«Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας ο πετροπαιχνιδιάτορας…»

Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη) η χώρα θα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια και την κεντρική Μεσόγειο με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΔ ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο-Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, η μέρα θα είναι ηλιόλουστη σχεδόν παντού και θα ανέβουν οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Πάντως, τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός. Την Πέμπτη (16/2) δεν προβλέπονται βροχές, αλλά στα ανατολικά και νότια θα υπάρχει κατά τόπους συννεφιά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση στο Ιόνιο ως τα 5 και στο Αιγαίο ως τα 7 μποφόρ. Από την Παρασκευή (17/2) ως τη Δευτέρα (20/2) ο καιρός θα είναι ήπιος, καθώς οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε Δ-ΝΔ με μέγιστη ένταση τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέβει και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στη ΒΔ Ελλάδα την Κυριακή.
  
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15-2-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 15 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις στα νότια και κυρίως στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 και στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 13 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Τί ωραία βγαίνουν οι προγνώσεις τώρα με τη ζωνική κυκλοφορία από επαγγελματίες και ερασιτέχνες! Ούτε ρίσκα, ούτε αναμονές, αλλά ούτε και ενδιαφέρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το 2004 και το 2008, μετά από ζωνική και καλοκαιριές ήρθαν οι δύο βόμβες μεγατόνων. Εντάξει, τώρα κοιτάμε πια για 25 Γενάρη και μετά, αλλά η ζωνική υπήρξε, και είναι πάντα συχνά προϋπόθεση (ένταση οριζόντιας θερμοβαθμίδας βορρά-νότου) για μεταπτώσεις σε ισχυρή μεσημβρινή ροή και δυνατές ψυχρές εισβολές.

      Διαγραφή
    2. Φλεβάρη ήθελα να πω φυσικά. Αλλά ...γλώσσα λανθάνουσα.... Έτσι προδίδονται αυτοί που δεν θέλουν με τίποτα να τελειώσει ο χειμώνας.

      Διαγραφή
  2. Τα ψέμματα τελειώνουν σιγά σιγά. Ο ήλιος μέρα με τη μέρα κερδίζει έδαφος μέχρι να επικρατήσει ολοκληρωτικά. Ο χειμώνας έκανε πολύ δυναμική παρουσία μετά από χρόνια, ειδικά Ιανουάριο Φεβρουάριο ήταν πολύ ψυχρός. Ο Φεβρουάριος μάλλον νορμάλ ήταν θα έλεγα, μπορεί να κλείσει και παραπάνω από τον μο δεδομένου ότι μάλλον πάμε για πολύ ήπιο καιρό από εδώ και πέρα. Λογικά θα κάνει 1-2 προσπάθειες ακόμα ο χειμώνας, καμιά φορά όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος... Ποτέ δεν ξέρεις.
    Για Αττική και όχι μόνο πάντως ήταν πολύ φτωχός υετικά, τουλάχιστον έβαλε πολύ χιόνι στα βουνά και σε συνδυασμό με το αργό λιώσιμο κάπου ισοσκελίζεται αυτή η υετικά φτωχή χρονιά.
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το "χιόνι από το Σαρωνικό", όπως επιτυχημένα χαρακτηρίστηκε στο snowreport forum η δεύτερη φάση της Αριάδνης για την Αττική, ήταν μια αξιόλογη φετινή καιρική ατραξιόν για εμάς τους Αττικάριους, για κάποιους από εμάς έστω. Πάντως, Βαγγέλη, θα πω και εγώ το τετριμμένο, οτι ο χειμώνας λήγει με τον ερχομό της εαρινής ισημερίας και όχι νωρίτερα. Ας μη βιαζόμαστε λοιπόν να του βγάλουμε από τώρα τον επικήδειο!

      Διαγραφή
    2. Καθόλου δεν τον ξεγράφω. Απλώς τώρα έχουμε 1-2 ζαριές και τέλος. Μετά θα έρθει η άνοιξη καβάλα στ'άλογο να τα σαρώσει όλα. Προσωπικά, πιστεύω ότι μία ευκαορία τουλάχιστον θα την έχουμε. Πάντως, αν είναι να κάτσει η ζαριά, θέλω κάτι δυνατότερο από μέχρι σήμερα (δεν εννοώ ψύχος Αριάδνης προφανώς, αναφέρομαι στον υετό κ βέβαια ένα επαρκές ψύχος). Ακόμα ένα ξερόκρυο δε μου λέει τίποτα. Είναι εντελώς αχρείαστο και κουραστικό πλέον.
      Βαγγέλης

      Διαγραφή
    3. Εγω βλεπω παντως τα χιονια στα βουνα τουλαχιστον εδω στη Δυτ.Θεσσαλια που μενω δεν λιωσανε σχεδον καθολου ακομα και σε σχετικα χαμηλα υψη παρολο τις βροχες και το νοτια που ειχε πριν 10 μερες περιπου.Εγω πιστευω πως οπως λεμε συνηθως οτι περιμενουν κιαλλο χιονι,οτι οι χιονιαδες θα ξαναεπιστρεψουν οταν και οπου ξεσπασουν!

      Διαγραφή
  3. Θετικά ήταν φτωχός σχετικά αλλά ήταν χειμώνας πραγματικό φετοσ.ειδικα αν σκεφτεί κανείς τον αφαντο περισινο χειμώνα.φετοσ σταμάτησα να δουλεύω διανομέας λόγω κρύου.περιμενω να ανέβει ουσιαστικά ή τ για να αρχίσω ξανά.αν κ από ότι βλέπω ή τ δεν φςνςτς να ανεβενει πολύ κ μάλλον προσ το τέλος του μήνα πάμε για αρκετό κρύο ξανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μην τα βάζετε με τον καιρό. Αν δεν άλλαζε κάθε λίγο και λιγάκι, οι εννιά στους δέκα δεν θα ήταν σε θέση να ξεκινήσουν μια συζήτηση.
    Kin Hubbard, 1868-1930

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mε τις "βόμβες" που σαρώνουν τις ΗΠΑ αυτή τη περίοδο μη περιμένετε χειμώνα στη Γηραιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή