Ορνιθίες

Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ισχυρού συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση ενισχυμένων Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Την εικόνα του καιρού θα συμπληρώνουν οι τοπικές βροχές και η πτώση της αισθητής θερμοκρασίας κυρίως στην ανατολική Ελλάδα. Το Σάββατο (1/4) λίγες πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν στη Ν-ΝΔ Πελοπόννησο, τη Β. Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Κυριακή (2/4) αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και μικρή περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο Α-ΝΑ 4 με 6 και στο Αιγαίο Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Τη Δευτέρα (3/4) προβλέπονται τοπικές βροχές στο Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα πλην των Β-ΒΑ περιοχών της. 
  
Σημείωση: Ο Αριστοτέλης ονόμαζε Ορνιθίες τους Β-ΒΑ ανέμους που επικρατούν στις αρχές της άνοιξης και μας φέρνουν κρύο και γενικότερα καιρό με χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη ονομασία των Β-ΒΑ ανέμων δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Ως γνωστό, το Μάρτη τα πουλιά που διαχειμάζουν στη Β. Αφρική μεταναστεύουν κατά σμήνη προς τις κεντρικές και βόρειες χώρες της Ευρώπης. Πολλά από αυτά διέρχονται από τη χώρα μας, κινούμενα αντίθετα από τους Ορνιθίες. Κατά μία άποψη το όνομα Ορνιθίες ίσως να δόθηκε επειδή όταν πνέουν ισχυροί Β-ΒΑ άνεμοι και τα πουλιά διακόπτουν το ταξίδι τους, παρατηρείται προσωρινά στη χώρα μας μεγάλο πλήθος από αυτά. Ορισμένοι λένε ότι τα πουλιά στο προς το βορρά ταξίδι τους διευκολύνονται όχι μόνο με το νοτιά αλλά και με ΒΑ άνεμο μικρής έντασης. Ο Αριστοτέλης δεν μπορεί να μας λύσει την απορία. Ίσως όμως μπορεί να μας βοηθήσει κάποιος ορνιθολόγος.

     
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31-3-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 19 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών βροχών και μεμονωμένων καταιγίδων το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 22 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι κυρίως στη Θεσσαλία και την Α. Στερεά. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 19 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Ορνιθίες της πλάκας, πρωταπριλιάτικοι, που ντροπιάζουν τον Αίολο ως και τον ίδιο τον Αριστοτέλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας πάρω την πάσα και ας απαντήσω εγώ ως Ορνιθολόγος λοιπόν. Επί χρόνια παρατηρώντας ταυτόχρονα καιρικά φαινόμενα και πουλιά, ειδικά εδώ στην Κρήτη, ΄που ασφαλώς την Άνοιξη είναι πρώτος σταθμός για τα μεταναστευτικά πουλιά στα βόρεια της Μεσογείου και της Σαχάρας (πουλιά που διαχειμάζουν σε όλο το μήκος της Αφρικής από Κυρηναϊκή ως το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας) προσέχω πάντα αυτές τις μέρες με βαρύ καιρό Β-ΒΑ ρεύματος. Τα περισσότερα πουλιά ταξιδεύουν νύχτα προσανατολιζόμενα με τα αστέρια. Αν έχει συννεφιά στη διάρκεια της νύχτας διακόπτουν το ταξίδι τους. Έτσι στην Κρήτη ειδικά, πολύ περισσότερα σταθμεύουν όταν έχει καιρό σαν τον σημερινό. Φαντάζομαι το ίδιο περίπου γίνεται σε όλο το Αιγαίο ως τη Χαλκιδική του Σταγειρίτη φιλόσοφου. Το ίδιο συμβαίνει και στις λίγες περιπτώσεις με βοριά ή ανατολικό καιρό τον Απρίλη ή το Μάη, μέχρι τα μέσα του που γενικά σταματάει το μεταναστευτικό κύμα. Αντίθετα με νοτιάδες η Κρήτη αδειάζει από πουλιά την άνοιξη ενώ με δυτικά ρεύματα ενίοτε ευνοείται μεταφορά πουλιών (αν συνοδεύονται από όμβρους) και άλλοτε όχι (αν είναι θερμοί και ισχυροί). Διαφορετική συμπεριφορά έχουν τα πουλιά που μεταναστεύουν μέρα, όπως χελιδόνια και αρπακτικά πουλιά που προτιμούν τις λιακάδες με τα ανοδικά ρεύματα. Άλλα όμως πουλιά σαν τις σταχτάρες πετούν πάνω από τα σύννεφα εκμεταλευόμενα ισχυρά ρεύματα αέρα και δεν επηρεάζονται τόσο από τις καιρικές συνθήκες. Επιτυχημένη λοιπόν η λέξη Ορνιθίες! Μάλλον όμως αφορά το Αιγάιο και περιοχές ανατολικά της Πίνδου και όχι τη Δυτική Ελλάδα! Εκεί στο Ιόνιο είναι τα ΝΔ ρεύματα που φέρνουν πολλά πουλιά την άνοιξη! Και βέβαια το φθινόπωρο τα πράγματα αντιστρέφονται, τα μελτέμια βοηθούν τα πουλιά στα ταξίδια τους στο νότο και δεν σταθμεύουν πολλά στο Αιγαίο-Κρήτη αλλά αν κάνει κάποιες μέρες άπνοια ή αστάθεια μαζεύονται πάρα πολλά! Καλό βράδυ από το πολύ βροχερό αποψινό Ηράκλειο που πριν λίγες ώρες είχε και "βροχή πουλιών", αντιλήφθηκα ότι μικρά πουλιά που είχαν σηκωθεί για να ταξιδέψουν από νοτιότερα που είχε κάπως ανοιχτό καιρό αναγκάστηκαν να προσγειωθούν βίαια στη βόρεια ακτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. επίσης για το αν ευνοούνται τα πουλιά από τον ελαφρύ ΒΑ φαντάζομαι αυτό ισχύει για τα πουλιά που κινούνται στη διάρκεια της ημέρας σε σμήνη και κάποιες ανοδικές κινήσεις σε σχέση και με οροσειρές ευνοούν την πτήση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ, Μιχάλη.
      Καλημέρα σε σένα και σε όλους τους φίλους από την Κρήτη.

      Διαγραφή
  5. Γιώργο καλησπέρα δεν ξέρω τι λες εσύ πάντως έγινε κάτι τρομερό από το ψυχρότερο πασχα των τελευταίων ετών περάσαμε στο θερμότερο πάσχα των τελευταίων ετών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δείχνουν τα μοντέλα. Είναι βέβαια πολύ νωρίς για προγνώσεις αλλά κάτι μου λέει οτι θα "γεμίσουν" οι παραλίες.

      Διαγραφή
  6. Η διαφαινόμενη αντεπίθεση-(μάλλον τελευταία) του χειμώνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται με ενδιαφέρον. τουλάχιστον να ρίξει καμία αξιόλογη βροχή και να φορτώσουν τα βουνά χιόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕν το βλέπω. Αυτός ο χειμώνας ξεκίνησε γίγας και κατέληξε νάνος.

      Διαγραφή