Θα βάλουμε και πάλι το χέρι στην τσέπη;

Ο φετινός Ιανουάριος για τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα για τη βόρεια Ελλάδα ήταν εξαιρετικά ψυχρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συμπρωτεύουσα σημειώθηκαν δύο μεγάλα μεταπολεμικά ρεκόρ αναφορικά με τον αριθμό ημερών ολικού παγετού και τη μικρότερη μέγιστη θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του αεροδρομίου σημειώθηκαν 5 ημέρες ολικού  παγετού (7-11/1) και η μέγιστη θερμοκρασία έπεσε στους -4,9οC (7/1). Τα προηγούμενα ρεκόρ είχαν σημειωθεί τον Ιανουάριο του 1963, στη διάρκεια του οποίου παρατηρήθηκαν 3 ημέρες ολικού παγετού (23-25/1) και μέγιστη θερμοκρασία -4,8οC (25/1).  Τα αντίστοιχα ρεκόρ όλων των ετών από τότε που υπάρχουν αρχεία είναι 7 ημέρες ολικού παγετού (21-26/1 και 28/1/1942) και -5,5οC (28/1/1942) μέγιστη θερμοκρασία που παρατηρήθηκαν τον τρομερό Ιανουάριο του 1942. Σημειώνεται ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία ο μέσος αριθμός ημερών ολικού παγετού τον Ιανουάριο είναι 0,30 που σημαίνει ότι 1 ημέρα ολικού παγετού παρατηρείται κάθε 3 και πλέον Ιανουάριους.


Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού τη νέα εβδομάδα στη χώρα,  μπορούμε να πούμε τα εξής: Τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη (ανατολικά και νότια), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ισχυρές κατά τόπους βροχές, οι καταιγίδες και οι ενισχυμένοι νοτιάδες. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά. Την Τετάρτη (δυτικά και βόρεια) και την Πέμπτη θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι με αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και βασικά θα περιοριστούν στις προσήνεμες περιοχές. Την Παρασκευή, η περιοχή μας θα επηρεαστεί από το συνδυασμό ενός βαρομετρικού χαμηλού που θα προσεγγίσει τη χώρα από τα Δ-ΝΔ και του αντικυκλώνα των Β. Βαλκανίων. Θα δούμε στην πορεία πού και πόσο ισχυρές θα είναι οι συγκλίσεις που θα καθορίσουν το ποσό και το είδος του υετού. Όσο για το Σαββατοκύριακο, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βάλουμε και πάλι το χέρι στην τσέπη για θέρμανση. Ίδωμεν…

Καλή Κυριακή σε όλους 

18 σχόλια:

  1. Το θέμα δεν είναι αν θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη. Το θέμα είναι τί έχει πλέον η τσέπη...Έτσι κι αλλιώς μόνον για τον αέρα που αναπνέουμε δεν πληρώνουμε πια. Συνεπώς, αν είναι να κάνει κάτι αξιόλογο, εγώ δηλώνω διατεθειμένος να πληρώσω ένα ακόμα έξοδο... Αν πάλι είναι να φάμε κανένα ξερόκρυο και να κυνηγάμε τις νιφάδες με το τουφέκι, καλύτερα 15αρια... Εννοείται ότι το σχόλιο αυτό αφορά καιρόφιλους αμιγώς. Ευπαθείς ομάδες (άστεγοι, πρόσφυγες, ένοικοι σπιτιών χωρίς θέρμανση, άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους κλπ) προφανώς και προτιμούν άνοιξη. Αλλά εδώ είναι καιρικό blog, οπότε οι αναγνώστες του φαντάζομαι πάνω κάτω τα ίδια σκέφτονται.
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ είμαι πιό ...προχωρημένος από σένα, η μάλλον σε πιο προχωρημένο στάδιο της αρρώστιας: Καλύτερα ξερόκρυο παρά 15άρια. Όσο για τα χιόνια, στο πολύ βάθος φαίνεται να προσπαθεί ο Αζορικός, μετά από διαδοχικές φάπες που τρώει από τα χαμηλά του Ατλαντικού, να πατήσει επιτέλους πόδι στην Ευρώπη. Χωρίς Αζορικό δουλειά για εμάς δε γίνεται.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας και καλή Κυριακή!
    Αισιόδοξα νέα για τούς καιρό φίλους αλλά άσχημα και πάλι για τις ευπαθείς ομάδες.
    Όπως και να χει εγώ είμαι έτοιμος ότι και να γίνει.
    Και μακάρι να ξαναγίνει χαμός.
    Μακάρι αυτός ο χειμώνας να γραφτεί στην καιρικη ιστορία ως ο πιο παγωμένος και χιονισμενος!
    Το λέγαμε απο το φθινόπωρο εδώ στο blog ότι κάτι καλό μαγειρεύει φέτος.
    Έτσι λοιπόν καλοδεχούμενες οι νέες μεταβολές Του καιρού με όσο πιο πολύ ψύχος γίνεται.(και σας το λέω για να μην παρεξηγηθώ ότι δεν είμαι από αυτούς που μου τρέχουν από τα μπατζάκια για θέρμανση,απλώς γουστάρω ο χειμώνας να ναι χειμωνας)
    Καλοδεχούμενες λοιπόν οι νέες αριαδνες και οι βικτωρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχετικά για τη θέρμανση, αν εξαιρέσουμε φυσικά τις ευπαθείς ομάδες που υποφέρουν, υπάρχουν απλά πράγματα, απλές "συνταγές" για να μειώσουμε τις ανάγκες μας χωρίς να κρυώνουμε. Και πρώτα απ΄όλα, καλό ντύσιμο, ζεστό ντύσιμο (πολλά ελαφρά ρούχα σε "στρώσεις") όχι μόνο έξω αλλά και μέσα στο σπίτι. Καλός αερισμός των χώρων τις θερμότερες ώρες της μέρας και "σφράγισμα" τις υπόλοιπες. Ανοιχτά παντζούρια τις ώρες που έχει ήλιο. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να κυκλοφορούν στο σπίτι με το φανελλάκι στο καταχείμωνο, ε ας μην τους φταίει μετά ο καιρός που πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους στη θέρμανση!

      Διαγραφή
    2. Μάλλον αγαπητέ Γιώργο δεν ζεις σε σπίτι χωρίς καλή θέρμανση.τα μαλλιοκεφαλα του έχει πληρώσει πολύς κόσμος απλά για να τη βγάλει.ολα αυτά τα έχει σχολιάσει με απόλυτη ψυχραιμία ο δάσκαλος.θα μάθεις πολλά αν τον παρακολουθήσεις με λίγη παραπάνω προσοχή.παντα φιλικά. Δημήτρης ρ.



      Διαγραφή
    3. Κάνω "αιματηρές" οικονομίες στη θέρμανση με βάση όσα έγραψα παραπάνω. Υπάρχουν όμως (και δεν είναι λίγοι) και οι καλομαθημένοι συμπολίτες μας που αδυνατούν να ζεσταθούν γιατί αρνούνται να ντυθούν κατάλληλα. Από την άλλη μεριά, το life-style της ξιπασμένης επίπλαστης ευμάρειας καλά κρατεί και σε περίοδο κρίσης και λιτότητας. Μπαίνεις σε μια δημόσια υπηρεσία, αλλά και σε ένα πολυκατάστημα και νομίζεις οτι μπαίνεις σε φούρνο! Αυτά όλα και αντιοικονομικά είναι και αντιπεριβαλλοντικά.

      Διαγραφή
  3. Θα πω και εγώ την πρόβλεψη μου εδώ και ας βγω άκυρος...κοιτώντας το ECMWF,βλέπω μόνο ξερόκρυο να έρχεται πάλι..χιονοχαμηλό πουθενά στον ορίζοντα.Το GFS είναι σαν μεθυσμένο καράβι και δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα έχουμε λιακάδα,χιόνι ή βροχή μετά τις 5 ημέρες,οπότε δεν έχουμε καλή ποιότητα πληροφορίας.Δύσκολα τα πράγματα για υετό με τέτοιες πιέσεις.Θυμίζουν το ξερόκρυο πριν την πρωτοχρονιάς εδώ στην Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την Αττική να περιμένουμε από τις 20 και μετά για καλά πράγματα. Χωρίς αυτό να σημαίνει οτι θα έρθουν οπωσδήποτε, μην παρεξηγηθώ.

      Διαγραφή
  4. Εγω δεν γνωρίζω απο Αζορικο ή απο Σιβηρικο αεροχειμαρο εκεινο που βλεπω ειναι οτι οι αμυγδαλιές δεν έχουν ακομη ξεκινήσει να ανθίσουν.Καλο σημάδι αλλα οχι αρκετό.Όμως θα ρωτήσει ο δάσκαλος αυτο οφείλεται στο κρύο που προηγήθηκε ή σε αυτο που ακολουθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και λίγη ξενέρα: Η θερμότερη μέρα του φετινού χειμώνα σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ στην Αθήνα, αν δεν ήταν η συννεφιά, τους είχαμε άνετα τους 20 με 22 βαθμούς. Και για εμένα στην Καλλιθέα φετινό ρεκόρ με 18,1.

      Διαγραφή
  6. Εκτός από αυτά τα δύο συγκεκριμένα ρεκόρ της Θεσσαλονίκης μπορείτε να μας πείτε πόσο πάνω ή κάτω από το μέσο όρο ήταν θερμοκρασιακά ο Ιανουάριος πανελλαδικά; νομίζω ότι αυτό έχει περισσότερη σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1ctan1.png

      Μια πολύ χοντρική αλλά ενδεικτική απεικόνιση.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστώ φίλε Γιώργο!

      Διαγραφή
  7. Νομιζω οτι οι αμυγδαλιες δεν ανθισαν λογω του προγενεστερου κρυου.
    Για τη θερμανση ο Γιωργος τα λεει εξαιρετικα, ααλα υπαρχει κ ο παραγων μωρα ή βρεφη που το κανει πιο συνθετο.
    Βαγγελης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παντως εχει μια αξιοσημειωτη εμμονη ο φετινος χειμωνας με την ευρυτερη περιοχη μας, στην υπολοιπη ευρωπη ολο και καποια στοιχειωδη διαστηματα καλοκαιριας εχει κανει για την εποχη, εδω στη νοτιοανατολικη μεσογειο καταληγουν ολες οι διαταραχες της ευρωπης και με το ζορι να ερθει ενα αντικυκλωνικο διαστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χασαμε τα μισα μελισσια με τα προηγουμενα κρυα να χασουμε και τα υπολοιπα τωρα να τελειωσουμε .αντε με το καλο να γινουμε δημοσιοι υπαλληλοι και εμεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ψάξε-ψάξε δε θα τον βρεις...να και η πολυπόθητη-για μερικούς μερικούς- πλήρης απουσία του χειμώνα σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γηραιάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή