Τον πρώτο λόγο τον έχει η Β. Αφρική

Η περιοχή μας αρχίζει να καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) οι όμβροι και οι καταιγίδες να σταματήσουν και η ένταση των ανέμων να πέσει στα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Παρασκευή (12/5) ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός με αρκετή συννεφιά στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα και ίσως ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της. Το Σάββατο (13/5) το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία στα ανατολικά και τα νότια θα φθάσει τους 36 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Την Κυριακή (14/5) οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΔ με συνέπεια την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Σε ό,τι αφορά τη νέα εβδομάδα, αναμένονται βροχές, καταιγίδες και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.  

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11-5-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στη Μακεδονία θα πυκνώσουν. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 25 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία στα ΒΔ θα πυκνώσουν. Άνεμοι Ν-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 27 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις που το απόγευμα στη Θεσσαλία και τη Στερεά θα πυκνώσουν. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 11 έως 27 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια από το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και στα νοτιοανατολικά ΒΔ 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 26 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 26 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Άνεμοι Ν-ΝΑ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 24 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Μέχρι να έρθει η ζέστη θα φύγει κιόλας την Κυριακή...μαλλον ασχοληθήκαμε περισσότερο απο οτι θα έπρεπε τις προηγούμενες ημέρες για τον ερχομό της.Εκείνο που μου κανει εντύπωση ειναι οτι τα μοντέλα δεν επεσαν έξω που εδω και αρκετές ημέρες έδειχναν ζεστη για την χωρα μας.Οταν πρόκειται για κακοκαιρία το χειμώνα τα παίρνουν πίσω οσο πλησιαζουν οι μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aυτό πραγματικά ισχύει που λες με τα μοντέλα!Τη θερμή εισβολή την δείχνουν 12 μέρες πριν ενώ τη ψυχρή, για να είσαι σίγουρος ότι θα γίνει θα πρέπει να τη δείχνουν 3-4 μέρες μπροστά!

      Διαγραφή
  2. Εγώ πάλι θεωρώ ότι καλώς κι ασχολούμαστε με την επερχόμενη ζέστη αφού το να σκάνε 35αρια πριν τα μέσα Μαϊου είναι από μόνο του ένα σπάνιο καιρικό γεγονός Επίσης, κακά τα ψέμματα ΣΚ έρχεται, δεν είναι κι άσχημα τα 35αρια για θάλασσα ή βόλτα. Από την άλλη είμαστε πολύ τυχεροί που το σύστημα είναι express (κάτι σαν τους χιονιάδες των τελευταίων 10 ετών, κουβέντα στα chat 10 μέρες πριν, χιόνι 3-4 ώρες και μετά ξανα μανά δεήσεις για τον επόμενο υπέρτατο χιονιά). Επίσης, νομίζω ότι ότι δημιουργούνται πολύ καλές συνθήκες για πολύ καλές καταιγίδες την ερχόμενη εβδομάδα. Λίγο η εποχή, λίγο η προηγηθείσα θερμή εισβολή μπορεί να μας δώσουν κάτι δυνατό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που γράφεις στο τέλος το έχω επισημάνει και εγώ. Μια εξήγηση που θα μπορούσα να δώσω είναι οτι η βαροτροπική θερινή ατμόσφαιρα είναι περισσότερο προβλέψιμη από τα μοντέλα σε σύγκριση με την ασταθή βαροκλινική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί τον χειμώνα στα μέσα πλάτη. Επειδή όμως παραμένω πάτοτε, παρά τα διαβάσματά μου, ένας εμπειρικός καιρόφιλος και μόνο, περιμένω από τον επιστήμονα κ.Ζιακόπουλο να με ...επαναφέρει στην τάξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πολικές αρκούδες έχουν να διανύσουν πολύ μακρύτερο δρόμο από τις καμήλες και χάνονται ευκολότερα.

      Διαγραφή
    2. Σωστό κι αυτό. Αλλά η αυξημένη βαροκλινική αστάθεια, που χαρακτηρίζει τα συστήματα τους χειμερινούς μήνες, δεν καθιστά ακόμα πιο ευαίσθητα τα μοντέλα στις αρχικές συνθήκες; Μπορεί να λέω "κοτσάνα" αλλά θα την ήθελα την απάντησή σας επ΄αυτού.

      Διαγραφή
    3. Θα έλεγα ότι τη χειμερινή περίοδο τα ατμοσφαιρικά κύματα που διασχίζουν τη Μεσόγειο είναι συνήθως βαροκλινικά. Το καλοκαίρι η κυκλοφορία στη Μεσόγειο καθορίζεται βασικά από τον υποτροπικό αεροχείμαρρο. Στις περιοχές του υποτροπικού αεροχειμάρρου υπάρχει βαροκλινικότητα στο άνω μισό της ατμόσφαιρας που βρίσκεται κάτω από αυτόν και υψηλές πιέσεις στο κάτω μισό. Γενικά, η πρόβλεψη της κίνησης ενός βαροκλινικού κύματος είναι επισφαλέστερη από την κίνηση ενός βαροτροπικού συστήματος. Αυτό δεν είναι θέμα μόνο αρχικών συνθηκών. Αν περιοριστούμε στη χειμερινή περίοδο, έχω την άποψη ότι για τα μοντέλα η "δυσκολία" πρόβλεψης μεταφοράς τροπικών αερίων μαζών στη Σκανδιναβία είναι η ίδια με εκείνη της μεταφοράς πολικών αερίων μαζών στην κεντρική Μεσόγειο. Τώρα, αν εσείς βάζετε ψηλά τον προγνωστικό πήχυ και θέλετε κυκλογενέσεις και στροβιλισμό σε συγκεκριμένες θέσεις, είναι επόμενο να απογοητεύεστε συχνότερα.
      Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λογικό να έχουμε περισσότερες καμήλες από πολικές αρκούδες; Τι να κάνουμε; Να αλλάξουμε τα "τροχιακά" της Γης; Δεν το μπορούμε.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας κ.Ζιακόπουλε! Όπως πάντα σαφής, τεκμηριωμένη και κατανοητή.

      Διαγραφή
    5. Προς επαλήθευση όσων αναφέρει ο δάσκαλος, αυτές τις μέρες συμβαίνει μια όψιμη ψυχρή εισβολή στις σκανδιναβικές χώρες και επίκειται μια θερμή εισβολή στην περιοχή μας. Η προγνωσιμότητά τους, για όποιον παρακολούθησε τα μοντέλα το τελευταίο δεκαήμερο, ήταν και στις δύο περιπτώσεις εντυπωσιακά ακριβής.

      Διαγραφή
    6. Ειναι πιο εύκολο να δει κάποιος τις καμήλες απο την Ελλάδα και τις αρκούδες απο την Σκανδιναβία μας λεει ο δάσκαλος και ακούγεται πολύ λογικό.

      Διαγραφή
  4. Εγώ πιστεύω ότι τοπικά μπορεί να φτάσει και στους 38 βαθμούς η τεμπ. Αν η Σπάρτη που καίγεται σχεδόν με όλους τους ανέμους φτάσει τους 38 μόνο εντύπωση δεν θα μου κάνει. Φθιώτιδα-Θεσσαλία αν.πελοπόννησος (π.χ Άργος) νομίζω θα έχουμε ρεκόρ για την εποχή. Βέβαια φαίνεται να βγαίνει και μια αραιή νέφωση όπως και κάτι 6αρακια δυτικού-νδκου το μεσημέρι του Σαββάτου, αλλά και πάλι θα είναι καταβάτης. Για λίγο και πολύ τοπικά πιστεύω ότι το 38αρι παίζει... +25 είναι αυτό... Τέτοια εποχή και να βγαίνει στο ύψος των 850hpa +25 εγώ προσωπικά δεν θυμάμαι να έχει συμβεί. Ανεξάρτητα με το τι μέγιστη θα βγεί στην επιφάνεια, το +25 αν τελικά κάτσει η ακόμα και +24 ίσως και να αποτελεί και ρεκόρ! Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή