.jpeg)
Χρυσοβίτσι Αρκαδίας με το χιονισμένο Μαίναλο στο βάθος, του Σταύρου Παυλόπουλου
ΤΕΤΑΡΤΗ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ
Καιρός
Στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια και την Α-ΒΑ Πελοπόννησο τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις με σταδιακή βελτίωση.
Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Α-ΝΑ Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις απογευματινές - βραδινές ώρες θα περιοριστούν στην Κρήτη και θα εξασθενήσουν.
Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.
Άνεμοι
Β-ΒΑ με ένταση στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία
Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών. Χαμηλές τιμές της αισθητής θερμοκρασίας στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές. Στην Αθήνα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 16 βαθμούς. Σημειώνεται ότι τα τελευταία 50 χρόνια στην Αθήνα (Ν. Φιλαδέλφεια) ανήμερα της εθνικής μας επετείου οι μέγιστες θερμοκρασίες κυμάνθηκαν από 8 (1998) ως 28 βαθμούς (2001).
ΠΕΜΠΤΗ (26/3)
Βελτιωμένος καιρός σχεδόν παντού. Στις εξαιρέσεις η Δ-ΒΔ Ελλάδα, όπου τις απογευματινές - βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Άνεμοι στα δυτικά Δ-ΝΔ και στα ανατολικά ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Άνοδος θερμοκρασίας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (27/3)
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα, τη Β. χώρα και τα νησιά του Α. Αιγαίου. Χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Β-ΒΔ Ελλάδας. Άνεμοι Δ-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ. Πτώση των μέγιστων τιμών της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (28-29/3)
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές κατά περιόδους και στα ορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι ως 6 μποφόρ και μέγιστες θερμοκρασίες κατά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες από τις κανονικές (μέσες) της εποχής.
Τιμή στα κάλλη του Μωριά από λεβέντες Ηπειρώτες....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα δάσκαλε και φίλοι/ες
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε να τελειώνουμε με τις συννεφιές και τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Ήρθε ο καιρός για άνοιξη.. Απρίλης να ανοίξει ο καιρός και η ψυχή μας
Για να σε κούρασε τόσο ο φετινός χειμώνας στη χώρα μας ή ζούσες μέχρι πέρσι σε τροπική χώρα και σου φάνηκε βαρυχειμωνιά ή μετακόμισες φέτος σε υψόμετρο άνω των 1300 μέτρων. Βέβαια μπορεί να είσαι 5 χρονών και είναι ο πρώτος χειμώνας που θυμάσαι ή 95 και από την άνοια δεν θυμάσαι τίποτα. Τέλος μπορεί να είσαι εξωγήινος...
ΔιαγραφήΔεν σημαίνει, όμως, ότι επειδή δεν έκανε χειμώνα στην ώρα του, θα πρέπει να τον κάνει την άνοιξη. Είναι αυτό που λένε ότι δεν πρέπει να διορθώνεις ένα λάθος με ένα λο λάθος.
Διαγραφή"Είναι αυτό που λένε ότι δεν πρέπει να διορθώνεις ένα λάθος με ένα λο λάθος."
ΔιαγραφήΣωστό αυτό, αλλά μόνο αν είσαι διαιτητής. Στον καιρό αν έχουμε σχεδόν συνέχεια θερμοκρασιακά λάθη προς τα πάνω αυτό λέγεται απόκλιση από τις κλιματικές τιμές. Αν αυτό το λάθος συνεχίζεται για δεκαετίες τότε έχουμε κλιματική αλλαγή.
Και ο καιρός "διορθώνει", όμως. Για αυτό και υπάρχει και ο όρος "διόρθωση", όταν για παράδειγμα τις υψηλές θερμοκρασίες μίας περιόδου ακολουθούν χαμηλότερες το επόμενο διάστημα.
ΔιαγραφήΠαρόμοιος με τον φετινό ήταν, εξάλλου, ο καιρός και στα τέλη Μάρτη, αρχές Απρίλη το 2020. Για μέρες ο καιρός ήταν συννεφιασμένος, όπως τώρα και στις 2&7/4 έκανε κρύο Ιανουαρίου. Τότε είχαμε την καραντίνα και την πανδημία, φέτος είναι οι πόλεμοι που προκαλούν μελαγχολία.
Προς ανώνυμο 12:48
ΔιαγραφήΑντιπαρέρχομαι τις ειρωνείες σου και τα δηκτικά σου σχόλια θεωρώντας ότι ως χιονόφιλος απογοητεύτηκες πλήρως από τον χειμώνα.
Θα σε συμβούλευα όμως -γιατί αυτή είναι μια αρχή του εποικοδομητικού διαλόγου- να σχολιάζεις όσα λέει ο συνομιλητής και όχι όσα νομίζεις ότι λέει, να λες δηλαδή τα δικά σου…
Δεν αναφέρθηκα σε κανέναν χειμώνα , είναι προφανές ότι αναφερόμουν στον τρέχοντα μήνα Μάρτιο και δη στο τελευταίο δεκαήμερο που είχαμε συννεφιασμένες μέρες .
Καλό σου βράδυ
Ωραίο βδυτικο σύστημα αυτό της Παρασκευής, που τόσο μας έχει λείψει εδώ στην Ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Καλή υποστήριξη στα 500hpa με πυρήνα στο - 30...0 με - 1 στα 850 και ψυχρό νδυτικο ρεύμα. Ο, τι πρέπει για καλά χιόνια στο Μέτσοβο αλλά και πιο χαμηλά, πιστευω από τα 800μετρα και πάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το πολυβλεπω κ για αρχές Απριλίου ο καιρός να είναι ανοιξιατικος !! Δεν κάνω τον προφήτη, παρακολουθώ μόνον τις προβλέψεις!!! Σταύρος από Βόλο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά , να χαιρόμαστε την Πατρίδα μας και να προσπαθούμε να την κάνουμε κάθε ημέρα καλύτερη μέσα από την αυτοβελτίωση.. Κύριε Ζιακόπουλε, μια ερώτηση: Τί ωραίοι θα ήταν αυτοί οι χάρτες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας το δίμηνο Δεκέμβριος - Ιανουάριος.. Αυτό το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια να παρατηρείται συχνά την Άνοιξη χειμερινό μοτίβο με ανύψωση Αζορικού και μεσημβρινή κυκλοφορία στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ( και κατ' επέκταση στα μέρη μας), μπορεί να συνδεθεί με την απορρύθμιση του κλίματος ? Ή παρατηρείτο και στο παρελθόν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και οφείλεται σε κάποιες διεργασίες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι χαμηλές τιμές της αισθητής θερμοκρασίας που αναφέρονται στο άρθρο οφείλονται στον βορειοανατολικό άνεμο των τελευταίων ημερών;
Καλησπέρα σε όλους, από μία άκρως βροχερή και μάλλον χειμερινή Ρόδο σήμερα. Αξίζει να επισημάνω ότι εδώ στην πόλη της Ρόδου, η μέγιστη θερμοκρασία του Μαρτίου δεν ξεπέρασε τους 18 βαθμούς (στις αρχές του μήνα). Συνήθως το Μάρτιο βλέπαμε και τα πρώτα 20άρια, φέτος όχι. Από τις 18 Μαρτίου και μετά γενικά έχουμε μπει σε ένα πιο ψυχρό και ταυτόχρονα βροχερό μοτίβο. Σήμερα μάλιστα πλησιάζουμε ήδη και τα 50 χιλιοστά ημερήσιο υετό, και φαίνεται αυτό το ελαφρώς χειμερινό μοτίβο να διατηρείται στη χώρα μας μέχρι και τις αρχές Απριλίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά στην πατρίδα μας....
Καλησπέρα σας μια χαρά είναι ο καιρός, έτσι μπορεί να κρατήσει μέχρι και Μάιο????????????
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί μετά για 3 - 4 μηνες προβλέπεται πολύ κλάμα, και ιδρώτας, και ότι άλλο μπορεί να συνοδεύει την λέξη Ελλάδα και καλοκαίρι......!!!!!!!
Και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα, μα με τιποτα ομως.....!!!!!!!
Το έχουμε για πλακα...
Όσο πιο πολύ κρατήσει έτσι, τόσο πιθανότερο είναι να έρθουν καύσωνες μετά. Συνέβη το 2023, άλλωστε, με ψύχρα στις 2, αλλά και μέχρι 17-18 Ιουνίου και μια βδομάδα μετά έσκασε μύτη ο καύσωνας. Ο ήπιος. Ο ισχυρός ήρθε τον Ιούλιο για καμιά 15αριά μέρες σερί. Και τρίτωσε και τον Αύγουστο και με μπαράζ πυρκαγιών, μάλιστα.
ΔιαγραφήΠαρόλα αυτά το καλοκαίρι, όπως λέει και το όνομα του, έχει και τα καλά του. Και τα τυχερά του... Ο Βάρναλης το αποκαλούσε "η χρυσή εποχή των φτωχών".
8:28μμ ποια είναι τα καλά και τυχερά του?????????
ΔιαγραφήΕγώ δεν βλέπω τίποτα καλό σε αυτήν την εποχή.....
Για μένα είναι το ίδιο με τον Νοτιά την υγρασία την μούχλα και την βροχή.......
Το ίδιο και με την ζέστη, την υγρασια, τον καυσωνα, που δεν αντιμετωπίζετε με τίποτα, και γενικά η ζέστη δεν αντιμετωπίζετε......!!!!!
Αυτό το 2023 καλύτερα να μην το συζητάμε......απ' τα χειρότερα καλοκαίρια.
ΔιαγραφήΜόνο που όταν ο Βάρναλης το είπε δεν χρειαζόταν κανείς να καίει όλη μέρα το air condition για να δροσιστεί (ιδιαίτερα άμα ζει σε μεγάλο αστικό κέντρο) και να πληρώνει κατά συνέπεια υπερογκους λογαριασμούς ρεύματος. Δυστυχώς το καλοκαίρι έχει πάψει προ πολλού να είναι "η χρυσή εποχή του φτωχού"
Διαγραφή9:34: Οι τουρίστριες!
ΔιαγραφήΑκόμα και στις μέρες μας, σαφώς περισσότερα είναι τα έξοδα για ενέργεια (θέρμανση), τρόφιμα, ρούχα τον χειμώνα απ' ό,τι το καλοκαίρι.
ΔιαγραφήΠροσωπικά, αν και ζω στην Αθήνα, δεν έχω καν air condition, δεν ανάβω ούτε καλοριφέρ, ούτε θερμοσίφωνα, αλλά τον χειμώνα πληρώνω διπλάσια και βάλε κοινόχρηστα απ' ό,τι το καλοκαίρι.
Σαφώς περισσότερες, επίσης, οι ιώσεις και οι ασθένειες γενικά τον χειμώνα αφού το ανοσοποιητικό αποδυναμώνεται από το κρύο. Για το δράμα να είναι κανείς άστεγος τον χειμώνα ας μην το βάλουμε στην εξίσωση, αφού είναι θέμα πολιτικής βούλησης και όχι καιρικών συνθηκών.
Η πραγματική πληγή το καλοκαίρι είναι οι πυρκαγιές. Μάλιστα, ίσως να αντισταθμίζουν και όλα τα καλά του. Ωστόσο, ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια ρομαντική βραδιά κάτω από το φεγγάρι και αστέρια με μουσική υπόκρουση τους ήχους της θάλασσας. Ακόμα κι αν δεν είναι πια η χρυσή εποχή των φτωχών, το καλοκαίρι είναι αυτή των ονείρων. Κι ας αποδεικνύονται συχνά όνειρα θερινής νυκτός. Τουλάχιστον, σε κάνουν να νιώθεις ζωντανός.
Όπως λέει και το τραγούδι: Αν θυμηθείς το όνειρο μου, σε περιμένω να 'ρθεις, το καλοκαίρι που λάμπει τ' αστέρι με φως να ντυθείς...
ΔιαγραφήΚαλησπέρα σας.Τι κάνετε;2003 σαν σήμερα χιονισμένη Νοτιοανατολική Αττική.Καλη χιονόστρωση στα κεραμίδια κλπ.ΗμουννΣμηνιτης στην Σκύρο.Εκει δεν χιόνισε.Ο Καιρός ήταν από Εύβοια και κάτω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχε προηγηθεί το βροχερό καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2002.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά! Ημέρα μνήμης, ευχαριστίας και παραδείγματος η 25 η Μαρτίου!
6-7 Ιουνίου 1822 ,ο Κανάρης εκμεταλλεύεται το ευνοϊκό βραδινό καλοκαιρινό μελτέμι και πυρπολεί την τουρκική ναυαρχίδα στο λιμάνι της Χίου!
Νοέμβρης του 26.Ο Καραϊσκάκης εκμεταλλεύεται το χιονιά και εξοντώνει τους Τουρκαλβανούς του Μουσταφαμπεη στην Αράχωβα!
Ο καιρός έπαιξε και αυτός το ρόλο του!!
τα λέει άλλωστε και ο σοφός λαός μας:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κάνει Απρίλη δυο χιονιές και Μάη άλλη μία
χαρά στους χιονολάτρες μας, γιορτή στην κοινωνία.
Καλημερα και χρόνια πολλά για την ημέρα στους απανταχού Έλληνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπου και να βρίσκεται ο καθένας μας, ας ανάψει ένα κεράκι στην μνήμη όσων(γνωστών και άγνωστων)έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε εμεις σήμερα ελεύθεροι...
Τιμή και δόξα στους ήρωες και τις ηρωίδες μας.
Στα καιρικά,εδώ στην περιοχή μου και σε όλη την Βοιωτία, έχει ρίξει πολύ καλό νερό και συνεχίζει ακόμα, σε ένα χειμερινό σκηνικό με δυνατό αέρα, χαμηλή νέφωση και μονοψηφιες θερμοκρασίες.
Χρόνια πολλά σε όλους και ιδιαίτερα στον αγαπητό οικοδεσπότη μας που μας φιλοξενεί στον χώρο αυτό και ανέχεται τις ιδιοτροπίες μας.
Καλημέρα σας , χρόνια πολλά !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, χρόνια πολλά και καλά σε όλους, πρωτίστως σε όσους έχουν την ονομαστική εορτή τους σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφή