Στην πρόγνωση του καύσωνα τις τελευταίες πινελιές τις βάζουν οι άνεμοι

Αντικυκλωνικές συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας επικρατούν στη χώρα, όπου εντείνεται η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα αγγίξει τους 44 βαθμούς. Οι άνεμοι μόνο στο Καρπάθιο θα φθάσουν τα 5 μποφόρ. Το Σάββατο (1/7) οι συνθήκες καύσωνα θα συνεχιστούν με μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά 42 με 44 βαθμούς και στα νησιά 38 με 40 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά Β 3 με 5 μποφόρ. Την Κυριακή (2/7) στη Δ. Ελλάδα με την επικράτηση ΒΔ ανέμων εντάσεως 5 με 7 μποφόρ ο καύσωνας θα υποχωρήσει, αλλά στην υπόλοιπη χώρα η ζέστη θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Πάντως, από το βράδυ στη Β. Ελλάδα και τη Δευτέρα (3/7) σε όλη τη χώρα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Β-ΒΔ άνεμοι με αποτέλεσμα τη λήξη του καύσωνα σε όλες τις περιοχές.

Σημείωση:
Είναι γνωστό ότι στις μεταβολές της θερμοκρασίας ο ρόλος του ανέμου είναι σημαντικός. Αν εστιάσουμε στις περιόδους καύσωνα, η ένταση και κυρίως η διεύθυνση των ανέμων γίνονται καθοριστικές, δεδομένης της ηλιοφάνειας και των άλλων μετεωρολογικών παραμέτρων μέσης και μεγάλης κλίμακας που συνήθως δεν διαφέρουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν, για παράδειγμα, πάρουμε την περίπτωση της Αθήνας, οι προγνώσεις των μέγιστων θερμοκρασιών του επόμενου τριημέρου δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη λεπτομερή γνώση του πεδίου των ανέμων και εδώ υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες. Αύριο, φαίνεται ότι θα παλέψει η αύρα με το μεγάλης κλίμακας αλλά ασθενούς έντασης Δ-ΒΔ ρεύμα. Ποιος θα είναι ο νικητής τις κρίσιμες ώρες; Το Σάββατο, η αύρα θα τα βάλει με το μεγάλης κλίμακας αλλά ασθενούς έντασης βόρειο ρεύμα. Ποιος θα είναι αυτή τη φορά ο νικητής;  Την Κυριακή, θα έχουμε πάλι μάχη σαν την αυριανή με ζητούμενο ξανά τον νικητή. Λέμε εμείς οι μετεωρολόγοι θερμοκρασία ως τους 43 βαθμούς, αλλά για το πού ακριβώς στο Λεκανοπέδιο θα σημειωθούν αυτοί οι βαθμοί δεν μπορείς να πεις, αν δεν απαντήσεις στα παραπάνω περί των ανέμων ερωτήματα.

  
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-6-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 42 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι NΔ έως ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 43 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 τοπικά Δ –ΒΔ 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 44 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 24 έως 39 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 26 έως 43 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 25 έως 41 βαθμούς.

21 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι οτι αύριο θα είναι η κρισιμότερη μέρα όσον αφορά τις αντοχές του συστήματος ηλεκτροδότησης και η Κυριακή και η Δευτέρα για τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών. Μακάρι να πάνε όλα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας έγραψε 36,8 και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης 33, με προγνώσεις κ.Ζιακόπουλε 40 για Αθηνα και 39 για Θεσσαλονίκη. Το ίδιο και προχθες με 3-5οC διαφορά προς τα κάτω. Αυριο βλέπω δινεται 43 και το βλεπω ξανα χλωμο.
    Μηπως εχετε υπερεκτιμησει τον καυσωνα στις μεγιστες τιμες του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να πέφτουν και λίγο έξω οι προγνώστες άμα είναι ...για καλό! Φοβάμαι όμως οτι πρόκειται για κάποια καθυστέρηση στην κίνηση της θερμής μάζας προς τη χώρα μας, οπότε τα χειρότερα μάλλον δεν τα αποφεύγουμε.

      Διαγραφή
    2. Για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη οι προγνώσεις αναφέρονται σε όλο το νομό. Πριν από λίγο είδα 39 βαθμούς στην Αθήνα (Ν.φιλαδέλφεια) και 37 βαθμούς στη Μίκρα. Γιατί θεωρείτε ότι οι κάτοικοι των δύο νομών μένουν όλοι στο Σύνταγμα ή την Πλατεία Αριστοτέλους; Επί της ουσίας, στις περισσότερες μετεωρολογικές προγνώσεις η "νεκροψία" δείχνει υπερκτιμήσεις ή υποεκτιμήσεις. Ατές είναι εγγενείς αδυναμίες της πρόγνωσης του καιρού. Το θέμα είναι οι μετεωρολόγοι-προγνώστες να έχουν μελετήσει την πρόγνωση και να έχουν καταλήξει σε ένα σκεπτικό βασισμένο στα δεδομένα. Οι χρήστες της πρόγνωσης είναι βέβαια ελεύθεροι να κάνουν οποιαδήποτε κριτική!

      Διαγραφή
    3. Φίλε Ανώνυμε γιατί βλέπεις μόνο αυτά που θέλεις να βλέπεις;
      Στη Λάρισα έγινε το ανάποδο:40 έδινε ο κ.Ζιακόπουλος και ο σταθμός του ΕΑΑ έγραψε 42.8οC

      Διαγραφή
    4. Δε γνωρίζω πού μένει ο κύριος ανώνυμος στη Θεσσαλονίκη κι είχε 33 βαθμούς (σίγουρα σε κάποιο ορεινό σημείο) διότι στο κέντρο της πόλης γύρω στις 7μμ έφτασε τους 38!!! Ήταν πραγματικά μια καυτή μέρα και τωρα ακόμη 11τη νύχτα εχει 31! Δεν πρόκειται επομένως επουδενί για προγνώσεις που δεν επαληθεύονται.Αλλωστε το κύμα αυτο του καύσωνα ακούμπησε και θα ακουμπήσει ολόκληρη τη χώρα παντού και γι αυτό είναι αξιόλογο. Ευτυχώς και δόξα τω θεώ η υγρασία θα κρατηθεί χαμηλά και για αυτό και δεν χαρακτηρίζεται ιστορικός καύσωνας.

      Διαγραφή
    5. Είναι αλήθεια οτι ενας μετεωρολογικος σταθμός του ΕΑΑ έδειχνε χαμηλή θερμοκρασία σήμερα (31) νωρίς το μεσημέρι και μου έκανε εντύπωση πιθανόν να ειχε κάποιο πρόβλημα.

      Διαγραφή
  3. κ.Ζιακοπουλε, πραγματικα σας απολαμβανω σε ολα τα κειμενα σας. Ειναι που λενε θελει σωστο τροπο εκφρασης και οχι φανφαρες κτλ. Ελπιζω μεσα απο τα κειμενα σας περισσοτερος κοσμος να μαθει καποια βασικα πραγματα περι ανεμων και θερμοκρασιων ειδικα το καλοκαιρι!!
    Να πουμε τελος οτι η Λαρισα με λιβα εως και 34km/hr και υγρασια 13% εδωσε ρεισταλ με 42,8οC στα Δυτικα της και 41,6οC στα Ανατολικα που ειμαι εγω. Ολα τα περιξ χωρια απο την πολη που υπαρχουν σταθμοι εδωσαν 40-42οC και αυτο δειχνει οτι ο καυτος αερας επικρατησε σε πολυ μεγαλο μερος της Θεσσαλικης πεδιαδας. Ολα αυτα με 25,5/T850 και 5900/H500. Αυριο με 5940/H500 και 27/Τ850 και βεβαια το λιβα σε ενεργεια αλλα σε μικροτερο βαθμο θα δουμε που θα σταματησουμε.
    Καλο βραδυ και σε αυτους που λιωνουν και σε αυτους που δροσιζονται σε καποιο βουνο ή παραλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Βασίλη, τα διακαιούστε πανάξια τα πρωτεία σε υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνες! Από μικρό παιδί (δεκαετία 60, καθότι ...πενήντα-φεύγα), άκουγα από τους γονείς μου για τις παροιμιώδεις ζέστες του κάμπου. Από τότε βέβαια, κάνουμε οτι μπορούμε εδώ κάτω για να σας "φτάσουμε", με τον τρόπο μας βέβαια, χτίζοντας και τσιμεντώνοντας τα πάντα, καίγοντας οτι πράσινο μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην περίφημη (από τότε) "ανοικοδόμηση", υψώνοντας τις κατασκευές σε βαθμό που η αύρα του Σαρωνικού να μην μπορεί να φτάσει πια πέρα από Ν.Σμύρνη και Καλλιθέα, οπότε πλέον ο συναγωνισμός με τη Λάρισα είναι κάθε φορά ...σκληρός.

      Διαγραφή
    2. Βασικα το τσιμεντωμα της πολης και το μεγαλωμα/υψος των δεντρων γυρω απο τους Μ.Σταθμους της ΑΘηνας (Φιλαδελφεια , Θησειο) ανεβαζουν τον πηχυ το καλοκαιρι και εχει μειωθει η διαφορα με τη Θεσσαλικη πεδιαδα. Μπουκωμα απο την μια και δεκαδες χιλιομετρα καυτης διαδρομης του αερα στην Αθηνα δινουν νουμερα εντυπωσιακα. Αν προσθεσεις οτι αντικατασταθηκαν απο αυτοματους φυσικα αεριζομενους που τσιμπανε τσουπ ηρθαμε στα ισα. Το ιδιο δεν συμβαινει Τατοι και Ελευσινα που και κλασικος κλωβος παραμενει ακομα και άπλα εχει ο σταθμος οντας σε αεροδρομιο δινει θερμοκρασιες παρομοιες μεσα στις δεκαετιες με μικρη λογικη ανοδο.
      Λιγες δικες μου παρατηρησεις...μιας και το πνευμα ειναι αγρυπνο και ψαχτικο και δεν δεχεται οτι ονομαζεται ετσι απλα ''επισημο''. Την καληνυχτα μου Γιωργο και μεγαλε Δασκαλε :-)

      Διαγραφή
    3. Εγω πιστευω οτι τη Κυριακη μεσημερι η Αθηνα θα βγει νικητρια απ αυτο το συναγωνισμο με τη Λαρισα...αλλα μεχρι τοτε ο καμπος θα εχει τη πρωτια θα μας μαθει ακομη και η Ευρωπη!

      Διαγραφή
  4. η εμυ λεει για βροχες στην βορεια ελλαδα κυριακη βραδυ και δευτερα... ισχυει κατι τετοιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΝΤΩΣ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΜΟ ΚΥΡΙΟΣ ΖΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Σ ΕΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ.ΡΩΤΗΣΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΡΙΘΑ ΕΝΑ ΜΕΤΕΟΡΟΛΟΓΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ Κ ΕΙΠΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Κ ΑΝΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΤΟ 1982 1987(ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΥΣΩΝΕΣ 8 ΜΕΡΣ ΚΡΑΤΗΣΕ ΕΙΠΕ)2007 ΦΥΣΙΚΑ Κ 2014.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. στισ θερμοκρασεισ παιζουν μεγαλο ρολο οι τοπικοτοτητεσ και οι ανεμοι που φυσουν, οπωσ τονισε ο κ. Ζιακοπουλοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν είσαι λάτρης του καιρού (όλου του φάσματος και όχι μόνο του κρύου) και προσπαθείς να μάθεις δυο-τρια πραγματάκια για να αντιληφθείς το μεγαλείο της φύσης, τότε αρκεί να διαβάζεις τις προγνώσεις σε αυτό εδώ το blog. Mε τον απλό τρόπο που περιγράφει τα καιρικά φαινόμενα ο κ. Ζιακόπουλος, μπορεί και ο πλέον αδαής να καταλάβει πόσο δύσκολη είναι η πρόγνωση και να μην στέκεται σε αποκλίσεις ενός ή και δύο βαθμών C, ειδικά για αστικά περιβάλλοντα.

    Στα Άνω Ιλίσια ο σταθμός μου έγραψε σήμερα Πέμπτη μέγιστη 36,1 και ελάχιστη 28,3. Τώρα (22:30) γράφει 32,4. Ξεκινάει το ψήσιμο...

    Υπομονή πάντως χρειάζεται για το επόμενο τριήμερο και... προσευχές υπέρ ευημερίας και μακροημέρευσης των δασών μας για το μεθεπόμενο τριήμερο (Κυρ-Δευ-Τρι).

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α ρε Ποταμιά Ευρυτανίας αθάνατη, με τους 10,6 βαθμούς ελάχιστη σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοντά απο την Ποταμιά και τα Γιάννενα με 13,6 βαθμούς ΕΑΑ

      Διαγραφή
    2. Τριπολη χθες το μεσημερι για λιγο 39c και σημερα το πρωι 13.4c

      Διαγραφή
  9. Η αττική φλέγεται σήμερα! Πλέον υπάρχουν σταθμοί που δείχνουν πάνω από 42 βαθμούς. Η εμυ δίνει στο Μαρκόπουλο 44 βαθμούς και Ελευσίνα 43! Δάσκαλε συγχαρητήρια για την άψογη πρόγνωση! Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κ ομωσ στην περιοχη μ με το ζορι φτασαμε τουσ 40.μεσα στην αττικη ειμαι.ουτε για αστειο παντωσ δεν συγκρινετε με το 2007.

    ΑπάντησηΔιαγραφή