Οι πρώτες ζέστες του φετινού καλοκαιριού

Η χώρα καλύπτεται από υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) οι άνεμοι να είναι γενικά ασθενείς και σχεδόν παντού να επικρατήσει ηλιοφάνεια. Πάντως, το απόγευμα στα ηπειρωτικά κατά τόπους θα συννεφιάσει και δεν αποκλείεται να σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 34 βαθμούς. Το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο (23-24/6), το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας, η οποία στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 37 βαθμούς. Την Κυριακή (25/6) και κυρίως το διήμερο Δευτέρα-Τρίτη (26-27/6) θα επικρατήσουν ασθενείς έως μέτριοι Β-ΒΑ άνεμοι με αποτέλεσμα τη μικρή υποχώρηση της ζέστης στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές. Αντίθετα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια η ζέστη θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Στο δεύτερο μισό της νέας εβδομάδας οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο σε όλη τη χώρα.   
  
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22-6-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά κυρίως της Α. Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 34 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι-απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 32 βαθμούς.

20 σχόλια:

  1. NOMIZΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΝΩΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΙΣΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NOMIZΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΝΩΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑ...

      Διαγραφή
    2. μου κανει εντυπωση που και οι 2 κανατε το ιδιο λαθος (Γινονται και οχι Γινωνται)

      Διαγραφή
    3. Φίλε ανώνυμε ήθελα μόνο να αλλάξω την τελευταία λέξη διότι αλλάζει και όλο το νόημα γι' αυτο και έκανα αντιγραφή επικόλληση αφήνοντας αναλλοίωτο το μήνυμα του φιλου μας.

      Διαγραφή
    4. Δεν γίνεται αντιγραφή και επικόλληση σε ατή τη σελίδα!

      Διαγραφή
    5. Κρατώντας το δάχτυλο σου πανω στο κείμενο εμφανίζονται δυο λέξεις η επικόλληση και η κοινή χρήση.Καλημέρα

      Διαγραφή
  2. Αν από αυτή την περίοδο δεν αρχίσουν να έρχονται τα 37άρια και ενίοτε τα 40άρια, δεν θα πρόκειται για ελληνικό καλοκαίρι. Κάποιοι άρχισαν να ζεσταίνονται, διαβάζοντας για ζέστη. Όμως, καλό είναι να μη διαχέουμε τις υπερβολικές και ορισμένες φορές εξωπραγματικές ανησυχίες μας για πράγματα συνηθισμένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω πως το ότι βαδίζουμε προς τον Ιούλιο που είναι και ο πιο ζεστός μήνας δεν σημαίνει ότι η επερχόμενη κατάσταση είναι φυσιολογική.
      Και ρωτώ το εξής: Από πότε γίνανε συνηθισμένα τα 37αρια και τα 40αρια στη χώρα μας;
      Στην Ελλάδα ζούμε όχι στο Κατάρ και το Λίβανο και κάποια μοντέλα δίνουν ακόμα και 43 βαθμούς στο Θεσσαλικό κάμπο,στη Ντόχα έχει 37.Το να θεωρούμε τα 40άρια φυσιολογικές τιμές είναι λάθος. Εξάλου ακόμα και η ΕΜΥ θέτει ως όριο τους 39 βαθμούς για το χαρακτηρισμό ενός κύματος ως καύσωνα.
      Αυτό που έχει γίνει είναι πως όταν τις 2 τελευταίες δεκαετίες κάνει κάθε μέρα σχεδόν 35 και 38 ο απλός άνθρωπος προσαρμόζεται εύκολα έχοντας πλέον και τα κλιματιστικά στα οχήματα στα σπίτια και σε κάθε δομή.Επειδή λοιπόν πέρυσι και φέτος,μέχρι στιγμής, τα καλοκαίρια ήταν λίγο πιο δροσερά κάποιοι ονοματίζουν φυσιολογικά τα 40άρια. Από τον απλό και πολλές φορές αμαθή άνθρωπο το καταλαβαίνω-από τους μετεωρολόγους-όχι.

      Διαγραφή
    2. πρωτα απο ολα φιλε μ κοιτα να δεισ τισ τ.μεχρι 37-38 το πολυ προσ λαροισσα μερια κ με χαμηκεσ ελαχιστεσ για την εποχη.18-21 βαθμουσ ελαχιστη ειναι ακρωσ ικανοποιητικη για την εποχη.κ επιπλεον ο οροσ καυσωνα εινι να εχεισ πανω απο 38 τουλαχιστον βαθμουσ κ ελαχιστεσ το λιγοτερο 27 βαθμουσ.οποτε οπωσ καταλαβαιεισ δεν τιθετε θεμα καυσωνα φιλε μ. μια ζεστη μερα π σε καμια οεριπτωση δεν ειναι μη φυσιολογικεσ.τα 43 π τ ειδεσ?

      Διαγραφή
    3. Ως απλός και πολλές φορές αμαθής άνθρωπος επαναλαμβάνω κατά λέξη ότι δεν θεωρώ τα 37άρια και ενίοτε τα 40άρια ασυνήθιστα για τη χώρα μας. Τα περί των 39 βαθμών που η ΕΜΥ χρησιμοποιεί ως όριο για τον καύσωνα και οι αναφορές περί «φυσιολογικών τιμών» είναι δικές σας απόψεις. Σημειώστε ακόμα ότι διαχρονικά η εικόνα του καλοκαιριού στην περιοχή μας δεν έχει αλλάξει σημαντικά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα κυνικά καύματα των αρχαίων Ελλήνων έγιναν στο Βυζάντιο καύσωνες, λέξη που χρησιμοποιούμε ατόφια κι εμείς οι Νεοέλληνες.

      Διαγραφή
    4. http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=152227
      Αυτά από τον σημερινό υποδιοικητή της ΕΜΥ Θεόδωρο Κολυδά.Όπως βλέπετε το όριο των 39 βαθμών για την ΕΜΥ δε το έβγαλα από το μυαλό μου.
      Σχετικά με το αν τα 38αρια και τα 40αρια, είναι λανθασμένη η τοποθέτηση για το αν είναι συνηθισμένα ή όχι όταν δε παίρνουμε υπ όψιν μας τη συχνότητά τους μέσα στο καλοκαίρι.Με αυτό το σκεπτικό ένα καλοκαίρι στο οποίο κάνει κάθε μέρα 38 βαθμούς στην Αθήνα χαρακτηρίζεται φυσιολογικό.Αν θέλετε επομένως οπωσδήποτε να ονοματίσετε φυσιολογικές τιμές τις παραπάνω τουλάχιστον δώστε έναν αριθμό συχνότητας αλλιώς κυριαρχεί η αυθαιρεσία.Επίσης θα μου ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη έστω και μία αναφορά σε καύσωνα την εποχή του Βυζαντίου.

      Διαγραφή
    5. ΠΡΩΤΟΝ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΦΙΛΕ Μ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ Π ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ.18-19 Τ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΑΥΤΟ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ.ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΙ 38-40(ΠΑΡΟΛΟ Π ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΘΣ 36 ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ) ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Κ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.ΠΕΡΙΣΥ ΕΙΧΕ 40ΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Τ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ Κ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ.ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ Π ΣΟΥ ΦΕΝΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΙΛΑΜΕ Κ ΓΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.Κ ΤΕΛΟΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ Κ Τ ΑΝΩ ΤΟΝ 40 ΒΑΘΜΩΝ Κ ΟΧΙ ΦΕΤΟΣ Κ ΠΕΡΙΣΥ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ Κ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

      Διαγραφή
    6. (α) Μια συγκεκριμένη καλοκαιρινή ημέρα η πιθανότητα εμφάνισης θερμοκρασίας 37 βαθμών ακόμα και σε μια από τις κατά τεκμήριο θερμές περιοχές της χώρας δεν είναι μεγάλη, αλλά η πιθανότητα ένα καλοκαίρι σε μια από τις παραπάνω περιοχές να δούμε θερμοκρασίες 37 βαθμών είναι μεγάλη.
      (β) Ασχολούμενος με την πρόγνωση του καιρού και γενικότερα με τη Μετεωρολογία 40 χρόνια, επιτρέψτε μου να έχω τη δικη μου άποψη για το ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια για τον καύσωνα.
      (γ) Δεν έχουμε προγνώσεις από τη ...βυζαντική ΕΜΥ, αλλά τη λέξη καύσωνας τη συναντάμε σε πάρα πολλά βυζαντινά κείμενα (ψαλμούς, χρονογραφίες κ/λπ.)
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  3. ΠΑ;ΝΤΩΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΔΕΝ ΕΙΝΙΑ Κ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ.34-35 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ Κ ΛΙΓΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ Τ.ΕΙΠΑΜΕ ΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΠΑΜΕ.ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα στο πρόγραμμα είναι και τα 36αρια, και τα 40αρια ακόμα. Στην Ελλάδα ζούμε. Το θέμα είναι όμως τι τρόπους έχει ο καθένας μας ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει έναν καύσωνα. Π.χ αν μια οικογένεια δεν έχει στο σπίτι της ένα air, τότε ένα 40αρι έστω και για 1 μέρα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Πέρα από τις προτιμήσεις για την κάθε εποχή, υπάρχει και μια αντικειμενική αλήθεια... Πως μπορεί να το αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος. Τι αντέχει το σώμα του, το δέρμα του, η και η τσέπη του... Και ο καύσωνας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί χωρίς την τεχνολογία... Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντάξει παιδιά καλοκαίρι είναι.
    Δεν πάει να πει επειδή μέχρι τώρα για Ελλάδα είχαμε ψύχρες και αστάθειες ότι ξαφνικά γίναμε Αγγλία.
    Στο νότο και στη μεσόγειο είμαστε μήν ξεχνιόμαστε.
    Δείτε μερικοί τι γίνετε σε Ισπανία για παράδειγμα.
    Καί στο κάτω κάτω εγώ δε βλέπω και τίποτα ιδιαίτερο απο ζέστη.
    35αρια και 37αρια στα ηπειρωτικά μόνο και αυτό κατα τόπους και κατα περιόδους.
    Όσο για τη συνέχεια μπορεί να υπάρξουν και άλλες αστάθειες και δροσιές απο αρχές ιούλη.
    Ας ηρεμήσουμε λοιπόν λίγο.
    Ακόμη δεν έχει φτάσει καν ζέστη στην περιοχή μας και κάνουμε λες και έχει καύσωνα ένα μήνα.
    Εξακολουθώ και πιστεύω λοιπόν οτι η χώρα μας έχει αρμονικά όλα τα καιρικά φαινόμενα σε ισσοροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μιας και αναφέρθηκε ο ορισμός του καύσωνα, νομίζω ότι ορίζεται ως εξής:
    Το καιρικό φαινόμενο κατά το οποίο η μέγιστη θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38 βαθμούς τουλάχιστον για 3 ημέρες.
    Κύριε Ζιακόπουλε παρακαλώ όπως βαθμολογήσετε το γραπτό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά καλο μεσημέρι,τρομοκρατημενος και μονο με το άκουσμα της λέξης καύσωνας πως μεταφράζεται το 28 βαθμοι στα 850 μέτρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. <>

    Δεν εχει αλλαξει σημαντικα?
    Ως επιστημονας πρεπει να ορισετε το σημαντικα πριν το χρησιμοποιησετε ετσι αβιαστα. :)

    Διοτι πχ πολλοι, τα παρακατω δεδομενα για τις θερμοκρασιες καλοκαιριων στο Θησειο(παρομοια ισχυουν και για παντου φυσικα), θα το ελεγαν σημαντικη αυξηση της θερμοκρασιας. Και βασικα ειναι στατιστικως σημαντικη(ε.σ 95%).

    Οποτε τα καλοκαιρια της Ελλαδας αλλαζουν. Αλλαξαν. Θερμανθηκαν! Σε σχεση με την εποχη του Θεοφραστου πχ. Τυχαιο? Στα πλαισια φυσικης μεταβλητοτητας? Νομιζω κ εσεις λετε οχι σε αυτο.

    https://s5.postimg.org/y8p5tb1v9/hjjjhj98989.png

    Οπως κ αυτο:
    https://s5.postimg.org/iuvh5v0vp/ghhh78787888.png

    Και αυτο(οχι μεσος ορος που λεω, αλλα απολυτος αριθμος ημερων). Κλπ....
    https://s5.postimg.org/in8c4cv93/bmnbnmbmbm77979.png

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να "αποφορτίσουμε" την ατμόσσφαιρα στο μπλογκ και να ξεχάσουμε για λίγο τον καύσωνα που έρχεται, πανηγυρίζοντας την εκπληκτική εμφάνιση και πρόκριση στους τέσσερις του Ευρωμπάσκετ της εθνικής μας ομάδας των γυναικών. Αν και η σελίδα δεν είναι αθλητικού η ειδησιογραφικού περιεχομένου, νομίζω πως δικαιούμαι να κάνω αυτή την εξαίρεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή