ECMWF: Διαβαθμισμένος δείκτης ακραίων τιμών υετού (πράσινο χρώμα), ανέμων (μοβ χρώμα) και θερμοκρασιών (γκρι - μπλε για τις χαμηλές και κίτρινο- κεραμιδί για τις υψηλές)
για την Κυριακή 28-12-2025.
Στην κοιλάδα του Αξιού, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και στις Β. Σποράδες ο πολύ ισχυρός Βαρδάρης (8 και τοπικά 9 μποφόρ) της τελευταίας Κυριακής του έτους είναι πιθανό να πάρει πινακίδες ή τέντες, να ρίξει δέντρα, να κάνει ζημιές σε μικρά πλεούμενα και σίγουρα θα ρίξει την αισθητή θερμοκρασία στα… Τάρταρα! Αρκετά ισχυροί θα είναι και οι Καρατζοβίτης (Πέλλα) και Ρουπελιώτης (Σέρρες).

Καλημέρα κ από μένα κ φυσικά χρόνια καλά κ ξέγνοιαστα,όσο είναι δυνατόν,σε όλους σας..Αν κ "ανενεργός"όπως λέει κ φίλος Φώτης,σχολιάζω απ' την εποχή της αντιβασιλείας Γιώργου Λαμερα(δάσκαλε μη γελάς) ήθελα μόνο να ρωτήσω τον σύντροφό "Θωμά" αν οι συνδημότες του στο Δρυοβουνο έχουν ταισει με αρκετό τυρόγαλο τα γουρούνια τους..κ.Χρηστο, φυσικά απευθύνομαι κ σε σας ως λάτρης της συγκεκριμένης γιορτής! Βγείτε κ χαρείτε τον καιρό, είμαστε όλοι παιδιά του..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυντροφε και μαλλον πατριωτη για τυρογαλο δεν ξερω αλλα τα γουρουνια προς παχυνση των Χδιστουγεννων..τρεφοταν με τονους κορομηλα και ξυνομηλα με αποτελεσμα τα χριστουγεννα ολο το χωριο να μυριζει μια γλυκια μυρωδια...!Για τους ανυπομονους παραμπεμπω στο προηγουμενο post και συγκεκριμενα στην σημειωση του κ Ζιακοπουλου για τον βαρδαρη...και τους λεω να ταξινομησουν τις λεξεις στον χρονο με μεταβλητες το πριν και το μετα "θωμας"
ΔιαγραφήΑπό παράλειψη κ όχι από "δόλο" δεν ανέφερα ότι είμαι από Τρίκαλα κ λέω αύριο να ανηφορισω στα μέρη σας.. Αλέξανδρος
Διαγραφή΄Εχει δίκιο ο πατριώτης, κ. Νίκο. Πέρα από τα φρούτα, το πίτουρο και τα αποφάγια, το τυρόγαλο (τζέρος) ήταν απαραίτητο για τη διατροφή του γουρουνιού, πολύ νόστιμο και θρεπτικό.
ΔιαγραφήΣυμφωνώ Χρήστο . Μάλιστα στη Μάνη ,όπου κάποτε εξέτρεφαν πολλά χοιρινά ,το τυρόγαλο ( ζάρα ,εκεί ) ήταν πολύτιμο . ----====Π.Α.
ΔιαγραφήΔασκαλε για την πρωτοχρονιά τι βλέπετε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκρου του ταφου η σιωπή για τον δάσκαλο.
ΔιαγραφήΟ άκρος τάφος .
ΔιαγραφήΗ άκρα σιωπή. Πρωτότυπη παραλλαγή του γνωστού χωρίου . ---====Π.Α.
Πολύ καλά κάνατε κ. Ζιακόπουλε και επισημάνατε την επικινδυνότητα των βορειοδυτικών ανέμων αύριο Κυριακή 28/12 στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον καιρό, συνήθως δεν δίνουν σημασία στους ανέμους, αν δεν συνοδεύονται από βροχές ή χιόνια. Δεν τους θεωρούν καν κακοκαιρία σε αυτή την περίπτωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως είχε πει, όμως ο Δημήτρης Καμπούρογλου: "Όλοι κατηγορούν τη θάλασσα, ενώ είναι ο άνεμος που φταίει". Κι ένας φίλος μου προπονητής μπάσκετ είχε πει κάποτε ότι δεν νοείται επαγγελματισμός χωρίς συναίσθημα. Εσείς, τα συνδυάζετε άψογα αυτά τα δύο, κ. Ζιακόπουλε, κρατώντας την ιδανική ισορροπία, ανάμεσα στον επαγγελματισμό και το συναίσθημα.
Τί τα θέλεις ,τί τα γυρεύεις ,Βαγγέλη, ήδη από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία έχουμε : " Πυρ ,γυνή και θ ά λ α σ σ α " ! . -----=====Π.Α.
ΔιαγραφήΒαγγέλη, μη με καλοπιάνεις. Το χέρι από την τσέπη με τις κόκκινες δεν το έχω πάρει. Επιπλέον, άσε τα "σάπια" με τις προβλέψεις - ευχές σου για την Πρωτοχρονιά!
ΔιαγραφήΠέτρο, μην κατηγορείς τη θάλασσα. Θα μπεις κι εσύ στη μαύρη λίστα!
Καλησπέρα από τη σχετικά ανεμωδη Στοκχόλμη με μέγιστη θερμοκρασία 3c και πεντακάθαρο ουρανό .Η κακοκαιρία Johannes σαρώνει πολλά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Σουηδειας με τρομερές εντάσεις αέρα και χιονοθύελλες.Απο βδομάδα τα χιόνια έρχονται επιτέλους και εδώ .Μακης Στοκχόλμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα χιονίσει πολύποδα στα βουνά μας;τι γίνεται ρε παιδιά;κάναμε παρελάσεις με χιόνι στον κισσαβο πριν 20 χρόνια στις 28 Οκτώβρη και τώρα πάει Γενάρης και δεν έχει πέσει ούτε πέτσα….ημαρτον….καλη μας δύναμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού δεν έχει πέσει νιφάδα, πως οι άτυχοι ορειβάτες χάθηκαν από χιονοστιβάδα, που προϋποθέτει μεγάλους όγκους χιονιού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο, δε, Πιεμόντε της Ιταλίας το ύψος του χιονιού έφτασε τα 3 μέτρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της εποχής. Και στη Νέα Υόρκη οι χιονοπτώσεις είναι οι πιο έντονες της τετραετίας.
Όπερ μεθερμηνευόμενον μία χαρά χιονίζει αλλού και θα πάρουν όλοι σειρά και θα βγω κι εγώ λάθος που έσπευσα να προδικάσω ήπια Πρωτοχρονιά.
Δάσκαλε αν δεν κάνω λάθος ο καρατζοβιτης άνεμος πνέει κυρίως στην πεδιάδα της Αριδαίας και όχι στην πόλη της Έδεσσας. Στη πόλη της Έδεσσας ο κύριος άνεμος είναι ο δυτικός βορειοδυτικός ερχόμενος από την κοιλάδα της Φλώρινας και τη Βεγορίτιδα και μάλιστα ακριβώς φτάνοντας στην κοιλάδα του άγρα ακριβώς στα δυτικά της πόλης ενισχύεται περαιτέρω λόγω του στενού περάσματος που δημιουργείται ακριβώς εκεί που σμίγουν τα όρη Βέρμιο και Καϊμακτσαλάν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο, Σταύρο. Πέλλα ήθελα να γράψω, εννοώντας τη συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα. Όσο για το όνομα, καρατζόβα (μαύρη κοιλάδα) λεγόταν επί Τουρκοκρατίας η Αλμωπία και επομένως ο καρατζοβίτης είναι άνεμος που επηρεάζει βασικά τον κάμπο της Αριδαίας (πρωτεύουσας του Δήμου Αλμωπίας) και τις περιοχές που βρίσκονται Ν-ΝΑ αυτού.
Διαγραφή