Θερμοκρασιακά 20άρια και βλέπουμε…

Βαρομετρικά χαμηλά επηρεάζουν με βροχές και καταιγίδες τις περισσότερες χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης. Αντίθετα στη νότια Ευρώπη κυριαρχούν οι υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη σχετική καλοκαιρία. Στη χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι Δ-ΝΔ άνεμοι εντάσεως 4 με 6 μποφόρ, οι τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά και η άνοδος της θερμοκρασίας ως τους 20 βαθμούς. Την Παρασκευή (24/2) το νέο στοιχείο στην εξέλιξη του καιρού θα είναι οι ασθενείς τοπικές βροχές στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο. Το Σάββατο (25/2) προβλέπονται τοπικές βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 μποφόρ. Την Κυριακή (26/2) τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στα κεντρικά, τα βόρεια και το Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και τα βόρεια ΒΑ και στις υπόλοιπες περιοχές Α-ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα, ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση.

Υ.Γ. Κάθε μέρα του εορταστικού τριημέρου θα περάσει με διαφορετικό καιρό. Πέρα από αυτό, υπάρχει ακόμη αρκετή αβεβαιότητα στις προγνώσεις, αποτέλεσμα της εποχής (έναρξη αποσταθεροποίησης της δομής της ατμόσφαιρας) και του τύπου της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (αποκοπή χαμηλού) που αναμένεται να επικρατήσει στην κεντρική Μεσόγειο.

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23-2-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις στη Θράκη. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά ΝΔ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 18 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις στο Α. Αιγαίο και τη Δ-ΝΔ Κρήτη. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.


16 σχόλια:

  1. Τι να τις κάνουμε τις αποκοπές (ψευτο)χαμηλών στην κεντρική Μεσόγειο; Εμείς τέτοιες αποκοπές θέλουμε:

    http://modeles.meteociel.fr/modeles/reana/1987/archives-1987-3-7-0-0.png

    Αλλιώς, ας το πάει έτσι όπως το πάει, να κάνει κάποιες καλές βροχές, να ζεστάνει κι άλλο, ν αρχίσουμε από αρχές Απρίλη τα μπάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο βλέπω κι εσύ γίνεσαι ριψάσπις. Σιγα σιγά συμφιλιώνεσαι με τιν ερχομό της άνοιξης κ αρχίζεις να σκέφτεσαι απριλιάτικα μπάνια. Οταν ο Χρήστος εκ Θεσσαλονίκης ονειρεύεται χιονισμένο το Λευκό πύργο απριλιάτικα.
      Τελικά η τελευταία ζαρια που έλεγα προ εβδομάδος μάλλον δε θα υπάρξει. Χάσαμε το ζάρι κ μέχρι να βρούμε θα έχει νπει με τα μπούνια η άνοιξη. Δεν πειράζει, είπαμε, ανασύνταξη δυνάμεων κ προσευχή να εχουνε κανονικό χειμώνα κ του χρόνου, κάτι που δυστυχώς δεν είναι θέσφατο πλεον.
      Βαγγέλης

      Διαγραφή
    2. Έπεσε δυστυχώς και το κάστρο του Λαμέρα.

      Διαγραφή
    3. Που ξέρεις, μπορεί να έπεσε για καλό. Τόσον καιρό που βάσταγε, τίποτα καιρικά μεγάλο δεν είδαμε στην Αττική.

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη, τις τελευταίες μέρες μόνα τους τα ensembles του Ευρωπαϊκού φυλάττουν Θερμοπύλες. Αν και ξέρουν ... "πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε". (Τελικά έχω εμμονή με τον Καβάφη)

      Διαγραφή
    5. Εξαιρετικό το σχόλιό σου, ομολογώ. Όμως, εγώ προσωπικά δε βλέπω κάτι ιδιαίτερο στα ensebles του Ευρωπαϊκου (εσύ βεβαίως είσαι σαφέστατα πιο έμπειρος από εμένα σε αυτά). Εγώ βλέπω απλώς μια τάση για πιο χειμερινό μοτίβο στο Μάρτιο, αλλά μέχρι εκεί. Δε βλέπω με τις λίγες γνώσεις που έχω κάτι ιδιαίτερα δυνατό...
      Βαγγέλης

      Διαγραφή
    6. Το ίδιο ακριβώς βλέπω και εγω. Σταθερά μια ιδέα πιο ψυχρά τα τρεξίματα του Ευρωπαίου.
      Επί τη ευκαιρία Βαγγέλη, αφού είσαι από τους πιο τακτικούς "ανώνυμους" εδώ μέσα, γιατί δεν φτιάχνεις ένα προσωπικό λογαριασμό από τις διαθέσιμες επιλογές του μπλογκ; Με τον τρόπο αυτό, 1) θα παίρνεις ειδοποίηση με μέιλ όταν εμφανίζονται νέα σχόλια και 2) μπορείς να ανοίγεις μέσα από το μέιλ που θα λαμβάνεις υπερσυνδέσμους (λινκς), κάτι που δεν μπορεί να γίνει μέσα στα σχόλια του μπλογκ. Είναι καλό να μπορούμε να μοιραζόμαστε πηγές και πληροφορίες με παραπομπές στο διαδίκτυο.

      Διαγραφή
  2. Πάντως θερμοκρασιακή κ σήμερα δεν έχει ξ ιδιαίτερη ζεστή.με το ζόρι 16 κ αυτί στον ήλιο ενώ όλοι προβλςοανε 18 για σήμερα.εγω βλέπω το πολύ να πιάσουμε 18-19 βαθμούς κ δεν μ φαινετε περίεργο όταν έχουμε περάσει κ χειστουγεννα με 20 άρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να παραθέσω την ταπεινή μου άποψη, επειδή σχεδόν καθημερινά βλέπω εδώ να παρουσιάζονται λαϊκές παροιμίες σχετικές με την καιρική συζήτηση. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι, τουλάχιστον απόλυτα, σωστο γιατί πολλές από τις παροιμίες μας, γεννήθηκαν στην πολλή παλιά εποχή όπου ίσχυε το παλιό ημερολόγιο το οποίο απέχει δύο εβδομάδες, δηλαδή μισό μήνα από το δικό μας. Μπορεί να κάνω λάθος. Καλημέρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, ωραίες είναι οι λαϊκες παροιμίες, γιατί όχι; Προφανώς δεν αποτελούν θέσφατο, εδώ την απόλυτη αλήθεια δεν κατέχουν οι επιστήμες. Εμένα μου αρέσουν πάντως, εμπεριέχουν και στοιχεία λαογραφίας κάτι που προσωπικά πάντα με ενδιέφερε, από εκεί και πέρα κρύβουν κ κάποια στοιχεία που δεν θα μπορούσε να τα απορρίψει κανείς. Πάντως οι παροιμίες γενικότερα είναι πονηρές ([π.χ. στα καιρικά ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα θυμίσει μα αν τύχει και σε χώσει μες το χιόνι θα σε χώσει και γενικότερα "το γοργόν και χάριν έχει" κ " 'όποιος βιάζεται σκοντάφτει", με άλλα λόγια 1Χ2 πέφτουμε μέσα σε όλα...:) )
      Βαγγέλης

      Διαγραφή
    2. Είναι ωραιότατες οι παροιμίες. Όχι απλά ωραλιες. Απλά έθεσα ένα ζήτημα όσον αφορά το ημερολόγιο.

      Διαγραφή
    3. Αν η παροιμία "Το κρύο φύλαγε ως τ'Απριλιού τις δώδεκα, ακόμα και στις δεκαοχτώ πέρδικα ψόφησε στ'αβγό" φτιάχθηκε με το παλιό ημερολόγιο, αυτό σημαίνει ότι η σημερινή πέρδικα μπορεί να ψοφήσει ακόμα και στις 30 Απριλίου ή και την 1η Μαΐου. Χαρά που θα κάνει ο Χρήστος! Η 7η Απριλίου έγινε ...Πρωτομαγιά!

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα κ. καθηγητά και υπόλοιποι φίλοι. Το έθιξα κι εγώ το θέμα του παλιού ημερολογίου πέρυσι με τα μερομήνια, αλλά μου την είπε ο medleymeister, αν και είμαστε μάλλον κοντοχωριανοί.

      Διαγραφή
  4. ενας κλασικος μαρτης θα ναι με βροχες και καλο καιρο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πραγματικά χαίρομαι που η Αττική θα δεί επιτέλους καλές βροχές Κυριακή προς Δευτέρα, η θέση του χαμηλού νότια μας, βοηθάει σε αυτό το σενάριο, με τόσο ξεροβόρι που φάγαμε, είναι ένα καλό αντίδοτο σε εμάς τους απογοητευμένους χιονόφιλους.

    Με εκτίμηση

    Τόλης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω επιφυλάξεις για το αν οι βροχές θα είναι καλές, συνονόματε. Ίδωνεν.

      Διαγραφή