Η απόσταση από τη θάλασσα, το γεωγραφικό πλάτος και το υψόμετρο είναι καθοριστικά για την κατανομή του υετού στη χώρα

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (3-4/6) η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση ενός βαρομετρικού χαμηλού που εντοπίζεται βασικά στην ανώτερη ατμόσφαιρα και της έντονης αυτή την εποχή θερμικής αστάθειας με αποτέλεσμα την εκδήλωση όμβρων και καταιγίδων κυρίως στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα και δεν αποκλείεται οι καταιγίδες να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους ή και χαλάζι. Όσοι βρεθούν στο βουνό ή τη θάλασσα και στην περιοχή που δραστηριοποιούνται αρχίζουν να αναπτύσσονται καταιγιδοφόρα σύννεφα να παίρνουν χωρίς χρονοτριβή τα γνωστά μέτρα προφύλαξης από τους κεραυνούς. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της. Τη Δευτέρα (5/6) οι όμβροι και οι καταιγίδες θα περιοριστούν στα ορεινά και οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την Τρίτη (6/6) δεν αναμένεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού στη χώρα.

Καλό τριήμερο, φίλοι μου


Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3-6-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 13 έως 29 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στην Ήπειρο το απόγευμα. Πιθανοί όμβροι και στις λοιπές ορεινές περιοχές. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 30 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα στη Θεσσαλία και την ορεινή Στερεά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 14 έως 32 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι στα βόρεια Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ και στα νότια Δ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.

Αττική:
Μικρή πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα Β-ΒΔ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 32 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 28 βαθμούς.

11 σχόλια:

  1. Καλό τριήμερο κ. Ζιακόπουλε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πώς έλεγε ο κ. καθηγητής, όταν ήταν εν ενεργεία στην ΕΡΤ; "Δώστε προσοχή στον καιρό!" Καλό τριήμερο σ' όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που ζούμε μέχρι τώρα από το ελληνικό καλοκαίρι (εγώ, ίσως κάπως αυθαίρετα, συμπεριλαμβάνω και τον Μάιο, ως "προπομπό" του ελληνικού θέρους) είναι, κατά την άποψή μου, πολύ πιο κοντά στην καιρική "κανονικότητα", συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους των τελευταίων χρόνων. Ο Μάιος έδωσε όλους τους καιρούς. Από μίνι καύσωνα μέχρι δροσιές, από αστάθειες μέχρι καιρό βορείου ρεύματος και σχεδόν χειμωνιάτικο κρύο. Αυτό δεν σημαίνει οτι έχει άδικο ο φίλος μας ο Βασίλης, αποτυπώνοντας τον τελικό θερμοκρασιακό "απολογισμό" του μήνα που μας πέρασε, ως ελαφρά θερμότερου, σε αρκετές περιοχές, από τις κλιματικές τιμές. Αλλά και η συνέχεια, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, φαίνεται να κυλάει με κανονικές θερμοκρασίες και με υετό. Μακάρι να πάει έτσι όλο το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ και επαυξάνω!

      Διαγραφή
    2. απ' το στόμα σου και στου Καιρού τ' αυτί.
      πάντως θεωρώ απίθανο ο Μάιος να ήταν παντού θερμότερος. στα Τρίκαλα π.χ. (που είναι και κοντά) ήταν 0,6 ψυχρότερος. στα Γιάννενα βλέπω μέση (σταθμός ΕΑΑ) 15,8 και κλιματική πάνω από 17. Θεσσαλονίκη ισχύει αυτό που λέει ο Βασίλης. οπότε μάλλον προς ισορροπία μου φαίνεται..

      Διαγραφή
  4. Πολύ καλές και σήμερα οι καταιγίδες στην ορεινή Πέλλα, μάλλον αύριο εδώ θα είμαστε εκτός οπότε καλό και το σημερινό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Τραμπ αποχώρησε απο την συμφωνία για το κλίμα προφανώς θεωρεί οτι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή και η "Κατρίνα" και οι άλλες ηταν τυχαίο γεγονός(καιρικο φαινόμενο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που πλήττεται συνεχώς από ακραία καιρικά φαινόμενα, όχι μόνο τυφώνες αλλά και ισχυρές καταιγίδες με φονικούς ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες, ξηρασίες, έντονες πολικές εισβολές. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί και ευαίσθητοι οι ηγέτες των ΗΠΑ όσον αφορά το κλίμα. Μια χώρα που είχε πάντα και θα έχει, ούτως η άλλως, να αντιμετωπίσει τέτοιες ακραίες καταστάσεις, θα έπρεπε να ανησυχεί διπλά για την κλιματική αλλαγή. Το παρήγορο είναι οτι δεν ακολούθησαν τις ΗΠΑ η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία. Ο Τραμπ δεν νομίζω οτι θα πάει για δεύτερη θητεία, οπότε η ζημιά μπορεί να αποτραπεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "και μη χειρότερα", κολλάει εδώ. δε θα υπάρξει συστράτευση. μόνο αντίρροπες δυνάμεις. αυτό είναι το διακύβευμα του σύγχρονου πολιτισμού. να περιορίσει την πρωτόγονη φιλαυτία και τις προσωπικές μωροφιλοδοξίες (διάρκειας το πολύ 80 ετών), που προσπαθούν να επιταχύνουν τον, έτσι κι αλλιώς αμελητέο χρονικά, κύκλο μας πάνω στη γη (διάρκειας το πολύ 1 εκ. ετών μέχρι στιγμής, τραβηγμένης από τα μαλλιά του πιο μακρινού αυστραλοπίθηκου).

    εντωμεταξύ όλο το νερό το πήρε ο Βασίλης πάλι χτες..δεν παίζονται οι ΒΑνατολικοί στις αστάθειες. ρεφάρουν τα χειμερινά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο σταθμος του ΕΑΑ(Τρικαλα) βγαζει τον Μ.Ο θερμοκρασιας με διαφορετικο τροπο απο οτι η ΕΜΥ οποτε δεν ισχυει το οτι στα Τρικαλα ηταν ψυχροτερος. Αν υπηρχε σταθμος της ΕΜΥ στα Τρικαλα και ειχε τον Μ.Ο απο 4 ημερησιες μετρησεις θερμοκρασιας θα εβλεπες οτι θα ηταν θερμοτερος και εκει. Ειναι πολυ κοντα η Λαρισα με τα Τρικαλα για να ειναι θερμοτερος εδω και ψυχροτερος εκει.
      Η διαφορα Λαρισας και Τρικαλων ειναι ελαχιστη στον υετο το καλοκαιρι οποτε μαλλον συγκυρια ειναι φετος να κανει στη Λαρισα τρομερες καταιγιδες.
      Σας παρακολουθω , απλα συμμετεχω οταν βρισκω χρονο.
      Την καλημερα μου σε ολους!!

      Διαγραφή
  8. και με τον εαυτό του να τον συγκρίνεις (τον σταθμό ΕΑΑ Τρικάλων) ήταν ψυχρότερος (ο Μάιος): ο μέσος όρος της μέσης Τ των Μαΐων κατά τη λειτουργία του σταθμού ΕΑΑ (2007-2016) είναι 20,3 και η φετινή μέση 19,9. για το θέμα των καταιγίδων: υπάρχει ένα τόξο Κ-Α Μακεδονία, που πιάνει και Λάρισα (ίσως λιγότερο) όπου βρέχει συχνότερα από Τρίκαλα το καλοκαίρι. Στην παραμεθόριο των Σερρών τα μπουρίνια βγαίνουν out of the blue..πολλές καταιγίδες περνάνε ανατολικά των Τρικάλων (π.χ. Φαρκαδώνα). από δω και πέρα θα μετρήσουμε 2-3 καλά νερά, μέχρι το Σεπτέμβρη.
    αντίθετα το χειμώνα, όσο πιο δυτικά στη Θεσσαλία, τόσο πιο υετοφόρα (γι αυτό και η αναφορά μου για κάποιου είδους ισορροπία).

    αυτά όμως δεν έχουν και πολλή σημασία Βασίλη, ασχολείσαι περισσότερο και είσαι πιο έγκυρος. η ουσία είναι ότι ο Μάης ήταν υποφερτός (τουλάχιστον). ενώ ο Ιούνης μας ξεκίνησε με 35άρια (και χωρίς νερό ακόμα στη Δ. Θεσσαλία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή