Ο φετινός Ιούλιος και κάποιες ζοφερές σκέψεις

Αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας του Ιουλίου 2017 σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία του συγκεκριμένου μήνα της περιόδου 1981-2010. Πηγή: ERA-Interim, Credit: ECMWF, Copernicus Climate Change Service.
http://climate.copernicus.eu/resources/data-analysis/average-surface-air-temperature-analysis/monthly-maps/surface-air
Παλαιότερα, στους χάρτες που αποτυπώνονταν οι αποκλίσεις της μέσης θερμοκρασίας από τις κανονικές τιμές της στη διάρκεια ενός μήνα στη λεκάνη της Μεσογείου οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας μεταξύ των δυτικών και των ανατολικών περιοχών της ήταν σχεδόν πάντα διαφορετικές. Κάτω από τα κανονικά επίπεδα στα δυτικά, πάνω από τα κανονικά επίπεδα στα ανατολικά ή το αντίθετο. Εξήγηση υπάρχει και βρίσκεται στις συγκεκριμένες διαστάσεις των πλανητικών ατμοσφαιρικών κυμάτων (κύματα Rossby) και την εμμονή τους (προς ποια πλευρά της Μεσογείου θα γέρνει τις περισσότερες μέρες του μήνα η ατμοσφαιρική τραμπάλα). Τώρα τελευταία έχω την αίσθηση ότι όλο και πιο συχνά παρουσιάζονται ταυτόχρονα θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας μεταξύ των διαφόρων περιοχών της Μεσογείου. 


Τα κύματα Rossby προφανώς δεν έχουν αλλάξει τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Άρα η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί σε αλλαγές της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στα μικρομεσαία γεωγραφικά πλάτη, στα οποία βρίσκονται οι μεσογειακές χώρες. Αυτές oi αλλαγές δεν μπορεί παρά να σχετίζονται με την τάση επέκτασης της ζώνης των υποτροπικών υψηλών πιέσεων προς τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Με άλλα λόγια, η εξήγηση βρίσκεται στην τάση μετατόπισης του υποτροπικού αεροχειμάρρου προς το βορρά. Σημειώνεται ότι σε περιόδους καύσωνα ο υποτροπικός αεροχείμαρρους μπορεί να φθάσει ακόμα και σε περιοχές γεωγραφικού πλάτους 45 μπορών. 
Από μεμονωμένα καλοκαίρια δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για μόνιμες ατμοσφαιρικές και κατ’ επέκταση κλιματικές αλλαγές. Όμως, μελετώντας τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων οι ενδείξεις είναι κάτι περισσότερο από αποχρώσεις. Πρόσφατα οι συνάδελφοι της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Κύπρου ανακοίνωσαν ότι ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος Ιούλιος των τελευταίων 30 ετών. Αυτό από μόνο του δεν φθάνει, αλλά αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο δεύτερος και ο τρίτος κατά σειρά θερμότεροι Ιούλιοι παρατηρήθηκαν τα έτη 2000 και το 2012, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το υπόλοιπο του Αυγούστου ο καιρός στη χώρα μας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι τελικά το φετινό καλοκαίρι θα είναι αρκετά έως πολύ ζεστό. Αν στα θερμότατα καλοκαίρια του 2012, του 2007 και του 2003 προστεθεί και το καλοκαίρι του 2017, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να ισχυριστεί κάποιος ότι πρόκειται για τυχαία γεγονότα

21 σχόλια:

  1. Πραγματικά έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας και δεν φαίνεται να συγκινείται κανένας, πολύ φοβάμαι ότι θα πούμε το νερό νεράκι και φέτος και τα επόμενα χρόνια ακόμη πιο πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχαμε όμως και πολλές βροχές τον Ιούνιο και μάλιστα σε όλη τη χώρα. Τι έχουν να πουν οι μετεωρολόγοι για αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι είναι άλλο πράγμα ο καιρός μιας συγκεκριμένης περιόδου και άλλο το κλίμα και οι τάσεις του.

      Διαγραφή
  3. Παρήγορο γεγονός πάντως η θετική απόκλιση του υετού για τη χώρα μας τον Ιούλιο:
    http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/analysis_monitoring/regional_monitoring/1cpnp1.png

    Αν συνυπολογίσουμε και την παρόμοια εικόνα του Ιουνίου, ίσως να έχουμε την εξήγηση για τις περιορισμένες μέχρι στιγμής καταστροφές από δασικές πυρκαγιές, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και τα επίμονα μελτέμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε επίπεδο ...φαντασίωσης και όχι βέβαια σοβαρής συζήτησης, θα προτιμούσα η κλιματική αλλαγή να δώσει στη χώρα μας ένα κλίμα τροπικό και όχι υποτροπικό. Δηλαδή ζέστη, υγρασία και άφθονες βροχοπτώσεις και βλάστηση. Οπωσδήποτε αυτό το σενάριο δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί. Θα γίνουμε Σαχάρα κάποια στιγμή, μα σε πενήντα μα σε εκατο χρόνια, ερημοποίηση και όλα τα σχετικά. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ήτοι κάποιας αρνητικής ανάδρασης (π.χ. σταμάτημα του ρεύματος του Κόλπου) η κάποιας τεχνολογίας πλανητικής σκίασης (με υψηλό κόστος, αμφίβολα αποτελέσματα και απρόβλεπτους κινδύνους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς το παρων παντως φενεται να παει το κλιμα προς το τροπικο,με τοπικα ισχυρα φενομενα,ανεμοστροβιλους,πολυνερο σε τοπικο επιπεδο,ακομα και το Χειμονα καταιγιδες Ανοιξιατικου τυπου με σχετικη ζεστη χαλαζι.Οπως και να 'χει παντως για το χιονι δεν ειναι καλα ολα αυτα!Εκτος κι αν ριχνει κοκινο χιονι ωπος πριν λιγα χρονια δεν θυμαμαι ποτε...ειχε ριξει αρκετο μεσα σε λιγη ωρα...!

      Διαγραφή
    2. Το χιόνι, φίλε Γιώργο, φοβάμαι οτι έτσι κι αλλιώς τα δισέγγονά μας θα το γνωρίζουν μόνο από ...παραμύθια και αναμνήσεις περασμένων εποχών.

      Διαγραφή
  5. Σε αυτό που λες φίλε μου ότι θα γίνουμε Σαχάρα τι έχει να πει ο κύριος Λιακόπουλος για αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NASA spacecraft missions have proven that Mars, Saturn, Jupiter and Venus have all suffered “climate change” … without any human activity whatsoever

    Looks like the “climate change is solely caused by man” concept (aka, “agenda”) continues to be publicly debunked.
    “…today there is a global movement that seeks to control these cycles, predict and manipulate the changes that naturally take place on our planet. This climate change movement seeks to control levels of atmospheric gases (primarily carbon dioxide) which humans naturally exhale. This climate change agenda seeks to engineer the Earth’s atmosphere in hopes of changing temperature and weather. The implications are unsettling.
    “The climate change agenda is only interested in proving that human activity is causing the planet to warm. Specifically, this agenda wants to target carbon dioxide as the problem… why would carbon dioxide automatically be the “pollutant” to blame?
    “…NASA missions have documented climate change on other planets, including Venus, Mars, Saturn, and Jupiter. If carbon dioxide emissions from human activity were the extreme pollutant burning up planet Earth, then why have other planets experienced extreme heating, climate change, extraordinary storms, and massive changes in their atmospheres? None of these planets have humans present to destroy them… The climate change that occurs on other planets puts everything into perspective.
    “Mars is warming due to solar cycles… Carbon dioxide released by human activity pales in comparison to natural CO2 release… Storm patterns on Jupiter cause temperature changes not caused by human activity…
    “In the fight to prove that carbon dioxide emissions are going to destroy the planet, climate change alarmists are not seeing the bigger picture. Maybe that’s because there is a more sinister agenda behind climate change and a lot of money is at stake.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρόταση: «Η θερμοκρασία ορισμένων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος αυξάνεται χωρίς την έκλυση στην ατμόσφαιρά τους ανθρωπογενούς διοξειδίου στου άνθρακα. Άρα, η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης δεν οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης του συγκεκριμένου θερμοκηπικού αερίου στην ατμόσφαιρά της» …μπάζει από παντού.

      Διαγραφή
    2. Ο αστυνόμος είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα...

      Διαγραφή
    3. Αδυνατώ να εντοπίσω στο άρθρο τη συνεπαγωγή όπως τη διατυπώνετε. Εκείνο το οποίο αναφέρεται σχετικά είναι το γεγονός πως και σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχει παρατηρηθεί αύξηση της θερμοκρασίας και αυτό οφείλει να μας προβληματίζει. Η ηλιακή δραστηριότητα θα μπορούσε να αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Λέει και άλλα ενδιαφέροντα το απόσπασμα του άρθρου. Μάλλον δεν τα θεωρήσατε άξια λόγου...

      Διαγραφή
  7. Σε αυτό που λες φίλε μου ότι θα γίνουμε Σαχάρα τι έχει να πει ο κύριος Λιακόπουλος για αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον μου έδωσε ...ασίστ-πάσα ο κ.Ζιακόπουλος, είναι νομίζω εύλογο να δεχτεί κάποιος οτι η τάση για όλο και βορειότερη μετατόπιση της ζώνης υποτροπικών πιέσεων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, μοιραία κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχει ως συνέπεια την ερημοποίηση ολόκληρης της μεσογειακής λεκάνης και του νοτιώτερου τμήματος της Ευρώπης. Η φετινή γενική επέλαση της Αφρικής με ταυτόχρονη "κατάληψη" των εδαφών από την Πορτογαλία ως τα Βαλκάνια ίσως είναι, όπως έχει γράψει και ο δάσκαλος, μια πρόγευση για οτι μας περιμένει.

      Διαγραφή
  8. Συγγνώμη κύριε Ζιακοπουλε για το ορθογραφικό μου λαθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανακατέψατε τον Ζιακοπουλο με τον Λιακόπουλο και την τροπική ζώνη με τις υποτροπικές ζώνες των υψηλών πιέσεων που έχουν εντελώς διαφορετικο καιρό. Ο Γιώργος που ξεκίνησε το "καλαμπούρι" ας δώσει λεπτομερέστερη απάντηση. Για το αν και πότε θα γίνουμε Σαχάρα, υπάρχουν άλλοι καταλληλότεροι από εμένα να απαντήσουν!

      Διαγραφή
  9. Aς ελπίσουμε ότι ο ήλιος θα συνεχίσει τη καθοδική του πορεία ως προς την δραστηριότητά του.Ήδη o 24oς κύκλος που πλησιάζει προς το τέλος του(αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019) βαδίζει πολύ κάτω από τις προγνώσεις του ΝΟΑΑ ως προς τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων και της ακτινοβολίας που δέχεται η γη και υπάρχουν ενδείξεις για ακόμη πιο αποδυναμωμένο 25ο κύκλο.Υπάρχουν πολλές θεωρίες που συνδέουν τη μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα με τη μείωση της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα της γης,δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η μικρή παγετώδης περίδος (1650-1850 *NASA) συνέπεσε με τη περίοδο ελάχιστου αριθμού ηλιακών κηλίδων γνωστή και ως Μaunder minimum.Δυστυχώς όλα αυτά είναι απλά θεωρίες και δε μπορούμε να ξέρουμε την συνέχεια ,ίσως όμως μια τέτοια εξέλιξη να αποτελέσει ένα διάλειμμα από την υπερθέρμανση για τουλάχιστον κάποια χρόνια.Δε ξέρω αν ο κ.Ζιακόπουλος συμφωνεί με τα παραπάνω αλλά μάλλον η υιοθέτηση άποψης είναι επισφαλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν έχεις να κάνεις με τέτοιου είδους μεταβολές, για τις οποίες μάλιστα υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο επηρέασαν το κλίμα της Γης στο παρελθόν, η υιοθέτηση οποιασδήποτε άποψης για το τι θα συμβεί στο μέλλον είναι επισφαλής. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιπτώσεις της μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας και της αύξησης της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας μόνο ένα ποσοστό της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να αντισταθμίσει. Όλα όμως είναι υπό αίρεση, καθώς οι μεταβλητές είναι πολλές και το κλιματικό σύστημα εξαιρετικά πολύπλοκο.

      Διαγραφή
    2. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να "φρενάρει" την υπερθέρμαση, προσωρινά όμως, εφόσον η παραγωγή θερμοκηπικών αερίων συνεχίζεται.

      Διαγραφή
    3. http://www.swpc.noaa.gov/products/solar-cycle-progression
      Τα παραπάνω διαγράμματα ανανεώνονται κάθε μήνα.Κάθε ορθογώνιο πλαίσιο αντιστοιχεί σε χρονιά ενώ οι βούλες αποτυπώνουν το μέσο όρο για κάθε μήνα,του αριθμού των ηλιακών κηλίδων για το πάνω και της ηλιακής ακτινοβολίας για το δεύτερο διάγραμμα.Ενδιαφέρον είναι το αρκετό μειωμένο μέγιστο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2000 καθώς και ότι τους τελευταίους μήνες οι τιμές είναι αρκετά κάτω από τις εκτιμώμενες του ΝΟΑΑ.Από αυτή την άποψη αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα δεν έχουμε παράπονο και ίσως να αποτελεί μια αρκετά θετική εξέλιξη για το κλίμα.Πάντως καλό θα ήταν αντί να περιμένουμε θαύματα και τέτοιες μεταβολές, να συνδράμουμε οι ίδιοι στη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από κει και πέρα αν τα παραπάνω αποδειχθούν τα επόμενα χρόνια αλήθεια, καλοδεχούμενα!

      Διαγραφή
  10. Γενικά οι συζητήσεις γυρω από την κλιματική αλλαγή,τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, μου θυμίζουν μια σκηνή από ταινία. Πρόκειται για τον άρχοντα των δαχτυλιδιών όπου οι στρατιώτες της μορντορ καταστρέφουν το δάσος και τα δέντρα αρχηγοί,ράθυμοι, έχουν κουβεντούλα για το τι γίνεται και αν πρέπει να επέμβουν.νομιζω καταλαβαίνετε...Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή