Στις περιπτώσεις που στην κεντρονότια Ευρώπη παρατηρηθεί μπλοκάρισμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας τύπου «Ωμέγα» και μία σκάφη χαμηλών υψών ή ένα αποκομμένο χαμηλό στα ανατολικά του συστήματος κρατάει χαμηλές τις επιφανειακές πιέσεις στο Ν-ΝΑ Αιγαίο, δημιουργείται ισχυρή βαροβαθμίδα κάθετη στον άξονα Λήμνου - Λαυρίου - Κυθήρων, η οποία παραμένει σχεδόν στάσιμη για κάποιες ημέρες.
Αποτέλεσμα αυτής της
εξέλιξης είναι η επικράτηση πολύ ισχυρών και επίμονων ΒΑ ανέμων στις περιοχές
που βρίσκονται ένθεν και ένθεν του προαναφερθέντα άξονα. Οι άνεμοι αυτοί
συνήθως δεν εξασθενούν στη διάρκεια της νύχτας. Σημειώνεται ότι στις
περιπτώσεις αυτές ενισχυμένοι θερμοί και ξηροί ΒΑ άνεμοι παρατηρούνται συχνά
στη Δ. Πελοπόννησο.
* Ρυθμός μεταβολής της ατμοσφαιρικής πίεσης ανά μονάδα απόστασης.

Μεγάλος ο κίνδυνος τις επόμενες ημέρες από πλευράς πυρομετεωρολογικών συνθηκών Δάσκαλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια πρώτη φορά φέτος χρειάζετε προσοχή σε αρκετές περιοχές της χώρας,όπως στα ανατολικά τμήματα αλλά και σε περιοχές της δυτικής Πίνδου όπου υπάρχει καναλισμός και οι άνεμοι γίνονται τελείως αφυγραντικοί.
Το μόνο θετικό είναι ότι,έστω και σε τοπικό επίπεδο,έπεσαν αρκετές βροχές στις συγκεκριμένες περιοχές τις τελευταίες μέρες.
Iσχυρή καταιγίδα στις 0500 τα ξημερώματα στο Ανω Βόιο η οποία και μας ξύπμνησε..22 mm με πολλά ηλεκτρικά....πως δημιουργήθηκε άγνωστο...τα μυστικά της Πίνδου.."θωμάς"
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή μου έκανε εντύπωση κοίταξα στο ιστορικό των ηλεκτρικών εκκενώσεων στο Blitzortung.org και όντως στις είχε καταιγίδα εκείνη την ώρα, πολύ παράξενο αργά την νύχτα και όχι νωρίς το βράδυ και χωρίς κάποιο σπάνιο χαμηλό για την εποχή. Ενδιαφέρον θα έχει ο Δάσκαλος να μας πει γιατί μπορεί να έγινε αυτό!
Διαγραφή(Γιάννης, Τρίπολη)
Και όμως το ECMWFτο είχε προβλέψει: https://charts.ecmwf.int/products/medium-mslp-rain?base_time=202606260000&interval=6&projection=opencharts_south_east_europe&valid_time=202606260600
ΔιαγραφήΣτους σχετικούς χάρτες παρατηρούμε ένα ΒΑ ρεύμα που ξεκινάει από χαμηλά και φτάνει τουλάχιστον ως τη μέση τροπόσφαιρα. Αυτό, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο, μπορεί να έπαιξε ρόλο στην ανύψωση της αέριας μάζας, μη αποκλειομένης ακόμα και κάποιας ασθενούς θετικής μεταφοράς στροβιλισμού. Σε κάθε περίπτωση, «καρποφορία» υπήρξε εκεί που η ανυψούμενη αέρια μάζα ήταν δυνητικά ασταθής.
Eγώ για το ρομαντισμό....θα κρατήσω τον όρο τα μυστικά της Πίνδου...ευχαριστώ..κ. Ζιακόπουλε για την εξήγηση αλλά το απρόβλεπτο εχει αλλη ομορφία...αγαπητέ Γιάννη από Τρίπολη ρπριδή πάντα το αρκαδικό οροπέδιο...είχε αρκετό ενδιαφέρον για μένα νομίζω τέτοιες εκπλήξεις έχετε και εσείς.."θωμάς"
ΔιαγραφήΝέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για Ιούνιο με 36,4 βαθμούς έγινε στην Αγγλία (Σόμερσετ), ενώ οι 641 κλήσεις που έλαβε η υπηρεσία ασθενοφόρων για περιστατικά ζωής ή θανάτου είναι οι περισσότερες σε μια μέρα, όπως γράφει ο Guardian. Τετραπλασιάστηκαν, επίσης, οι κλήσεις σε ασθενοφόρα για καρδιακά επεισόδια στη Γαλλία, όπου η ελάχιστη θερμοκρασία νυκτός στη Ναντ έφτασε τους 27,2 βαθμούς, όπως μεταδίδει το BBC.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτη Ρεν καταρρίφθηκαν δύο ρεκόρ σε ισάριθμες μέρες, με 40,6 και 41 βαθμούς, ενώ πιστεύεται ότι έξι ηλικιωμένοι που βρέθηκαν νεκροί στα σπίτια τους, υπέκυψαν στον καύσωνα. Ακόμα ένα παιδί, μόλις τριών ετών πέθανε, επίσης, μέσα σε αμάξι. Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύτηκε στη Γαλλία, εκτός από πιστοποιημένα μπαρ και εστιατόρια, ενώ ανεύθυνοι χαρακτηρίστηκαν 100 άνθρωποι που έκαναν τζόκινγκ στην πιο ζεστή μέρα όλων των εποχών για τη χώρα.
Στην Ισπανία, όπου έγινε, επίσης, νέο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας για Ιούνιο με 45,1 βαθμούς, αποδίδονται στον καύσωνα 213 θάνατοι σε ένα τετραήμερο. Πάντως, οι θερμές μάζες κινούνται ανατολικότερα και μπορεί να καταγραφούν 40 βαθμοί σε Γερμανία, Τσεχία, και τη Βιέννη στην Αυστρία. Ρεκόρ έγινε και στο Λουξεμβούργο με 38,3 βαθμούς, ενώ και στην Ολλανδία αναμένονται 39β.
Στο εσωτερικό μουσείου της Ιταλίας στη Φλωρεντία η θερμοκρασία έφτασε, εξάλλου, τους 32 βαθμούς, καθώς το air condition δεν μπορούσε πια να δροσίσει τον χώρο, λόγω της πολυκοσμίας. Οι υπεύθυνοι σταμάτησαν να εκδίδουν νέα εισιτήρια., ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες στην Ιταλία δεν πέφτουν κάτω από τους 29 βαθμούς.
Β. ΣΠ.
Τώρα ξαφνικά από βδομάδα θα πιάσουμε 38 ?? Έτσι λένε δεν το λέω εγώ, και όταν αυτοί μιλάνε για 38 το 40αρι το έχουμε για πλακα, και μάλιστα τώρα το είδα από περιέργεια και στο ΜΕΤΕΟ, αραγε από πού παίρνει προγνωστικά το ΜΕΤΕΟ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει πως κάνεις έτσι? Εδώ στην Δυτική Ευρώπη οι άλλοι ψήνονται.. 38 βαθμοί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη στις ευπαθείς στην ζέστη περιοχές στην Ελλάδα δεν το λες και πρωτοφανές.
ΔιαγραφήΝαι,έρχεται καύσωνας μεγάλος.
ΔιαγραφήΒρέ φίλε,τι μας νοιάζει εδώ μέσα τι γράφει το κάθε σάιτ?
Δεν απολογείται κανένας για τους άλλους.
Εμένα με ενδιαφέρει τι λέμε εμείς.
Αυτό που θα κάνει και το ξανά γράφω μπας και το εμπεδώσουν μερικοί, είναι να ανέβει η θερμοκρασία από βδομάδα σε σχετικά υψηλές τιμές(36 37β) και αυτό σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές για τρεις με τέσσερις μέρες.
Στο μετέπειτα διάστημα καραδοκεί εκ νέου αστάθεια και δροσούλες για Ιούλη μήνα.
Άλλωστε όπως έχει γράψει και ο Δάσκαλος αρκετές φορές στο παρελθόν, αν δεν κάνει τώρα λίγο ζέστη στην Ελλάδα, πότε θα κάνει.
Δεν το λέω πρωτοφανές αλλά μέχρι χτες μας δούλευαν με 32-33-34 ότι είχαμε, και ο κόσμος δεν ήξερε πού να κρυφτεί από τη ζέστη, απλά τρωμε δούλεμα και δεν θέλουμε να το χωνέψουμε, με τις θερμοκρασίες..
ΔιαγραφήΠρος ανώνυμο 10:30.
Καλημέρα σας. Δείτε ελάχιστες Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και σε άλλα παραθαλάσσια σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ' ό,τι καταλαβαίνω, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά πίεσης ανάμεσα σε δύο σημεία, τόσο πιο ισχυρός και ο άνεμος που περνάει ανάμεσα τους. Το μελτέμι στη συγκεκριμένη περίπτωση και χωρίς υπερβολή στη σκιά στον Όρμο Καταφυγής, μία παραλία μετά το Θυμάρι, ένιωθες ακόμα και ψύχρα μόλις έβγαινες από τη θάλασσα. Δροσιά είχε και το πρωί και κλάδεψα, χωρίς να ζοριστώ ιδιαίτερα αγριόχορτα τα λαίμαργα μιας ελιάς και ένα γιασεμί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντίθετα, ο ήλιος σε έκαιγε μέσα στο αμάξι στην επιστροφή. Από το τι κάνεις κάθε φορά, εξαρτάται πόσο θα ζεσταθείς, δηλαδή. Γενικά, πάντως, δεν έχουμε ιδιαίτερη ζέστη για Ελλάδα, φέτος. Το καταλαβαίνεις από τους τοίχους που δεν βράζουν, όπως άλλες χρονιές και το νερό της βρύσης που ακόμα είναι δροσερό (Θυμάρι) ή νορμάλ (Φάληρο). Άλλες φορές στο παρελθόν ήταν σαν να είχες ανάψει τον θερμοσίφωνα.
Η μέγιστη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί τον φετινό Ιούνιο είναι 38,4 βαθμοί, μία φορά σε έναν μόνο σταθμό επί συνόλου άνω των 500 του meteo, ενώ και τα 35-36άρια είναι κάθε μέρα μία ισχνή μειοψηφία. Πέρσι ή πρόπερσι είχαν καταγραφεί και 44,3β. και πολλά 42-43άρια. Μακάρι να πάει έτσι όλο το καλοκαίρι. Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, πάντως....
Β. ΣΠ.
Fotis matralis : Πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες πού εβαλες...εγώ θα πω 39 - 40 βάζω κι άλλο αν θες??????
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου??
ΔιαγραφήΣε δύο τρεις σταθμούς πανελλαδικά που ένας θεός ξέρει αν τα σημεία που έχουν τοποθετηθεί κρίνονται ρεαλιστικά για αντικειμενικές θερμοκρασίες?
Επίσης η τοποθέτηση και η συντήρηση παίζει μεγάλο ρόλο.
Τα γνωστά,δλδ Σκάλα Μεσσηνίας, Σκάλα Λακωνίας και κανένας σταθμός μέσα στον κάμπο και το λιοπύρι μπορεί να πιάσει.
Η μέση αλήθεια όμως βρίσκεται από τους μέσους όρους των επίσημων σταθμών.
Για να σε πάω τώρα και από προγνωστικής σκοπιάς, παίρνοντας τα τελευταία διαγράμματα των μέσων όρων του πολλαπλού συστήματος πρόβλεψης από τα δύο μεγάλα και περισσότερο έμπιστα κέντρα(ECMWF AIFS), τα νούμερα είναι απαγορευτικά για περαιτέρω συζήτηση.
Αθήνα(+19 στα 850hPa μεταξύ 30 έως 3 Ιουλίου και μετέπειτα μεταξύ +16 και +18).
Θεσσαλονίκη(+20 έως +21 στα 850hPa μέχρι τις 3 Ιουλίου και +16 στο μετέπειτα)
Αγρίνιο(+20 στα 850hPa έως τις 3 Ιουλίου και +16 στο μετέπειτα).
Η στάθμη στα 850hPa είναι ο βασικός ανιχνευτής για να δούμε κατά πόσο μια μάζα είναι θερμή η ψυχρή.
Οι τοπικοί παράγοντες και το ανάγλυφο καθορίζουν και τις θερμοκρασίες επιφάνειας.
Δεν γίνεται να μιλάς για 39άρια 40άρια όταν στα 850hPa παίζεις με 19άρια και 20άρια.
Πως να το κάνουμε τώρα.
Επίσης,τα 16άρια που εμφανίζονται στη συνέχεια σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια μας προϊδεάζουν για ήπιο-δροσερό διάστημα.
Τα υπόλοιπα που ακούγονται από εδώ και από κει με αφήνουν αδιάφορο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυντριβή του ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για Ιούνιο έγινε στην Αγγλία με 37,3 βαθμούς, έναντι 35,6 βαθμών που ήταν πριν ακριβώς 50 χρόνια, όπως αναφέρει ο Guardian. Έκτοτε, όμως, η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά 2 βαθμούς μέσο όρο στην Ευρώπη και οι καύσωνες σαν τον φετινό θα είναι όλο και πιο συχνοί. Ενδεικτικά, το ρεκόρ της Αγγλίας καταρρίφθηκε τρεις φορές σε ισάριθμες μέρες με 36,1β., 36,7β. και 37,3β., ενώ και οι 40,9 βαθμοί στο Παρίσι είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί Ιούνιο.
Στη γαλλική πρωτεύουσα σημειώθηκαν και 55 θάνατοι στα επείγοντα μόνο σε μία μέρα, έναντι 3-4 που είναι ο μέσος όρος. Άλλα 55 άτομα έχουν πνιγεί εν μέσω καύσωνα, ενώ τέσσερα παιδάκια βρέθηκαν νεκρά μέσα σε αμάξια. Με το κύμα ζέστης να εξαπλώνεται, πλέον, ανατολικότερα, στράβωσαν οι ράγες των σιδηροδρομικών σταθμών σε Αυστρία και Γερμανία, ενώ καταγράφηκαν θερμοκρασίες 39 βαθμών στα Βαλκάνια.
Εξαιρείται, ωστόσο, η Ελλάδα, χάρη στους Ετησίες ανέμους, τα γνωστά μας μελτέμια που δροσίζουν την ατμόσφαιρα, ενώ οι καταιγίδες συνοδευόμενες και με χαλάζι τοπικά στα ηπειρωτικά ήταν μία εντελώς αντίθετη εικόνα από της δυτικής Ευρώπης. Μάλιστα, οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς ως τα μέσα Ιουλίου, αλλά όταν αυτό συμβεί, τότε θα ακολουθήσουν δύο μήνες με καυτές μέρες και νύχτες, σύμφωνα με τον Guardian.
Β. ΣΠ.
Εφιαλτικός ο επίλογός σου Βαγγέλη΄.
ΔιαγραφήΠες μας πού στηρίζεσαι.
Σκέτος ο Guardian δεν μου λέει τίποτα !. -----=====Π.Α.
Όχι, ότι έγραψε ο Guardian μετέφερα. Δεν πρόσθεσα τίποτα δικό μου. Για αυτό έβαλα και το σύμφωνα με τον Guardian στο τέλος.
ΔιαγραφήΒ. ΣΠ.