Μεταβολή-εξπρές

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ και στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) θα επηρεάσει με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά) τις δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Τα καιρικά φαινόμενα που προαναφέρθηκαν δεν θα κρατήσουν πολύ. Τη νύχτα στη ΒΔ Ελλάδα και την Πέμπτη (2/3) βαθμιαία σε όλη τη χώρα θα σταματήσουν. Παράλληλα, οι άνεμοι θα γίνουν ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη πτώση. Από την Παρασκευή ως την Κυριακή (3-5/3) δεν προβλέπονται βροχές. Οι ΒΔ άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το Σαββατοκύριακο στα δυτικά θα επικρατήσουν νοτιάδες εντάσεως ως τα 6 μποφόρ (Β. Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και η μέγιστη τιμή της θα φθάσει και πάλι τους 20 βαθμούς.     

Καλό μήνα και καλή σαρακοστή, φίλοι μου

Υ.Γ. Κάποιος να πει στον Μάρτη ότι οι βροχές είναι …νηστίσιμες


Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1-3-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Από το απόγευμα και κυρίως το βράδυ και τη νύχτα βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα - βράδυ. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 21 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές τη νύχτα στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών βροχών τη νύχτα. Άνεμοι ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 20 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Παροδικές βροχές τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Πιθανή καταιγίδα. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.

18 σχόλια:

  1. Το Δεκέμβρη δεν είχαμε βροχές αλλά είχαμε κρύο. Το Γενάρη δεν είχαμε βροχές αλλά είχαμε χιόνια και πολύ κρύο. Το Φλεβάρη δεν είχαμε σχεδόν τίποτα από όλα αυτά. Το Μάρτη μήπως (εφιαλτικό σενάριο αλλά όχι και απίθανο) πάμε για τα πρώτα ...μπάνια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρεπει να ενημεροθει πανω απ'ολα ο Μαρτης οτι τα χιονια ειναι νιστισημα και νοστιμα και θρεπτικα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν αντιλέγω, αλλά τα χιόνια είναι σαν τους αστακούς. Δυσεύρετοι και δυσπρόσιτοι για τα χαμηλά βαλάντια (υψόμετρα).

      Διαγραφή
  3. Ο Μάρτης ο πενταγνωμοσ 10 φορές εχιονισε κ πάλι το μετάνιωσε πως δεν εξαναχιονισε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εμενα παλι με εκφραζει η αλλη παροιμια με τον μαρτη που το πρωι χιονισε και ο γαιδαρος ψοφησε, το μεσημερι βρωμισε και το βραδυ τον πηρε το ποταμι. υγ τι να τα κανουμε τα χιονια αναρωτιεμαι και απανταω μονος μου δεν τα θελω να φυγουν να πανε αλλου και να ερθουνε του χρονου στην ωρα τους. καλη ανοιξη με πολλες βροχες και καταιγιδες! Σταυρος θαμνιδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου αρεσε που ειπες για καταιγιδες την Ανοιξη απλως δικη μου γνωμη η κανονικη Ανοιξη με Ανοιξιατικες καταιγιδες να ερθει απο αρχες Απριλη να μη πω Μ.Εβδομαδα.Μεχρι τοτε ολα γινονται!

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα σας και καλή Σαρακοστή. Πέρυσι και πρόπερσι χιόνισε Μ. Εβδομάδα στη Νεάπολη Κοζάνης (υψόμ. 670 μ.)

      Διαγραφή
  5. που ερχονται απο βδομαδα...(βροχες και καταιγιδες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρχίζουν οι βροχόφιλοι να κυριαρχούν πια στο μπλογκ. Αλλά τι άλλο να περιμένεις πια από βροχές στα τελειώματα αυτού του χειμώνα, που μπήκε με χίλια και μετά ξέμεινε από καύσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παίδες αν και μού αρέσουν πολύ τα χιόνια (τα έχουμε ξανα πει φέτος το χειμώνα απο δω μέσα)πιστεύω ότι πρέπει σιγά σιγά τουλάχιστον για τα πεδινά να αναζητούμε απο δω και στο εξής μέχρι να μπει το ανομβρο καλοκαίρι πολλές μπόρες βροχές και καταιγίδες με θυελλώδης νοτιαδες πράγμα που αρμόζει σε Μάρτη κ Απρίλη.
    Τώρα το να περιμένουμε πότε θα μάς έρθει κάποια στεγνή ψυχρή μάζα (πολλές φορές το είδαμε το χειμώνα) και να χάνετε πολύτιμος χρόνος δεν οδηγεί πουθενά.
    Γι αυτό λοιπόν ευπρόσδεκτες απο δω και πέρα όλες οι βροχοκακοκαιριες να μπούνε απο τη Μεσόγειο στα πάτρια εδάφη!Για να δουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και καλό μήνα και τι μήνα!
    Χιονόφιλος και γω, μου έρχονται μνήμες από το Μάρτιο του 87, μικρό παιδάκι τότε, κάπου στη Φθιώτιδα, είναι Καθαρή Δευτέρα και παίζουμε στην ακροθαλασσιά με κοντομάνικα και θερμοκρασία άνω των 20 βαθμών. Την επόμενη μέρα (Τρίτη) πιάνει ασθενής βροχή το απόγευμα και την άλλη μέρα (Τετάρτη) σηκωθήκαμε με μισό μέτρο χιόνι όπου τις επόμενες μέρες ξεπέρασε το 1 μέτρο. Χαρά εμείς καθώς τα σχολεία κλείσανε για 2 εβδομάδες!!!!!
    Τα προβλήματα βέβαια πάρα πολλά.
    Κόπηκε το ρεύμα και το τηλέφωνο στο χωριό για καμιά εβδομάδα περίπου.
    Θυμάμαι τον πατέρα μου σε απόγνωση. Τα ελαιόδεντρα της περιοχής κάηκαν ΟΛΑ!!!!!!!!! Οι αγρότες υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή γιατί είχαν προηγηθεί πολλές ζεστές ημέρες με αποτέλεσμα οι χυμοί των δέντρων να "ανέβουν" και έτσι η άμυνά τους σε μια παγωνιά να μην υφίσταται όπερ και εγένετο. Η θερμοκρασία έπεσε μέσα σε ένα 48ωρο πάρα πολλούς βαθμούς. Τα καινούργια δέντρα που φυτεύτηκαν σου δίνουν ελιές μετά από 3 - 4 χρόνια. Καταλαβαίνετε λοιπόν το μέγεθος της ζημιάς.
    Γι' αυτό λέμε (επειδή εκτός από καιρικό μπλόγκ, γίνεται και διαγωνισμός παροιμίας),κάθε πράγμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ... Θυμάμαι σαν τώρα, παρότι έχουν περάσι 30 τόσα χρόνια έναν Μάρτιο της δεκαετίας του 1980, δυστυχώς δεν θυμάμαι τη χρονιό, καθότι παιδάκι δημοτικού. Κάνουμε οικογενειακώς πικ νικ στην Πάρνηθα (νομίζω κάπου στο Τατόι) με έναν υπέρλαμπρο ήλιο. Το μεσημάρι μαζευόμαστε σπίτι στη Νέα Ερυθραία και το βράδυ χτυπάει κάποιον πελάτης του πατέρα μου (ιατρός στο επάγγελμα, για τους νεότερους το αναφέρω τότε ήταν συχνό φαινόμενο ο ασθενής να έρχεται σπίτι του ιατρού ή το αντίστροφο ελέω έλλειψης επικοινωνίας άκόμα κι απροειδοποίητα). Ανοίγει η μάνα μου και σοκάρεται: Έξω όλα λευκά και ο επισκέπτης κάτασπρος αφού ήρθε περπατώντας σπίτι από το δικό του (πάλι για τους νεώτερους, το αυτοκίνητο ήταν είδος πολυτελείας (δυστυχώς ξαναγίνεται πάλι μετά από 30 χρόνια, τότε στη γειτονιά μου π.ζ είχαν αμάξι κάτω του 20%). Εγώ κ η αδελφή μου βέβαια τρελλαθήκαμε από χαρά. Έτσι, γαλουχήθηκα με την εντύπωση ότι τον Μάρτιο χιονίζει για πλάκα. Τρώμε τώρα τα 20αρια για πλάκα όχι μόνον Μάρτιο, αλλά ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα, έτσι για να εκτιμούμε κάποια πράγματα. Αλήθεια, πόσα χρόνια έχει να χιονίσει σοβαρά στην Αττική; Σοβαρά εννοώ να κάνει μια κακοκαιρία που θα κρατήσει 2 μέρες; Ό,τι κάνει το κάνει με το σταγονόμετρο, με το στανιό, αγκομαχώντας...

    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα τι γίνεται εκεί πάνω:
      http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/N_stddev_timeseries.png

      Παγοκάλυψη που εκφυλίζεται, άρα τάση για συρρίκνωση του πολικού στροβίλου, μετατόπιση πολικού μετώπου προς βορράν, επέκταση υποτροπικών πιέσεων επίσης προς βορράν. Στο άμεσο μέλλον θα περιμένουμε από την πολυσυζητημένη "μετανάστευση του ψύχους", λόγω θέρμασης της Αρκτικής, να πάρουμε οτι μπορούμε από τις ψυχρές εισβολές προς ανατολική και κεντρική Ευρώπη, όπως συνέβη φέτος με την Αριάδνη. Στο απώτερο μέλλον μάλλον δε θα περιμένουμε τίποτε από σοβαρές χιονοπτώσεις και πολύ λίγα πράγματα από βροχές. Με τις λιγοστές μου γνώσεις πάνω στα καιρικά και κλιματικά ζητήματα δε βλέπω να γίνεται κάτι διαφορετικό, εκτόε συγκλονιστικού απροόπτου.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο δύο πράγματα,
      1)Γιατί η μείωση της έκτασης της παγοκάλυψης να συνδέεται άμεσα με τη συρρίκνωση του πολικού μετώπου;Το έχω διαβάσει πολλές φορές εδώ μέσα αλλά δε το έχω "πειστεί".
      2)Μη ξεχνάς την αποδεδειγμένα συνεχώς μειούμενη ηλιακή δραστηριότητα που ως γνωστόν στο παρελθόν (1600-1800..περίπου) ήταν ο κύριος παράγοντας όπως έχει πει και ο κ.Ζιακόπουλος,για τη μικρή παγετώδη περίοδο.
      Δε ξέρω αν γνωρίζεις το θέμα αλλά ο κύκλος 24, που ήταν εξαιρετικά ασθενέστερος από το προκάτοχό του, αναμένεται να κλείσει το 2020.Αν ο επόμενος συνεχίσει την ίδια πορεία τότε σίγουρα θα έχουμε ένα πολύ ισχυρό αντίβαρο στη ζυγαριά της κλιματικής αλλαγής!

      Διαγραφή
  10. Γιώργο, ως γνήσιος χιονόφιλος, ξέρεις πολύ καλά την ψυχολογία μας τέτοια εποχή. Τα όποια χιόνια είναι παρελθόν κ πρέπει ν αναμένουμε 9 μήνες μπας και... Κι έρχεσαι να μας ρίξεις ακόμια πιο χαμηλα το ηθικό με αυτά. Πες ενα γλυκό ψέμμα. Στο τέλος τέλος δε θέλω να ξέρω οτι το χιόνι θα το βλέπουμε με το κυαλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, εγώ θα μπορούσα κάλλιστα να τα ανασκευάσω όλα αυτά και να πω αυτά που και εσύ και εγώ θέλουμε ν΄ακούσουμε. Αν όμως διάβαζες μια ανάλογη άποψη ενός επιστήμονα, του κ.Ζιακόπουλου για παράδειγμα, θα εξακολουθούσες να ζητάς και από αυτόν ένα "γλυκό ψέμμα"; Η μήπως την επιστημονική αλήθεια, όποια και αν αυτή είναι; Για σκέψου το κι έτσι.

      Διαγραφή
  11. Καταρχάς πιο πολύ αστειεύομαι ή μάλλον προσπαθώ να ξορκίσω το (επερχόμενο) κακό. Και σε αυτό που λες για την επιστημονική αλήθεια, προφανώς έχεις δίκιο κ με έχει απασχολήσει και τώρα αλλά και στο παρελθόν (π.χ. προς το τέλος των πέτρινων χρόνων 1992-2001 είχα σχεδόν πεισθεί ότι ό,τι είχα ζήσει καιρικά ως παιδί μάλλον δεν θα το ξαναζούσα-ευτυχώς διαψεύστηκα πανηγυρικά). Όμως, διάολε, εδώ είναι καιρικό forum κάποιων τρελαμένων (ή γραφικών για την πλειονότητα του κόσμου). Πιστεύω ακράδαντα ότι αν αυτές οι κλιματικές αλλαγές επιβεβαιωθούν, το χόμπυ μου για τον καιρό θα ατονήσει. Τη θέλω την ελπίδα. Νομίζω όλοι την θέλουμε. Ό,τι και να έχει προηγηθεί στο παρελθόν, όσες ήττες, φόλες, φάπες έχουμε φάει στο παρελθόν, όση γνώση κ να έχουμε για την κλιματική αλλαγή (προφανώς ελάχιστη σε σχέση με τους επιστήμονες), νομίζω ότι όλοι μας κάθε Δεκέμβριο ένα καρδιοχτύπι το έχουμε. Έχουμε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά ο χειμώνας θα μας κάνει τη χάρη. Είναι βάσιμη ελπίδα; είναι απλώς ψευδαίσθηση; στο τέλος γίνεται ταμείο. Συνήθως το ταμείο είναι μείον, αλλά και πάλι το ίδιο θα κάνουμε και τον επόμενο χειμώνα κ.ο.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά είναι αυτά που γράφεις Βαγγέλη. Εμείς μέχρι να πεθάνουμε θα περιμένουμε χιόνια. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Και σίγουρα θα τα ξαναδούμε μέχρι τότε αρκετές φορές (ελπίζω, γιατί ...ποτέ δεν ξέρεις, χτυπάω ξύλο!). Τα παιδιά και τα εγγόνια μας βέβαια θα τα βλέπουν πιθανότατα όλο και πιο σπάνια, αν η πορεία της κλιματικής αλλαγής συνεχιστεί ως έχει.

      Διαγραφή