Ήπιος καιρός

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Πέμπτη) η περιοχή μας θα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με συνέπεια την καλοκαιρία σχεδόν παντού και την επικράτηση ασθενών ανέμων. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν το σχηματισμό ομιχλών κυρίως το πρωί στα ηπειρωτικά και την αύξηση της συγκέντρωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Το διήμερο Παρασκευή - Σάββατο (3-4/2) ο καιρός θα είναι γενικά ήπιος με ΝΔ ανέμους 4 με 6 μποφόρ και τοπικές βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και πιθανώς στα νησιά του Α. Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και οι μέγιστες τιμές της στα ανατολικά και νότια θα φθάσουν τους 19 βαθμούς. Την Κυριακή (5/2) δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού, αλλά το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη (6-7) ένα οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό που θα μας έλθει από τη Δ. Μεσόγειο θα προκαλέσει στη χώρα έντονες βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς νοτιάδες.  

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2-2-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους στη Μακεδονία πιο πυκνές. Άνεμοι Ν 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών στο Β. Ιόνιο και τη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Ν 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Ν-ΝΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 11 βαθμούς.

19 σχόλια:

  1. Αυτο που ηθελα!Ζεστουλα με νοτιαδες και καταιγιδες και οχι παρατεταμενες αλκυονιδες.Και εχοντας στο νου οτι αργοτερα θα βαρινει παλι ωπος φενεται τουλαχιστον ο Χειμωνας αυτος εχει ενδιαφερων.Μακαρι οπως λεει ο Γιωργος να κανει ενα πανελληνιο χιονια με συγκρατιμενες θερμοκρασιες και οχι παλι ξεροβορια για αλλες παριοχες και παγωμενα ολα και ποταμια και μεσα στις πολεις...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, για την ώρα στα τρεξίματα ο Αζορικός είναι κομπάρσος. Αντικυκλώνας εμποδιστής στη Σκανδιναβία, που εμφανίζεται ξανά και ξανά στους χάρτες, δεν ευνοεί τη χώρα μας, ούτε καν τη βόρεια χώρα, αν μιλάμε για κάτι μεγάλο. Πάντως τα μοντέλα δυσκολεύονται να αποκρυσταλώσουν σαφείς τάσεις για τον καιρό της Ευρώπης, μεγάλες αλλαγές από τρέξιμο σε τρέξιμο. Θυμήθηκα τον δάσκαλο, που έγραψε για τον "μεθυσμένο Φλεβάρη". Πως να τα βγάλουν πέρα τα μοντέλα μ έναν μεθυσμένο;

      Διαγραφή
  2. Πόσο καιρό είχε να κάνει τόσο ήπιο καιρό;Ούτε θυμάμαι.Πέρυσι ήταν ο κανόνας αυτό που ζούμε έξω. Φέτος είναι η εξαίρεση. Κ είναι καλουδεχόμενος ένας τέτοιος καιρός αν πρόκειται απλώς για μία παύση. Θα είναι όμως; Προβλέπονται μεγάλες μάχες τις επόμενες ημέρες. Από πάνω μας θα καραδοκεί σοβαρότατο ψύχος που αρχικά δε φαίνεται να θέλει να έρθει προς τα μέρη μας. Από κάτω μας χμμμ. Για να δούμε τι θα γίνει στο τέλος. Θα έχει ενδιαφέρον ο μήνας αυτός σε μετεωρολογικό επίπεδο. Μακάρι να έχει και σε καιρικό επίπεδο γιατί αν χαθούν κάποιες μάχες, καλή άνοιξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο πολύ εύκολα βρήκα αυτό:http://i50.tinypic.com/2sb9yk9.gif το οποίο είναι από τις 9/1/13 και πλησιάζει τους -33!
    Η σημερινή ένδειξη δείχνει οτι τώρα πλησιάζουμε τους -30,οπότε μάλλον είμαστε στα ίδια επίπεδα με το 13 με ελαφρώς αυξητική τάση δεδομένου ότι είμαστε ένα μήνα μετά!
    Πάντως απ'όσο ξέρω το 13 δεν έγινε τελικά τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έγινε τίποτα στην Ελλάδα. Αλλού όμως έγινε. Αυτές οι στρατοσφαιρικές θερμάνσεις, όταν μετά από μερικές βδομάδες επηρεάσουν την τροπόσφαιρα, διαταράσσοντας το πεδίο των ανώτερων δυτικών ανέμων και προκαλώντας μεσημβρινές ροές, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις που ακριβώς θα δώσουν ψυχρές εισβολές, που θερμές και που τίποτα. Από ένα γρήγορο σερφάρισμα βλέπω οτι Άγγλοι και Αμερικάνοι "ερίζουν" τώρα για το ποιός από τους δυό θα έχει όψιμη βαρυχειμωνιά εξαιτίας της ΑΣΘ. Αν είναι οι Αμερικάνοι, δε μας πειράζει. Αν είναι οι Άγγλοι όμως και ,επειδή λόγω της γνωστής "καιρικής τραμπάλας" όταν εκεί έχουν κρύο και φαινόμενα εμείς έχουμε καλοκαιρία, δε μας βολέυει εμάς καθόλου.

      Διαγραφή
  4. Κύριε Λαμερα είναι τόσο ιδιότροπος και μεθυσμένος ο Φλεβάρης που κόλλησε ακόμα και το GFS σημερα προσπαθώντας να τον μελετήσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα αγαπημένα μας μοντέλα παρότι ασταθή ελέω μεθυσμένου Φεβρουαρίου, η μόνη σταθερά που έχουν είναι ότι αφήνουν την Ελλαδίτσα μας στην απέξω (για χιόνια μιλάω). Θα μου πεις; Δε βαρέθηκες 2 μήνες ψύχρα; Απαντώ όχι. Με αυτά και μ αυτά πάντως, το τρώμε το 40% του Φεβρουαρίου και ο χρόνος αντίστροφα μετράει που λέει και το άσμα. Γιατί ο Μάρτιος παρότι συχνά χειμερινός μήνας, δύσκολα κάνει το κάτι παραπάνω. Γιατί αυτό ζητάμε. Οπότε μας μένουν κουτσά στραβά 15-20 μέρες για κάτι δυνατό. Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να κανει οτι ειναι να κανει και μετα καιρος για ανοιξη και ζεστουλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γω βλέπω ότι ή τάση για κατάβαση ψυχουσ προσ τα μέσα τ μήνα καλά κρατεί.πριν βέβαια θα έχουμε βροχές.ουτε αλκυονίδες είχαμε φετοσ.μην ξεγραφετε τον φετινό ιστορικό χειμωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα. Απλώς τα περιθώρια στενεύουν πλέον. Οι ψυχρές μάζες είναι από πάνω μας και είναι ψύχος σοβαρό, όχι αστεία. Απλώς, ο χρόνος είναι λίγος. Οι ευκαιρίες λιγοστεύουν προϊόντος του χρόνου και πρέπει να τις αρπάξουμε. Αν τις χάσουμε, μετά το ματς πάει στο 90 και στα χασομέρια βαραίνουν τα πόδια και το γκολ σπάνια μπαίνει.
      Βαγγέλης

      Διαγραφή
    2. Με τα τωρινά μοντελικά δεδομένα, θα έδινα ένα 60% για παρατεταμένο χειμώνα από την άλλη βδομάδα και μετά, χωρίς όμως τον "ιστορικό χιονιά". Ένα 30% για κάτι μεγάλο και για τα πεδινά. Και ένα 10% για αφρικανικές εισβολές. Ακόμα και έτσι, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, το άρωμα του χειμώνα θα μας συντροφεύει για ενάμιση μήνα ακόμα, πράγμα νομίζω ευχάριστο για εμάς τους λάτρεις του χειμώνα, ιδιαίτερα μετά το περσινό φιάσκο.

      Διαγραφή
    3. Μην υποτιμάμε τους νοτιάδες, Γιώργο. Η άνοιξη έρχεται από το νότο και οσονούπω θα ανοίξει τα ματάκια της...

      Διαγραφή
    4. Ας έρθει από Απρίλη να την προϋπαντήσουμε μετά βαϊων και κλάδων. Μέχρι τότε είναι (για εμάς τους σκληροπυρηνικούς) ανεπιθύμητη! Go back!, που έλεγε και ο πρωθυπουργός μας.

      Διαγραφή
    5. Κύριε Ζιακόπουλε, δώστε μια ελπίδα στο λαό. Θυμίζετε Σόιμπλε, σκληρή λιτότητα εις το διηνεκές (απόπειρα χιούμορ είναι). Γιατί τέτοια πρεμούρα για την Άνοιξη; Μια φορά αποφάσισε ο καιρός να σοβαρευτεί και να ζήσουμε έναν κανονικό χειμώνα, γιατί μας προσγειώνετε έτσι ανώμαλα; Θα έρθει και η άνοιξη, θα έρθει και το ελληνικό καλοκαίρι. Θα βαρεθούμε να βλέπουμε ήλιο για τους επόμενους 7 μήνες. Τι ζητάμε; Λίγο χειμώνα ακόμα...

      Διαγραφή
    6. Παλεύω κι εγώ μεταξύ θυμικού και ρεαλισμού. Δεν ξέρω γιατί, αλλά το φετινό χειμώνα κρύωσα πολύ και ίσως να έχω επηρεαστεί από αυτο. Πέρα από αυτό, ανυπομονώ να ανέβω στην Κόνιτσα για δουλειές στο σπίτι και θέλω ο κούκος να δώσει νωρίς το σύνθημα της άνοιξης. Όσο για τα πολιτικοκαιρικά, οι ξένοι μια χαρά πράττουν για τους ίδιους. Εμείς τι κάνουμε για τον εαυτό μας είναι το ζήτημα. Μου φαίνεται ότι αυτό που τελικά κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, όπως ακριβώς βλέπουμε τα τρεξίματα των μοντέλων. Κι όταν δεν μας αρέσουν τσακωνόμαστε μεταξύ μας και αποκελούμε τους άλλους μαυρόγατες λες και φταίνε εκείνοι που το ρωσικό ψύχος δεν γίνεται ο Ντάντυ ο Μακρυπόδης να έλθει με μια δρασκελιά στην πόρτα μας!

      Διαγραφή
    7. Αν συνεχίσει έτσι ο δάσκαλος λέω να του κάνουμε εμπάργκο στο μπλόγκ. Κανένα σχόλιο από χιονόφιλο! Αν και, μεταξύ μας, υποψιάζομαι οτι κάτι άλλο έχει δει για τα επερχόμενα και μας ...γλεντάει.

      Διαγραφή
    8. Φέτος έχει πολύ χειμώνα ακόμη. Ουγκ, χλωμά πρόσωπα, μίλησα.

      Διαγραφή
  8. Xaxxaxax.φιλε μ τρομερή ή παρομοίωση π εθεσες.εχεισ δίκιο απλά όσο βλέπω σαν τάση ψθχοσ μάλιστα ισχυρό κ βλέποντας τα πεπραγμένα του χειμώνα έχω πολλές ελπίδες.αλλα γενικά σύμφωνα σε αυτά που λεσ.αντε να δούμε κ τα επόμενα τρεξιματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή