Πώς ήταν ο χειμώνας που σε λίγο τελειώνει;

Άγιος Αθανάσιος, Κόνιτσα
Φωτ. Πάνος Τσιγκούλης
Όταν καλείσαι να αποφανθείς για το πώς ήταν από πλευράς καιρού ένας χειμώνας, δεν μπορείς να λες τη γνώμη σου, όπως κάνεις βλέποντας ένα έργο αφηρημένης τέχνης. Ούτε είναι σωστό να βλέπεις τα πράγματα υποκειμενικά. Πρέπει να εφαρμόσεις κριτήρια για να βγάλεις ορθά συμπεράσματα και να κάνεις αντικειμενικές συγκρίσεις. Τα κριτήρια είναι διάφοροι θερμοκρασιακοί δείκτες ή συνδυασμός δεικτών, όπως είναι η μέση θερμοκρασία, ο αριθμός ημερών χιονιού, οι ώρες ηλιοφάνειας, το ύψος του υετού κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός είναι να βρεις αν ο χειμώνας είναι ψυχρότερος ή θερμότερος του κανονικού, υγρότερος ή ξηρότερος του κανονικού ή αν έχουν παρατηρηθεί ακραία φαινόμενα. Εννοείται ότι για τον ορισμό ενός καιρικού φαινομένου ως ακραίου χρησιμοποιείται βασικά η χαμηλή συχνότητα εμφάνισής του.  


Ορισμένοι, για το χαρακτηρισμό ενός φαινομένου, αντί του όρου ακραίο χρησιμοποιούν τον όρο ιστορικό. Αυτό σημαίνει ότι η ένταση ή η διάρκεια του φαινομένου θα μείνει χαραγμένη στη μετεωρολογική ιστορία μιας περιοχής και τη συλλογική μνήμη των κατοίκων της. Πολλές φορές, όμως, ένα φαινόμενο μένει στην ιστορία όχι γιατί ήταν πρωτόγνωρη ή εξαιρετικά σπάνια η ένταση ή η διάρκειά του, αλλά και για τις επιπτώσεις του. Αν πούμε ότι πρέπει και στην περίπτωση αυτή να μπουν κριτήρια, τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα και η αυθαιρεσία επιλογής των κριτηρίων μεγαλύτερη.

Αν και η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη έκταση, οι τοπικές καιρικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων περιοχών της στη διάρκεια ενός χειμώνα είναι μεγάλες, όπως ακριβώς μεγάλες είναι και οι κλιματικές διαφορές. Το ανάγλυφο (προσανατολισμός και υψόμετρο), το γεωγραφικό πλάτος και η απόσταση από τη θάλασσα είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν τις διαφορές. Με αυτή την έννοια, μια χιονόστρωση 2 ή 3 εκατοστών για την Καλαμάτα είναι ιστορική, αλλά για τη Φλώρινα είναι ασήμαντη.

Ο φετινός χειμώνας οσονούπω τελειώνει με έναν Φεβρουάριο που από πλευράς μέσης θερμοκρασίας θα περάσει χωρίς ακρότητες. Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό και στηριζόμενοι στον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές ο χειμώνας 2016-17 ήταν ψυχρός χειμώνας με ελλειμματικό υετό στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κατά τη γνώμη μου, ακραία φαινόμενα θεωρούνται, κατά σειρά σημαντικότητας, τα παρακάτω: (α) κάποιοι θερμοκρασιακοί δείκτες στη βόρεια Ελλάδα (π.χ. ο αριθμός ημερών ολικού παγετού και οι πολύ χαμηλές μέγιστες θερμοκρασίες της Θεσσαλονίκης), (β) οι υψηλές  χιονοστρώσεις κυρίως στην Εύβοια και (γ) οι χιονοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας που δεν χιονίζει συχνά (Ναύπλιο, Πάτρα κ.λπ.). Για ένα μετεωρολόγο μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία παρουσιάζει η εξέταση της συνοπτικής (μεγάλης) κλίμακας ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που επικράτησε στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και προκάλεσε τον κρύο αλλά στέρφο, όπως τον έχω αποκαλέσει, φετινό χειμώνα.

Όπως έχω πει και γράψει και άλλες φορές, ένα καλό μέτρο της δριμύτητας των χειμώνων στη χώρα μας και σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο αποτελεί η συχνότητα εμφάνισης αντικυκλωνικού σφήνα κατά μήκος της χερσονήσου. Σε αυτές τις περιπτώσεις σημειώνονται μεγάλα ύψη υετού, αν υπάρξει ύφεση που θα κινηθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά στα κράσπεδα του αντικυκλωνικού σφήνα (σύγκλιση αερίων μαζών διαφορετικών χαρακτηριστικών). Αν δεν υπάρξει ύφεση, ο υετός είναι σύντομος και παρατηρείται με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου ή ασθενής, οφειλόμενος στο ΒΑ ρεύμα που ακολουθεί το ψυχρό μέτωπο. Με άλλα λόγια, αν απουσιάζει η από τα δυτικά προς τα ανατολικά κινούμενη ύφεση, η μόνη περίπτωση να προκληθεί σοβαρή κακοκαιρία στη χώρα είναι να κινηθεί από τη Β-ΒΑ Ευρώπη προς την περιοχή μας πολικής προελεύσεως αέρια μάζα που θα δημιουργήσει κυκλογένεση στο Ιόνιο ή το Αιγαίο. 

Πολλοί ερασιτέχνες μετεωρολόγοι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το φετινό χειμώνα, αλλά νομίζω ότι βλέπουν ορισμένα δένδρα και όχι ολόκληρο το δάσος. Η κανονικότητα ενός χειμώνα δεν μπορεί να παρατηρηθεί στην περιοχή μας χωρίς τη συχνή διέλευση από τη χώρα μετωπικών υφέσεων προερχομένων από τη Δ. Μεσόγειο - ΒΔ Ευρώπη. Και αυτό, ως επικρατούσα (βασική) κυκλοφορία, δεν μπορεί να συμβεί με τον πολικό αεροχείμαρρο στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη ή με αντικυκλώνες εμποδισμού στην κεντρική Ευρώπη. 

38 σχόλια:

  1. το επιθετο που κυριολεκτικα αποδιδει το καιρικο σκηνικο με... ποιμενικη εννοια ειναι το κερασακι στην τουρτα αυτου του κατατοπιστικοτατου αρθρου...την καλημερα μου απ τα ηλιολουστα τρικαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηλιολουστα προς το παρων...απο δυτικα πλακωσε μαυριλα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχετε απόλυτο δίκιο από καθαρά επιστημονική άποψη. Είναι αλήθεια οτι πολλοί από εμάς τους ερασιτέχνες τον φχαριστηθήκαμε μέχρι στιγμής (γιατί ακόμα δεν τελείωσε) τον φετινό χειμώνα γιατί, παρά τις αδυναμίες του, έδωσε επιτέλους χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα και αίσθηση στη ζωή μας (κρύο και αρκετά χιόνια) μετά από μια σειρά αναιμικών χειμώνων, με αποκορύφωμα τον παντελώς ανύπαρκτο περσινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμως αγαπητέ Γιώργο,ο χειμώνας είναι μια εποχή που δίνει κάτι περισσότερο απο ευχάριστη χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα. Δίνει το νερό που όλοι έχουμε τόσο ανάγκη και δυστυχώς ή ευτυχώς μόνο αυτή την εποχή πέφτει άφθονο στην χώρα μας.Θεωρώ πώς αυτό είναι το μόνο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όταν παρακολουθούμε την πορεία αυτής της συναρπαστικής εποχής.Είμαι αγρότης και έχω την τύχη να μένω σε μια πολύ όμορφη περιοχή της δυτικής φθιώτιδας με βουνά,δάση αλλά και καλλιέργειες.Έχω δει τι σημαίνει "ξέρα",όπως λέμε.Φέτος ο χειμώνας δεν πήγε καλά.Επίσης τα βουνά μας που δίνουν νερό στην πρωτεύουσα,όπως π.χ. τα βαρδούσια,η γκιώνα κ.α. δεν έχουν τόσα πολλά χιόνια φέτος. Ο περσινός χειμώνας ήταν πιο ζεστός αλλά και πιο υετοφόρος.Υποθέτω πως κατί ανάλογο έχουν να πούν οι κάτοικοι των νησιών.Πάντως μικρή σημασία έχει αν έκανε κρύο στην Ελλάδα όταν η αρκτική δεν πάγωσε όπως έπρεπε.Πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε τι καιρό κανει στην αυλή μας και να καταλάβουμε πως έρχονται δύσκολα κλιματικά έτη. Δημήτρης Ροζής

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου φίλε μου! Και καταλαβαίνω την αγωνία του αγρότη που ζει από τη γη του. Η Αρκτική έχει χρόνια το πρόβλημα, απλά φέτος το τερμάτισε. Αλλά παρ΄όλα αυτά τα πολύ σωστά που επισημαίνεις, ο "ρομαντισμός" του χειμωνολάτρη επιζητεί και την "ατμοσφαιρα".

      Διαγραφή
  4. Στα Γιάννενα έπεσαν οι πρώτες ψιχάλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Ζιακόπουλε, γιατί γράψατε αυτό το άρθρο από τώρα.......;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ημερολογιακά ο χειμώνας τελειώνει με το τέλος του Φλέβάρη. Ο Μάρτης, παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές μας αναγκάζει να κάψουμε ακόμα και τα παλούκια, είναι μήνας της άνοιξης.

      Διαγραφή
    2. Ωχ! Βλέπω νέα λαϊκά δικαστήρια να στήνονται!

      Διαγραφή
  6. Για όσους κρατούν αρχείο η απλά ενδιαφέρονται:

    https://en.wikipedia.org/wiki/January_2017_European_cold_wave

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν και οι Ελληνες ειμαι κοντομυαλοι , νομιζω οτι σε ενα μηνα απο τωρα τουλαχιστον στην Θεσσαλια θα δουνε τις μεγαλες ζημιες στο φυτικο κεφαλαιο(ελιες κτλ) και θα αναθεωρησουν γοργα την υποτιμηση της καταστασης. Το οτι περασαμε τον ψυχροτερο Ιανουαριο απο το 1955 και μετα και πιθανον τον 2ο ψυχροτερο απο το 1899 δεν μπορει να περασει οχι απλα απαρατηρητο αλλα αυτοματως να ονομαστει ιστορικος χειμωνας. Το οτι χιονισε μαλιστα 30-60εκ μεσα στην πεδιαδα και διατηρηθηκε 11-14 ημερες το χιονι με 7 ημερες ολικου παγετου δεν αφηνει κανενα περιθωριο για να ονομαστει σπανιος, ιδιαιτερος ή οπως ο καθενας θελει να τον ονομασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιστορικός Γενάρης, σίγουρα Βασίλη. Για όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα μέρη σου. Αλλά, ιστορικός χειμώνας συνολικά...

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή ο Δεκέμβριος του 2001 τι είναι;πριν και μετά από αυτό το δεκαήμερο,έκανε τίποτα στην Θεσσαλία;

      Διαγραφή
  8. Tι ξέρεις δάσκαλε για το 3ημερο της Καθαράς δευτερας;; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που κολακεύουν αλλά η επιστημονική σας ακαιρεότητα κε Ζιακόπουλε είναι αυτό που κάποιος πρέπει πρώτα απ'όλα να διδαχθεί.Αποτελεί βασικό στοιχείο για όποιον αγαπάει την μετεωρολογία να καταλάβει ποια είναι τα όρια της επιστήμης αυτής.Ότι δηλαδή απο ένα σημείο και μετά ισχύει μόνο αυτή η φράση.Οτιδήποτε άλλο λέγεται έχει την ίδια άξια με την αστρολογική πρόβλεψη π.χ. όλοι οι λέοντες θα ερωτευθούν αύριο..με απέραντη εκτίμηση Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  9. Την περίμενα αυτή την απάντηση και φυσικά έχει δίκιο ο δάσκαλος. Βέβαια το GFS ξεκίνησε να βαράει συναγερμό. Αν το κρατήσει και αύριο αυτό που δείχνει, μας περιμένει μια λατρεμένη βδομάδα ...μοντελολαγνείας. Και μια αναζωπύρωση καιρικών προσδοκιών. Ευπρόσδεκτα και τα δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kύριε Ζιακόπουλε οι υφέσεις που υπογραμμίζετε ως βασική προυπόθεση για το χαρακτηρισμό ενός χειμώνα κανονικού είναι και το θέμα της συζήτησης που είχε ανοίξει εδώ στις 14/2!
    Συμφωνείτε λοιπόν και εσείς στο ότι οι διαταραχές που έρχονται από ΒΔ Ευρώπη είναι πλέον απειροελάχιστες,αφού συνεχώς το μόνο που γίνεται είναι να ΄χουμε το σιβηρικό(και αν-μιας και μόνο φέτος μας έκανε βασικά τη χάρη),έναν αντικυκλώνα από Αφρική μέχρι Σκανδιναβία, και κάνα χαμηλό της πλάκας ΝΔ της Σικελίας!
    Εγώ θέλω και πάλι να ρωτήσω δύο πράγματα:
    1)Είναι εφικτό για τη περιοχή μας,να έχουμε κακοκαιρία με ισχυρές χιονοπτώσεις στα βόρεια και κεντρικά πεδινά χωρίς αντικυκλώνα στα βαλκάνια και χαμηλό από Σικελία,αλλά με μια διαταραχή με ιδιαίτερα χαμηλές πιέσεις προερχόμενη από ΒΔ Ευρώπη με νοτιοδυτική κίνηση;
    Ρωτώ γιατί τα τελευταία χρόνια οι μόνες περιπτώσεις που έχουμε χιόνια στα βόρεια πεδινά είναι με αντικυκλώνα στα βαλκάνια,κάτι όμως που κάνει τους χιονιάδες ιδιαίτερα σύντομους και ασθενείς!
    2)Μπορείτε να εξηγήσετε λίγο καλύτερα τη σχέση μεταξύ πολικού αεροχειμάρου και των εν λόγω διαταραχών;Γιατί η μετατόπιση του πολικού μετώπου βορειότερα να προκαλέι μείωση κυκλογενέσεων από ΒΔ Ευρώπη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Ναί, εφόσον η τροχιά του χαμηλού είναι κατάλληλη. Αν το χαμηλό περάσει από την κεντρική Ελλάδα, χιονίζει μια χαρά η πεδινή Μακεδονία. Για να χιονίσει η πεδινή Θεσσαλία, θα πρέπει η τροχιά του χαμηλού να είαι νοτιότερη. Η διάρκεια πάντως των χιονοπτώσεων δεν είναι μεγάλη, όπως για παράγειγμα μπορεί να συμβεί με τη σύγκλιση.
      2)Οι μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές μεταξύ βορρά και νότου (πολικό μέτωπο) είναι η αιτία της δημιουργίας των ισχυρών ανέμων (westerlies)στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα. Μέσα στη ζώνη των ανέμων αυτών εμφανίζονται οι αεροχείμαρροι, τα μέγιστα των οποίων, με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις του αέρα ψηλά και στην επιφάνεια, συνδέονται με τη δημιουργία επιφανειακών μετωπικών υφέσεων. Με αυτή την έννοια, οι αεροχείμαρροι πηδαλιουχούν τα επιφανειακά βαρομετρικά χαμηλά. Όταν το πολικό μέτωπο μετατοπίζεται προς το βορρά, πάνε και όλα τα άλλα μαζί του.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση και τις "εγκυκλοπαιδικές" πληροφορίες αλλά πως αποδεικνύεται ότι όντως υπάρχει αυτή η μετατόπιση προς το βορρά;
      Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν υπήρχε κάποιος χάρτης που να μας δείχνει αυτή την αλλαγή!

      Διαγραφή
    3. Όποιος παρακολουθεί τα τελευταία κοντά δέκα χρόνια σχεδόν ανελλιπώς σε καθημερινή βάση τους χάρτες από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, μπορεί να το δει. Αυτή είναι βέβαια μία εμπειρική μέθοδος. Φαντάζομαι οτι αν το ψάξεις στο διαδίκτυο όλο και κάτι θα βρεις σχετικά, διαπιστωμένο με αυστηρή επιστημονική μεθοδολογία. Πάντως, στους φετινούς χάρτες ήταν κάτι παρά πάνω από οφθαλμοφανές.

      Διαγραφή
    4. Γιώργο εσύ είσαι σε καλύτερη κατάσταση,εμένα που παρακολουθώ χάρτες και τον Ιούλιο πιο φάρμακο μου συστήνεις;

      Διαγραφή
    5. Εντάξει, και εγώ παρακολουθώ πάντα. Αλλά όχι καθημερινά, όπως το χειμώνα.

      Διαγραφή
  11. Κύριε Δημήτρη με τα χαρακτηριστικά που αποδίδετε στο χειμώνα, αρχικά αποδέχεστε ότι ήταν πολύ ψυχρός και λίγο πιο ξηρός, αλλά στο τέλος αποδίδετε και τον όρο κανονικότητα....
    Επίσης να θυμίσω ότι το μεγαλύτερο μέρος του δάσους που λέτε χιονίστηκε...
    Επίσης παρατηρώ ότι όταν υπάρχει μεγάλη απόκλιση προς τα ψυχρά σενάρια, γίνεται μια μεγαλύτερη κουβέντα για να υποβαθμίσουμε το γεγονός σε αντίθεση με την περίοδο που έχουμε έντονες ζέστες....
    Ξέρετε κάτι....όταν κερδίζω ως αουτσάϊντερ μια μεγάλη ομάδα με 5-0, κανείς δεν θα ασχοληθεί αν 2 από αυτά τα γκολ, τα πέτυχα με ένα διαφορετικό σενάριο και όχι με το σύστημα του προπονητή και της ομάδος ή ένα ακόμη το έβαλα με αυτογκολ του αντιπάλου...θα μείνει το μεγάλο 5-0 και θα γράφει ιστορία....κάπως έτσι είναι κι εδώ στο φετινό χειμώνα τα πράγματα....
    Θυμάμαι επίσης πως παρακαλάγατε να φύγει ο Γενάρης γιατί μας έκαψε από το δριμύ ψύχος...κι εγώ σας οδηγούσα στα ειδικά καιρικά δικαστήρια...χαχαχα....
    Μακάρι να έχουμε κάθε χρόνο τέτοιον χειμώνα....

    ΥΓ Για σας αυτόν τον χειμώνα που περάσαμε (και μιλάω για συνολικά χειμώνα...καιρό Ελλάδος), σε ποιά κατηγορία θα τον εντάσσατε, με το βλέμμα σας ως και 30-40 χρόνια πίσω?

    Με τιμή,

    Κώστας Αλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Κώστα, η κανονικότητα ενός χειμώνα έχει να κάνει με το πόσο κοντά στις μέσες (κανονικές) τιμές βρίσκονται οι βασικές μετεωρολογικές παράμετροι (θερμοκρασία, υετός) στη διάρκειά του. Με αυτή την έννοια, ένας σχεδόν πανελλαδικός χιονιάς 1-2 ημερών από μόνος του δεν συνιστά κανονικότητα.
      Επειδή, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ένας ολόκληρος χειμώνας με ομοιογενή καιρικά χαρακτηριστικά στος τρεις μήνες του, καλύτερα είναι να βλέπουμε χωριστά τους μήνες τους. Στα του φετινού λοιπόν χειμώνα, από τη δική μου τη σκοπιά, ο Δεκέμβριος ήταν ένας κατάξερος κρύος Δεκέμβριος που απείχε πάρα πολύ από την κανονικότητα. Ο Γενάρης δεν μπορεί κλιματικά να χαρακτηριστεί και αυτός κανονικός λόγω των προς τα κατω αποκλίσεων της θερμοκρασίας (πρωτίστως) και του υετού (δευτερευόντως). Για το χαρακτηρισμό του Γενάρη και τα φαινόμενα που θεωρώ ακραία γράφω στο άρθρο. Συμπληρωματικά θα αναφερόμουνα στα χιόνια και τους παγετούς της Θεσσαλίας, για τους οποίους έχει δίκιο ο φίλος μου ο Βασίλης από τη Λάρισα.
      Τελικά, μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, εγώ δεν θέλω να έχω μια ομάδα που να κερδίζει μια φορά κάθε 20 ή 30 χρόνια την Μπάγιερν ή τη Ρεάλ. Θέλω να έχω μια μέτρια προς καλή ομάδα που να παίζει αξιοπρεπώς στο πρωτάθλημα και ενίοτε να βγαίνει και στο Ουέφα.
      Καλή Κυριακή σε όλους.

      Διαγραφή
    2. Ναι αλλά να κάνει καμιά φορά και την πορεία της ΑΕΚ στο Ουέφα του 1976/77!!

      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8D%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BF_%CE%9F%CE%A5%CE%95%CE%A6%CE%91_1976-1977

      (για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί)

      Διαγραφή
  12. Stavro j γιατι κάθεσε περασμένα μεσάνυχτα και σκέφτεστε τέτοια πράγματα;Και αυριο μερα ειναι...αποψε ειναι βραδιά διασκέδασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα περσαμένα μεσάνυχτα είναι η καλύτερη ώρα για φιλοσοφίες και μετεωρολογικές σκέψεις!

      Διαγραφή
  13. Δυστυχώς τα σημάδια της ανομβρίας στην Αττική είναι εμφανή, για παράδειγμα πηγές της Πάρνηθας αλλά και στο Μενίδι που κατοικώ οι χείμαρροι έχουν ελάχιστο νερό, άρα υετικά ο χειμώνας μέχρι στιγμής πήγε χειρότερα, με βάση αυτό που βλέπω στην φύση κάθε Κυριακή που πηγαίνω στο αγαπημένο μας βουνό και το ίδιο ισχύει και βόρεια της Πάρνηθας μέχρι την Αυλώνα, ο καλύτερος χειμώνας υετικά ήταν αυτός του 2014-2015 του 2012-2013-(θυμίζω περίπου 200 χιλιοστά βροχή στην Πάρνηθα μέσα σε 3 ημέρες παραμονές της πρωτοχρονιάς του 2013) και του 2010-2011 αν θυμάμαι καλά 100 χιλιοστά βροχής στο λεκανοπέδιο αρχές Φλεβάρη του 2011 με απίστευτη χιονοκάλυψη στα ορεινά της Αττικής πάνω από τα 600 μέτρα, παρόλο που αυτοί οι χειμώνες δεν δώσανε την ιστορική κακοκαιρία στην Αττική ωστόσο τα νερά που πέσανε, ήταν ικανά να τροφοδοτούν, ρυάκια και χειμάρρους με νερό μέχρι τον Μάιο. ένας ανησυχητικός δείκτης είναι το δελτίο αποθετών στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, αν δει κάποιος την λίμνη Υλίκη έχει 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερα σε σχέση με πέρυσι 480 εκατομμύρια έναντι 388 φέτος, όλα αυτά συγκλίνουν ότι η Αττικοβοιωτία είχε ένα άνομβρο Χειμώνα μέχρι στιγμής, ελπίζουμε σε μία βροχερή άνοιξη με μπόλικα χιόνια στα ορεινά που ξέρει κάνεις, έχει ο καιρός γυρίσματα!

    Με εκτίμηση

    Τόλης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καιρικώς κύριε Δημήτρη από το 2000 τουλάχιστον και μετά, η Ελληνική καιρική μας ομάδα βγαίνει χαλαρά στο ΟΥΕΦΑ σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ κάνει και μεγαλειώδεις εμφανίσεις σαν το 2002, το 2004, το 2006, το 2008, το 2011, το 2012, το 2015, φτάνοντας πολύ ψηλά!!!
    Την καλημέρα μου και πολλά χαιρετίσματα και υπομονές γενικά....

    Κ.Αλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σε όλους!
    Ανυπομονοντας για την εξέλιξη τού καιρού προς την καθαρά Δευτέρα και μετά είναι άξιο να τονίσουμε ότι αυτή την ώρα επικρατεί κακοκαιρία στις ΔΒΔκες περιοχές της χώρας με καταιγίδες μετά απο καιρό ενισχυμένο υς ανέμους και πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε ολα τα ορεινά μας.(π.χ Μέτσοβο).Αυτο το γεωγραφικό κομμάτι μας έχει το δικό του μικρό κλίμα.Υπομονή λοιπόν για κάτι καλύτερο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η ΕΜΥ λέει για βροχές μόνο στα δυτικά το Σάββατο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με όλο το σεβασμό στα χρόνια και την εμπειρία σας Κύριε Ζιακόπουλε, ίσως είναι η πρώτη φορά που δε θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Είχαμε έναν απίστευτα ψυχρό Δεκέμβρη με σερί ψυχρών εισβολών. Ακολούθησε ένας επίσης πολύ ψυχρός Ιανουάριος με αποκορύφωμα τον πανελλαδικό χιονιά που χιόνισε σε τρομερά σπάνιες περιοχές όπως η Ζάκυνθος. Εδώ (Παλαιό Φάληρο) έγραψα -0,7, τη χαμηλότερη θερμοκρασία από το 2008 και τη χαμηλότερη που έχω δει χωρίς να χιονίζει τα τελευταία 25-27 χρόνια που θυμάμαι. Επίσης το έστρωσε δύο φορές, η μία πασπάλα παραμονές Πρωτοχρονιάς με ηλεκτρικά(!!) και η δεύτερη στο μεγάλο χιονιά που πλησίασε σε ύψομε χιονόστρωσης τους μεγάλουε χιονιάδες της δεκαετίας το 2000. Επίσης δε θυμάμαι από το 1992 που παρακολουθώ τον καιρό να το έχει στρώσει δύο φορές στον ίδιο χειμώνα. Και μετά από αυτά συνέχισαν τα ψυχρά διαστήματα. Όσο για το υετικό, επειδή διάβασα κάποια πράγματα, δεν ξέρω, στα βορειότερα ίσως είναι μείον, εδώ όμως είμαστε κοντά στα κανονικά, οριακά πιο κάτω το τρίμηνο Δεκέμβριος-Φεβρουάριος, οριακά πιο πάνω η σαιζόν, δηλαδή από Σεπτέμβριο και μετά. Σς προκαλώ να συγκρίνετε τα στοιχεία του σταθμού μου με τα κλιματικά του κοντινού Ελληνικού:
    http://falhro.com/liveweather/NOAAYR.TXT
    http://falhro.com/liveweather/2016.txt
    Θα συμφωνήσω ότι έλλειψαν τα οργανωμένα χαμηλά από τα δυτικά με βροχές διαρκείας. Επειδή όμως έλλειψε ένα πράγμα, μπορούμε να υποβαθμίσουμε όλα τα άλλα τρομερά και ιστορικά που έγιναν; Είναι σα να έρχεται ένα καλοκαίρι με απανωτούς καύσωνες, κάποιοι από αυτούς με θερμοκρασιακά ρεκόρ 10ετιών (όπως π.χ. το 2007) και επειδή η κυκλοφορία ήταν τέτοια που δεν έκανε μελτέμια, να λέμε σιγά το καλοκαίρι και ότι δεν ήταν ιστορικά αυτά που έκανε. 'Η, με αθλητικούς όρους, είναι σα να λέμε άχρηστος ο Γκάλης, σιγά τον παίχτη, ούτε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σε επίπεδο συλλόγων δεν πήρε, ενώ είναι ο μεγαλύτερος θρύλος στην ιστορία του Ελληνικού Μπάσκετ!
    Για μένα λοιπόν ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο ιστορικότερος στην περιοχή μου (Παλαιό Φάληρο Αττικής) από το 1992 που θυμάμαι και παρατηρώ τον καιρό.

    Καλή υπόλοιπη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. O κ.Ζιακόπουλος έχει απόλυτο δίκιο, ας μη λέει τώρα ο καθένας εδώ μέσα την άποψή του αναφερόμενος στη δική του περιοχή!Και μόνο τη παράμετρο του υετού να πάρει κανείς βλέπει πως ο χειμώνας ήταν όντως πολύ κάτω από τις κανονικές τιμές και ως γνωστόν χειμώνας χωρίς βροχές, δεν είναι χειμώνας!
    Μη κάνουμε σα τα παιδάκια στο δημοτικό που επειδή κρυώνουν στο διάλειμμα λένε,φέτος ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς!
    Το ότι κάποιοι ξοδεύτηκαν για τη θέρμανσή τους παραπάνω από όσο περίμεναν και είδαν λίγο χιόνι ή έστω πια αφού τόσο πολύ διαφημίζεται,ακόμα και μισό μέτρο στην αυλή τους,δε σημαίνει ότι ο χειμώνας ήταν φυσιολογικός.Μη ξεχνάμε ότι στη Θεσσαλονίκη και στα περισσότερα βόρεια πεδινά συνολικά οι ώρες χιονόπτωσης μόλις και μετά βίας φτάνουν το ένα 24ωρο(ούτε καν-αλλά τέλος πάντων),για τις ώρες βροχόπτωσης ας μη το πούμε καλύτερα!
    Όποιος νομίζει ότι είναι φυσιολογικό το να κοντεύουν άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στις Σποράδες,τη στιγμή που τα βόρεια πεδινά δεν βλέπουν όλο το χειμώνα νιφάδα, είναι γελασμένος!
    Με ωμέγα αντικυκλώνα κολλημένο όλο το χειμώνα στην Ευρώπη, την παγοκάλυψη σε ρεκόρ χαμηλά επίπεδα και πλήρη απουσία του χειμώνα σε ΒΔ Ευρώπη,ο χειμώνας δεν είναι φυσιολογικός, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη!
    Ας κοιτάμε τι γίνεται και πέρα από την αυλή μας πριν βγάλουμε συμπεράσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ο καθένας έχει τα δικά του κριτήρια για να χαρακτηρίσει έναν χειμώνα με βάση αυτό που επιθυμεί πιο πολύ. Ο δάσκαλος έχει απόλυτο δίκαιο σε αυτά που έγραψε. Παίρνεις όλο το φάσμα και τα χαρακτηριστικά των κακοκαιριών για να κάνεις τον απολογισμό ενός χειμώνα. Όντως τα χαμηλά που ήρθαν από δυτικά ήταν απειροελάχιστα αφού ζωνική κυκλοφορία δεν υπήρξε ποτέ για να συμβεί αυτό. Για μένα και βάση των δικών μου επιθυμιών ήταν ένας ιστορικός χειμώνας, ιδιαίτερα ψυχρός με χιονοπτώσεις που έφτασαν σε περιοχές που χιονίζει σπάνια. Μεγάλα ύψη χιονιού σε πολλές περιοχές και πολλά ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών είτε σε ελάχιστες, είτε σε μέγιστες. Τώρα όσον αφορά την συζήτηση και την σύγκριση ενός χειμώνα με βάση τις μέσες τιμές θερμοκρασίας η υετού που έχουν καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια ίσως πρέπει να την ξανασκεφτούμε... Διότι τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλοι έχουμε αποδεχτεί την κλιματική αλλαγή και για μένα δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση με δέικτες που έχουν να κάνουν με ένα χρονικό φάσμα τόσο παλιό. τουλάχιστον όπως γινόταν. Διότι οι μεταβολές της μέσης τεμπ αλλάζουν ραγδαία. Η σύγκριση μπορεί να γίνει να να δείξουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά όχι για να πούμε αν ήταν ένας σχετικά πρόσφατος χειμώνας η ένα καλοκαίρι ήταν πιο θερμό η ψυχρό. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή