Τετραήμερη αστάθεια

Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), μικροδιαταραχές στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα σε συνδυασμό με τη θερμική αστάθεια, που ως γνωστό παρουσιάζει μέγιστο τις απογευματινές ώρες, θα επηρεάσουν με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα βόρεια. Το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο (16-17/6), σε γενικές γραμμές, η εικόνα του καιρού δεν θα αλλάξει στη χώρα. Σημειώνεται πάντως ότι τις απογευματινές-βραδινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται ενίσχυση των βροχών και των καταιγίδων στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στο Β. Αιγαίο. Την Κυριακή (18/6) τοπικές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν βασικά στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν βόρειοι 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Τη Δευτέρα (19/6) οι βροχές και οι καταιγίδες βαθμιαία θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στα ανατολικά. Την Τρίτη και την Τετάρτη (20-21/6) αποκαθίσταται η καλοκαιρινή τάξις!

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15-6-2017

Βόρεια Ελλάδα:
Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Μακεδονία. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 15 έως 30 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα στην Ήπειρο. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς. 

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικοί όμβροι και καταιγίδες στη Θεσσαλία και τη Στερεά το μεσημέρι-απόγευμα . Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 16 έως 34 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 31 βαθμούς.

Αττική:
Πιθανότητα τοπικών όμβρων ή καταιγίδων το απόγευμα κυρίως στα βόρεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 19 έως 33 βαθμούς. 

Θεσσαλονίκη:
Τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες. Άνεμοι Β 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 18 έως 28 βαθμούς.


21 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Έτσι. Σε πλήρη εξέλιξη το μπουρίνι στη Θεσσαλονίκη τώρα.

      Διαγραφή
    2. Γίώργο με μπέρδεψες τώρα πως το εννοείς αυτός είναι ιούνιος?

      Διαγραφή
    3. Εννοώ αυτό που ζούμε μέχρι τώρα και φαίνεται να συνεχίζεται. Ήπιες θερμοκρασίες και αστάθειες.

      Διαγραφή
    4. Επαληθεύεται Γιώργο, αυτό που έγραψες στις 8 Ιουνίου : ότι οι κανονικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν την διάσταση στην οποία κινούμαστε εμείς οι άλλοι, ότι δηλαδή ακόμη και μέσα στον Ιούνιο θέλουμε χειμώνα! Θα μου πει ένας κανονικός : πότε ρε θα φάμε ντομάτες φέτος από τους παραδοσιακούς μπαξέδες, αν συνεχίσει έτσι ο καιρός; Οι ερασιτέχνες μπαξεβάνηδες άρχισαν αν γκρινιάζουν.

      Διαγραφή
    5. Δεν είναι μόνο οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες μπαξεβάνηδες. Είναι οι παρά θιν' αλός ή πλατάνων ταβερνιάρηδες, οι μεροκαματιάρηδες που στη σχόλη τους θέλουν να βγουν κάπου να ξεσκάσουν και πολλοί άκόμα ...άρηδες. Επιτέλους, στην Ελλαδα είμαστε και αυτή την εποχή του χρόνου την αποκαλούμε καλοκαίρι! Ακούσατε Άγγλους να λένε good weather το summer τους και Γαλλους να λένε beau temps το été τους;

      Διαγραφή
    6. Μπορούσε να τραβήξει όλο το καλοκαίρι με τις μέγιστες στους 30 με 32 βαθμούς, με απογευματινές δροσιστικές μπόρες κατά διαστήματα; Νομίζω πως τότε όλοι μας, καιρόφιλοι, κανονικοί άνθρωποι, μπαξεβάνηδες, ταβερνιάρηδες, γιάπηδες, μπεκρήδες κι αλανιάρηδες και λοιπές ...συμπαθείς τάξεις, θα είμασταν όλοι ικανοποιημένοι. Κάνω λάθος;

      Διαγραφή
    7. Δεν συμφωνεί η κλιματολογία, Γιώργο μου. Το ελληνικό καλοκαίρι ήταν και είναι μακρύ, ξηρό και ζεστό. Όσο για τις μπόρες, ευσπρόδεκτες. Όμως, όπως λέει ο Στέλιος Ράμφος "καλά είναι να ονειρευόμαστε και όχι να φαντασιωνόμαστε"!

      Διαγραφή
    8. Κάθε πουλί με τον καιρό του λαλεί...

      Διαγραφή
    9. Προτιμώ τον Κορνήλιο Καστοριάδη, κ.Ζιακόπουλε:

      "Η φαντασία, λοιπόν, είναι το ίδιον του ανθρώπου. Η φαντασία μάς διαφοροποιεί από τα ζώα. Η φαντασία, ακόμη και εάν κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά, δεν αναχαιτίζεται. Υπάρχει πάντα μια εσωτερική ροή από εικόνες, ιδέες, αναμνήσεις, επιθυμίες, αισθήματα. Μια ροή που δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Δεν μπορούμε καν να την ελέγξουμε, τουλάχιστον όχι πάντα. Κάποιες φορές το κατορθώνουμε, λίγο ως πολύ, προκειμένου να σκεφτούμε λογικά και συστηματικά. Αλλά ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, αναπάντεχες αναμνήσεις και επιθυμίες διακόπτουν τον στοχασμό μας. Η φαντασία μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην παραφροσύνη, στη διαστροφή, στην τερατωδία αλλά, επίσης, στην αυταπάρνηση και σε κάθε μεγαλειώδη δημιουργία...."

      ( http://www.toperiodiko.gr/ )

      Διαγραφή
    10. Βρήκα κάτι, το οποίο, χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω ότι είναι σωστό:
      "Φαντασία σημαίνει δημιουργική δραστηριότητα, μια οντότητα ανάμεσα στο ιδεατό και το πραγματικό στην οποία συμμετέχει και η αντίληψη… Η φαντασίωση είναι ένα φανταστικό σενάριο, όπου το υποκείμενο είναι παρόν και παρουσιάζει την εκπλήρωση μιας ασυνείδητης επιθυμίας με τρόπο παραμορφωμένο, μέσω αμυντικών διαδικασιών…"
      http://www.dimseferiadis.com/index.php?option=com_content&task=view&id=103&Itemid=135

      Διαγραφή
    11. Με ψυχολογικούς - ψυχιατρικούς όρους μιλώντας, η εννοιολογική διαφορά φαντασίας και φαντασίωσης είναι σαφής και δεδομένη. Όμως, δάσκαλε, το να επιθυμεί κανείς, μετά από τόσα σερί καλοκαίρια θερμότερα και ξηρότερα του κλιματολογικού Μ.Ο. ΕΝΑ τουλάχιστον θέρος κανονικό προς ελαφρά ψυχρότερο και υγρότερο, μπορεί να είναι ευσεβής πόθος (λόγω κλιματικής αλλαγής) αλλά δε νομίζω οτι εμπίπτει στην έννοια της φαντασίωσης. Είναι μια καθ΄όλα θεμιτή και κλιματολογικά "νομιμοποιημένη" προσδοκία νομίζω. Διαφωνείτε;

      Διαγραφή
    12. Επί του θεωρητικού, όχι. Επί του πρακτικού όμως θέλω να σε ρωτήσω: "Προτιμάς περπερούνα ή σπορά νεφών;"

      Διαγραφή
    13. Σπορά νεφών, το δίχως άλλο. Εκεί που είναι και όταν είναι πράγματι επιβεβλημένη.

      Διαγραφή
    14. Περπερούνα περπατεί, το Θεό παρακαλεί
      για να βρέξει μια βροχή, μια βροχή μια σιγανή.
      Θέ μου βρέξε μια βροχή, μια βροχή μια σιγανή,
      μια βροχή μια σιγανή, μια βροχή καλή βροχή.
      Μια βροχή καλή βροχή κι άλλη μια καλύτερη
      για να γίνουν τα σιτάρια και της γης τα χορταράκια.
      Να φυτρώσουν και ν’ ανθίσουν και τον κόσμο να πλουτίσουν
      τα σιτάρια, τα μπαμπάκια και τα δροσερά χορτάρια.
      Μπάρες, μπάρες το νερό και το γέννημα σωρό.
      Μπάρες, μπάρες τα νερά μπάρες, μπάρες τα κρασιά

      Διαγραφή
  2. Οχι αλλες υγρασιοβροχες και σχετικα χαμηλες θερμοκρασιες για την εποχή !!! Εμεις που εχουμε μικρα παιδιά πεθάναμε απ τις ιώσεις !!!!!!!!
    Ελεος λίγο θεουλη μου .... Ολο το χειμώνα βλαστημησαμε ...
    ...ενας λάτρης του χειμώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάτρης του χειμώνα ειμαι και εγω αλλα περιμένω με ανυπομονησία την καλοκαιρινή τάξις που μας είπε ο δάσκαλος ότι θα έρθει.

      Διαγραφή
  3. τι να πουν και οι μελισσοκομοι που βρισκονται στα βουνα....ενα βημα πριν το εγκεφαλικο αν δεν το παθαν ηδη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ξέρω πολλά ζητάω αλλα δεν μπορεί καθημερινές να βγάζει αστάθειες κ δροσιές κ τα ΣΚ ηλιοφάνεια κ ζέστη.
    Σας το λέει αυτό ένας λάτρης τού χειμώνα αλλά τώρα τελευταία το έχει παραξηλώσει κάθε σαββατοκύριακο.
    Τότε μόνο μπόρουμε να αποδράσουμε όλοι μας γιά μια βόλτα.
    Τέλος πάντων,επειδή βλέπω ότι έχει και συνέχεια η αστάθεια και οι δροσιές ασ μην το χρουσουζεύουμε και ας αφήσουμε τον καιρό να κάνει ότι θέλει.
    Αυτός ξέρει καλύτερα απο όλους μας πότε και αν θα φέρει καύσωνες και λιακάδες!Ολα έχουν τη δική τους αίγλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην πολυγκρινιάζετε εσείς οι όψιμοι "αντιφρονούντες", γιατί καλομελέτα (η μάλλον κακομελέτα) κι έρχεται! Θα αριβάρει κανένας κλασικός καύσωνας και οι κλασικές φωτιές και θα λέτε πού΄σαι Ιούνη με τις δροσιές σου και τις βρόχες σου! Άντε γιατί θα τα πάρω και θ΄αρχίσω τις ...διαγραφές!

      Διαγραφή
    2. Μακριά από μας και όπου θέλει ας πάει.
      Πάντως Γιώργο (εσύ και ο δάσκαλος ξέρετε καλύτερα) έχω την αίσθηση ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία καί το καλοκαίρι φέτος δείχνει μία εμμονή να ευνοεί την περιοχή μας με κατεβασιές δροσιάς αλλά και πιο ασταθών συνθηκών κατα πριόδους.
      Όταν θα χεις μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το φετινό καλοκαίρι θα με ενδιέφερε και η δική σου άποψη.
      Πάντως μακάρι...

      Διαγραφή