Έχουμε δει και χειρότερα…

Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη παραμένει ευνοϊκή για τη διατήρηση του Β-ΒΔ ρεύματος στη χώρα μας με μέγιστη ένταση 5 μποφόρ (Καρπάθιο). Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), στα ηπειρωτικά -και κυρίως στα ανατολικά και βόρεια- το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 37 βαθμούς. Την Τετάρτη (28/6), η απογευματινή αστάθεια θα περιοριστεί στα ορεινά της Α. Μακεδονίας και της Θράκης και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Πέμπτη (29/6), θερμές αέριες μάζες αφρικανικής προελεύσεως θα μεταφερθούν προς την περιοχή μας, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 40 βαθμούς. Την Παρασκευή (30/6) και το Σαββατοκύριακο (1-2/7), θα επικρατήσουν συνθήκες ισχυρού καύσωνα. Εκτιμάται ότι στις πεδινές ηπειρωτικές περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν τους 43 και πιθανώς κατά τόπους τους 44 βαθμούς.

Καλή εβδομάδα, φίλοι μου


Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27-6-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το απόγευμα κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 36 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων το απόγευμα στα ορεινά. Άνεμοι Δ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 37 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα κυρίως στα ορεινά. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 37 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 33 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 35 βαθμούς.

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 20 έως 34 βαθμούς.

23 σχόλια:

  1. Κύριε Ζιακόπουλε καλημέρα και καλή εβδομάδα. Ευτυχώς που η πρόγνωση του καιρού στο blog σας είναι μια όαση στον ορυμαγδό των... υστερικών προγνώσεων σε άλλα social networks και sites. Ίσως βέβαια εδώ δεν υπάρχει η ανάγκη της υπερβολής που οδηγεί σε... αυτοπροβολής και χτίζει πολιτικές καριέρες (και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε). Η πατρίδα μας φημίζεται για το Ελληνικό καλοκαίρι και είμαστε πλέον συνηθισμένοι σε 41, 42 και 44 βαθμούς (με... μέτρο βέβαια και με σωστή προετοιμασία και διαχείριση από την επίσημη Ελληνικό Πολιτεία - που δυστυχώς πάσχει και δεν μαθαίνει, ούτε διορθώνεται από τα προηγούμενα). Έχουμε όντως δει και χειρότερα... Η σκέψη μας και η σκέψη των αρμοδίων πρέπει να είναι σε όλους τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλισουν πιο ευνοϊκές συνθήκες στο σπίτι τους ή που δεν έχουν σπίτι. Ενημέρωση και κανένας εφησυχασμός.

    Μακάρι μόνο να μην υπάρξουν στην συνέχεια (όταν τα μελτέμια εφορμήσουν) γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικά αποτελέσματα σαν του καλοκαιριού του 2007.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για τον τίτλο κύριε Ζιακόπουλε. Τι λαός είμαστε άραγε; Σε μια χειμωνιάτικη κακοκαιρία, άντε να δικαιολογήσω κάπως τον πανικό καθ' ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν είναι συνηθισμένοι σε χιόνια και παγετούς. Αλλά βλέπεις και τώρα ίδιες αντιδράσεις λες και είμαστε Νορβηγοί και λες, μα καλά, η σύνεση και η ψυχραιμία πού είναι; Και μη μου πει κανείς για τα σκουπίδια και την κρίση κλπ κλπ γιατί και χωρίς αυτά ο τρόμος είναι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας μην παίζουμε με τις λέξεις. Όταν ο κ.Ζιακόπουλος (και όχι μόνο) μιλάει για ισχυρό καύσωνα, τα πράγματα θα είναι σίγουρα πολύ δύσκολα και πολύ επικίνδυνα, ιδιαίτερα για τα αστικά κέντρα. Το οτι (ενδεχομένως!) δε θα φτάσουμε τα ρεκόρ του Ιουνίου 2007 δε σημαίνει οτι θα πρόκειται για μια συνηθισμένη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Γιώργο Λαμέρα, προφανώς και θα είναι ισχυρός ο επερχόμενος καύσωνας. Και με τόσες συνεχόμενες ημέρες με Τ πάνω από 36, η δυσφορία θα είναι μέρα με την μέρα μεγαλύτερη. Ήδη σήμερα στην Αθήνα δεν υπάρχει ορατότητα πάνω από 2-3 μίλια. Από Καλλιθέα όπου εργάζομαι η Αίγινα δεν φαίνεται καθόλου. Όζον και γενικότερη ατομσφαιριή ρύπανση έχουν πάρει την ανιούσα.

    Ωστόσο το να μιλάνε κάποιοι για πρωτοφανή καιρικά γεγονότα χωρίς να διαφαίνεται κάτι τέτοιο, είναι απλά εξοργιστικό. Δυστυχώς Τ πάνω από 40 έχουν γίνει κοινές πλέον, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Όμως, σημασία για κάποιους έχουν μόνο τα LIKEs. Σε λίγο θα ξεχάσουμε ότι ζούμε στην Ελλάδα (το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης - πλήν Κύπρου) και θα νομίζουμε ότι είμαστε κάπου στην Σκανδιναβική.

    Φιλικά,
    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε πραγματικά θες να μας πεις τι δουλεία κάνεις και γράφεις αυτά τα....
      Δε ξέρω αν εσύ φαντάζεσαι πως ζεις στη Σκανδιναβία αλλά μάλλον έχεις μπερδέψει το Κουβέιτ με την Ελλάδα οπότε είναι πιθανό να μπερδεύεις και το Βόρειο με το Νότιο πόλο.
      Πάντως με έβαλες στο κόπο να ψάξω πράγματα για εσένα.

      Διαγραφή
  5. Συμφωνώ με την προσέγγιση του Γιώργου. δηλαδή άμα δε σπάσουμε τα ρεκόρ του τερατώδους καύσωνα του 2007 τι σημαίνει; ότι θα είναι παιχνιδάκι ο επερχόμενος καύσωνας; Υπάρχουν άνθρωποι ευπαθείς, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται έξω, δεν είναι όλοι τυχεροί να είναι κάτω από ένα κλιματιστικό. Κι επιπλέον, μιλάμε για διάρκεια, δεν είναι θέμα 1-2 ημερών. Προσοχή λοιπόν. Και που είστε... όταν προ μίας εβδομάδος μόλις είχαμε 15-20 βαθμούς στην Ελλάδα, βγαίνανε όλο το lifestyle από μικροφώνου (ραδιο, τηλ κλπ) κι έλεγε που είναι το ελληνικό καλοκαιράκι, δεν είναι δυνατόν να βάζουμε ζακέτες Ιούνιο μήνα κλπ). Να το το ελληνικό καλοκαιράκι για τους παραπονούμενους λοιπόν. Και τέλος: μαζί με όλα αυτά, έχουμε και τα βουνά σκουπιδιών στα αστικά κέντρα. Το θεωρώ απίθανο ως ενδεχόμενο να λειτουργήσει έγκαιρα κι αποτελεσματικά η κυβέρνηση (δεν το έχει κάνει σε τίποτα, γιατί να το κάνει τώρα), αλλά εύχομαι να δώσει μία ριζική λύση γιατί 43 βαθμοί και σκουπίδια να βράζουν στο τσιμέντο είναι εκρηκτικό κοκτέηλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό για το lifestyle ξαναπέστο! Τώρα βέβαια όλοι αυτοί θα ...διαμαρτύρονται για τον καύσωνα!

      Διαγραφή
  6. Ναι κ.Λαμερα,αλλα οταν ακουμε και διαβαζουμε,και μαλιστα απο καποιους συναδελφους σας.περι "καυσωνα του αιωνα",καλπ ,ειναι λογικο ο κοσμος να πανικοβαλεται...Πραγματικα,ο κ.Ζιακοπουλος ειναι ενας ανθρωπος,και λογω πειρας αλλα και λογω σοβαροτητας,που μπορεις να εμπιστευεσαι τα λεγομενα του....Να ναι καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αν αμαθείς απανταχού πολίτες αντιλαμβάνονται ως απειλή την ενημέρωσή τους δε είναι θέμα του κάθε μετεωρολόγου αλλά του υπουργείου παιδείας.Από κει και πέρα καλύτερα να πούμε και καμία κουβέντα παραπάνω για τη κακοκαιρία που έρχεται και ας υπερβάλουμε και για κανά βαθμό κελσίου,αρκεί να μην έχουμε θύματα και καταστροφές.Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τον απολογισμό.

      Διαγραφή
  7. Θεωρώ τον τίτλο επιεικώς απαράδεκτο και προκλητικό.
    Σίγουρα αυτή η σελίδα δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τη πολιτεία και να το κοινωνικό σύνολο,αυτή η αποστολή έχει ανατεθεί σε άλλους φορείς.Ωστόσο σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία με τον φονικό καύσωνα σε Ισπανία και Πορτογαλία ,με τα σκουπίδια να κατακλύζουν τα αστικά κέντρα όταν ο τίτλος ενός δελτίου καιρού είναι κάτι παραπάνω από καθησυχαστικός-για να μη πω παραπλανητικός-αυτό όχι μόνο δε βοηθά στην ενημέρωση του απλού πολίτη αλλά τον θέτει σε κίνδυνο.
    Δε πρόκειται ούτε για καταγγελία ούτε για κατηγορία απλά εκφράζω τη γνώμη μου.
    Τέλος αφήνω ασχολίαστο το γεγονός πως όταν πριν 4-5 μέρες είχαν αναφερθεί στα σχόλια οι 44 βαθμοί,κάποιοι σχολίαζαν απαξιωτικά ενώ τώρα προσπαθούμε να δούμε σε ποιες περιοχές τελικά θα ξεπεράσουμε και τους 44.Όσο γι αυτούς που θεωρούν φυσιολογικό ελληνικό καλοκαίρι τα 44άρια και λένε πως είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά..πραγματικά κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Παραφρονούμεν, πυρπολούμεθα, παραληρούμεν! Αυτό που συμβαίνει από τριημέρου στην Αθήνα δεν λέγεται πια θερινόν καύμα. Αυτό είναι εμπρησμός των πάντων, μπαρουτοπόλεμος, καμίνι που άναψαν χίλιοι εξ επαγγέλματος Βιτάλ που θέλουν να μην αφήσουν κανέναν ζωντανό. Εδώ γίναμε όλοι παραφίνα, λαρδί, σαλίγκαροι που τσιτσιρίζουμε και στραγγίζουμε σε κάποιο πελώριο τηγάνι. Η αθηναϊκή άσφαλτος σωρός φρύγανα φουντωμένα, ο ουρανός καμινάδα, ο αέρας άπειρες τσιμινιέρες που φομπάρουν διαρκώς και ακατάπαυστα αόρατους καυτούς καπνούς. Κι εμείς όλοι… οι αχυρένιοι στ’ Άη Γιάννη τη λαμπάδα!» Εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ της 28ης Ιουνίου 1931.

      Διαγραφή
    2. Φοβερη απαντηση!Σιγα μη την καταλαβε ομως...Κυριε Ζιακοπουλε προσκυνουμε παλι..
      Δημητρης Ρ.

      Διαγραφή
  8. Είναι μια δύσκολη κατάσταση και κατά την γνώμη μου ο πιο δυνατός καύσωνας μετά το 2007. 4 μέρες εκ'των οποίων οι 3 με θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών (για αττική μιλάω) δύσκολα γίνεται. Τώρα για αυτό που λέτε παιδιά με τα τρομολαγνικά site και τίτλους που φέρνουν την συντέλεια... Υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο θα υπάρχουν και τα κλικς. Αφού δεν υπάρχει κράτος να τους μαζέψει καλά κάνουν... ΥΓ: Δάσκαλε πάντα άψογος! χαιρόμαστε να σε διαβάζουμε! Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΛΑΣΙΘΙ πανε για ....Πακισταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ψυχραιμια και πολύ νερο αδέρφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πριν 20 ημέρες ήμουν στο κέντρο του Μενιδίου και συγκεκριμένα την Κυριακή 04/06, για δουλειά. ύστερα από μίση ώρα έντονης βροχόπτωσης και χαλαζόπτωσης το νερό στην Δεκελείας και στην Αγίας Τριάδος είχε φτάσει κοντά στο μισό μέτρο- θυμίζω εκεί έχασε την ζωή του ένας συμπολίτης μας στις 22/10/2015. Αυτό που φταίει είναι η άναρχη δόμηση το μπάζωμα των ρεμάτων ή έλλειψη ανοικτών χώρων και η αποψίλωση των περιαστικών δασών. Δυστυχώς κάτι αντίστοιχο ισχύει με τον καύσωνα, μπόλικο τσιμέντο άσφαλτος ελάχιστο πράσινο μόλυνση και σκουπίδια είναι ότι χειρότερο. Φαντάζομαι τον καύσωνα αλλιώς θα τον βιώσει ο κάτοικος στην Αλίαρτο ή τα Φάρσαλα και αλλιώς ο κάτοικος της Αθήνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη πλημμύρα στις 22/10/15 πνίγηκε στην Αριστοτέλους και Εθν. Αντιστάσεως. Οι άλλοι τρεις σε Κηφισό, Καναπίτσα και Εσχατιά.

      Διαγραφή
  12. Ο Κ.Ζιακοπουλος μας το έλεγε το χειμώνα οτι οι καμήλες έρχονται πιο εύκολα απο τις αρκούδες στην Ελλάδα.Οι καμήλες ειναι κοντα στην χωρα μας και δύσκολα χανουν το δρόμο άρα ειναι σχεδόν βέβαιο οτι θα έχουμε καύσωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μονο ποθ ταττελευταια χρονια πιο συχνα χιονιζει στην αθηνα απο το να εχει ανω των 40

      Διαγραφή
    2. έλα τώρα... Όλοι χιονάκηδες είμαστε, αλλά μην κάνουμε το άσπρο μαύρο. Όλοι το χειμώνα ψιλοπαραμυθιαζόμαστε, αλλά να τα βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν. Τα 40αρια είναι το αντίστοιχο -3 στην Αθήνα του χειμώνα. Πόσο συχνά βλέπεις το ένα και πόσο το άλλο. Οι καμήλες του κου Ζιακόπουλου αναφέρεται στη ζέστη. Όχι αυστηρώς στα 40αρια... Και ζέστη για Αθήνα είναι ότι είναι από 36-37 βαθμούς χοντρικά.

      Διαγραφή
    3. Συγνώμη αλλά πιστέυω ότι το 40αρι στην Αθήνα είναι πολύ πιο συνηθέστερο από το -3 το Χειμώνα.

      Διαγραφή
    4. Ναι, αναφερόταν γενικά στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που συνήθως η αιτία ειναι οι θερμές αέριες μάζες απο την Β.Αφρική και οχι αποκλειστικά στον καύσωνα.

      Διαγραφή
  13. Και πάλι πριν λιγο,ο γνωστός "μετεωρολογος" βγήκε σε γνωστή εκπομπη και είπε το εξής φοβερό ερωτομενος. "Στην Αθήνα η Εμυ δίνει 42 για Σαβαττο.Για εμένα να υπολογίζουμε 3 βαθμούς παραπάνω !!" Ήθελα να ήξερα,Υπάρχει πλαίσιο θεσμικό και νομικο που να προστατεύει το κόσμο από τέτοιες αυθαίρετες τρομοπρογνωσεις ??Έλεος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή