Μεταβολή του καιρού σε συνθήκες συνεχώς αυξανόμενης αρρυθμίας στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία

Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία κινείται Α-ΝΑ και σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο αναμένεται να προκαλέσει στη χώρα ΝΔ ανέμους εντάσεως ως τα 5 μποφόρ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Σάββατο) στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και το Α. Αιγαίο θα υπάρχει αρκετή συννεφιά και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως από το απόγευμα στα ΒΔ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Κυριακή (19/2) τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται βασικά στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά και στα πελάγη οι ΝΔ άνεμοι θα φθάσουν τα 6 μποφόρ. Τη Δευτέρα (20/2) αρχικά θα συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Αιγαίο και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα αρχίσουν από τη ΒΔ Ελλάδα να στρέφονται σε ΒΔ με επακόλουθο την πτώση της θερμοκρασίας. Την Τρίτη (21/2) βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πρόσκαιρη πτώση σε όλες τις περιοχές. Τέλος, από την Τετάρτη ως την Παρασκευή (22-24/2) θα επικρατήσει καλοκαιρία και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 18-2-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Ν 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ, όπου το βράδυ είναι πιθανό να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.


22 σχόλια:

  1. θα αρχίσουν τα πρωινάδικα και τα ραδιόφωνα τους πανηγυρικούς λόγους για τον ελληνικό ήλιο και την άνοιξη που επιτέλους ήρθε. Ελπίζω ο Μάρτης να τους αποστομώσει. Γιατί αυτά τα κάνανε τα τελευταία χρόνια και μέσα στο χειμώνα. Φέτους λουφάξανε 2 μήνες και περιμένουν πώς και πώς να βγουν με φόρα.
    Τώρα, πέρα από τ άλλα, νομίζω ότι ο Φεβρουάριος πάει υπέρ πίστεως. Ήπιος σε γενικές γραμμές, πλήν λίγων πραγματικά κρύων ημερών και αρκετών ψυχρών πρωινών, και κυρίως άνυδρος για την Αττική. Ας ελπίσουμε ο Μάρτιος να παίξει τα ρέστα του.

    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον ο Κύριος Ζιακόπουλος, λέγοντας αρρυθμία στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, βάζει την ταφόπλακα σιγά σιγά στα όνειρα των χιονόφιλων, για κάτι καλό στα πεδινά και στο λεκανοπέδιο, δηλαδή αν καταλαβαίνω ας με διορθώσει ο αξιότιμος κύριος Ζιακόπουλος η ατμόσφαιρική κυκλοφορία χάνει τον ρυθμό της, δηλαδή σημαίνει οτι μπαίνουμε στην άνοιξη και καιρίκα εκτός απο ημερολογιακά-μου θυμίζει τον γερο Χειμώνα που έχει αρρυθμία στην καρδιά του και οι "γιατροί" όλοι εμείς δηλαδή οι χιονόφιλοι προσπαθούμε με ανανήψεις-δηλαδή ευχές να τον επαναφέρουμε στην ζωή, αλλά μάταια απο οτι φαίνεται.

    Με εκτίμηση

    Τόλης Δημήτριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σύγχρονη ιατρική κάνει θαύματα. Και ο καιρός επίσης. Άμα θέλει.

      Διαγραφή
    2. Αναφέρομαι στην επικείμενη καιρική αλλαγή που συμβαίνει σε περιοδο έναρξης της εποχικής ατμοσφαιρικής αρρυθμίας που μεγαλώνει την αβεβαιότητα των μοντέλων και σε επίπεδο κυκλοφορίας και σε επίπεδο αποτελεσμάτων (υετού). Σε ότι αφορά τον Μάρτη, ποιος ξέρει! Μεσα στο "φτερούγισμα" της ατμόσφαιρας τίποτε δεν αποκλείεται!

      Διαγραφή
  3. Πάντως τα μακροπρόθεσμα στοιχεία δείχνουν ότι ο χειμωμασ δεν έχει τελειώσει.κ ή ανοδοσ τησ τ την άλλη εβδομαδΑ νομίζω θα είναι πρόσκαιρη.δςν νομίζω πάντως να τελείωσε ο χειμωμνασ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το χιονι που θα πεσει στα ορεινα την Κυριακη σε τι υψομετρο και πανω θα ειναι περιπου αν γνωριζει καποιος?Σας εευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην τα πιστεύεις τα μακροπρόθεσμα στοιχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απαντήσεις
    1. Στη Δ. Μακεδονία (κυρίως) και τις βορειότερες περιοχές της Ηπείρου τα χιόνια θα κατεβούν σε χαμηλότερα υψόμετρα.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ μαζί σας κ. καθηγητά και τολμώ μια πρόβλεψη ότι θα χιονίσει πρόσκαιρα και στις πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας.

      Διαγραφή
  7. για το 3ημερο της καθαρας δευτερας διαφαινεται τι καιρο θα εχουμε περιπου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ μακριά για πρόγνωση. Θα έχει προηγηθεί βέβαια το ...καραβάνι και ευελπιστούμε να ακολουθήσει και η ....αρκούδα. Ίσως οι ημερομηνίες γύρω από την Καθαρή Δευτέρα να αποτελέσουν τη μεταβατική περίοδο.

      Διαγραφή
  8. Μιά παραίνεση θα ήθελα να κάνω σε όσους φίλους έχουν επιλέξει να σχολιάζουν στο μπλογκ ως "ανώνυμοι". Να επιλέξουν προσωπικό λογαριασμό από τις διαθέσιμες επιλογές υποβολής σχολίων. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μοιραζόμαστε πηγές και πληροφορίες δίνοντας συνδέσμους (links), αφού, επιλέγοντας να λαμβάνουμε ειδοποίηση (μέιλ) για κάθε νέο σχόλιο, μπορούμε να ανοίγουμε τα λινκς, κάτι που η τεχνικές προδιαγραφές της σελίδας δεν το επιτρέπουν διαφορετικά. Για παράδειγμα, ο Δημήτρης (NakiosJim) μου ζήτησε πηγές για χάρτες αρχείου και τους έλαβε με μέιλ μαζί με το απαντητικό μου σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μπορεί να μου πει κάποιος γιατί το πέρας των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι θλιβερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιατί δείχνει την παντελή έλλειψη σθένους αλλα και προτάγματος στους Ελληνες ! Είμαστε αποκεφαλισμένοι χωρις ελπίδα μα χωρίς και στόχους !
    Τα χειρότερα έπονται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. εχουν παρει τοσες επιδοτησεις και τις τρωγανε.. καλα να παθουν για μενα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παιδιά, με όλο το σεβασμό στις απόψεις σας, μην αφήσουμε ένα καιρικό μπλογκ να γίνει πολιτικό. Και εγώ έχω ξεφύγει παλιότερα, όταν έγραφα στo Hellas Weather (o αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω!), αλλά τώρα πια το αποφεύγω. Και νομίζω πως έτσι είναι καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ. Στο χέρι μου είναι βέβαια να μην ανεβάζω τα πολιτικά μηνύματα, αλλά δεν είναι στη φύση μου να κόβω εύκολα μηνύματα. Εννοείται ότι δεν μιλάμε για μηνύματα που δεν σέβονται τις απόψεις των άλλων...

      Διαγραφή
    2. Καμία πρόθεση για πολιτικό chat. Απλά και μόνο επειδή η παύση των κινητοποιήσεων σηματοδοτεί την έναρξη των αγροτικών εργασιών, δυστυχώς λόγω του θλιβερού ερχομού της Άνοιξης! Συγγνώμη για την αναστάτωση.

      Διαγραφή
    3. Κοίτα πως τα συνδύασε! Εσύ φίλε μου είσαι χειρότερος κι από μένα!!

      Διαγραφή
  13. Μερικοικοι κοιμουνται ορθιοι ειναι ασχετοι αξιοι της μοιρας τους και χωρις ελπιδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για να χαλαρώσουμε λίγο (και να αναλογιστούμε τα καιρικά επερχόμενα), η περίφημη σύνθεση του Duke Ellington "Caravan", με την ανεπανάληπτη Ella Fitzgerald!

    https://www.youtube.com/watch?v=5O_ICpYMUds

    ΑπάντησηΔιαγραφή