Ισχυρός, αλλά όχι πρωτοφανής, ο τετραήμερος καύσωνας

Βαρομετρικά χαμηλά προκαλούν βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες χώρες της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπη, όπου οι θερμοκρασίες έχουν ήδη σημειώσει πτώση. Αντίθετα, η περιοχή μας καλύπτεται από υψηλές πιέσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική που άρχισε ήδη στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, θα δημιουργήσουν συνθήκες καύσωνα. Ο καύσωνας, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, θα είναι ισχυρός, αλλά όχι πρωτοφανής για τη χώρα μας. Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι η Παρασκευή (30/6) και το Σαββατοκύριακο (1-2/7), οπότε στις κατά τεκμήριο θερμές περιοχές της χώρας η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί από 42 ως 44 βαθμούς. Από το απόγευμα της Κυριακής στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και τη Δευτέρα (3/7) σε όλη τη χώρα αναμένονται ισχυροί Β-ΒΔ άνεμοι οι οποίοι θα σηματοδοτήσουν και τη λήξη του καύσωνα. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής στα βόρεια είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες.


Υστερόγραφο - Παράκληση

Προς αριθμολάγνους και τερατολόγους «μετεωρολόγους» και δημοσιογράφους:

(α) Μην υπερβάλλετε στα λεγόμενα και τα γραφόμενά σας.  

(β) Στηριζόμενοι σε αμφιβόλου αξιοπιστίας παρατηρήσεις  θερμοκρασίας ελάχιστων ετών, μη μιλάτε με μεγάλη ευκολία για «πρωτοφανείς» καταστάσεις.

(γ) Μην κάνετε σημαία κάποια μεμονωμένη υψηλή θερμοκρασία μόνο και μόνο για να κάνετε εντύπωση ή για να επιβεβαιώσετε τις «προγνώσεις» σας.

(δ) Μην κάνετε συγκρίσεις με καύσωνες του παρελθόντος,  στη διάρκεια των οποίων άλλοι παράγοντες δημιούργησαν εφιαλτικές καταστάσεις.

(ε) Μην ανεβάζετε την πίεση και την αισθητή θερμοκρασία των ανθρώπων περισσότερο από τον πραγματικό καύσωνα. Δεν τους ενημερώνετε, τους τρομοκρατείτε!


Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 29-6-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις το απόγευμα στα ορεινά Α. Μακεδονίας και Θράκης. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 17 έως 40 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΝΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 40 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 41 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 21 έως 37 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 23 έως 40 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 22 έως 39 βαθμούς.

26 σχόλια:

  1. Άψογη προσέγγιση χωρίς υστερικά τσιτάτα. Το 43-44 είναι όπως το λέτε. Ισχυρός καύσωνας αλλά όχι πρωτοφανής. Πρωτοφανής ήταν το 1987 (αν και ως παιδί δεν καταλάβαινα γιατί η μάνα μου δε με άφηνε να πάω για μπάσκετ στις 6μμ όπως κάθε μέρα στην Καλαμάτα στις διακοπές μου :) ) και το 2007 όπου θυμάμαι εκείνη την Κυριακή πηγαίνοντας προς Λουτράκι το αμάξι έγραψε κάπου στην Ελευσίνα 48 (προφανώς η μέτρηση είναι για τα μπάζα, αλλά ως νούμερο είναι απίστευτο). Είναι και η μοναδική φορά από τότε που κρατάω αρχείο (2004 και πέρα που έχω γράψει 40αρι στην περιοχή που κατοικώ, Κηφισιά ψηλά). Για τα μελλούμενα έχω μία ελπίδα ότι το βοριαδάκι που φαίνεται να επικρατεί θα σώσει την περιοχή μου από τα χειρότερα θερμοκρασιακά (πολύ σύνηθες αυτό, όταν από κέντρο και κάτω ή δυτικά φλέγεται η Αττική). Βέβαια, λίγο δυτικότερα να έρθει ο άνεμος θα μας πάρει κι εμάς η μπάλα. Επίσης, να πούμε ότι στην Αττική κ αλλού μας σώζει ότι συνήθως ξεφτιλίζεται η σχετική υγρασία. Μπορεί π.χ. στη θάλασσα να έχει 37 αλλά με την υγρασία ψηλά η αίσθηση είναι πολύ χειρότερη. Το έχω ζήσει αυτό το πράγμα καλοκαίρι στην Αγγλία με 28 βαθμούς να μην μπορείς να κάνεις 2 βήματα. Στο προκείμενο, υπομονή και ταμείο τη Δευτέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ζιακόπουλε, σίγουρα ο πανικός και ο τρόμος είναι κακοί σύμβουλοι. Έχετε δίκιο ως προς αυτό. Όμως, από μόνη της η πρόγνωση για 44 βαθμούς στην Αθήνα δεν είναι ήδη κάπως τρομακτική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, αλλά όταν σημειώνονται αυτές οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Αθήνα, η σχετική υγρασία είναι 20 με 25%. Σημειώνεται ότι ο θερμικός δείκτης με θρμοκρασία 44 βαθμών και σχετ. υγρασία 25% είναι ίδιος με το θερμικό δείκτη που προκύπτει από θερμοκρασία 36 βαθμών και σχετ. υγρασία 60%. Κανείς δεν λέει ότι η κατάσταση δεν θα είναι δύσκολη. Ιδιαίτερα οι συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν κάποιο κλιματιστικό θα υποφερουν πολύ. Από μια άποψη είμαστε τυχεροί που τις δύο από τις μέρες του ισχυρού καύσωνα τις καλύπτει το Σαββατοκύριακο. Ελπίζω να "αντέξουν" η ΔΕΗ (κυρίως) και η ΕΥΔΑΠ.

      Διαγραφή
  3. Εγώ πάλι που δεν έχω κλιματιστικό σπίτι, θα προτιμούσα να με βρει στη δουλειά ο καύσωνας. 10 ώρες air condition, 2 ώρες πήγαινε έλα air condition στο αμάξι, ε το βράδυ κάπως ψιλοπαλεύεται η κατάσταση... Πάντως γενικά, αν κάτι ανακουφίζει είναι τα πολλά δροσερά μπάνια (όχι στη θάλασσα εννοείται, αυτό είναι ψευδαίσθηση, μπαίνεις 20 λεπτά στο νερό και δροσίζεσαι και ψήνεσαι τις άλλες 2 ώρες στην παραλία με 70% σχ. υγρασία, αν θες πραγματική δροσιά μόνο το βουνό την προσφέρει, είμαι σίγουρος ότι στο Μπάφι πάνω από 35 βαθμούς δε θα κάνει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη πολύ λες για το μπάφι. Αν υποθέσουμε ότι τελικά στο ύψος των 850hpa δηλ. 1500 μέτρα πάνω κάτω θα έχουμε 27,5 βαθμούς, τότε το μπάφι που βρίσκεται στα 1250 δύσκολα θα ξεπεράσει τους 31 με 32 βαθμούς. Αλέξανδρος Μήτσης

      Διαγραφή
    2. επιτελους ενας που το καταλαβε, μα στη θαλασσα φιλε μου Βαγγελη λιγοι πανε για το μπανιο, οι πιο πολλοι πανε για το χαβαλε και για να φανε μετα σε καποια ταβερνουλα διπλα στη θαλασσα αλλα οι δυο κυριοι λογοι ειναι για τις γυναικες να μαυρισουν και για τους ανδρες να δειξουν τα μπρατσα τους και τα τατουαζ τους!

      Διαγραφή
    3. Υπάρχει και ενας αλλος λόγος που πηγαίνουν κάποιοι άντρες στην θάλασσα για να μπορούν το χειμώνα να πηγαίνουν στα βουνά.Αν δεν πας την γυναίκα στην θάλασσα το καλοκαίρι Πώς θα σε αφήσει το χειμώνα να πηγαίνεις στα χιόνια ;Δίνεις το καλοκαίρι για να πάρεις το χειμώνα...

      Διαγραφή
    4. Η παραλία έχει τη θαλάσσια αύρα της και την ψύχρα της εξάτμισης όταν βγαίνουμε από το νερό. Το βουνό έχει την απίστευτη δροσιά της νύχτας και του πρωινού, αλλά το μεσημέρι-απόγευμα, τη ζέστη του την έχει. Από την άλλη πλευρά άλλο είναι το ουζάκι με το χταποδάκι και αλλο το κοντοσούβλι με το τσιπουράκι ή τη μπυρίτσα. Υπάρχουν διαφορές και στα ... αξιοθέατα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Σε κάθε περίπτωση, τούτος ο τόπος είναι παράδεισος με τα καιρικά φαινόμενα δοσμένα από τη φύση με μέτρο, έστω κι αν κάποιες φορές ζεσταινόμαστ ή κρώνουμε λίγο παραπανω...

      Διαγραφή
  4. Και οι ελάχιστες δεν φαίνεται να είναι πάνω από 29 βαθμούς. Κάπου στους 27-28-29 θα παίζουν. Όχι οτι είναι μικρές, αλλά σε σχέση με τις μέγιστες που θα έχουμε, το θερμοκρασιακό εύρος ειδικά μακριά από τα αστικά κέντρα θα είναι σχετικά μεγάλο. Συν αυτό που λέει και ο δάσκαλος για τις χαμηλές υγρασίες. Θα είναι μια κατάσταση πολύ δύσκολη. Δύσκολη μεν, διαχειρίσιμη δε. Αλέξανδρος Μήτσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παντως τριπολη που ειμαι εγω πριν 2 χρονια που ειχε 42 βαθμους το επομενο πρωινο ειχε 14.4 χωρις να εχει φυγει φυσικα ο καυσωνας, μεγαλο πραγμα η ελαχιστη.

      Διαγραφή
    2. Όντως, η Τρίπολη κρατάει κάποια ώρα τα 40-42 αλλά το ίδιο βράδυ χρειάζεσαι ζακέτα και το έχω ζήσει σε ανάλογες θερμοκρασίες αρχές Ιουλίου 1998 δείτε και https://en.tutiempo.net/climate/07-1998/ws-167100.html ...Κοιμάσαι όμορφα ευτυχώς! Άσε που μέχρι χτες έκανε μπόρες κάθε μεσημέρι με αξιόλογο υετό!

      Διαγραφή
  5. Μάστερ ... με την κυριολεκτική έννοια της λέξης πρωτοφανής , προφανέστατα ΔΕΝ θα 'ναι.!
    Ομως λόγω της λιγο περισσότερης απο τους κλασσικους καυσωνες διάρκεια και της λίγο περισσότερης έλλειψης ανέμων και λίγο περισσοτερης υγρασίας ..... θα καταγραφεί ως ... βαρβάτος 😊
    Ελπίζω να διαψευστώ γιατι γνωρίζω ανθρώπους που δεν εχουν ουτε ρευμα στο σπίτι τους και η συνειδησή μου εξοργίζεται με το φρικιαστικό κοινωνικό-οικονομικό σύστημα που εχει μπαστακωθεί στους σβέρκους των αναξιοπαθούντων ανθρώπων όλου του κόσμου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστή η τελευταία σου επισήμανση. Δυστυχώς, από τότε που κατέρρευσε το λεγόμενο ανατολικό μπλοκ και εξέλιπε για τη Δύση ο μπαμπούλας της κομμουνιστικής "αρκούδας", οτι γίνεται στην οικονομία, στη διακυβέρνηση, στην εσωτερική και διεθνή πολιτική έχει έναν (συχνά ανομολόγητο αλλά προφανή) σκοπό: Να διαλύσει το κοινωνικό κράτος, τις κατακτήσεις, τα κοινωνικά δικαιώματα, το παλιό σοσιαλδημοκατικό μοντέλο που ανέπτυξαν οι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης στις δεκαετίες του 60 και του 70. Σέβομαι οτι το μπλογκ αυτό δεν είναι πολιτικού περιεχομένου και σταματώ εδώ.

      Διαγραφή
  6. Κωνσταντινος Σμπυρακος28 Ιουνίου 2017 στις 5:44 μ.μ.

    Όντως, Κύριε Ζιακόπουλε Καλησπέρα σας!! Είστε άψογος σε όλα, τα λέτε όλα τα πράγματα με το όνομα τους!! Όντως, έρχονται θέρμες αέριες μάζες, συμφωνώ ότι θα έχουμε έναν Καύσωνα κατά βάση ισχυρό για 3-4 ημέρες που η θερμοκρασία θα φτάσει σε μερικές περιοχές 41-43 Βαθμούς ίσως και 44. Άλλα, με την υγρασία 20% και την θερμοκρασία πχ 36 που έχουμε τώρα στη Σκάλα Λακωνίας είναι σαν να έχουμε 27 με 60-70% υγρασία!! Που θέλω να καταλήξω: Όπως, λέτε δεν είναι πρωτοφανής ο καύσωνας γιατί αν συνυπολογίσουμε την υγρασία στο παρελθόν πχ έτη όπως : "1950,1955,1970,1977,1987" ήταν 45 με 46 Βαθμούς και υγρασία 70% και πάνω για ΑΥΤΌΝ το λόγο είχαμε πολλά προβλήματα λόγω της έντονης δυσφορίας!!

