Τα χειρότερα ψυχρά μέτωπα είναι το πρώτο και το τελευταίο!

Η φωτογραφία είναι του Λευτέρη Σταθόπουλου.

Ο τίτλος της σημερινής ανάρτησης, προερχόμενος από τη Β. Αμερική, αναφέρεται στο πρώτο ισχυρό φθινοπωρινό ψυχρό μέτωπο και στο τελευταίο ισχυρό ανοιξιάτικο ψυχρό μέτωπο και ισχύει περισσότερο για τις γεωργικές περιοχές των μέσων γεωγραφικών πλατών.

Καλημέρα, φίλοι μου!


4 σχόλια:

  1. Φθινοπωρινός ο καιρός ήταν χθες στην Καρδίτσα με συννεφιά και ψιλόβροχο κατα διαστήματα με μεγιστη θερμοκρασία γύρω στους 12 βαθμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστός Ανέστη! Καλό μήνα κύριε Ζιακόπουλε και σε όλους τους φίλους του μπλόγκ! Σήμερα έσπασε το ρεκόρ οψιμότερης χιονόπτωσης στην Πάρνηθα πιθανώς και σε άλλες ορεινές περιοχές της χώρας. Ψύχρα με συννεφιά και δυνατό βοριά έχουμε και στην Λέσβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έσπασε το ρεκόρ οψιμότερης χιονόπτωσης στην Πάρνηθα των τελευταίων 40 χρόνων, Ιωάννη. Όχι όλων των εποχών.

      Διαγραφή
  3. Ήταν, όμως, το τελευταίο; Προφανώς, δύσκολα θα ξαναδούμε μέγιστες 15 βαθμών στο εγγύς μέλλον στην Αττική, ωστόσο, μία παρατήρηση τα τελευταία χρόνια είναι ότι σχεδόν κάθε βδομάδα με 10 μέρες μια διαταραχή διακόπτει το διάστημα ήπιων συνθηκών που έχει προηγηθεί.

    Αυτές οι διαταραχές είναι συνήθως έντονες, εξισορροπώντας τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τον υπόλοιπο καιρό. Κάπως έτσι, μετά τον Μάρτιο και ο Απρίλιος βγήκε ελαφρώς ψυχρότερος ως και -0,7 βαθμούς στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, με εξαίρεση τα δυτικά που ήταν μισό βαθμό θερμότερος από την περίοδο 2010-19. Στην Αθήνα η απόκλιση ήταν -0,4 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη -1,2β. (πηγή meteo).

    Παρά το κρύο, πάντως, μία μέδουσα πυξίδα (chrysaora hysoscella) εμφανίστηκε το Σάββατο 2/5, αλλά χωρίς νηματοκύστεις και πλοκάμια. Τσιμπάει σαν την πελαγία, ενώ είναι καφέ και η καμπανούλα της μπορεί να γίνει σαν μια μπάλα του χάντμπολ. Η συγκεκριμένη ήταν σαν πορτοκάλι, μάλλον τσακισμένη από τα ρεύματα του βοριά, αφού τα ψάρια ποτέ δεν επιτίθενται σε μια αρτιμελή μέδουσα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή