Κοντά σε τιμές –ρεκόρ οι θερμοκρασίες

Η χώρα αρχίζει να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα την εξασθένηση των ανέμων. Εξαίρεση αποτελούν οι ΝΑ νησιωτικές περιοχές, όπου και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) οι ΒΔ άνεμοι θα φθάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, αναμένονται τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και αραιές νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι το γεγονός ότι άρχισε ήδη η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Β. Αφρική προς την περιοχή μας με αποτέλεσμα την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στα επίπεδα των 28 και την Πέμπτη (14/4) των 30 βαθμών είναι εξαιρετικά υψηλές, αν λάβουμε υπόψη μας ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι 19 με 20 βαθμοί. Την Παρασκευή και το Σάββατο (15-16/4) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο, αλλά από την Κυριακή (17/4) αναμένεται και πάλι άνοδος.


Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016
  

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13-4-2016

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 26 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Στο Θερμοκρασία από 9 έως 27 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 28 βαθμούς.

Αιγαίο– Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 24 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 27 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:

Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 23 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Γιώργο ξέρω ότι πρεπει να προσέχω μη μας μαλώσει και ο δάσκαλος για αυτά που λέμε αλλά κάτι που έγραψες και επανοδο θερμοκρασίας σε φυσιολογικά επιπεδα φαίνεται να ισχύει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει σωτηρία για το καλοκαίρι αν δεν αλλάξει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Η ευκολία με την οποία μας επισκέπτονταν φέτος το "χειμώνα" οι αφρικάνικες μάζες μας έδωσε έναν ήπιο (και οικονομικό από θέρμαση) καιρό. Αλλά αν συνεχιστεί και το καλοκαίρι, θα μας φέρει την "κόλαση"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις τι εννοώ?Χθες διάβασα που έγραψες σε ένα σχόλιο ότι προς τη μεγάλη βδομάδα φαίνεται να έρχεται προς τα κανονικά επίπεδα για την εποχή η θερμικρασία.Ισχυεί αυτό?

      Διαγραφή
    2. Μέχρι στιγμής και τα δύο κύρια μοντέλα ομοφωνούν ως προς αυτό. Στα κανονικά, ή λίγο παραπάνω από τα κανονικά επίπεδα. Φυσικά, το τι θα συμβεί από το Πάσχα και μετά είναι ανόητο να το προδικάσουμε. Πιστεύω οτι ο Μάιος και ο Ιούνιος θα μας δώσει βροχές. Αν το μοτίβο, θερμοκρασιακά ρεκόρ - ξηρασία, συνεχιστεί και το καλοκαίρι, μας περιμένουν εφιαλτικές καταστάσεις.

      Διαγραφή
  3. Καλά αστο δε θελω να θυμάμαι καλοκαίρι του 2007 τι είχε γίνει.Εύχομαι να μην ξανασυμβεί κάττι τέτοιο.Έλα ρε Γιώργο ο Θεός είναι μεγάλος που θα παέι δε θα μας αφήσει ετσι θα ρίξει και καμιά βροχή.Ασ έχουμε και πίστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυσοίωνα τα σενάρια για εφέτος το καλοκαίρι!παρατεταμένη ΑΝΟΜΒΡΊΑ και υψηλές θερμοκρασίες ειναι επικίνδυνο κοκτέιλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φέτος το χειμώνα το μακροπρόθεσμο μοντέλο CFS έπεσε (παραδόξως;)σε γενικές γραμμές μέσα, για την Ελλάδα και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Με την αυτονόητη επιφύλαξη που έχουν όλοι οι μετεωρολόγοι για τις εποχικές προγνώσεις, γιατί να μην πέσει μέσα και για το καλοκαίρι, για το οποίο μέχρι τώρα επιμένει σε κανονικές θερμοκρασίες; Ερώτημα, ελπίδα και ευχή. Για να έχουμε και κάτι να μας κάνει να ελπίζουμε, έστω και κάτι το πολύ αμφίβολο.

      Διαγραφή
  5. ο καιρος γαρ εγγυς ... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το χειρότερο από όλα είναι ότι κάποιοι κύριοι που βγαίνουν και στην τηλεόραση,κάθε φορά που τους τελευταίους μήνες έχουμε θερμές εισβολές και υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ,έχουν μια ανησυχία να αναφέρουν παλαιότερα ρεκόρ (1985 και βάλε) χωρίς ποτέ να αναφέρουν την επιμονή που έχει η φετινή χρονιά σε αντίθεση με παλαιότερες χρονιές!
    ονόματα να μη λέμε...ε Σάκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο. Αξιόλογος προγνώστης, αλλά αυτό που λες ισχύει. Γι αυτό και έπαψα πλέον να παρακολουθώ τα δελτία του. Και δεν είναι θέμα χρόνου. Μέσα στον ...τηλεοπτικο μετεο-μαραθώνιο του δελτίου του, κάποιες κουβέντες παραπάνω για το κλίμα όφειλαν και μπορούσαν να λέγονται.

      Διαγραφή
    2. Τα συγχαρητήτρια μου στο περίφημο site που από τη μια προβλέπει χιονιάδες και πολικά μείοντο πάσχα και στη συνέχεια ως δια μαγείας από το μείον θα φτάσουμε στους φονικούς καύσωνες των 50 βαθμών.Συγχαρητήρια για το επίπεδο των έγκυρων επιστημόνων μας που μας ενημερώνουν.Ντροπή ειλικρινά

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχουν επιστήμονες εκεί που λες. Φραγκοφονιάδες των διαφημίσεων μόνο.

      Διαγραφή
    4. Εχεις δίκιο ειρωικά το είπα.Δε θέλω να εκφραστώ με άσχημα λόγια αλλά πιστεύω ότι είναι κατανοητή η αγανάκτηση που προκαλείται

      Διαγραφή