    Συνεχίστε έτσι γιατί είστε ο Πραγματικός "Δάσκαλος" της Μετεωρολογίας!! Καλό σας απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ, αν όπως αναφέρετε """1950,1955,1970,1977,1987" ήταν 45 με 46 Βαθμούς και υγρασία 70% και πάνω για ΑΥΤΌΝ το λόγο είχαμε πολλά προβλήματα λόγω της έντονης δυσφορίας!! "" δεν θα υπήρχαν ούτε οι γονείς μας ούτε εμείς. Για του λόγου το αληθές σας καλώ να πάτε σε μία σάουνα σε ένα γυμναστήριο και να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία στους 45-46 με 70% σχετική!!

      Διαγραφή
  7. Σημερινός απολογισμός για το σταθμό μου: 34,9 η μέγιστη θερμοκρασία, 57% η μέγιστη σχετική υγρασία. 35,6 και 66% αντίστοιχα, ο πλησιέστερος σταθμός του ΕΑΑ στο Χαροκόπειο (Καλλιθέα). Καλά τη βγάλαμε για σήμερα. Να δούμε τι θα γίνει από αύριο που ξεκιναέι ο καύσωνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέρει κανείς θερμοκρασίες και υγρασίες κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 1987 όπως και του 2007; Γιατί οι δύο αυτοί καύσωνες ήταν πρωτοφανείς σε σχέση με τον επερχόμενο καύσωνα ή άλλους καύσωνες που έχουμε περάσει τα προηγούμενα χρόνια; Προς το παρόν πάντως οι θερμοκρασίες είναι μια χαρά ως τώρα. Σήμερα στην Κηφισιά είχα ένα εύρος 24 - 35,4 βαθμών με υγρασία 55% κι ένα ΝΔ ρεύμα που σίγουρα δε βοηθά την περιοχή μου. Νομίζω το 40αρι το έχουμε τις προσεχείς μέρες και στην Κηφισιά, ελπίζω όμως σε μία βόρεια αύρα κ υγρασία γύρω στο 25% που θα κάνει την κατάσταση υποφερτή. Επίσης, το καλό είναι ότι εδώ τη νύχτα η θερμοκρασία πέφτει σχεδόν πάντα. Πιο πολύ με απασχολεί η διάρκεια που δυστυχώς είναι αξιοσημείωτα μεγάλη και κουράζει ανθρώπους και κτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. H πιο δροσερή πόλη πάντως στην Ελλάδα είναι το Καρπενήσι.Φυσικά όχι τυχαία..960 μέτρα είναι αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον καύσωνα του 2007 σημείωσε μέγιστη 39 βαθμούς. Ζούσαμε εκεί και αγοράσαμε ανεμιστήρα τότε!

      Διαγραφή
    2. Επίσης κάποιες φορές με κατεβατους ανέμους το βράδυ έχει ζέστη σε αυτα τα υψόμετρα το εχω ζήσει σε ζαγορια και Μέτσοβο.

      Διαγραφή
  10. Σήμερα, χθες και προχθές ελάχιστη κέντρου Θεσ/νίκης 25,2. Τι σταθερότητα είναι αυτή; Πηγή : Meteothes.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπορεί κάποιος να μου πει πως αντιγράφουμε συνδέσμους εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ως "ανώνυμος" δεν γίνεται τεχνικά. Αν όμως δημοσιεύεις με λογαριασμό και επιλέγεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις στο μέιλ σου, από εκεί θα μπορείς να ανοίγεις τους συνδέσμους που υπάρχουν στα μηνύματα που δημοσιεύουν οι άλλοι, αφου θα έρχονται και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σου. Φαντάζομαι οτι αυτό ρωτάς.

      Διαγραφή
    2. ναι,ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  12. Παντος στη Θεσσαλικη πεδιαδα που μενω εγω ο ισχυρος καυσωνας ηρθε πριν την ωρα του και με ισχυρο λιβα αυτην την ωρα στα Τρικαλα!Φοβαμαι οτι μερι τη Κυριακη ο καυσωνας θα γινει προτοφανης για τη Θεσσαλικη πεδιαδα μονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή