί καλλιέργεια Χρήστο ??

      Διαγραφή
    2. Όλα τα ψυχανθή που ήταν έτοιμα να μαραθούν αφού ενα μέρος αυτών άνθησε. Επίσης για πολλά δεν κατέστη δυνατή η σπορά λόγω της μεγάλης φθινοπωρινής ανομβρίας.
      Αλλά και η λίπανση στη δενδροκομία με την οποία και ασχολούμαι πήγε πολύ πίσω. Φαινόταν αδύνατη αλλά ο Μάρτης μας κάνει απρόσμενα δωράκια!

      Διαγραφή
  7. Μπορεί ο Μάρτης να έχει δώσει ικανοποιητικά νερά στις περισσότερες περιοχές της χώρας(ήδη έχουμε ξεπεράσει τους μέσους όρους μηνός και εδώ στην Αιτωλοακαρνανία και έχει και συνέχεια έως τέλος του μήνα), όμως μετά το συνεχή φιάσκο ειδικά από θέμα θερμοκρασιών το φετινό φθινόπωρο και χειμώνα, τον περίμενα αρκετά πιο δυνατό από πλευράς χιονοπτώσεων και κρύου.
    Τελικά όσον αφορά τις θερμοκρασίες μια από τα ίδια θα βγει και εννοείτε θερμότερος του μέσου όρου.
    Για να δούμε ο Απρίλης εάν θα δείξει τα δόντια του με δυνατές κακοκαιρίες(δεν εννοώ χιόνια στα χαμηλά μην παρεξηγηθώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη με τις θερμοκρασίες σε στεριά και ωκεανούς να είναι παγκόσμια τόσο ψηλές φέτος, μην περιμένεις τίποτα "καλό".

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ Νώντα τα έχω δει και εγώ και αν συνυπολογίσουμε τη ροή της κυκλοφορίας που δεν θεξεθ

      Διαγραφή
    3. Συγνώμη αλλά στάλθηκε το σχόλιο κατά κατά λάθος πριν τελειώσω.

      "Εάν λοιπόν συνυπολογίσουμε την κίνηση των αερίων μαζών πού δεν έδειξαν και ούτε δείχνουν καμία διάθεση να αναγκαστούν να κατηφορίσουν νοτιότερα στη Μεσόγειο,ειδικά από δω και πέρα που θα υπάρχει και η αντίσταση του υποτροπικού δεν έχω καμία ελπίδα.
      Απλά πιστεύω υετικά θα μας πάει καλούτσικα και ο Απρίλης ειδικά εδώ στα δυτικά.

      Διαγραφή
  8. Η άνοιξη έρχεται καλπάζοντας και αυτό φαίνεται πιά ξεκάθαρα σε όλη τη φύση(σε αντίθεση με το χειμώνα).
    Καλή άνοιξη να έχουμε λοιπόν και τυπικά από σήμερα με την εαρινή ισημερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kρίνοντας από την περιοχή μου (Κορινθία) ,ο Μάρτης ,μέχρι τώρα, εξαιρουμένης της 1ης του μηνός , όταν το ιδιαίτερα καλό νερό οφειλόταν σε.......asist του Φλεβάρη, ανταποκρίνεται πλήρως στον λίαν επιτυχημένο τίτλο της ανάρτησης .
    Τα τελευταία νερά ,όπως σημειώνει και ο Χρήστος των Μεγάρων, αφήνουν κάποια αισιοδοξία και εδώ για την επόμενη ελαιοπαραγωγή.
    Κάπου τώρα (εαρινή ισημερία) ,αστρονομικά λήγει και κάτι που δεν άρχισε ποτέ.......-. Π.Α.
    Υ.γ. "Το στάδιον των αρετών ηνέωκται......." .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία το διατύπωσες λήγει κάτι που δεν άρχισε ποτέ.

      Διαγραφή
  10. Παρόλο που η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με αρκετή συννεφιά, μέχρι αργά το απόγευμα-βράδυ δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο εκτός από ψιλόβροχο που κρατούσε λίγη ώρα και μετά έκοβε.
    Από τις 10 το βράδυ όμως,έως και τα ξημερώματα 3 διαδοχικά κύματα άφησαν καλά χιλιοστά στον Ελικώνα και πέριξ αυτού (μαζί και η περιοχή μου)όπως επίσης στην κεντρική και δυτική Βοιωτία, ενώ λιγότερα χιλιοστά όσο πήγαιναν ανατολικοτερα.
    Καλή ποτιστικη βροχή,βάλσαμο για όλη την πλάση, ενώ συνοδεύτηκε με δυνατό ΔΒΔ άνεμο και φυσικά χαμηλή θερμοκρασία που κινήθηκε σε μονοψηφιες τιμές.
    Ελπίζω ότι θα έχει και συνέχεια.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα από την Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, μετά από τις τοπικές μπόρες το απόγευμα της Κυριακής της Αποκριάς,αρκετά καλή βροχή από το απόγευμα της Τρίτης έως νωρίς το πρωί της Τετάρτης, έδωσε 10,4 χλστ υετού ενώ η θερμοκρασία χαμήλωσε αρκετά , ξαστεριά τώρα με 5,7C. Ίσως πλησιάσουμε το μηδέν τα χαράματα. Επίσης ένα όψιμο χιόνι είδαν τα ψηλά του Χολομώντα, λογικά το τελευταίο για φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Μάρτιος μας αποζημιώνει με νερά, όπως είχαμε προ-αναφέρει στα τέλη Φλεβάρη.
    Έπεται συνέχεια.
    Καλησπέρα σε όλους και στον Δάσκαλο μας.
    Καλή σαρακοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα σας. Ασθενής ως μέτριος παγετός σήμερα σε πολλά ηπειρωτικά, ικανός για ζημίες στις καλλιέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "θωμά", πάμε Βόιο για χιονάκι τη Δευτέρα το πρωί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kύριε Χρήστο είμαι ηδη πάνω...με 17 (!) βαθμούς τώρα αλλά το πρωί πάχνη με -4(!),θεωρώ την πρόβλεψη σας τολμηρή....παρόλο που πέρσι απόλαυσα χιονόπτωση /χιονόστρωση...στις 17 Μάρτιου...μάλλον ....βροχή με ομίχλη θα έχουμε....και κρύο με 6 βαθμούς....,βρέθηκε μπακαλιάρος...αναζητείται όμως και προβατίνα..τροφαντή...για να μην κόψουμε....,και ναί οι αρκουδες ξύπνησαν όλες...!"θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρκετά τολμηρή, αλλά αυτή είναι η γοητεία. Άλλωστε, τέτοια εποχή δεν είναι καθόλου σπάνιο το χιόνι εκεί.

      Διαγραφή
  16. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους κάμπους της Βοιωτίας, καθώς το πρωί η θερμοκρασία έπεσε στους-1/-1,5 με ενδεχόμενες ζημιές σε φυτά και δέντρα που έχουν ήδη ανθίσει.
    Παρόλο που ο Παρνασσός έχει λίγο χιόνι,ή Διρφυς απέναντι του είναι καταλευκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε, χωρίς να φαίνεται από κάπου, η Δίρφυς έβαλε φρέσκο χιόνι το Σ/Κ.

      Διαγραφή
    2. Και αρκετά καλό νομίζω Λευτέρη, όπως φαίνεται από την περιοχή μου.
      Απρόσμενο και για μένα.

      Διαγραφή
    3. Παιδιά,νομίζω κατά την ταπεινή μου άποψη ότι υπερβάλλετε.
      Με δύο μέρες όλες και όλες ασθενή παγετό στα ενδότερα ηπειρωτικά καμία σοβαρή ζημιά δεν μπορεί να γίνει.
      Άλλωστε από αύριο και την επόμενη εβδομάδα τα 20αρια και βάλε επιστρέφουν.
      Αν είναι με τον φετινό θερμό Μάρτη να έχουμε ζημιές τότε τύφλα να έχει ο Μάρτης του 2021 όπου ο μισός μήνας κύλησε με ελάχιστες κάτω από μείων τέσσερις στα ηπειρωτικά.
      Αυτός ναι,ήταν Μάρτης της ζημιάς.
      Τον φετινό επιμένω να τον θεωρώ αστείο θερμοκρασιακά.
      Άλλωστε μέχρι προχτές χειμώνα είχαμε...

      Διαγραφή
    4. Όχι αγαπητέ Φώτη, δεν είναι υπερβολή ότι μπορεί να κάνει ζημιά αυτή η θερμοκρασία, καθώς πολλά φυτά και δέντρα έχουν άνθη τα οποία είναι πολύ τρυφερά και ευαίσθητα.
      Έχει τύχει πολλές φορές να γίνουν εκτεταμένες ζημιές Απρίλιο και Μάιο με δροσοπαχνες, δλδ,θερμοκρασιες κοντά ή λίγο πάνω από το μηδέν,πόσο μάλλον όταν αυτές είναι κάτω από το μηδέν.
      Και φυσικά δεν έχει να κάνει με το αν έκανε ή δεν έκανε χειμώνα,ζημιές σε καλλιέργειες γίνονται ανά πάσα στιγμή.

      Διαγραφή
    5. Ε τότε να βγαίνει κάθε χρόνο και ο Μάρτης ζεστός και ο Απρίλης και όλοι οι μήνες άμα είναι έτσι... 😂😜
      (Πλάκα κάνω εννοείται φίλε).

      Διαγραφή
    6. Και σήμερα παγετός τοπικά. Συμφωνώ με τον Χριστόδουλο.

      Διαγραφή
    7. Στο μηδέν η θερμοκρασία και σήμερα στον κάμπο, ενώ στα υψώματα ανέβηκε ελαφρώς σχετικά με εχθές.
      Τώρα το μεσημέρι ανέβηκε αρκετα(15-17 βαθμούς)αλλά ενισχύθηκε ο αέρας ειδικά στα πιο ψηλά.
      Τα αμπέλια βλασθησαν για πρώτη φορά τόσο νωρίς και ελπίζω να μην έχουμε ίχνος παγωνιες το επόμενο διάστημα.
      Εχθές παρόλη την συννεφιά μεσημέρι-απόγευμα,εκτός από λίγη ψιχαλα δεν είχε τίποτα άλλο,ο Παρνασσός όμως έβαλε λίγο χιόνι στα πολύ ψηλά.
      Σήμερα μάζεψα και τα πρώτα σπαράγγια τα οποία "εκτελεστηκαν" άμεσα...

      Διαγραφή
  17. Καλές βροχές αλλά όχι για όλους είχε ο Μάρτιος. Μόλις 17mm σύνολο μήνα στην πόλη των Χανίων και ελαφρώς καλύτερα λίγο πιο ενδότερα.
    Εννοειται πως διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα της άνοιξης.
    Ειλικρινα τρομάζουν τα μοντέλα που δείχνουν πρώιμο καυσωνα και πολύ θερμές αέριες μάζες στην Ελλάδα και στην περιοχή μας που σίγουρα θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς ήδη από Μαρτιο μήνα. Η Αφρική ξύπνησε και έχω μεγάλο ενδιαφερον να δω πως θα κυλήσει το επόμενο διάστημα και το καλοκαίρι. Χαιρομαι όσους βιώνουν ακόμα χειμώνα.
    Γιαννης-Χανιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα σας. Ασθενής ο παγετός σήμερα και σε λιγότερες περιοχές, αλλά παγετός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τετράωρη ποτιστική βροχή εδώ στην περιοχή μου.Απο τις τρεις περίπου το απόγευμα μέχρι τις 7:30.
    Βροχή βάλσαμο για τον τόπο.
    Καλό βράδυ σε όλους. Δημήτρης κεντρική Κορινθία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή