Ο φοβερός Μάρτης του 1987 (Μέρος 2ο, τελευταίο)

Πηγή: http://old.wetterzentrale.de/topkarten/fsreaeur.html
Στην Αθήνα το δεκαπενθήμερο της κακοκαιρίας χιόνισε 8 φορές (4, 5, 6, 8, 9, 11, 12 και 13 Μαρτίου) με την ισχυρότερη χιονόπτωση να σημειώνεται στις 9 Μαρτίου. Σε πανελλήνια κλίμακα, η κακοκαιρία ήταν εξαιρετικά ακραία λόγω πολύ μεγάλης διάρκειας και έντασης. Στη Θεσσαλία και την Εύβοια το ύψος του χιονιού στα πεδινά έφθασε το ένα μέτρο και έμεινε στο έδαφος επί πολλές ημέρες. Πέρα από αυτό, στις περισσότερες περιοχές της χώρας σημειώθηκαν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών του συγκεκριμένου μήνα από τότε που φυλάσσονται αρχεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, ρεκόρ ελάχιστων τιμών θερμοκρασίας Μαρτίου σημειώθηκαν: στο Σουφλί (-16), την Τρίπολη (-16), τη Φλώρινα (-14), την Αλεξανδρούπολη (-14), τα Τρίκαλα Θ. (-12), την Καστοριά (-12),  την Αλίαρτο (-10), τα Γιάννενα (-8), τη Λαμία (-7), το Τατόι (-7), τη Λήμνο (-6), την Αγχίαλο (-6), το Άργος (-5), τη Ν. Φιλαδέλφεια (-3,6), το Ελληνικό (-1,6) κ.α.


Ρεκόρ σημειώθηκαν ακόμα και στον αριθμό των ημερών με ολικό παγετό: Κοζάνη (9), Φλώρινα (8), Λάρισα, Τρίκαλα, Κύμη (6),  Τανάγρα, Τρίπολη (5).  Να σημειώσουμε ακόμα ότι στη Ν. Φιλαδέλφεια η μέση μέγιστη θερμοκρασία του Μαρτίου 1987 ήταν 11,6 βαθμοί (καν. τιμή 15,4) και η μέση ελάχιστη θερμοκρασία 3,3 βαθμοί (καν. τιμή 6,7). Στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες το Μάρτη του 1987 και οι κανονικές τιμές είναι αντίστοιχα 9,7 (καν. τιμή 14,1) και 9,1 (καν. τιμή 14,7) βαθμοί.

Στην Κρήτη ο Μάρτιος 1987 υπήρξε εξαιρετικά ψυχρός και χιονώδης. Από την 3η έως και την 12η του μήνα σημειώθηκαν αλλεπάλληλες χιονοπτώσεις.  Περιστασιακά και κυρίως την 7η και την 8η του μήνα τα χιόνια έφθασαν και στα βόρεια παράλια του νησιού. Παρατηρήθηκαν παροδικές χιονοστρώσεις και μέσα στις πόλεις του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου. Την 7η και την 13η του μήνα η θερμοκρασία στο Ηράκλειο έπεσε στους μηδέν βαθμούς.

Συμπερασματικά, ο Μάρτιος του 1987 ήταν για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας ο ψυχρότερος Μάρτιος τουλάχιστον των τελευταίων 60 ετών. Με βάση τα στοιχεία του Μ. Σ. Θησείου του ΕΑΑ, ο Μάρτιος του 1987 ήταν για την Αθήνα ο ψυχρότερος Μάρτιος των τελευταίων 150 ετών. Αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών συνθηκών εκείνου του ιστορικού Μαρτίου ήταν οι μεγάλες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή (κυρίως στις καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών), την κτηνοτροφία και τις υποδομές (έσπασαν από τον παγετό σωλήνες ύδρευσης κ.λπ.) σε πολλές περιοχές της χώρας. Πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη ανέφεραν ότι τον Μάρτιο του 1987 είχε παρατηρηθεί στην πόλη ο μεγαλύτερος μεταπολεμικός χιονιάς. Κατά τα άλλα, στη χώρα μας, ο Μάρτης του 1987 σημαδεύτηκε από τη διαμάχη κυβέρνησης και εκκλησίας με αφορμή τον ψηφισθέντα αλλά ουδέποτε εφαρμοσθέντα  νόμο για την εκκλησιαστική περιουσία του Αντώνη Τρίτση και από την ελληνοτουρκική κρίση που ξεκίνησε με την έξοδο του Σισμίκ για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο κι έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου. Ο καιρός, τα «θρησκευτικά» και η ιστορία κύκλους κάνουν… 

Καλή Κυριακή, φίλοι μου

13 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυριακή 8 Μαρτίου 1987
    H Κυριακή 8 Μαρτίου ξημέρωσε παγερή μα ηλιόλουστη! Θυμάμαι ακόμα το βαθύ γαλάζιο του πρωινού και την αντίθεση που έκανε με τα λευκό του χιονιού που άστραφτε στον ανηλεή Ήλιο του Μαρτίου.

    “Αυτό ήταν, ο χειμώνας τελείωσε” είπε η μητέρα κάπως ανακουφισμένη διότι η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν ιδιαίτερα κρύα για την Ηλιούπολη, είχαμε συχνές χιονοπτώσεις και αρκετές φορές το έστρωνε, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο, το ψύχος ήταν όμως τσουχτερό · θυμάμαι ακόμα τα κρουσταλλιασμένα νερά στην πίσω βορειοανατολική σκάλα η οποία οδηγεί στην αυλή και την νοσταλγική μυρωδιά πετρελαίου στο σαλόνι, τω καιρώ εκείνω οι μονοκατοικίες δεν είχανε καλοριφέρ και ο κλιματισμός ήταν επιστημονική φαντασία, το ερκοντίσιον μπήκε σπίτι μας ένα χρόνο αργότερα (μια τεράστια τετράγωνη ρώσικη κατασκευή για την οποία γκρεμίσαμε σχεδόν τον μισό τοίχο) αφού προηγήθηκε ο φονικός καύσωνας του ιδίου έτους!
    Η Κυριακή εκείνη (για την οποία δεν θα θυμόμουν τίποτα εάν δεν είχε προηγηθεί της επομενης επικής μέρας…) κύλησε με την τελευταία μας οικογενειακή χιονοβόλτα στον Καρέα και το απόγευμα είχα αποδεχθεί ότι χιόνι για φέτος δεν θα ξανάβλεπα μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβρη.
    Το βράδυ πάντα στο σπίτι μας το σιωπητήριο για τα μικρότερα μέλη έως τις 23:00 ήταν νόμος απαράβατος, ακόμα και στον σεισμό του 1981 τηρήθηκε απαράβατα! Στις 10 πάντως μια τελευταια μου ματια στον ουρανο (οσο ζεις..ελπιζεις..) Θυμάμαι, λίγο μετά την κατάκλυση μου, περασμένα μεσάνυχτα θα ηταν τον αδερφο μου να φωναζει οτι αρχισε να χιονιζει, νόμιζα ότι έκανε πλάκα και ξανακοιμήθηκα, την άλλη μέρα είχα σχολείο..

    Δευτέρα 9 Μαρτίου 1987

    Από συνήθεια πάντοτε στις 7 και μισή τις καθημερινές, ακόμα και σήμερα, ότι και αν έχει προηγηθεί, ξυπνάω μόνος μου, απλά ανοιγω τα ματια και το ξυπνητήρι ακολουθεί! Θυμαμαι πως τότε οταν ξύπνησα το δωμάτιο ήταν ποιο σκοτεινό απο το συνηθισμένο!
    Τρέχω κατευθείαν στην βορινή μπαλκονόπορτα και έμεινα ενεός! Μια απίστευτη χιονοθύελλα σάρωνε την Ηλιούπολη με Στούπα, χαμηλή ορατότητα και χιόνι τουλάχιστον 15 πόντους! Δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο ως τότε, στα 13 μου! Η μέρα έτσι κύλησε χωρίς σχολείο φυσικά! Θυμάμαι προς το μεσημέρι τον καιρό να ανοίγει και μέχρι το απόγευμα ο Ήλιος έλιωσε αδίστακτα ότι χιόνι είχε στρώσει στον δρόμο! Τριάντα χρόνια από τότε και έχω ζήσει πολλές χιονοθύελλες.. Καμιά όμως εμπειρία δεν συγκρίνεται με αυτήν εκείνης της Δευτέρας, και αν πέρναγε από το χέρι μου θα έδινα τα πάντα για να ξαναγυρίσει εκείνο το χιόνι, η μυρωδιά του πετρελαίου στο σαλόνι και ο μπαμπάς με το πορτοκαλί μπιτόνι να γεμίζει την δεξαμενή της με πετρέλαιο.

    Δημ Νικηταράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αραγε η καταστροφή του Τσέρνομπιλ είχε κάποια συσχέτιση?
    ΣΤΕΛΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ατύχημα του Τσερνομπιλ συνέβη νομίζω τον Απρίλιο του 1986. Χωρίς να είμαι ειδικός, πιστεύω πως οποιαδήποτε τυχόν συσχέτισή του με καιρικά φαινόμενα (αν και εφόσον μπορούσε να υπάρξει συσχέτιση) θα έπρεπε να είχε εμφανιστεί πολύ νωρίτερα από τον χιονιά του 87.

      Διαγραφή
  4. Παρόμοια εμπειρία με τον Δημήτρη είχα κι εγώ από εκείνο το Μάρτιο, παρότι μπορώ να πω με εντυπωσίασε πιο πολύ απ' όλα το σιωπητήριο στις 23:00, το οποίο το βρήκα πολύ large. (άσχετο με τον καιρό, εγώ τις Κυριακές έβλεπα κατ' εξαίρεσιν Αθλητικές εικόνες στην ΕΡΤ2 που ήταν 20:00-21:00, αντί της αθλητικής Κυριακής που άρχιζε 21:30, λόγω του σιωπητηρίου).
    Στα καιρικά τώρα, ήμουν μικρούς, 10 ετών, και δεν μπορώ να πω ότι θυμάμαι τα πάντα με λεπτομέρειες. Στη Νέα Ερυθραία τότε, θυμάμαι ότι είχα να πάω πάνω από εβδομάδα σχολείο, έχουμε φωτογραφίες με κάτι χιονανθρώπους στο ύψος μου τότε (τώρα όσες φορές έχω κάνει έναν χιονάνθρωπο της προκοπής στη κόρη μου, γεννηθείσα το 2011, πρέπει να κάνω αποψίλωση όλης της γειτονιάς...), θυμάμαι το mini cooper με φορεμένες μόνιμα τις αλυσίδες αλλά κυρίως θυμάμαι εκείνο το βράδυ: Ο πατέρας μου με trollαρε άσχημα του τύπου, τέλος τα χιόνια, αύριο σχολείο και τέτοια και θυμάμαι να μας ξυπνάει μέσα στο βράδυ να μας πει ότι χιονίζει. Ακόμα θυμάμαι την εικόνα από την μπαλκονόπορτα των γονιών μου να ρίχνει απίστευτης έντασης χιόνι και ένα πολύ παχύ νέο στρώσιμο. Θυμάμαι πόσο ευτυχής και πόση αγαλλίαση ένιωσα πέφτοντας ξανά για ύπνο.
    Τη δεκαετία του 80 είχαμε χοντρικά κάθε 2 χρόνια σοβαρές χιονοστρώσεις και τις υπόλοιπες χρονιές απλές χιονοστρώσεις (τα πεντάποντα που θεωρούμε πλέον τεράστιο επίτευγμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εύλογο ερώτημα, που ενισχύεται και από την ένταση και τις συνέπειες του καύσωνα του ίδιου έτους. καταδικασμένο να παραμείνει ρητορικό (δε νομίζω ότι τεκμαίρεται επαρκώς η μία ή η άλλη εκδοχή).

    υ.γ. το ευρωμπάσκετ λέω να μην το συμπεριλάβω στον προβληματισμό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκο, καλό αυτό με το ευρωμπάσκετ. Λέτε να συμπεριλάβουμε και το μεγάλο χιόνι του Δεκεμβρίου του 1988 ως και τη μετέπειτα διετή ανομβρία;
      Παρεμπιπτόντως άρχισε στη Θεσσαλονίκη το καλό νερό του Μάρτη, το "δόξα τω Θεώ". Ελπίζουμε να μη γίνει "Βοήθα Παναγιά" μεθαύριο, όπως πολύ εύστοχα έγραψε προχθές ο κ. καθηγητής.

      Διαγραφή
    2. η τοποθέτηση του Γιώργου είναι πιο σωστή. το βάρος της απόδειξης πέφτει στη συσχέτιση (και όχι στη μη συσχέτιση). αν δεν αποδεικνύεται επιστημονικά συσχέτιση, δεν υπάρχει συσχέτιση, μέχρι νεωτέρας.
      συνεχίζοντας να θεωρώ εύλογες όλες τις σκέψεις και τους συνειρμούς.

      μια και το ανέφερες, στο πεδίο του χιούμορ, η ανομβρία έλαβε τέλος με πολιτικές συνθήκες που δε θεωρούνταν γουρλίδικες!!
      φαίνεται, του αρέσει του κ. Καιρού να αποκλίνει συχνά από τις στερεοτυπικές συμπεριφορές..






      Διαγραφή
  6. Ο Δημ.Νικηταράς μου θύμισε τον δικο μου πατέρα με το καφε μπιτόνι να ριχνει πετρέλαιο στη σόμπα και να τρίβει τα χερια του απο την χαρα του για το θεαμα εξω απο το μπαλκονι μας.Με τέτοιες εικόνες απο τα παιδικα Χρόνια πως να μην γίνεις χιονοφιλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και στη Λαμία έριξε σχεδόν 1 μέτρο χιόνι στις 11 Μαρτίου. Ήταν ο χειμώνας που περάσαμε και χιονισμένα Χριστούγεννα καθώς την 25η Δεκεμβρίου 1986 ξημέρωσε η Λαμία με ισχυρή χιονόπτωση και με 30 περίπου εκατοστά στρωμένο φρέσκο χιόνι.Θα ήθελα ο κ. Ζιακόπουλος να μας μιλήσει και για μια άλλη χιονοκακοκαιρία που συνέβη, αν δεν κάνω λάθος, το Γενάρη του 1981 όπου τα ορεινά χωριά της Ρούμελης θάφτηκαν στην κυριολεξία στο χιόνι. Ακόμη θυμάμαι τα ελικόπτερα που πετούσαν προς τα ορεινά χωριά για να κάνουν ρίψεις εφόδιων κάθώς ήταν πολύ δύσκολο να ανοιχτούν οι δρόμοι λόγω της τεράστιας ποσότητας χιονιού που έπεσε και ξεπερνούσε τα 2 μέτρα.Οι φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί έδειχναν την τρομέρη ένταση και διάρκεια της χιονόπτωσης.Οι κάτοικοι έζησαν ένα λεύκο εφιάλτη καθώς δημιούργησε πολλά προβλήματα.Πολλά ποιμνιοστάσια καταστράφηκαν ενώ οι κάτοικοι ανεβασμένοι στις στέγες με τα φτυάρια στα χέρια αγωνίζονταν να τις ξεχιονίσουν για να μην βουλιαξουν.Το χιόνι είναι υπέροχο αλλά δημιουργεί και προβλήματα αν είναι υπερβολικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. γεια σας παιδια , υπαρχουν φωτογραφιες και καιρικες συνθηκες του μαρτη του 87' απο τη Λιβαδεια ; ευχαριστω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μόλις σήμερα είδα αυτή την σπουδαία ανάρτρτηση σε δυο μέρη από τον κ. Ζιακόπουλο τον οποίο ευχαριστούμε για τις επιστημονικές λεπτομέρειες.Να προσθέσω και εγώ με τη σειρά μου ότι στη βορειοκεντρική Εύβοια άρχισε να χιονίζει στις 3 Μαρτίου και σταμάτησε στα ψηλόμετρα μέρη στις 18 μαρτίου. Έχω αναρτήσει σχετικό VIDEO στο Youtybe από εκείνη τη θεομηνεία με τίτλο "Τα χιόνια στη Λίμνη το Μάρτη του 1987".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχουν στοιχεία για τη κακοκαιρία 1991 και Δεκεμβρίου 1986 Θεσσαλία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή