![]() |
| Στα Καλαβρυτοχώρια, του Κώστα Παρασκευόπουλου |
Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο προκαλεί στην περιοχή μας βόρειους ανέμους με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ανατολικά και νότια πελάγη). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια. Στις εξαιρέσεις η Β. Κρήτη όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και ίσως σημειωθούν ασθενείς βροχές μικρής διάρκειας. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 2 με 3 βαθμούς υψηλότερα από τα κανονικά της εποχής, αλλά οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας θα είναι σχετικά χαμηλές, λόγω της ξαστεριάς, των ασθενών ανέμων και της μεγάλης πλέον διάρκειας της νύχτας (συνθήκες που ευνοούν την διά ακτινοβολίας απαγωγή θερμότητας προς το διάστημα).
Την Παρασκευή (14/11), γενικά, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 4 με 5 και τοπικά στα Δωδεκάνησα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
Το Σαββατοκύριακο
(15 - 16/11), προβλέπεται σχετικά ζεστός καιρός με αραιές νεφώσεις κατά τόπους
πιο πυκνές και το πρωί ομίχλες. Οι Β-ΒΔ άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και την
Κυριακή βαθμιαία θα στραφούν σε Δ-ΝΔ με ένταση το πολύ 5 μποφόρ.
.jpg)
Η φράση "μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, σκέψου τι μπορείς να κάνεις εσύ για αυτήν", είναι του Θουκυδίδη και λανθασμένα αποδίδεται στον Τζον Κένεντι; Τα φώτα σας κ. Ζιακόπουλε και λοιποί γνωστές της ιστορίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι εκτός θέματος. Εμείς εδώ ασχολούμαστε με τα ατμοσφαιρικά βουνά και τον Ηρακλή, όχι με τον Θουκυδίδη!
ΔιαγραφήΗ φράση " Ας έχει παίχτες, σουτάρετε. Μόνο έτσι μπαίνουν τα γκολ ! " του μακαρίτη Αλκέτα, επίσης οδήγησε σε λανθασμένη απόδοση απο τους παίκτες του.
Διαγραφήσε βάρεσε η ζέστη μου φαίνεται . Με αγάπη .
ΔιαγραφήΤου J.F. Kennedy είναι, όχι του Θουκυδίδη...
ΔιαγραφήΗ φράση είναι του Κένεντυ αλλά το πνεύμα της ανάγεται στην αθηναϊκή δημοκρατία και στους λόγους του Περικλή που διασώζει ο Θουκυδίδης.
ΔιαγραφήΕιχαμε σημερα σε:
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαρικο Φλωρινας -0.6 °C ελαχιστη με +15.7 °C μεγιστη, με ΗΘΕ +16.3 °C. Το μεγαλυτερο για σημερα ως τωρα.
Τεροβο Ιωαννινων +1.6 °C με +18.1 °C, με ΗΘΕ +16.5 °C.
Μεγαλοπολη Αρκαδιας +4.8 °C με +20.1 °C, με ΗΘΕ +16.1 °C.
Ενω σε εμένα +4.5 °C με +18.4 °C, με ΗΘΕ +13.9 °C.
Ενω Λαγκαδας Θεσσαλονικης +2.1 °C και +17.5 °C με ΗΘΕ 15.4 °C.
Και Παρανεστι Δραμας +2.5 °C με +18.0 °C, με ΗΘΕ +15.5 °C.
Τα στατιστικα μου για το ΗΘΕ ειναι σκορπια και ακομα δεν τα εχω συμμαζεψει, υπαρχει καταγραφη σε Ελλαδα ΗΘΕ +27.4 °C απο Φλωρινα και απο Τριπολη.
25 Σεπτεμβριου 1993 η Τριπολη ειχε ελαχιστη +4.8 °C και μεγιστη +32.2 °C με ΗΘΕ 27.4 °C.
Ενω 28 Οκτωβριου 2019 η Φλωρινα ειχε ελαχιστη -2.0 °C και μεγιστη +25.4 °C με ΗΘΕ επισης 27.4 °C.
Γνωριζει καποιος καποια περιπτωση σταθμου(αξιοπιστου) σε Ελλαδα με καποιο μεγαλυτερο ΗΘΕ ημερας απο το 27.4 °C?
Να θυμισω οτι παγκοσμιως το ρεκορ μεγαλυτερου ΗΘΕ 24ωρου(και οχι ημερας) το εχει η πολη Λομα στην Μοντανα των ΗΠΑ, οπου 14 Γεναρη το πρωι ειχε -47.8 °C και την επομενη μερα το πρωι ειχε +9.4 °C δινοντας ενα ΗΘΕ 24 ωρων ισο με 57.2 °C !!
Επίσης Δάσκαλε και με τον νεφεληγερετη Δία συμπληρώνω στο πνεύμα του μπλογκ πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιας και δεν έχουμε καιρικό ενδιαφέρον και αναφέρατε δάσκαλε τα βουνά και τον Ηρακλή επιτρέψτε μου να παραθέσω μία πρόταση από το γνωστό κρητικό site που μόλις διάβασα για να ευθυμήσουμε:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Σύμφωνα με τον ίδιο, μεγάλο μέρος της Ευρώπης –και πιθανώς και η Ελλάδα– οδεύει προς «βαρυχειμωνιά», με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και την επιστροφή του φθινοπωρινού σκηνικού".
Αποφασίστε ρε παιδιά επιτέλους, βαρυχειμωνιά έρχεται ή φθινόπωρο?
Δεν ξέρω βέβαια αν πρέπει να γελάμε ή να κλαίμε με το χάλι τους.
Καλό απόγευμα σε όλους.
Σε απάντηση στον κύριο Φανουργάκη θα του πω όσον αφορά το γνωστό κρητικό σάιτ να μην το λαμβάνει υπόψιν σε καιρικά θέματα και όσον αφορά τη βαρυχειμωνια δεν αφορά την Κρήτη που είναι πολύ πιθανό από το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και για όλη τη διάρκεια του να έχει θερμοκρασίες 25+ τη μέρα και κοντά στο 20 τα βράδια. Τροπικές νύχτες δηλαδη.Θα κριθεί στις λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες αν αγγίξει τη βόρεια Ελλάδα λίγο η ψυχρή μάζα αν θα έχουμε θερμοκρασιακές διάφορες βόρειας Ελλάδας Κρήτης πλέον των 25...βαθμών. Το γνωστό καιρικό σάιτ τις προηγούμενες μέρες μιλούσε για στασιμότητα στη στάθμη του φράγματος Αποσελέμη "παρά τις βροχές". Εν τω μεταξύ δεν έβρεξε στην περιοχή...ούτε στο οροπέδιο. Αλλά η κλικοθηρια να αποδίδει....
ΑπάντησηΔιαγραφή