Άλλος ο καύσωνας από τη Δύση και άλλος ο καύσωνας από την Αφρική!

Οι θερμές αέριες μάζες που μεταφέρονται στην περιοχή μας από τη δυτική και την κεντρική Ευρώπη -απομεινάρια του καύσωνα που τις τελευταίες μέρες έπληξε τις εκεί χώρες της ηπείρου μας- θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία και στην περιοχή μας. Όπως προαναγγέλθηκε, ο ήπιος καύσωνας  θα συνεχιστεί ως τα μέσα της νέας εβδομάδας με μέγιστες θερμοκρασίες ως τους 38 βαθμούς. Η ζέστη που μας έρχεται θα μας ταλαιπωρήσει λίγο γιατί θα κρατήσει αρκετές μέρες και είμαστε ακόμη «απροπόνητοι», αλλά λίγο οι χαμηλές ελάχιστες, λίγο κάποιο βοριαδάκι στα ανατολικά θα μας βοηθήσουν να περάσουμε τον «κάβο». Υπάρχει και κάτι ακόμα εξαιρετικά παρήγορο και βοηθητικό. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα είναι σχετικά ευνοϊκές για την εκδήλωση τοπικών όμβρων και καταιγίδων τα απογεύματα στα ηπειρωτικά. Αυτό αποτελεί μια ιδιαιτερότητα των καυσώνων του Ιουνίου σε σχέση με εκείνους του Ιουλίου και γενικότερα του βαθέος καλοκαιριού. Τώρα, η θερμοκρασία στα υψηλά ατμοσφαιρικά στρώματα είναι χαμηλότερη και η υγρασία υψηλότερη με αποτέλεσμα την ενίσχυση της αστάθειας. Αυτό ισχύει με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει μεγάλης κλίμακας έντονη αρνητική μεταφορά στροβιλισμού πάνω από τη χώρα μας η οποία ως γνωστό οδηγεί τον αέρα σε βύθιση με αποτέλεσμα τη θέρμανση και την αφύγρανσή του. Δυστυχώς, αυτή η μεγάλης κλίμακας αρνητική μεταφορά στροβιλισμού κατά πάσα πιθανότητα θα παρατηρηθεί στην περιοχή μας τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου με αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας. Για την τελευταία φάση του καύσωνα που θα έχει πλέον αφρικανική προέλευση θα μιλήσουμε τις επόμενες μέρες.

Καλό Σαββατοκύριακο, φίλοι μου


Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24-6-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Σποραδικές καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 15 έως 36 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 36 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα στα ορεινά Θεσσαλίας και κεντρικής Στερεάς. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 37 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 36 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 35 βαθμούς.


20 σχόλια:

  1. Βλέπω πάντως πως ο ήπιος Καύσωνας και ο Καυσωνάκος φόρεσαν γραβάτες και σε αυτή τη σελίδα (με κάποια καθυστέρηση) και έγιναν κύριοι. Από κει και πέρα αλίμονο σε όσους δεν ξυπνούν ποτέ με τέτοιες θερμοκρασίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ κακο για το τιποτα 35-36 τ με αρκετα χαμηλεσ ελαχιστεσ.κ λιγεσ βροχουλεσ και βοριαδακι στα ανατολικα.μεχρι στιγμησ μασ παει εξαιρετικα το καλοκαιρι π κινειτε με ρυθμουσ χελωνασ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν απο λίγες ημέρες που εμφανίστηκε η λέξη " καύσωνας" σε αυτο το μπλογκ άρχισε μια μακρά συζήτηση για τον ορισμό του.Για όσους θυμούνται και πέρυσι έγινε συζήτηση σε μικρότερη ομως κλίμακα.Αυτο που θελω να πω ειναι μην γινει πιο δημοφιλής ο καύσωνας απο την Αριάδνη...χιονοφιλοι είμαστε.Όσο για τον ορισμό μετα απο τοσες απόψεις που διαβάσαμε δεν υπάρχει κατι απόλυτα συγκεκριμένο το λεω αυτο για να μην ξεκινήσουμε παλι του χρόνου να μιλαμε για τον ορισμο του.Καλο καλοκαίρι και οι απόψεις όλων σεβαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικα..κ'ενω το πρωι που δουλευα στο χωραφι δεν ειχε σχεδον ουτε ενα συννεφο τωρα εχουν ξεφυτρωσει σαν τα μανιταρια συννεφα ασταθειας γυρο απο τον καμπο με γρηγορη αναπτηξη που φενεται με το ματι.Τα περισοτερα ειναι προς Μακεδονια και προς την Πινδο.Ειναι βεβαιο για μενα οτι καπου εχει καταιγιδα αυτην την ωρα!Ειναι παντως σημερα ενα κανονικο καλοκαιρινο μεσημερι για την ηπειροτικη Ελλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ αυτή την επεξεργασμένη δορυφορική υπέρυθρου φάσματος μπορείς να βλέπεις, με βάση τις κατακόρυφες αναπτύξεις των νεφών, τις περιοχές που μπορεί να εκδηλώνονται η να εκδηλωθούν στα επόμενα λεπτά καταιγίδες:

      http://en.sat24.com/en/gr/km

      Διαγραφή
  5. Δυστυχώς τα 40άρια ήρθαν πολύ νωρίτερα από'τι έλεγε ο κ.Ζιακόπουλος. 40.8 oC σηήμερα στη Σίνδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρά είναι ακραίο, φίλοι μου!
      Να γνωμοδοτήσει επ' αυτού ο Βασίλης από τη Λάρισα. Επιπλέον, εντύπωση προξενούν και οι παρακατω μέγστες θερμοκρασίες:
      Λάρισα ΕΑΑ 38,7 και ΕΜΥ 37,0
      Σέρρες ΕΑΑ 37,2 και ΕΜΥ 38,6
      Άλλες θέσεις, άλλες προδιαγραφές, άλλες τεχνολογίες, άλλες νοοτροπίες, άλλες εποχές! Άντε να βρεις άκρη στο κατά πόσο έχει αυξηθεί η θερμοκρασία λόγω κλιματικής αλλαγής. Μελέτες να γίνονται, αποτελέσματα και προβολές στο μέλλον να παρουσιάζονται...
      Καλή Κυριακή

      Διαγραφή
    2. Η ταπεινη μου αποψη περι ολων ειναι:
      Ο σταθμος του ΕΑΑ στη Λαρισα ειναι μεσα στην πολη σε κηπο σχολειου(δυτικη πλευρα) ενω της ΕΜΥ 6-7 km Ανατολικα Βορειοανατολικα πανω στο Ανατολικο ρευμα(αυρα που εχουμε συνηθως τα απογευματα γι αυτο και οι διαφορες μερικες ημερες που φυσα ΝΔ/ΒΔ ρευμα ή εχει απνοια στην πολη.
      Ο σταθμος της ΕΜΥ στις Σερρες ειναι 1km αποσταση απο του ΕΑΑ και προφανως λογω αυτοματου φυσικα αεριζομενου τσιμπαει εδω και 6-7 χρονια 1-1,5 βαθμο τα καλοκαιρια. Δεν ειναι δυνατον το 2012 να εκανε 20-25 40αρια σε ενα καλοκαιρι οταν αμφιβαλλω αν εχει κανει 20 σε ολη την περιοδο που ηταν ο συμβατικος εκει.
      Το 40.8 της Σινδου ειναι εκτος λογικης για μενα. Αυτο που ειδα ειναι οτι ο αισθητηρας ηλιακης ακτινοβολιας στις 16:30 εκανε ενα αποτομο ανεβασμα και σημειωθηκε η μεγιστη τιμη της ημερα με 840-850 watt/m2. Πιθανον να ηταν αντηλια απο καταιγιδα που ειχε Ανατολικα της Θεσσαλονικης και εκεινη ακριβως την στιγμη εκτιναχθηκε απο 38,5-39 που ηταν πριν και μετα στους 40,8!!! Παντως οτι συνεβη συνεβη οταν για αγνωστο λογο ανεβηκε η ηλιακη ακτινοβολια σε στιγμη που κανονικα πεφτει σταδιακα.
      Υγρασια και ανεμος ηταν ιδιοι και πριν και μετα.

      Διαγραφή
    3. εδω παντωσ π μενω εγω εχει 34.χαμηλοτερη απο οτι εχουν αναφερει οτι θα ειχαμε.οχι καυσωνασ αλλα ουτε κ τιπποτα το ιδιαιτερο απο ζεστη ειναι αυτο.

      Διαγραφή
    4. Eγώ σαν γνώστης της περιοχής έχω να πω τα εξής:
      Η πεδιάδα της Πέλλας μαζί με το Θεσσαλικό κάμπο είναι οι πιο ευάλωτες στη ζέστη πεδινές περιοχές!Κοινώς παίρνουν φωτιά,μου έχει τύχει να έχει στη Θεσσαλονίκη 32 στο κέντρο που είναι και δίπλα στη Θάλασσα και στη Σίνδο να έχει 38άρι την ίδια στιγμή.Οι σταθμοί του ΕΑΑ κατά την άποψή μου είναι κάτι παραπάνω από αξιόπιστοι οπότε το 40άρι για μένα είναι σίγουρο και πιθανώς τις επόμενες μέρες να δούμε και πολύ χειρότερες καταστάσεις.
      Εγώ μένω στην Έδεσσα που και αυτή επηρεάζεται σημαντικά από τη θερμοκρασία του κάμπου και κάθε μέρα ξεπερνάμε του 35.Δυστυχώς εδώ δεν έχουμε σταθμό του ΕΑΑ, έχουμε έναν της ΕΜΥ ο οποίος είναι και παραμελημένος.Έτσι κι αλλιώς 38 είχαμε και στα Γιαννιτσά που είναι στην ίδια περιοχή.

      Διαγραφή
  6. Χρήστος Σιμούλης25 Ιουνίου 2017 στις 7:56 π.μ.

    Καλημέρα σας. Τι φωτοβολίδα ήταν αυτή των 41 βαθμών Κελσίου στη Σίνδο Θεσσαλονίκης χθες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήστος Σιμούλης25 Ιουνίου 2017 στις 12:17 μ.μ.

    Άσε το Τζερμιάδο με το 10άρι το πρωί. Πότε προλαβαίνει και το κάνει με εννέα ώρες νύχτα; Απίστευτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τριπολη χθες 11 σημερα 12 και πριν 4 ημερες ειχε 8.2

      Διαγραφή
  8. Ok. Μπορει το 40αρι στη Σινδο και η ζεστη γενικα να ειναι ενα θεμα αλλα αυτο που βλεπω αυτη τη στιγμη με κανει να μην ασχολουμε με τη ζεστη, παρολο που την τρωω στη μαπα καθε μερα στο χωραφι που παω!Η ασταθεια ειναι τοσο ετονη πανω απο τα βουνα κυριως,που σκεφτομαι οτι στην προγνοση για το ΣΚ επρεπε πρωτο θεμα να ηταν αυτο παρα οι θερμοκρασιες...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν είναι να βγάλω ένα πρώτο γενικό συμπέρασμα από τα σχόλια, αλλά και (κυρίως) από τα τρεξίματα των μοντέλων, είναι οτι τα χειρότερα έρχονται από την Πέμπτη. Και θα είναι ζόρικά τα πράγματα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Δε θα ήθελα με τίποτα να ξαναζήσω τον καύσωνα του Ιουνίου του 2007, τοτε που καταστράφηκε (ανεπανόρθωτα; - τι λες επ΄αυτού Χρήστο Σιμούλη;) ένα μεγάλο μέρος του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο και λοιποί φίλοι, πολλές γενιές θα πρέπει να περιμένουν για να δουν το δάσος της Πάρνηθας στην προτέρα μορφή, παρόλες τις προσπάθειες και τα έργα της δασικής Υπηρεσίας και του φορέα διαχείρισης. Δυστυχώς ούτε τα δισέγγονά μας δεν θα το απολαύσουν όπως ήταν.

      Διαγραφή
  10. 44άρι στον Θεσσαλικό και 42άρι στη Πέλλα δείχνουν τα μοντέλα για τη Παρασκευή!
    Σίγουρα θα καταρριφθούν ρεκόρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρήστος Σιμούλης25 Ιουνίου 2017 στις 8:54 μ.μ.

    Κάπως έτσι αμφισβητείται το Τατόι και η Ν. Φιλαδέλφεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. EΓΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΕΙΝΑΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ.ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΘΑΝΑΣΙΜΑ.ΣΕ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Η ΕΝΗΜΡΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΚΑΙ ΟΧΙ 12 Η 14 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΥΣΩΝΑ. ΑΝ Η ΕΜΥ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ 100 ΝΕΚΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΟΛΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γνώμη μου με λίγα λόγια:
      ΕΜΥ: Δεν είναι αργά αύριο ή μεθαύριο να βγάλει έκτακτο δελτίο. Η ΕΜΥ έχει προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Το θέμα δεν είναι να φτιάξεις μια νέα Υπηρεσία, αλλά να λύσεις τα χέρια των ικανών ανθρώπων που δουλέυουν εκεί και να βάλεις σε θέσεις κλειδιά τους καλύτερους από αυτούς.
      ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Να κάνει τα πάντα το ταχύτερο δυνατό ώστε να αποτρέψει την "συγκατοίκηση" του καύσωνα και των σκουπιδιών. Υπέρτατος νόμος ειναι η προστασία της υγείας των πολιτών.
      ΔΕΗ: Να εξασφαλίσει την επάρκεια του ηλεκτρικού ρεύματος στην αναμενόμενη μεγάλη ζήτηση.

      Διαγραφή